Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi dairesi raporumu kabul etmiyor..?

ahmetulug

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba,

1997 tarihli %46 oranlı ve SÜREKLİ ibareli engelli raporum var. Vergi dairesine vergi indirimi belgesi almak için müracat ettiğimde rapor tarihi eski diye kabul etmiyorlar ve hastaneye sevk ediyorlar , araştırdığım kadarı ile de yeni yönetmeliğe göre ancak %32 rapor alabiliyorum , ama oda yeterli olmuyor.

Bu yüzden ne yapmam gerektiği hakkında bilgiye ihtiyacım var. Forumda sürekli ibareli olan raporların kazanılmış bir hak olduğu yönünde yazılar okumuştum. Maliye raporumu kabul etmediğine göre nasıl bir yol izlemeliyim.

1997 tarihli ve %46 oranlı raporumu dilekçe ile iadeli taahütlü maliyeye gönderip Vergi indirimi almak için başvuruda bulunsam ve red gelirse mahkeme yoluna mı gitsem daha iyi olur ve bu konuda emsal kararlar var mı, dilekçeme eklemek için faydası olur mu.

Yada hastane sevkinden sonra düşük oranlı rapor verilir ise ona itiraz edip mi mahkeme yoluna gitmeliyim.

Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim

Zaten bizim ikilem yaşadığımız bir konuda bu, tamam eskiden cetvel yada oranlar farklı değerlendirilmiş. Bunun sonucunda 46 oran verilmiş ancak şu an yeni rapor almak zorundasınız ve yeni cetvel üzerinden hesaplanmalı bu durumda vergi indiriminden faydalanmayabilirsiniz. Vergi indirimi için illaki yüzde 40 oran aranıyor diyebiliyorum.

Peki yeni rapor almadan mahkeme yoluna giderek çözmenin bir yolu yokmu bunu . Yeni rapor almak istediğimde durum belli. %40 oran vermiyorlar. %46 lık SÜREKLİ olan raporla maliye ye iadeli taahhütlü posta yolu ile müracaat etsek ve olumsuz bir cevap gelirse veya 60 gün içinde hiç cevap gelmez ise mahkeme yoluna gitmeyi denesek nasıl olur . Fikir ve önerileriniz neler olur.

Lvnt00 ve OturanBoğa sizlerin yorumu ve önerileri ne olur acaba. Ne yapmamı önerirsiniz.

ahmetulug

sayın hocam 1996 yılındaki tıp imkanları ile şimdiki tıp imkanları farklı olduğu için, sizin o zaman yaşamış olduğunuz hastalık demek ki güncel tarihe göre tedavi edilebiliyor olarak gözüküyor (kanun böyle diyor ben değil) o nedenle siz eğer o zaman vergi indirimine başvuru yapmış olsaydınız sıkıntı çıkmayacaktı çünkü o zamanın güncel oranlarından rapor çıkartmıştınız
ama şimdi tamamiyle oranlar güncellendi siz mahkemeye verseniz dahi hiç bir şey fayda etmeyecektir

ben geçen sene yüzde 71 rapor aldım ve emeklilik ile şu anda hiç bir bağlantım olmamasına rağmen hemen vergi indirimi için başvurdum ankara aldığım rapor güncel olduğu için aynı oranda onayladı

ama ilerleyen yıllarda yapmış olsaydım başvurumu yani emekliliğe yakın yapmış olsaydım ankara kesinlikle beni hastaneye sevk edecekti
yada oranımı düşürecekti

çünkü zamanla tıp teknoloji ilerlediği için oranlarda hastalığın tedavi edilmesine eş değer güncelleniyor

şöyle düşün önceden sırf şeker hastası isen yüzde 40 engelli olabiliyordun
benim annem 10 seneden fazladır kendimi bildim bileli şeker hastası
insülün kullanmasına rağmen 200 den aşağı düşmüyor hiç şekeri
gittik sadece yüzde 20 verdiler

ama eskiden gitseydik kesinlikle yüzde 40 almış olacaktık
neden yüzde 40 vermiyorsunuz dediğimizde, tedavi olanakları arttı dediler
yani yeni rapor çıkartırsan engelli haklarından da olabilirsin aman dikkat et derim...

Yeni rapor almaktan başka şansınız yok. Benim raporumu 1993 yılında Kars Devlet Hastanesi % 50 vermişti kabul etmediler. Bende Kocaeli Devlet Hastanesinden % 43 yeni rapor aldım. Daha sonra raporu Maliye Bakanlığına gönderdim bakanlık % 40 olarak onayladı...

