%90 raporlu ablanız için aşağıdaki prosedürü işleteceksiniz. Diğer ablanız ise eşinden aldığı aylığı almaya devam edecek, babadan aylık alamayacak.
Aldığınız Yetim Aylığı 2022 sayılı yasaya göre öngörülen Sakatlık Aylığı'ndan (yani aylık 180 tl'den) az ise, evet, Yetim Aylığı alırken aynı zamanda 2022 aylığı da alabilirsiniz.
SGK böylesi durumda "yetim aylığı alındığı" gerekçesiyle reddediyor başvuruları ve en çok, "yeim aylığınız 2022 aylığından azsa, yetim aylığınızı o seviyeye yükseltebilirsiniz" diyor.
Oysa Ankara 15. Bölge İdare Mahkemesi konuyla ilgili bir davada her iki aylığın da aynı anda ödenmesi gerektiğine hükmetti.
Alınan Yetim Aylığı 2022 sayılı yasaya göre öngörülen Sakatlık Aylığı'ndan (yani %40-69 arasında raporu olanlar için aylık 180 tl'den, %70 ve üzeri raporu olanlar için 270 tl'den) az ise:
1- Yetim aylığı almaktayken 2022 aylığına başvurup yetim aylığı aldığı gerekçesiyle 2022 başvurusu reddedilenler
2- Her iki aylığı almaktayken iki aylıktan biri diğer aylık öne sürülerek kesilenler
bu mağduriyet meydana geldiği tarihte derhal Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmalılar ve Ankara 15. Bölge İdare Mahkemesi'nin emsal kararına dayanarak iki aylıktan birden yararlanma talebinde bulunmalılar. Emsal dava olduğu için sonuç mutlaka lehte sonuçlanır...
Yani dare, aldığın yetim aylığı 2022'den azsa, 2022 için kaymakamlığa başvur, yetim aylığı aldığın için reddettiklerinde de derhal dava aç.