Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vefat eden eşinden kalan emekli aylığı alan biri 2022 aylığı alabilir mi?

cemil777

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
şimdi benim anlamadığım sgk dan geliri olan diyor. annenenm ağır engelli ama ölen kocasından aylık alıyor. bilmiyorum tam ismini ne aylığı. 2022 maaşı çıkar mı annenneme?

anneniz dul aylığı alıyor,2022 parası alabilmesi için hanede yaşayan kişilerin sayısı toplam gelire bölünecek, ortaya çıkan rakam 483 TL Yi geçmezse 2022 parası alabilirsiniz. ağır ve %70 oran lazım bunun için.
evde bakım parası için 967 'yi geçmeyecek.

evet, sgk dan gelire dahil. Bütün gelirler toplanır, hane sayısına bölünür, çıkan rakam 483'ü geçmezse 2022 alabilir. Benim annem de dul aylığı alıyor, bir de yetim aylığı alıyor, ikiye bölüyoruz, 483'ü geçiyor, o yüzden ben alamıyorum.

hocam bir de anlamadığım şey şu: hanede yaşayan kişilerin geliri 483 ü geçmiycek demişssiniz. mesela evinde tek başına yaşasa geçmiyor dul aylığı 450 civarında bir şey, ama mesela anneananeme annem bakarsa diyelim onun da nafaka geliri var 400 lira o zaman geçiyor. bunun kıstası ne? ikamet edilen evde kayıtlı olan kişi sayısı mı ?

hocam ben bu konulara çok yabancıyım kusura bkamyın. o yüzden üye oldum buraya zaten. yetim aylığı dediğiniz şey nedir? kimlere veriliyor?

hanede yaşayan kayıtlı kişi sayısı. anneniz evde bakım parası alabilir, o zaman 967 TL yi geçmeyecek. Yetim aylığı annem hem kocasından dul aylığı, hem de babasından yetim aylığı alıyor. Anneanneniz yalnız yaşıyorsa 2022 alabilir bence.

hocam prosedürleri uzun mu bu bakım parası ve engelli maaşı için? noter vekaltiyle halloulr mu? yormak istemiyorum anneanaemi.

ENGELSİZGÜNLER

noterden vekaletle olur, ama bir de kesin olsun diye başvuru yerine sormak lazım, prosedürlerini bilmiyorum, bilen arkadaşlar varsa cevaplayın lütfen.

engelli aylığından yararlanmak için başvurular kişilerin ikamet ettikleri il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca her hangi bir ödemesi yapılmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, muhtaçlık sınırına ulaşmış ve eşi üzerinden nafaka bağlanmamış her vatandaş engelli maaşı almak için başvuru yapabilir. Engelli maaşı, Sosyal Güvenlik tarafından verilmekte olup engeli en az %40 ve üzeri olan vatandaşlara bağlanır. Hane içerisinde yaşayan kişi sayısı ele alınarak, kişi başına düşen gelir miktarı 2022 sayılı kanunun 1.maddesine göre belirlenerek hesaplanır.

Anneanneniz dul aylığı alıyor, sgk ödemesine dahil olduğu için 2022 aylığı alamaz, bu konuyu başvuru yerine de
sormakta fayda var.

cemil777

evde bakım maaşı alabilmeniz için ağır engelli onaylı raporunuz olması gerekıyor.rapor içinde mecburen hastaneye gidilip heyet raporu alınacak .aldıktan sonra evdeki kişi başı gelir 967,27 liradan az ise bakım maaşına başvurabilirsiniz.başvuruda engellının kuruma gıtmesıne götürlmesıne gerek yok çnkü başvuru sonrası eve incelemeye heyet geliyor o yüzden vekaletle boş yere uğrasmayın.vekalet gereksiz.

2022 maaşı içinde gene mecburı hasteneye gıdılecek rapor için ve raporun % 40 ve daha fazla olması gerekıyor aşağısı olmaz. 40 69 arası farklı 2022 maaşı alır 70 ve yukarsı farklı maaş alır(gelir şartlarıda tutuyorsa almaya hak kazanırsa)

kısaca notere boş yere vekaletname çıkarma ücreti ödemeyın. rapor içinde hastaneyı arayıp randevu alın .randevu verieln gün gidip işlemlerinizi yaptırn.rapor alırken rapora raporu ne için almak istediğinizi yazdırın.bu engelli maaşı,engelli kimlık kartı,ötvsiz araç alma vs vs olabilir.engelli kimlik kartı ıle ücretsız yada indirimli seyahat edebilir.misal hızlı tern ücretsz diye duydum.