önceden böyle bir şey yoktu 2006 yılında çıkarılan bir kanunla oranlar güncellendi ve çoğu kişi böyle mağdur oldu, millet bilmiyordu çoğu vergi indirimi için başvuru yapmamıştı, birlerce insan başvuru yapmaya başlıyor son 7 yıl içinde ama ne yazıkki rapor tarihleri 2006 yılından önce oldukları için kabul edilmiyorlar
yeni rapor çıkarınca da bu sefer engelli haklarından da mahrum kalmış oluyorlar

tanıdığınız bir avukat varsa danışın derim, hakkınızı aramaktan hiç bir zaman geri adım atmayınız ALLAH BÜYÜKTÜR

Skolyoz23 Merhaba,

Forumda aşağıdaki kayıtı görmüştüm. Burada mahkeme yolu ile kazandığını belirtiyor. Sürekli ibareli raporunuz varsa yeni rapor almayın diyor.

https://www.engelliler.biz/forum/sa...imi-icin-tekrar-rapor-almaniza-gerek-yok.html

Benim raporumda da SÜREKLİ dir. diye yazıyor. Aslında Durumu benim gibi olan arkadaşlarımızın hastaneye sevk edildiğinide raporu aldığı tarhiteki kanun veya yönetmelikler göz önünde bulundurularak yeni rapor düzenlenmesi lazım. Ancak böyle yapılmadığı için hep mağdur oluyoruz. Bu nedenle BİMER e de yazı yazdım. BİMER den cevap geldiğinde de maliyeye başvurmayı olumsuz cevap alırsam de mahkeme yoluna gitmeyi düşünüyorum.

Mahkeme ye vermeden önce de de buradan sormak farklı bir bilgi varsa edinmek istedim. Hatta emsal teşkil edebilecek kanıtlar bulabilirsem onları da mahkeme dilekçeme eklemeyi düşünüyorum

Böylesi bir emsal karar dolanıyor son zamanlarda bulabilirsen kesinlikle mahkeme yolu ile kazanırsın
İ stanbul vergi mahkemesi (Esas No: 2014/665 Karar No: 2014/1790) dosya numarasında emsal kararı bulabılırsınız
Yukarıda açıklanan emsal karara göre ;

1-Sürekli alınan engel oranları ,Ankara maliye tarafından düşürülemez
2-Eski tarihli ve sürekli olan raporlar ,maliye tarafından reddedilemez

Lvnt00
bu emsal kararı kimin aracılığı ile bulabiliriz. Yani avukatlardan mı sormak lazım. Yada Vergi Mahkemesinden adam mı bulmak lazım

Hayırlısı olsun. Mecbur yenileteceksin. Avukata, mahkemeye giderek hiçbir şey kazanamazsın. Sistem ne ise, o işler.

Emsal kararının dosya numarasını adliyelerden taratabilirsin avukat aracılığı ile

Bence avukat tut ve Maliyeye şuan ki raporunu gönder olumsuz yanıt durumunda hukuki işlemi başlat

Aynı durumda olan kişi davayı kazanmış ve paylaşım yapmış dosya numarası ile

Ona işleyen hukuk sana neden işlemesin ki

Denemekte yarar var bence derim

Merhaba @Lvnt00

Bimere yazı yazmıştım. Maliye ye göndermişler. Bu gün cevap geldi . Cevap aşağıdaki gibi.

Cevap
Zamanı Cevap Kurum Birim Adı
07/08/2017
11:46:41

Başbakanlık İletişim Merkezi aracılığıyla yaptığınız başvurunuz incelenmiş olup, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 4842 sayılı Kanunla değişik 31. maddesinde engellilik indiriminin mahiyeti ve tutarları belirtilmiş, aynı maddenin son fıkrasında da engellilik derecesinin tespit şekli uygulamaya ilişkin esas ve usullerin yönetmelikle belirlenmesi hüküm altına alınmıştır. Bu maddeye istinaden hazırlanan, 28/04/1981 tarihli ve 17324 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Engellilik İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Engellilik Derecelerinin Tespit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik ile uygulama yönlendirilmiş 24/09/1998 tarihli ve 23473 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile de söz konusu yönetmelik güncellenmiş olup, uygulamaya ilişkin açıklamalar ise 222 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılmıştır.

Ayrıca engellilere sağlanan vergi avantajı ve kolaylıklar ile faydalanma yolları, Başkanlığımız internet sitesinde (Gelir İdaresi Başkanlığı) yer alan Engelliler İçin Vergi Rehberi'nde açıklanmıştır.

Söz konusu mevzuatta yer alan düzenlemelere göre, dilekçeniz ekinde gönderdiğiniz yönetmelik hükümlerine uygun olmayan ve Merkez Sağlık Kurulu onayından geçmemiş Isparta Devlet Hastanesi tarafından 1997 yılında düzenlendiğini belirttiğiniz raporunuz vergi indirimi yönünden müktesep hak doğurmayacağından engellilik vergi indirimi tesisi mümkün değildir. Kesinleşen yargı kararları da bu yöndedir.

