Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vasi tayini ile araç alım süreci hakkında tüm bilgiler | Mart 2017

Elmasoglu

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Bu uzun süren ve zor olan bir süreçti, sabır gerekliydi ama konu hakkında bilgi sahibi olan çok kimse bulamadığım içiin ben de yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istedim.

Süreç %90 ve üzeri raporun alınması ile başlıyor. Bu da uzun bir süreç ama sorunuz olursa onuları da seve seve yanıtlarım.

Raporun sonucunda çocuğunuz 18 yaşını doldurmuşsa bir dilekçe yazarak Vasisi olacak kişi ve engellinin ikamet adresinize göre en yakın Adliyede Sulh Hukuk Mahkemesinde dava dilekçesi veriyorsunuz.Bu dilekçede aynı zamanda araç alımı için de yetki ve izin verilmesi konusunu da eklemeyi asla unutmayınız. Yoksa sadece Vasi olmanız araç alımı için yeterli değil. Vasi Davası için ortalama 2-4 ay sonrasına gün veriliyor.

Bu arada Kolluk kuvvetleri mahkemenin emriyle hakkınızda ve engellinin mal varlığı ve Banka hesapları üzerinde araştırma yapıyor.Ayrıca kolluk kuvvetleri (Polis, Jandarma) sizi çağırıp bir takım sorular sorup engelliyi bir Devlet Hastahanesine yönlendirip mahkemenin öğrenmek istediği soruların cevabını içeren bir kurul raporu istiyor. Engellinin vasiyet altına alınmasının gerekliliği sorgulanıyor ve mahkemede engellinin görüşünün alınıp alınamayacağı soruluyor hastahaneye. Kurul raporunun sonucu mahkemeye hastahane tarafından gönderiliyor.
Mahkeme öncesi gün yaklaştığında davayı açtığınız Sulh Hukuk mahkemesinin kalemine gidip mahkeme dosyanızda eksik olup olmadığınızı sorgulamanızı tavsiye ederim. Eksik varsa mahkeme günü sonuç alamaz belki bir 3 ay daha beklemek zorunda kalabilirsiniz. Naçizane tavsiyemdir.
Mahkemede hakim Vasi kararını verdikten sonra Araç alım izin ve yetki verilmesini atlarsa duruşma bitmeden hatırlatınız ki ben öyle yaptım son madde olarak o da eklendi.
Mahkemenin bitimiyle hakimin gerekçeli kararı yazması için 1 ay vakti var ama kalabalık olmayan yerlerde bu süre 15 gün falan sürüyor. Sonra PTT Kargo ile bu Karar size resmi olarak vasi tayin edilen kişinin imzalaması ile bir başka süreç başlıyor. Kararın kesinleşmesi süreci bu süreç yine 2 hafta. Bu süreyi beklemek istemezseniz. PTT size kararı tebliğ ettiği gün dahil olmak üzere hemen Davayı açtığınız mahkemenin kalemine gidip (Vasi gidecek aldığı karar metni ile birlikte) istinafa gitmeyeceğinize dair bir dillekçe verip kararın kesinleştirilmesini talep ediyorsunuz ve karar hemen kesinleşiyor. Bir de Araç alımı için yetki ve izniniz olduğunu gösteren ve hakim tarafından imzalı belge alacaksınız.
Şimdi araç alım süreci yaklaşık 4 ay sonra başlamaya hazır duruma geliyor.
Aracı alacağınız otomobil bayisine gidiyorsunuz Raporun aslı(sonra size firma iade ediyor), Raporun noterden ASLI GİBİ yapılmış 2 fotokopisi, Kesinleşen kararın kendisi Engellinin nüfusunun fotokopisi, Araç alım yetki ve izin belgesi, diğer belgeler ise şirket tarafından halledilip şirketin bağlı olduğu vergi dairesine gönderiyor. Burada ÖTV muaf fatura kesilmesine izin veriyor şirketin bağlı olduğu vergi dairesi. Bu işlemler kalabalık olmayan şehirlerde 1 -2 günde bitiyor. Sonra vergi dairesinden dönen bütün bu belgeler size veriliyor.
Şimdi Aracın plaka ve ruhsat işlemlerine başlıyorsunuz. Ben Bodrumdayım ve 1 günde bitirip akşam üstü aracımı aldım bu süreç ise şöyle.
Bu işlemlere başlamadan önce evrakların geleceği süre içinde Notere aracın proforma faturası, Kesinleştirdiğiniz Vasi kararının aslı ve engelli ve vasinin kimlik forokopileri ile başvuru yapıp engelli aracı alacağınızı, bir TAAHHÜTNAME vereceğinizi söylüyorsunuz onlar belgeyi hazırlıyorlar. Bunu Araç kayıtta Emniyet sizden istiyor.
Emniyete gitmeden önce ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ESNAF ODASI'na gidiyorsunuz ve Engelli aracınızı kayıt ettireceğinizi söylüyorsunuz onlarda bir Şehadetname hazırlayıp sizi emniyet araç kayda yönlendiriyorlar.
Emniyete geldiğinizde araç kayıt civarında bulunan sigorta şirketlerinde EK-1 belgesi dolduruyorsunuz (engelli araç alımları için şart diğer araçlarda artık zorunlu değil)
Emniyete giderken yanınızda engellinin rapor fotokopisi ve 2 adet fotoğrafını ayrıca bulundurun çünkü Emniyette engelli Otopark belgesine de başvurun ki hepsi aynı anda bitsin.
Dün itibarıyla plaka için emniyete 210 TL veriyorsunuz ve ruhsatınızı ve plaka basım makbuzunu alıyorsunuz, sonra yine ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ESNAF ODASI geri dönüp plaka formunu verip plakalarınızı bastırıyorsunuz bu gün itibarıyla çifti 60 TL.
Bastırdığınız plakalar ve ruhsatınızla gidip aracınızı alabilirsiniz.
Hayırlısı olsun.... Uzun süren ve sabır gerektiren bir süreç.

