Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vasi olmadan 2022 aylığı bağlanmaz mı?

Canisihyıldız

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Kalem abla 1 yıl süreli okb %70 raporum vardı 3 aydan aya maaş alıyordum süresi doldu ben hastaneye gittim atipik psikoz %80 rapor aldım ağır engelli evet yazıyor SYDV başvurdum tekrar aylık için adliyede vasi kararı alacan dedi öyle başvuru dedi vasi nedir vasi olmasa aylık alamammı vede vasi adliye süreci nasıl? Yardımcı olun Allah için

@Canisihyıldız
vasi sizin adınıza tüm işlemlerinizi takıp edendır.engelinizden dolayı sizinle işlemlerle ilgilenilmesi için istenmiş olabilir tam bilgim yok.benim diyeceğim raporunuz ağır engelli evet olmus .Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne evde bakım maaşı için başvurun hem aylık hemde miktarı fazla.

2022 maaş alanlara vasi neden verilir -mka
Evde bakım maaşı Alsın ondan iyi.
Vasi yardımcı demektir

Canisihyıldız

[FONT=sans-serif]Türk Medeni Kanunu şöyle der:[/FONT]

[FONT=sans-serif]"B. Kısıtlama[/FONT]

[FONT=sans-serif]I. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı[/FONT]

[FONT=sans-serif]Madde 405- Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.[/FONT]

[FONT=sans-serif]Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar."

Yukarıdaki tanım size uyuyor ise evet, vasilik istenir. Uymuyorsa o halde idari başvuru yapıp ilgili makama (SYDV) itiraz edeceksiniz.

Bunun için hangi yargı çevresindeyseniz o adliyenin sulh hukuk mahkemesinde vasilik davası açtıracaksınız. Mahkeme size hastaneye sevk edecek ve hastane raporuna göre mahkeme karar verecek.
[/FONT]

Canisihyıldız 2022 aylığı ile ilgili Yönetmelik bu konuda çok nettir. vakfa başvuru sırasında ancak mahkeme kararı varsa sizden mahkeme kararı istenebilir. vakfa bizzat başvurmuşsunuz, hakkınızda bir vasilik kararı yok, bu durumda vakfın başvurunuzu alması gerekir.

vakıftaki memurun sizin vesayet altına alınmanız ile ilgili bir görüşü olamaz. ama vesayet altına alınmanız gerektiğini düşünüyorsa bunu geçer yetkili vesayet makamına vakıf olarak kendileri bildirirler. kendileri yapsın yani.

o vakfa gidin. başvurunuzu almalarını söyleyin. ama yine "vasilik kararı çıkartmanız gerektiğini, mahkeme kararı olmadan başvurunuzu alamayacaklarını" söylerlerse bunda da hemen orada "o zaman bana "ret kararınızı" yazılı olarak verin de. ret kararını yazılı olarak vermezlerse de otur, dilekçe yaz.

dilekçende " % 70 oranlı bir yıl süreli raporumla birlikte 2022 aylığı alıyordum. rapor süremin dolması sebebiyle 2022 aylığım durduruldu. ben de yeni rapor aldım ve şu tarihte, %80 engelli sağlık kurulu raporumla birlikte şahsen vakfınıza başvurdum. ama başvurduğum vakıf görevlisi, vasilik kararı olmadan işlemlerimin yapılmayacağını söyledi.
2022 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik gereğince eksik evrağım yoktur. T.C kimliğimle birlikte yeni raporumu teslim etmek için bizzat vakfınıza geldim. bu sebeple 2022 aylığımın baglanması ile ilgili gerekli işlemlerin yapılmasını, başvuru işlemlerimin yapılmadığı takdirde gerekçesinin yazılı olarak tarafıma bildirilmesini saygılarımla arz ederim".

dilekçenin işleme alınmasını sağla, dilekçenin sayı ve tarih numarasını almayı unutma.

başvurunun alınması çok önemli. çünkü ödemeler başvuru tarihini takip eden ilk aybaşından itibaren yapılıyor (NOT: bu son cümle yanlış. gerekli açıklamayı sonraki mesajımda yaptım).

