Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Verasetle intikalde 5 yıl dolmadan satışta ÖTV ödenip ödenmeyeceği..?

haktan207

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar merhaba.

çok araştırdım ama bir türlü net bir yanıt alamadım. umarım konu ile ilgili bir cevap bulabilirim.

Babam ötv indirimi ile yurtiçinden 2006 Haziranda bir araç satın aldı. Kendisi 2008 yılında vefat etti. Araç 3 kardeş olarak veraseten bize intikal etti.

İlgili ötv kanununda veraseten intikallerde indirim yapılan ötv nin ödenmeyecegi yazmakta.

Aynen yazıyorum : " ilk iktisabında istisna uygulanan söz konusu taşıt araçlarının veraset yoluyla intikallerinde bu hüküm uygulanmayarak ÖTV nin sonradan tahsili yoluna gidilmeyecektir. "

biz de buna göre basvurduk ve aracın veraseten devri gercekleştirdik. Kanun maddesine göre de indirim konusu olan ÖTV yi ödemedik.

Benim sorum şu: Aracın ilk iktisabından sonra ki 5 yıl haziran 2011 de doluyor.
Biz bu aracı satmak istiyoruz. Haziran 2011 i beklemeden satış yapabilir miyiz. Bu 5 yılı beklemeden satışı yaparsak indirim yapılan ötv yi ödeyecek miyiz.

Bu konuda bilgi sahibi olan varsa ve elinde mukteza özelge gibi bir bilgi olan varsa yanıtlarsa sevinirim.

Teşekkurler

5 yıl dolmadan satarsanız başta ödemediğiniz vergileri ödersiniz:

14 seri no'lu tebliğ:
15.2. İlk İktisabında İstisna Uygulanan Taşıtlarda Vergileme
[...]
Aynı şekilde Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası kapsamında istisnadan yararlanılarak iktisap edilen araçların veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalmak koşuluyla üçüncü kişilere satışında da ÖTV uygulanmayacağı tabiidir.​

peki bir şey daha sormak istiyorum mumkunse cevap verirseniz sevinirim.
ben bu aracı 5 yıllık bu süre dolmadan engelli bir arkadasa devir etmek istediğimdede bu vergileri ödemek durumundamıyım. burada 5 yıllık sürenin dolmasına gerek varmı direkt satış yapılabilirmi.

arac ilk iktisabında babamın sağ eli bilekten yoktu ona göre tertibat takılmıştı. biz veraseten intikalde bunları söktürdük mecburen muayene için. şimdi belden aşağısı felç olmuş birine devir etmek istiyoruz. onun engel durumu ile babamınki arasındaki farktan bir sorun oluyormu. illaki aynı engel durumuna göremi devir gerçekleşiyor.

bilgi verebilirseniz sevinirim.

teşekkurler

Yeni alıcının engel durumuna göre tertibat taktırılıp plan proje çizdirildiği taktirde herhangi bir sorun olmaz satış gerçekleşir.

yalnız almak isteyen kişiye vergi dairesinden sizin engel durumunuz ile arac sahibinin engel durumu farklı oldugu ve engel oranları farklı oldugu için ötv ödenmesi gerekiyor denmiş.
sanıyorum vergi daireleride bu konuda pek bilgili değil.

Yok böyle bir zorunlluk. Burada önemli olan şey araca satın alacak kişiye uygun özel donanımın yapılmasıdır. Bu olduğu sürece aracı ötv istisnasından yararlşanma hakkı olan kişiye hiç bir vergi ödemeden devredebilirsiniz.
Alan kişi sizin aracı ilk aldığınız tarihtyen itibaren 5 yıl geçtiğinde vergisiz olarak dilediği kişiye satabilir...

Üst Alt