@cemil777
anneannen agır engelliymiş ve ölen eşinden dolayı dul aylığı alıyormuş. bahsettiğin dul aylığığını anladığım kadarıyla sGK'dan alıyor.

SGK'dan bir gelir ve aylık hakkkından yararlananlar asla 2022 aylığı alamaz. başvurusu bile alınmaz. hane gelirine de bakılmaz.

ninen sgk'dan dul aylığı aldığı için hanede kaç kişi yaşarsa yaşasın, isterse hane geliri sınırın altında olsun, 2022 aylığı alamaz, başvurusu bile alınmaz.

evde bakım aylığı açısından ise ninenin dul aylığı alması sorun değil. şartları uygunsa baglanır. ninenin hastalığı nedir? hastalığından dolayı bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuyor mu?

yaşlılığından kaynaklı yapamadıkları dikkate alınmaz, raporda yazılı olan hastalıklarından dolayı yapamadıkları dikkate alınır. sorumu verdiğim bu bilgi ışığında cevapla lütfen.

solanum cihazından bağımsız yaşayamaz. yatarken bile takılı. ayrıca kalp yetmezliği, astım ve kemik erimesi teşhisi de konuldu. ötvsiz araç almak için yüzde 90 lazımmş. çıkar mı bilmiyorum. haftaya gitcez hastaneye işte rapor için. anladığm kadarıyla 2022 maaşı alamıyor ancak bakım parasına başvurabiliyormuş. dul aylığını sgk vermiyor mu?

Kalem
bir de sağlık raporunu ne kadar sürede verirler? başvurmadan önce ne hazırlayım evrak mevrak?

cemil777

dul yetim maaşı alanlar evde bakım maaşı alıyo engel degıl.misal ben yetım ması ve bakım maaşı alıyom.

hasteneye gitmeden randevu alıp gıdın yoksa orda perişen olursunuz.verilen randevu günü gidin.engelli ve yaşlıya muayene için içeri girişte öncelık var ilgili drlerın odasına gırmek için beklemeyın sıranın önune geçip girin itiraz edenlere böyle bir ayrıcalık verıldıgnı söyleyın.hastaneye gittiğinizde kayıt oluken engellının orda resmını cekıp engelınden dolayı muayene olacagı ilgili bölümlerin yazılllldıgı belge verıolar o belgeye raporu ne için almak istiyorsanız yazdırn. siz ötvsiz araç için dionuz orda ötvsiz araç alımı ve evde bakım maaşı için değin istersenizz engelli kimlık kartı içinde diyebilirsiniz bunları o rapora işletmeniz gerek.giderken engellının var ise daha önceki rapor ve tetkıklerınıde götürn muayene esnassında drlere verın işlemlerınızde kolaylık sağlayacaktır .raporları ne kadar sürede alacagınıza gelınce kesın bişi diyememekle beraber aynı gün tüm muayene işlemlerı biterse bile aynı gün zor verırler bi sağlamından 10 15 gün sonra gelın alın derler bu en erkenı.ama tahlil tetkık vs isterlerse o tahlıllerın tetkıklerın çıkış süresine bağlı olarak dahada geç çıkar.hatta bazı tahlıller ıcın bile 10 gn den fazlasına gün verıolar bu işlemlerınızn ne zaman sürese biteceğine bağlı.tüm işlemler bittikten sonra en az 1hafta sürüyo .bu birde rapora başvuru yapnalrın sayısna yogunluguna baglı.yogunluk yoksa daha erkende bitebilir.geçmiş olsun kolaylıklar diliyorum ALLAH yardımcınız olsun.

hocam sağlık raporu için tedavi için farklı farklı günlerde gitsek olur mu? birçok hastalık için teşhise gidecek. solunum yolu rahatsızlığı için yüzde 80 çıkaca gibi ancak yüzde 90 lazım ötvsiz araba için. nelerden tedavi görebilir? kalp yetmeliği astım ve kemik erimesi de var. mesela bi gün kardiylojiye ertesi gün solunum birimne gitse olur mu?
-mka

cemil777
rapora nıye ayrı ayrı günlerde gedecenkı.gıtdınmı zaten verılen beldekı drlerı dolaşacaksın.ayrı günde gıtmeyı bırak aynı günde bitirmeye bak.ne kadar erken alırsan o kadar iyi.

Üst Alt