Son düzenleme:
Kalem Canisihyıldız

Vakıfların son zamanlarda psikososyal engelli gelince yapmaya başladığı garip bir uygulama. Sanki her psikososyal engelli vesayet altına alınmak zorundaymış gibi sanılıyor. Halbuki vesayet kararı aldırmanın şartları vardır. Kişi kendi yaşamını idare demiyor, etrafındaki çevreye/insanlara zarar verebilme durumu varsa ve mümeyyiz olması söz konusu değilse karar çıkar.

SYVD'na itirazda bulunun, resmi olarak sizi (yazılı) red etsin.

@Canisihyıldız yukarıda yazdığım şu cümleyi [SIZE=1]"başvurunun alınması çok önemli. çünkü ödemeler başvuru tarihini takip eden ilk aybaşından itibaren yapılıyor"[/SIZE] düzeltmem gerekiyor. sana yanlış bilgi vermişim bu cümle ile.

sen 1 yıl süreli raporunla 2022 aylığı alıyormusun zaten. aylığın da rapor süresi dolduğu için kesilmiş. bu durumda sen yeni raporu vakfa verdiğinde, raporun vakıf kayıtlarına geçtikten sonra, vakıf mütevelli heyetinin muhtaç lığının devam ettiği yönünde karar vermesiyle aylığın kesildiği tarihten itibaren açılacak. bu durumda alamadığın tüm aylıkları alabileceksin.

ama vakıf senden vasilik kararı isteyince işlemleri başlatmıyor. vasilik kararı geldikten sonra işlemleri başlatacak ve haliyle vasilik kararını verdikten sonra da yeni başvuru sayacak. bu durumda da başvuru tarihini takip eden ilk aybaşından itibaren ödeme yapacak.

diyelim ki sen bu ay vasilik kararı için mahkemeye başvurdun. vasilik kararın da mayıs'ta çıktı. sen de mayıs'ta vasilik kararıyla vakfa gidip başvurdun diyelim. aylığın onaylanırsa bu durumda sana 1 haziran'dan itibaren ödeme yapılacak.

yani en iyi ihtimalle 5-6 aylık 2022 aylığından olacaksın. hak kaybın buyuk olacak.

o yüzden dediklerimizi yap lütfen. ret kararını yazılı olarak vermeleri, vermiyorlarsa bile senin hemen en kısa sürede yazılı olarak bir dilekçeyle vakfa başvurman ve yeni raporunu verdiğini ama işlemleri başlatmadıklarını belgelemen çok önemli.

bu bilgiler ışığında yukarıda yazdığım dilekçeyi de yeniden düzenledim.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Allah razı olsun sizden
Kalem abla başvurumu yaptim konuşdum sydv memuruyla dedim geçen senede %70 süreli 1 yıl raporumla 2022 aylığı alıyordum süresi dolunca yeni rapor aldım %80 çalışamaz atipik psikoz ağır özürlü evet raporun aslı gibisini verdim bi kağıt imzalattı 1 ay sonra edevlettenbak dedi sonucunu başvurum 15 şubat 2018 de yaptım evede geldi baktı memur aynı bugün edevlet baktım 3 mart 2018 itibarı ile edevlette şöle yazıyordu ;
Başvuru tarihi = 27.02.2017
Son ödeme tutarı = 64.46 TL
Son ödeminin durumu=ödemeniz hazırdır
Yardım durumu= Devam ediyor
Toplam ödeme durumu= 6.577.86 TL
Abla marta 64 tl mi alacam sadece nekadar alacam martta yoksa hazirandamı alacam mart haziran toplamını kafam karıştı 64 tl yi alsam bişe olurmu bide bakım aylığı alabilirmiyim

@Canisihyıldız
başvurunu sorunsuz yaptığına sevindim ablası:)
şimdi her şey yolunda sorun yok. yeni raporu verdikten sonra muhtaçlığının devamına karar verilmiş ve aylığın yeniden açılmış.

