Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vefat eden babamın aylığının bir kısmını alabilir miyim?

ultrAslan7

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
İsteğe bağlı sigorta yatırıyorum. Babam işci emeklisiydi(SSK - 4A) malesef vefat etti. Ondan kalan emekli maaşının bir kısmını annem alıyor. Bende almak için başvursam bu şartlarda bana da maaş bağlanır mı?
Not: %92 sürekli engelli raporum var.

Son düzenleme:
Bağkurlu olduğun için ve engellilik oranı tutması nedeniyle SSK dan yetim aylığı hak edişin var . Senin ve hane de yaşayan kişiler için gelir tesbiti yapılacak .

İşlemler için SGK kurumuna başvurman gerekir . Kaymakamlıktan Sosyal Hizmetler bölümünden muhtaçlık mazbaata sı için başvuru gerekir .

Vefat tarihi 5 yıl olmadığından ve senin engellilik durumun vefattan önce olduğu için geriye dönük toplu maaş alırsın .

@ultrAslan7 Yetim aylığı bağlandığında çok kişinin haberi olmayan bir uygulama daha var .

Yetim aylığı bağlandıktan sonra babanın sağlık sisteminden faydalanacağın için SGK ya başvurarak yatırmış olduğun isteğe bağlı primlerin geri iadesini isteyebilirsin .

Yatan primlerin tümünü toplu ödeme olarak tahsil edip isteğe bağlı sigorta sisteminden kaydını sildirebilirsin .

[FONT=pt_sansregular]5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının; (a) ve (b) bentleri kapsamındaki eski SSK lı ve Bağ-Kurlu sigortalılar ile ilk defa (c) bendi kapsamında memur sigortalı olanlardan, herhangi bir nedenle çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayanlara talepleri halinde sigorta primleri iade ediliyor. Bu kapsamda olanlardan SSK lı olanlar ve memurlar kendi adlarına bildirilen primleri, Bağ-Kurlular ise ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin her yıla ait tutarını isteyebilecektir.[/FONT]

-DORLİON-

Öncellikle teşekkür ederim.
Ben ileriye dönük planlarımın arasında evlilik yapmak var. O yüzden kendi bağ-kur sigortamıda yatırmak istiyorum. Babamdan maaş alırsam eşim bu sigortadan yararlanmayacaktır.
Yani babamdan alırsam yetim maaşını aynı zamanda sigorta yatırmaya da devam etmek istiyorum.

Yetim aylığı alırken isteğe bağlı ( bağkur ) sigorta primini yatırıp mallülen emeklilik hak ediş olur .

Farklı kurum oldukları için hem SSK hem Bağkur'dan emeklilik ten çift maaş alırsın .

Üst Alt