Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vefat dönemine kadar biriken sakatlık maaşı alınabilir mi? [Soru]

mernih

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
meraba arkadaşlar.,

ben merve nin teyzesiyim. annesi 2006 yılında sakatlık maaşına basvurmusdu ve bu basvuru ne yazıkki bu yıl 8. ayda kabul edilmiş. birikmiş para mikdarını almasını ve ilk maaş gününü bildiren kagıt merve,yi kaybetmemizin 2. günü eve geldi.
annesi bu parayı kullanmak istemiyor, ama ne yazık ki ihtiyacı var.
acaba karar 8. ayda kabul olmus ve kızını 9. ayda kaybetmiş olması bu parayı almasını hakeddiriyor mu?
bir de maaşın devamını durdurmak için ne yapmamız gerekiyor?
bana bigi verirseniz sevinirim.

ilginize, kardesimi yalnız hissetmemesine katkıda oldugunuz için, arkadaş oldugunuz için tüm üyelere kendi adıma teşekkür ederim. nihal bu siteden hep bahsederdi ben de bugün şöyle bir göz gezdirmem nasıl bir dostuk olusdugunu anladım.

herkeze sevgi ve saygılar....

başiniz sagolsun.allah cennette kavuştursun inşallah.

bu biriken parayı alırsınız ama bundan sonrakilere sakın dokunmayın derim.ölüm kagıdını ankaraya göndermeniz sizler için çok daha yararli olacakdır.

saglicakla

mesaj konusu

Ölümün sonundan almanız sakıncalı ama uzman birine sormanız
sizin menfatınıza olur basit değil sonra başınız ağrır acınızın içinde birde
olumsuz şeylerle uğraşmayın derim başınız sağolsun

Biriken maaşı da, vefat ettiği döneme ait maaşı da alabilirsiniz. Bu konuda en küçük bir şüpheniz olmasın. Yalnız, vefatın ardından gelen ilk döneme ait maaşı ve sonrasını alamazsınız.

İlgili yönetmelik şu şekildedir (bkz):

• Aylıkların veya aylık farklarının kesilmesi
    MADDE 19 -
    (1) Bağlanan aylıklar veya aylık farkları, aylık sahibinin veya (Değişik ibare:R.G.-1/8/2008-26954) 2 nci maddenin (ç) bendinde belirtilen özürlünün;
    a) Ölümü,
    [...]
    hallerinde, bu durumlarının meydana geldiği tarihi takip eden dönem başından itibaren kesilir.
    [...]

Bildirim yükümlülüğü
    MADDE 22 -
    (1) Aylık almakta olanlar veya aylık sahiplerinin eş, kardeş, anne, baba, vasi, kayyum, veli veya vekilleri, aylıkların kesilmesini gerektiren durumları üç ay içinde (Değişik ibare:R.G.-1/8/2008-26954) Kuruma bildirmekle yükümlüdürler.
    (2) Bu bildirim yükümlülüğüne uymayan aylık sahipleri, vekil, vasi, veli ya da kayyumlar hakkında bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

Aylık veya aylık farklarının geri alınması ve ceza kovuşturması
    MADDE 23 -
    (1) Bildirim yükümlülüğüne uyulmadığı ve aylığa hak kazanmak üzere düzenlenen belgelerin gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde, ödenmiş olan aylıklar veya aylık farkları için (Değişik ibare:R.G.-1/8/2008-26954) Kurum veya ilgili sosyal güvenlik kurumu aracılığı ile % 50 fazlası ile borç tahakkuk ettirilir.
    (2) Gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakkında genel hükümlere göre ceza kovuşturması yapılması için ilgisine göre Maliye Bakanlığı, ilgili sosyal güvenlik kurumu veya (Değişik ibare:R.G.-1/8/2008-26954) Kurum tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu belgeleri düzenleyenlerin kamu görevlisi olması durumunda, haklarında ayrıca idari soruşturma açılır
Yani siz birikmiş ve vefattan önceki tüm maaşları çekin. Sonra aşağıdaki adrese, "vefat nedeniyle kızımın 2022 maaşının kesilmesini..." diye bir dilekçe gönderin. TC Kimlik numarasını da ekleyin ki sorun olmasın...