64,46 TL para meselesine gelince.

sen aralık dönem aylığını çekmişsin. aralık dönem aylığı içinde aralık,ocak ve şubat ayı var. bu 3 ayın parası sana aralık'ta peşin ödenmişti.

1 Ocak'tan sonra da 2022 aylıkları zamlanmıştı. dolayısıyla aralık'ta peşin aldığın ocak ve şubat aylarının zam farkı (64,46 TL) sana mart'ta ödendi. ödeme gununde gidip 64,46 TL'yi çekebilirsin. hakkın o senin.
ama mart dönem aylığın (1796,17 TL) yatırılmadı. yeni raporu verdin ama işlemler yetişmemiş. dolayısıyla mart dönem aylığını haziran'da, haziran dönem aylığıyla birlikte alacaksın:)

haziranda mart dönem aylığıyla birlikte toplam 3592,34 TL alacaksın.

Kalem abla atipik psikoz %80 raporum var ağır engelli Evet yazıyor çalıştırılamayacağı işlerin niteliği değerlendirelemedi diyor
(Tedaviyle çalışma olanağı vermeyen )
Çalışamaz %80 atipik psikoz diyor
Rapor sürekli çarpıyla işaretli
Kalem abla bi kaç sorum olacak
Bu rapor ömürboyumu böle olacak değiştirebilirmiyim oranı ?
Bide abla sydv 2019 rapor yenilemem gerekirmi 2022 aylık için ?

@Canisihyıldız
raporun sürekliymiş. engellli hakları için bu raporu rahatlıkla kullanabilirsin. senden 2022 aylığı için yeniden rapor istenmez rahat ol:)

rapor oranının değişmesi sakatlık oranı cetveli'ne baglı. bu cetvele göre oran belirleniyor. oran artışını gerektirecek düzeyde sağlık duurmunda değişiklik olursa elbette yeniden rapor için başvurabilirsin ilerde. ömür boyu diye bir şey yok. raporla ilgili sorun olursa da raporlarla ilgili forumlardan sorarsın zaten.

Bende 2022 aylığı alıyordum Mayıs da kestiler yanlız 2rapor için Şubat 18/ 2019 yaptım okadar sürdüki raporu hastaneden temmuz 25 alıp direk tuzla SGK verdim 1/5 ay içinde haber gelir dedi çalışan bayan ama arıyorum ne telefonu açan var nede bir haber nasıl bilgi alabiriz bı numara varsa yardımcı olun ben evis, ve büyük mükellefler,Ankara vergi dairesi TC no ile kontrol ediyorum ama hiç bir sonuç alamıyorum neyapmam gerek acaba şimdiden teşekkürler

Abla merhaba evde 4 kişiyiz ev kira 500tle gelinim bakim parasini alıyor bn engeli maaşımı alıyom oğlum çalışmıyor bna bu sene kümür vermediler ne yanmam lazim itiraz hakim varmi başka hiç bir şeyimiz yk bilgilendirirseniz sevinirim

Arkadaşlar bu gün 2022 engelli maaşı için başvurdum raporu yeni aldım %48 bu raporun %25lik kısmı sınır düzeyde mental kapasite yazıyor raporum bağamlılık değerlendirilmesinde bağamsız olarak işaretlenmiş. Şimdi bu raporun arka sayfasında kişinin engel grubu kısmında görme zihinsel kronik kutucukları işaretli bu zihinsel işaretli olduğu için engelli maaşına başvurduğum yerdeki personel illa vasi kararı alman gerekiyor yoksa işlem yapamayız diyor benim vasiye iihtiyacım yok ki bu nasıl kanun ne yapabilirim

Ak parti İlçe şeçim kurulu başkanlığı tarafından dava açılmış engelliye, vasi vesayet davasını nasıl feragat etmeliyiz. itiraz etsek olurmu? bilgisi olan cevap versin lütfen tşkler..herşeyden kısıtlanıyor iyi bişey değil sanırım.

Üst Alt