Merhabalar. Ben %99 engelli raporu olan Anneannem adına araç alabilmek için annemi vasi tayin ettirdim zaten tek çocuk.

Vasi Kararını aldık 3 ay önce bu hafta da Nissan x-trail almak için mahkemeye ek karar dilekçesi yazdık proforma faturası ile. Yalnız internet sitelerinde o kadar çok bilgi kirliliği var ki insanın aklı karışıyor.

Araştırmalarım sonucu bir kısım arkadaşlar şartname sunuluyor size orada yazan araçları alabiliyorsunuz diye belirtmiş. Bazı arkadaşlar da hakimden zılgıt yemiş yok o arabayı neden alıyorsun daha düşük al diye.

Bazı arkadaşlara da hiç ek karar çıkmamış. Bizim alacağımız araç ÖTV Siz KDV Siz fiyatı 94 bin lira annemin de tek çocuk olmasından dolayı Sizce ek karar almam açısından şansım nedir ?

Valla bakacağım yarın gidip alacağım sonucu. Ama iş kaleminde bitiyor. Kalem yazıyor o göz ucuyla okuyor. Vasi kararında da öyle oldu

Merak ettim son durum nedir ?

ertan_

Benimde durumum şöyle
hâkim vasi tayin etti .
Fakat ek karar gerekli dilekçe vereceksiniz araç alımına ben karar veririm veya vermem dedi.
Su anda ne yapmam gerektiğini şaşırmış vaziyetteyim.
Vasi tayini bugün oldu 23/10/2017
Şimdi ben gerekçeli kararı mı bekleyecegim
Bilen bir arkadaş varsa yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

Vasi olduktan sonra araç alımı için ayrıca bir dilekçe mı vereceğim
Gerekçeli kararı bekledikten sonra mı verilecek
Ve nasıl bir dilekçe vermem lazım yani ne yazmam gerekli ki red etmesin hâkim
Dilekçe örneği bilen varsa paylaşabilir mi arkadaşlar

Merhaba arkadaşlar!