• SGK PRİMSİZ ÖDEMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    TUNA CD. NO: 7 KIZILAY / ANKARA

Başınız sağolsun,

2022 maaşın'da toplu parayı almanız için o maaşı alan kişinin doğrudan Ziraat Bankası'na gitmesi gerekli çocuk vefat ettiğine göre gidemez ve alamaz eğer vasi si varsa o alabilir ama risk li iş bençe hiç dokunmayın paraya paraya dokunmadığınız zaman kendiliğinden geri gider ve 2022 maaşı kesilir ek olarak bir dilekce vermenize gerek yok.

Zaten vefat olmasaydı da maaşı anne çekecekti. Dolayısıyla yine anne çekecek...

Bülent,vekalet vermediyse annesi çekemez.

Toplu para 2022 maaşını alana verilir annesi kardeşi teyzesi ne vekalet vermediyse kesinlikle alamazlar.

Çocuktan bahsediyoruz Halil :) Vekalet vermeye haiz değildi ki. Vefat olmasaydı nasıl çekilecekti o maaş?

sevgili arkadaslarım burda elimizde çocugun yaşı yok belki 18 den büyük ve bankaya anne gitti vasi yok diyelim ne diyecek bankaya çocuk öldü ben geldim mi diyecek verirmi banka allah aşkına ölen kişinin parasını şimdi soramadım kurum tatilde ama ilk iş bunu sormak olacak.
bence çok sakat iş çekmek kurumdan net bilgi almak gerekir nasıl çekebiliriz diye.

205631110489b432f9624d.jpg

ya allah aşkına bülent resimden mi anladın bravo yani...
ama ölmüş adamın parasını almak hiç akılcı degil. bence çok riskli bende net bilgi almak gerkeir kurumdan

Bu iş akıl karlılığıyla felan ilgili değil. Hukuki zeminini yukarıda akatardım. Neye polemik sürüyor anlamadım?! Yukarıda konuyla ilgili yönetmelik maddesini okur musunuz lütfen.

okudum abi ben orda verilecegini anladım.
yönetmeligide 3 kez okudum verilebilir diyor ama bilmiyorum yönetmelige ragmen tereddütte kaldım ama yinede herşeye ragmen bu konuda bilgi edinip aktaracagım bayram tatilinden sonra..

ewet bülent bey kızımız 6 yaşındaydı ve vasilik kararı almışdı mahkemeden maaşa başvururken.tabiki kardeşim vefat eden cocugunun ardından maddi yönü düşünüpde bu paranın peşine düşecek durumda deil ama 2 yıldır bu paraya güvenip çapa hastanesine gitmek için eş dosta borçlar yapmışdı zamanı gelince eminim dogrusunu yaptıgımı anlıcak sonucda bu para onun ve kızının hakkıydı....inşallah dogru olanı yapıyorumdur sonradan başının agrımasını hiçbirimiz istemeyiz başka çözüm olsa neyse
ilgilendiginiz için çok teşekkür ederim.
herkeze şimdiden hayırlı bayramlar dilerim herşey gönlünüzce olsun.

Çocuğun yaşı'nı bilmediğim için vekalet demiştim çocuk altı yaşın daysa Oturan Boğa'nın dediği gibi hiç bir sorun çıkmaz.

Kafanız karışmasın lütfen siz Oturan Boğa'nın dediğini yapın ben altı yaşın'da olabileceğini düşünemedim özür dilerim. :oops:

annem vefat ettiğinde maaşı alabilirmiyim diye ziraat bankasına gitmiştim. veraset ilamını getirirseniz maaşı veririz demişlerdi.
maaş mirasçılara ödenirmiş.ama kardeşlerim uzakta olduğu için uğraşamadık geri gitti.
sizinki de bir nevi maaş olduğuna göre veraset ilamı ile verilebilir.
ama....en iyisi hukuk sitelerinden yardım almak. daha garantili bir cevap olur.
www.hukuki.net
adlı hukuk sitesi bulmuştum.isterseniz üye olup sorunuzu sorun

hukuk sitesi adresi ile düzeltme:
siteye bakmıştım ama incelememiştim.
kayıt ol linkine girdim karşıma hukukçular içindir sayfası geldi.
düzeltirim.

Üst Alt