Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vefat eden kişinin emekli aylığı kalan eş ve çocuklara nasıl pay edilir?

burcuonel

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Benim kocam vefat etti. Yaklaşık 4 yıldır ölüm aylığı almaktayız. Üniversiteye bu yıl başlayan bir oğlum ve engelli oğlum var. Biri okuduğu için diğeri engeli olduğu için babalarından ölüm aylığı almaktalar benimle beraber. Ayrıca eşimin ilk eşinden bir kızı var. Boşandığı için yaklaşık 3 aydır o da babasından maaş almakta. E-devlet üzerinden baktığımda ben 4/12 pay, okuyan oğlum 2/12 pay ve engelli oğlum 2/12 pay almakta. Geriye kalan 4/12 payı da üvey kızım alıyor. Birkaç yerde okuduğumda çocukların eşit oranda pay aldığını eğer 2 çocuk var ise eş %50 cocuklar ise %25 %25 pay aldıkları yazıyor. 3 tane olunca ise bu oranın düşüp 20/20/20 şeklinde eşin de %40 pay aldıkları yazmakta. Ama burada üvey kızım benimle aynı oranı alırken çocuklarım daha az oran alıyor. Normal şartlarda benim 4/10 oğullarımın 2/10 - 2/10 şeklinde ve üvey kızımın da 2/10 şeklinde pay alması gerekmiyor mu? Bilgilendirirseniz sevinirim.

burcuonel

ÖLÜM AYLIĞI HAK SAHİPLERİNE NE ŞEKİLDE PAYLAŞTIRILIR?

Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılmasında eş çocuk ana ve babalara ödenen aylıklar farklılıklar göstermektedir.
Dul eşe yüzde 50 aylık alan çocuğu bulunmayan dul eşe yüzde 75 oranında aylık bağlanır.
Çocuklara bağlanacak ölüm aylığının oranı her çocuk için yüzde 25'tir.
Anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşen çocuklar ile ana ve babaları arasında evlilik bağlantısı bulunmayan ya da sigortalı babanın ölüm tarihinde evlilik bağlantısı olduğu halde anası sonradan evlenen çocukların her biri için ölüm aylığı oranı yüzde 50'dir.
Sigortalının ölüm tarihinde eşine ve çocuklarına bağlanması gereken aylıkların toplamı hesaplanan ölüm aylığından aşağıda olursa artan bölümü hak sahibi durumundaki ana ve babasına eşit olarak ödenir. Ancak ana ve babanın her birinin hissesi ölüm aylığının tümünün yüzde 25'ini geçemez.
Sigortalının ölümü ile hak sahibi eş ve çocuklarına bağlanacak ölüm aylıklarının toplamı sigortalıya ait ölüm aylığının tutarını geçemez bu durumda hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarak indirim yapılır.
Kurum ine ödenmekte olan sosyal yardım zammının aylık tutarı hak sahipleri arasında eşit olarak paylaştırılarak aylıkları ile birlikte ödenir.

Üst Alt