Benim babam 2012 yılında felç geçirdi.
Geçen sene(2016)bir aile dostumuz ÖTV indirimli araç alabilecegimizi,bakim parası alabilecegimizi söyledi.ben de araştırdım; bakım parası değil de ÖTV indirimli araba alalım dedim.babamiz neticede bakmak boynumuzun borcu...
Öncelikle heyet raporu almak lazım raporunda 90 ve üzeri olması gerekir.cok yorucu bir işe böylelikle başlamış oldum bundan sonra şu anda pişman olduğum süreç de başlamış oldu...

Neyse hastaneye 2017 ocak ayında gittik. babam yuruyemiyor tekerlekli sandalye ile yazık adama da eziyet ettim.7 ayrı Dr geziyorsunuz.ogleden sonra saat 3'te kurula girmek için tekrar geliyorsunuz.geldik kurul gördü.15 gün sonra sonucu alırsınız dediler.15gun sonra gittik raporu aldım sonuç 98a ağır özürlü ve sürekli yazıyordu.hemen sevindim bu iş olacak diye.

simdi sıra geldi vasi olmaya.06/02/2017 de vasi olmak ve ÖTV indirimli araç almak için izin istediğime dair dilekçeyi sulh hukuk mahkemesine verdim.05/05/2017 de ara karar verdi hâkim.03 temmuz da mahkeme olacak diye resmi belge bize ulaştı.o tarihte geldi gittim 10:30 da mahkeme olacak girdim!!!anaa hâkim değişmiş önceki hâkim tecrübeli olduğu her halinden belli 50 yaşlarında bi erkek hakimdi.. muhtemelen bu feto hadisesi dolayısıyla olan değişiklik diye düşündüm.yeni hâkim 25-30yaslarinda yeni hâkim olmuş bir bayan hâkim...neyse açtı dosyayı inceledi bankalara yazılan muzekkereye cevap gelmemiş diyerek 23/10/2017 ye attı mahkeme gününü.haydaaa Yaw kardeşim banka cevap yazmaz çileyi vatandaş çeker.bankalarda az hain değil bu arada bunuda belirteyim 3 ayda mahkemenin yazısına cevap vermeyen bankanın taa yedi ceddine saydirdim.alacagi olsa 2 günde gelirdi cevap...

Neyse olsun geç olsun güç olmasın dedik.o günde gelir.vee geldi çıktım mahkemeye yine açtı dosyayı inceledi herşey tam bana sordu bir diyeceginiz var mı: davanın kabulünü istiyorum dedim ve kabul edildi fakat araç alımı ile ilgili birşey yok müsaade isteyerek araç alım izni de vardı dilekçede onunla ilgili karar vermediniz dedim.taze hakimimiz kaşlarını catarak ona ayrı dilekçe vereceksiniz ve ben izin verirsem olur veririm veya vermem deyince anladım bu. toy hâkime hanım bize bu izni vermez..

Ama yine de sansimizi deneyeyim diye düşündüm.vasi Karari kesinleşince o dilekçeyi verebiliyorsunuz.13 kasım da karar yazılmış posta yoluyla uzun sürüyor diye gittim elden kararı alayim.yazi işleri müdürü de değişmiş o da bayan olmuş ve yeni mudur olmuş.yani tecrübesiz anlayacağınız... Dosyayı bulamadı 1 saat bekletti beni sonra da yarın gelin hallederiz dedi.tamam zaten 10 aydır bekliyorum ben zaten diyerek çıktım gittim.ertesi gün gittim bulmuşlar dosyayı:)

Kararı imzaladı aslı gibidir yaptı falan verdi baktım kesinleşmiş karar yazmiyor

Neden dedim hemen kesinlesmez beyefendi diyerek normal gerekçeli kararı elime verdi.gittim bizim toy hâkime bana kesinleşmiş mahkeme kararı vermeniz gerekmiyor mu ben 7 aydır babamın emekli maaşına tedbir koydugunuz için alamadık bu tedbirin de kalkması gerekmiyor mu dedim çünkü kesinleşmiş mahkeme kararı ile kısıtlı adına bütün işlemleri Vasi olarak siz yapabilirsiniz dedi avukatlar dedim.

