Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vefat eden engelli kişiden engelli kişiye ikinci el araç satışı..?

B.E.R.K.A.Y

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhabalar,

Yanıtı birçok yerde aradım ama maalesef bulamadım, konuyu bilen biri olursa desteğini rica ederim.

%90 ve üzeri engelli raporumuz var ve yine benzer raporla alınmış bir ikinci el araç satın almak istiyoruz (Malum sıfır araç fiyatlarından dolayı). Görüştüğümüz aracın sahibi vefat ettiği için, araç şu an 3 varis üzerinde görünmekte ama kardeşlerden hiçbiri aracın satışını henüz kendi üzerine almamış durumda. Diğer kardeşler de kendi rızalarıyla satış için vekalet vermişler.
Böyle bir durumda satış yapılabilir mi acaba?

189 ve İstanbul İl Vergi Dairesi ile yaptığım birden fazla görüşmede bu aracın satışının mümkün olduğu iletilmiş olsa da, aracın ilk satışı sırasında işlemlerin gerçekleştirildiği Ümraniye şubesi vefat durumunda satış olamayacağını iletti. Fakat özelge ve kanunlarda belirtilen aşağıdaki ibraz, hukukun zıt kanıt yaklaşımı ile düşünüldüğünde istisnadan yararlananlar için ÖTV beyan edilmeyeceğini söylemekte;

"Ayrıca, söz konusu taşıtın babanızın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden istisnadan yararlanamayanlara satışı veya devri durumunda, taşıtın tarafınıza intikalinde vergilendirilmeyen kendi miras payınıza tekabül eden kısma ilişkin ÖTV'nin de beyan edilip ödeneceği tabiidir."

Yardımınızı rica ederim, teşekkürler.

B.E.R.K.A.Y
Söz konusu aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yılını doldurmadığını varsayıyorum, aksi halde zaten satışı serbest olurdu.
Satıştan kastınız aracın ilk iktisabında muaf tutulmuş olan ÖTV'sini de ödeyerek satın almak ise bunun önünde herhangi bir engel yoktur.
Ama ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yılını doldurmamış bir aracı, ÖTV muafiyeti kapsamında satın almak istiyorsanız bu mümkün değil.
Konu çok açık, vergi dairelerinin tereddütlü ya da kimisinin olumlu cevap vermesini de anlamış değilim.
Özel Tüketim Vergisi II Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'nin ilgili kısmı şu şekildedir:
[SIZE=4]"Ayrıca, söz konusu istisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtların, veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren beş yıllık süre geçmeden varisler tarafından istisnadan yararlanamayanlara satışı veya devrinde de ÖTV aranır."[/SIZE]

Ufuk Bey Merhabalar,

Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. Satın almak istediğimiz araç 2 sene önce %90 ve üzeri rapor ile alınmış. Şu an biz de %90 ve üzeri bir rapora sahibiz. Bildiğim kadarıyla aracı zamanında satın alan kişi vefat etmemiş olsaydı zaten direkt olarak ikinci el raporludan raporluya satışı gerçekleştirme konusunda bir problem olmayacaktı.

Burada vergi dairesinin de farklı cevap verdiği konu, aracın satın alındığı rapor sahibi kişinin vefat etmiş olması. Araç şu an verasette olduğu için ve varislerden hiçbiri ÖTV ödeyip üzerine almadığı için, varislerin vekaletiyle bu aracın satışının yine istisnadan yararlanabilen raporlu başka bir kişiye satılması. Yasada bu konuyla ilgili herhangi açık bir beyan yok maalesef, eğer araç sahibi hayatta olsaydı bu satışın yapılmasında bir engel olmayacaktı diye biliyorum..

B.E.R.K.A.Y
Öncelikle yukarıda verdiğim cevapta bir hatayı fark ettim kusura bakmayın.
Benim alıntıladığım kısımda "İSTİSNADAN YARARLANAMAYANLARA" ibaresi mevcut.
Tebliğde sizin durumunuz ile ilgili tamamen açık bir ifade bulunmuyor.
Ancak yukarıda verdiğim alıntıdaki "İSTİSNADAN YARARLANAMAYANLARA SATIŞI YA DA DEVRİNDE ÖTV ARANIR" ibaresi mantıken aksi mümkündür anlamına gelmelidir.
O yüzden fark ettiğim bu ayrıntıdan sonra ben de olumlu düşünüyorum.

Çok teşekkürler Ufuk Bey,

Konunun biraz özel bir durum olduğunun ben de farkındayım açıkçası, ama sizin de belirttiğiniz gibi hukukta her durumu tek tek ibraz etmek mümkün değil, çoğu zaman aksi yaklaşımlarla hareket edildiği oluyor.

Bu durumda bana nasıl bir yol izlememi önerirsiniz, görüşebileceğim veya dilekçe yazabileceğim bir mevki var mıdır?

B.E.R.K.A.Y
Ben olsam onay vermeyen vergi dairesi yetkilisi ile görüşme talep eder, ilgili tebliğin yukarıda belirttiğim alıntıdaki "istisnadan yararlanamayanlara satış ya da devrinde ÖTV aranır" ibaresinden yola çıkarak "benim ÖTV istisnasından yararlanma hakkım var, o halde bana satışında ÖTV aranmaz" mantığına ikna etmeye çalışırım.
Ancak şunu da söylemeden geçemeyeceğim:
Malesef ki örneğimizde de gördüğümüz gibi, ülkemizde ne her konuda kesin bir mevzuat, ne de mevcut mevzuatı uygulama standardı var.
ÖTV istisnası uygulanıp üç beş yıl sonra arkasından "vay şöyle hata olmuş, ÖTV istisnası yersiz olmuş, hem ÖTV'yi, hem faizini, hem de cezasını öde" dedikleri örnekler o kadar çok ki...
Bu çok özele girer ama, eğer ilgilendiğiniz araç sizin için çok büyük bir avantaj içermiyorsa başka araçlara yönelmeniz, tüm stresten arınıp içinizin rahat olmasını sağlayacaktır.

Ufuk Bey,

Belirttiğiniz gibi ilgili merkez vergi dairesi ile görüşüp, direkt olarak ilgili tebliğde belirtilen madde üzerinden desteklerini rica ettim gün içerisinde ve kendileri de beni Müdür Yardımcısı ile görüştürdü.

Müdür Yardımcısı, yasal olarak özel durumların yoruma açık olduğu konusunda hemfikir kaldı, fakat öte yandan da vergi dairesi sistemlerinde bulunan bilgileri referans almanın daha doğru olacağını belirterek bir kontrol gerçekleştirdiler. Kontrol sonucunda araç henüz varislerden hiçbiri üzerine alınmadığı için, muafiyet hakkının veraseten devam ettiği ve 5 yıl da dolmadığı için bu satışın %90 ve üzeri rapora sahip uygun iki taraf arasında yapılabileceğini belirtti, bilgilerinize.

Tekrardan desteğiniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

B.E.R.K.A.Y
Sorunun çözülüp olumlu sonuçlanmasına sevindim. Şimdiden hayırlı olsun. Kazasız belasız sağlıklı güzel günlerde kullanın inşaallah. 😊

Üst Alt