Yine kaşlarını kaldırdı ve bundan sonra herşeyi ben izin verirsem yapabilirsiniz demesin mi !!! başımdan aşağı kaynar sular döküldü.Yani emekli maaşını da mı evet dedi...haydaaa dedim ki hâkime hanım ben vasi olayına girmeden önce babamın bütün işlerini zaten yapıyordum.vasi olayım ki bazı resmî işlerini de takip edebileyim....

Şu halde Vasi olmanın bana eziyetten başka bir şey olmadı yâni öyle mi dedim.Ne sanmistiniz demesin mi birde...

Alahım kâbus bu diyordum kendı kendime...

Neyse araç alımı için izin meselesine hiç girmeden ozaman babamın 7aydir alamadığı emekli maaşını almak için izin isteyen bir dilekçe yazdım götürdüm hâkime hanıma! Bu kez de demesin mi hepsini vermem 3 ay şimdi 3ay bidahaki ay !!! Tepem attı hâkime hanım ben 7 aydır kendi cebimden karsiladim babamın masraf ve ihtiyaçlarını borç para aldım arkadaşlar dan hepsini alalım ihtiyacım var deyince demesin mi o zaman getir yaptığın harcamaların faturasını!!! Tamam dedim hâkime hanım tamam dediginiz gibi olsun...yazıyı aldım 3ay izin vercekya yazmış ki mayiz, haziran,agustos dedim hâkime hanım temmuz ayını atlamissiniz onu da bidahaki ay alırsınız...vayyy be yüce Türk yargısı kimlerin eline kalmış deyip içimden aldım sayın hâkime hanımın babamın maaşını çekmek için verdiği yazıyı gittim halkbank a sıra al 45 dk sonra sıra geldi memura verdim kağıtları banka memuru eyvah dedi!!! Nooldu dedim abi bu iş çok uzun sürecek o yüzden dedim dedi!!!

Çünkü şube farklı önce hesabın açıldığı şubeye faks çekeceğiz.onlar oradan bir sefere mahsus tedbiri kaldiracaklar sonra sana odeme yapabilirim dediiii!!!!

1 saatte ona bekledim ve sonunda parayı aldım 3 aylık (mayiz,haziran agustos aynen hâkime hanımın yazdığı kağıt)

Parayı saydim eksik çıktı dedim banka memuruna abi eksik değil şube farklı olduğu için 5.25 tl kesinti yapıyor banka dedi....neyse buna şükür aldım ya parayı sonunda...

Yâni arkadaşlar demem o ki kesinlikle vasi işine girmeyin girmeyin....

Eğer ki hastanede,mahkemede, tanıdık adaminiz hakiminiz varsa o zaman baskaaaa

Heleki hâkime hanım!!!! tanıdık değil toy tecrübesiz ve yeni atanmissa asla bu işlere girip huzurunuzu kaçırmayın.

Benim gibi pişman olup kafanızı taştan taşa vurursunuz.dertsiz başıma dert aldım arkadaşlar... nerden bu işlere bulaştım çok pismanim coooook dusunsenize bankamatik ten anında çektiğim babamın emekli maaşını bile artık hâkime hanım dan!!! izin alarak yaptığım masrafları da faturalandırma suretiyle ve bankada yaklaşık olarak iki saat bekleyerek alabilecegim.... biriniz Araba alımı ne oldu mu ?? dedi

Bu hâkime!!! hanımla!!! ancak oyuncak araba alabilirim:) :) her halde o da yine izin verirse tabi

Buradan adalet bakanlığı başta olmak üzere cumhurbaşkanlığı,basbakanlik ve ilgili kim varsa onlara da bir çift sözüm var..:

Eğer Yüce Türk yargısı böyle keyfî kararlar veren hakimlerin eline kaldıysa vay o adaletin haline vayyy ....

Vatandaşa yardımcı olması gereken kurumlar vatandaşı hayatından bezdiriyor .

Ve bunu kanun namına Yüce Türk yargısı adina yapıyor.yani kânun namına kanunsuzluk yapıyor hâkime hanım ve biz kimseye derdimiz anlatamiyoruz ...

Bakalım bu işin sonu nereye varacak
Allah sonumuzu hayırlı eylesin....

Slm aynı durum konu bende annem icin vasi kararı bekliyom 08.02.2018 de karar tarihi var 6 aydır bekliyom bende annem adına arac almak isdiyorum nasıl bir yol izlemeliyim sen tercübe edinmişin

Vasi

selam bu gün anneme vasi olmak için makkemem vardı makkemede tekrar kurul raporu gerekiyor dedi dilekce ekinde verdigim kurul raporunu kabul etmiyorlarmış tekrar saglık kurul raporu gerekiyormuş anama bakım maaşı alıyoruz kurul raporu alırsak tekrardan etkilermi yoksa sadece vasi kararı içimmi gerekli araç alımı için yazı işlerine söyledim vasi tayın etdikden sonra taleb et dedi durmadan porosür degişiyor akılım allahbullah oldu nasıl bir yol izlemeliyim ne yapmalıyım bilmiyorum. bana porosürler nasıl işliyor ne yapmalıyım

arkadaşlar ek karar ile ilgili bugün hakim ile girilen diyaloglar ve karar ne yapmam gerekiyor

awense

TMK 462/2'ye göre talebiniz red olmuş. Buna göre: "Olağan yönetim ve işletme ihtiyaçları dışında kalan taşınır veya diğer hak ve değerlerin alımı, satımı, devri verehnedilmesi" fıkrasına uygun bulunmamış.

Gerekçeli kararı görmek lazım ve kararın tebliğinden itibaren en geç 10 gün içinde, itiraz sebeplerinizi de oluşturarak Asliye Hukuk'ta temyiz edeceksiniz.

Peki gerekçeli karar ne zaman çıkacaktır temyize gitmek için gerekçeli kararı bekleyecekmiyyiz

@awense

T.C. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'nin E. 2015/13670, K. 2015/19965 ve 10.11.2015 tarihli kararına göre:

"Mahkemece, taraflara tefhim edilen kısa kararda ( hüküm özeti ) hükmün tüm unsurları yer almakla birlikte kararın gerekçesinin tefhim edilememesi halinde temyiz süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. Ancak, hüküm tüm unsurları ve gerekçesi ile birlikte tefhim edilmiş ise artık hükmün usulüne uygun ve eksiksiz bir biçimde tefhim edildiği kabul edilir ve temyiz süresi tefhim tarihinden itibaren başlar"

demektedir.

Buna göre gerekçeli kararı beklemek lazım gelir. Gerekçeli karar ise en geç 30 gün içinde bildirilmelidir.

Rica ederim. Keşke herkes yaşadıklarını paylaşsa eve bilgilensek...

Araç alırken vasi olmuştum ama şimdi velayet aldım. Aracı nasıl satacağız?

Kafam oldukça karışık...
Sevgili grup üyeleri ben engelli oğlumun ( otizm ve Mental retarde) engeli olduğu için 18 yaş sonrası açtığım dava ile vasisi olarak atandım. 2 yıl geçtikten sonra bu kararın yenilenmesi gerekiyormuş. Tekrar sulh Hukuk mahkemesine baş vurdum. Orda özel kalem baba olduğum için vasi değil veli olduğumu bu yüzden yeni bir dilekçe ile benim veli olarak atanmam gerektiğini söyledi bu dilekçeyi yazdım ve oğlum alınan yeni kararla velayetim altına alındı.

Şimdi biz 3 yıl önce bir araç almıştık. Bu engelli aracının satışı için 5 yıl bitince yapmam gereken işlemler ne olacaktır.Aracın satışı için bir mahkeme açacakmıyım? Açacaksam hangi mahkemeye baş vuracağım? Çünkü alınan kararda "Velinin Mahkememizin karar ve iznine gerek olmaksızın velayet altına konulan kısıtlıya kurum ve kuruluşlarca bağlanacak her türlü maaş yada ödemeyi alabilir " ibaresi yer almakta.

İşlemler hakkında bilgisi olanların beni de aydınlatmasını rica edeceğim. Lütfen !!!

Saygılarımla

Hakan Elmasoğlu

Elmasoglu

Bence dava ya da hakim izni söz konusu olmayacaktır. Prosedürü bilemiyorum. Araç ruhsatı üzerinde mahkemenin şerhi var mı?

@Elmasoglu
Ben de @OturanBoğa'ya katılıyorum.
Konu vesayet değil de ergin de olsa engelli çocuğun velayeti ise anne babanın ek karar ya da izine ihtiyacı olmamalı diye düşünüyorum.

Türk Medeni Kanunu

Madde 335- Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velâyeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velâyet ana ve babadan alınamaz. Hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velâyeti altında kalırlar.

Madde 419- Vesayet makamı, gecikmeksizin vasi atamakla yükümlüdür. Gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verilebilir; ancak, kısıtlama kararı ergin olduktan sonra sonuç doğurur. Kısıtlanan ergin çocuklar kural olarak vesayet altına alınmayıp velâyet altında bırakılır.

Mahkemenin ruhsat üzerinde bir şerhi yok.Sadece engelli aracıdır 5 yıl satılamaz devredilemez kiralanamaz diyor. OturanBoğa teşekkür ederim.

Öncelikle malum virüs nedeniyle herkese sağlık diliyorum.
Size en güncel haliyle engelli kişiye vasi olduktan sonra araç alım izin(veya alamadığımız ) sürecinde neler yaşadığımızı ve zorlukları anlatmak istiyorum .

Eylül 2019 da 97 yaşındaki anneaneme Göztepe eğitim araştırma hastanesinden engelli raporu almak için başvurduk ve % 99 engelli raporumuzu aldık.Ardından Ekim 2019 tarihinde vasi olmak için İstanbul anadolu adliyesine engelli raporu ile dilekçe verdik.Hakim mahkeme tarihini 20 ocak 2020 tarihine verdi.(3 aydan fazla)Alınan raporun yeterli olmadığına karar verip bizi Erenköy ruh ve sinir hastanesine sevk etti.Bu süreçte çok zorlandık malum 97 yaşında yaşlı bir kadını 3 -4 defa hastane götürüp getirmek zorunda kaldık.Ardından mahkeme zamanı geldi 29 ocak gibi karar çıktı.Buraya kadar herşey normal süreçte ilerledi.
Sonrasında araç alımı için sulh hukuk mahkemesinin ön bürosundaki memura hangi evrakların gerekli olduğunu sorduk cevap şu şekilde oldu
1)Dilekçe
2)Alıcağınız aracın motor ve şasi numarısın yazılı olduğu proforma
Dilekçeyi yazdık ve proformayı araç bayisinden aldık (buarada 5 000 TL kapora verdik).(Bu süreçte formlardan okuduğum kadarıyla artık eve bilirkişi yollanıyormuş).
10 Şubat tarihinde ön bürodaki memura evrakları verirken bilirkişi için herhangibi para yatırmam gerekiyormu diye sorunca buna gerek olmadığını söyledi ve kararın en geç 10 gün içinde yüzde doksan olumlu çıkacağını söyledi.15 gün geçti adliye tekrar gittik memura sorduk karar çıktımı diye çıkmamış tabi.Neden olduğunu sorunca yoğunlar herelde diyerek bizi yolladı.Bi 10 gün daha geçti bu sefer mahkeme kalemine çıktık.Mahkeme kalemine ısrarla evraklarda bir eksiklik varmı bilirkişi için para yatırmam gerekiyormu diye ısrarla sorduk
.Cevap:dilekçeniz hakimin masasında çok yoğunuz bir para yatırmanıza gerek yok.
Burada bende UYAP sitesinden dosyayı takip ediyorum.12 Mart da bir baktım dosyayı tamamen kapamışlar ertesi günü adliye gittik.Aynı mahkeme kaleminin bize verdiği cevap: siz bilirkişi için para yatırmamışsınız oldu.Adam bizim 10 gün önce geldiğimizi bile hatırlamadı bizi direk başından savmış meğerse.Neyse ağzımı bozmak istemiyorum. Geçen salı bilirkişi geldi ve raporun sonucunu size aynen yolluyorum

Vallahi sinirlerim bu süreçte harap oldu.Bu durumda ne yapabilirim tecrübeleriniz ve tavsiyelerinizi yazarsanız çok memnun olurum.Kalın sağlıcakla

Size engelli kişiye vasi olduktan sonra araç alım izin(veya alamadığımız ) sürecinde neler yaşadığımızı ve zorlukları anlatmak istiyorum .

Eylül 2019 da 97 yaşındaki anneaneme Göztepe eğitim araştırma hastanesinden engelli raporu almak için başvurduk ve % 99 engelli raporumuzu aldık.Ardından Ekim 2019 tarihinde vasi olmak için İstanbul anadolu adliyesine engelli raporu ile dilekçe verdik.Hakim mahkeme tarihini 20 ocak 2020 tarihine verdi.(3 aydan fazla)Alınan raporun yeterli olmadığına karar verip bizi Erenköy ruh ve sinir hastanesine sevk etti.Bu süreçte çok zorlandık malum 97 yaşında yaşlı bir kadını 3 -4 defa hastane götürüp getirmek zorunda kaldık.Ardından mahkeme zamanı geldi 29 ocak gibi karar çıktı.Buraya kadar herşey normal süreçte ilerledi.
Sonrasında araç alımı için sulh hukuk mahkemesinin ön bürosundaki memura hangi evrakların gerekli olduğunu sorduk cevap şu şekilde oldu
1)Dilekçe
2)Alıcağınız aracın motor ve şasi numarısın yazılı olduğu proforma
Dilekçeyi yazdık ve proformayı araç bayisinden aldık (buarada 5 000 TL kapora verdik).(Bu süreçte formlardan okuduğum kadarıyla artık eve bilirkişi yollanıyormuş).
10 Şubat tarihinde ön bürodaki memura evrakları verirken bilirkişi için herhangibi para yatırmam gerekiyormu diye sorunca buna gerek olmadığını söyledi ve kararın en geç 10 gün içinde yüzde doksan olumlu çıkacağını söyledi.15 gün geçti adliye tekrar gittik memura sorduk karar çıktımı diye çıkmamış tabi.Neden olduğunu sorunca yoğunlar herelde diyerek bizi yolladı.Bi 10 gün daha geçti bu sefer mahkeme kalemine çıktık.Mahkeme kalemine ısrarla evraklarda bir eksiklik varmı bilirkişi için para yatırmam gerekiyormu diye ısrarla sorduk
.Cevap:dilekçeniz hakimin masasında çok yoğunuz bir para yatırmanıza gerek yok.
Burada bende UYAP sitesinden dosyayı takip ediyorum.12 Mart da bir baktım dosyayı tamamen kapamışlar ertesi günü adliye gittik.Aynı mahkeme kaleminin bize verdiği cevap: siz bilirkişi için para yatırmamışsınız oldu.Adam bizim 10 gün önce geldiğimizi bile hatırlamadı bizi direk başından savmış meğerse.Geçen salı bilirkişi geldi ve raporun sonucunu KISITLI İÇİN ACİL BİR İHTİYAÇ OLMADIĞINI kanaatine varmış.

Bu durumda ne yapabilirim tecrübeleriniz ve tavsiyelerinizi yazarsanız çok memnun olurum.Kalın sağlıcakla

Üst Alt