Öte yandan bulunduğunuz yerdeki Vergi Dairesi Başkanlığına bulunmaması halinde ise Defterdarlığa başvurmanız halinde usule uygun olarak yeni tarihli bir rapor almak üzere izleyeceğiniz yol konusunda gerekli bilgi verileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GELİR İDARESİ
BAŞKANLIĞI >
ENGELLİLİK TESPİT VE
DERECELENDİRME
MÜDÜRLÜĞÜ

Hareket Listesi
Kayıt Zamanı Hareket Açıklama
31/07/2017 23:04:49 Başvuru Yapıldı 31/07/2017 23:04:49 tarihinde internet üzerinden başvuru alındı.
02/08/2017 15:47:50 Sevk Edildi 02/08/2017 15:47:50 tarihinde BİMER tarafından MALİYE BAKANLIĞI tarafına sevk edildi.
04/08/2017 15:45:46 Cevaplandı 04/08/2017 15:45:46 tarihinde GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI > ENGELLİLİK TESPİT VE DERECELENDİRME MÜDÜRLÜĞÜ tarafından cevap yazıldı.

merhaba bende vergi indirimi için vergi dairesine gittiğimde 2009 tarihli raporumu eski diye sürekli olduğu halde kabul etmedi ve yeni rapor çıkarmam için hastaneye sevk etti yeni rapor süreçim 6 ayda sonuçlandı ve % 40 olan oranım % 48 olarak kabu edildi. sizde yeni rapor çıkartın eğerki bir haksızlığa uğrarsanız o zaman itiraz eder mahkemeye gidersiniz..

merhaba,

ben yeni rapor almak istediğimde %46 olan 1997 tarihli raporumun oranını yeni raporda %32 ye düşürüyorlar oda işimize yaramıyor malesef.

Bu nedenle varsa başka bir yol veya yasal yollardan mahkeme yoluna gitmeyi düşünüyorum

merhaba bende aynı dertteyim ahmetulug, bende mahkeme yoluna gitmeyi düşünüyorum. Açtın mı davayı, son durum nedir

Benim bildiğim başka yol yok çünkü bu vergi indirim belgesinin kalkması lazım niye kimse bu konuyu konuşmuyorlar

Vergi indirimi alip almadigimiza nerden bakabiliriz?

istanbul için eviss ten sorgulanıyor ama Vergi dairesi sisteme giriş yapmasa göremezsiniz 5_6 ay sürüyor

Merhaba @ozgur1979 , Merhaba Arkadaşlar,

Umudunuzu kırmak istemem ama benim araştırmalarım ve başvurularım neticesinde edindiğim bilgi yeni rapor almaktan başka şanş yok gibi görünüyor. Vergi dairesi 2007 -2011 arası alınan raporları kabul etse dahi incelemeye alıyor , ve yeni yönetmeliğe göre uygun olup olmadığını ve % oranını inceliyor. 2007 öncesi alınan raporları kabul etmiyor ve inceleme yapmaksızın red ediyor.

Ben mahkeme yoluna gitmeyi düşünüyordum çünkü elimdeki eski tarihli raporun kazanılmış bir hak olabileceğini umut ediyordum.

Fakat Danıştay ın bizim durumumuza bire bir uyan red kararlarını görünce bu umudumu yitirdim sayılır. Konu ile alakalı Cimer e de yazı yazmıştım. O yazı ile ilgili Maliye den de detaylı bir cevap geldi . Cevap ta aynen şöyle diyor

Merkez Sağlık Kurulu'nun 26/05/2011 tarihli kararında ise, "16/12/2010 tarihli ve mükerrer 27787 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile çalışma gücü kayıp oranları yeniden belirlenmiş ve daha önceki Yönetmelik ile belirlenen çalışma gücü kayıp oranları kaldırılmıştır." denilerek, 2007 yılı ve sonraki yıllarda düzenlenmiş raporların incelemeye kabul edileceği, daha önceki tarihli raporların incelenmeksizin reddedileceği kararlaştırılmıştır.

Nitekim, Danıştay 3 Daire Başkanlığı'nca verilen 20/10/2014 tarihli E.No:2014/7527, K.No:2014/4633 sayılı kararda; "sakatlık indiriminden yararlanmak isteyen şahsın yetkili hastanelerden alacağı raporda hastanın laboratuvar bulguları, klinik muayene bulguları, engellilik bulguları ve teşhisin açık, kesin ve ayrıntılı şekilde belirtileceği, bu raporun Merkez Sağlık Kurulu tarafından incelenmesi neticesinde davacının çalışma gücü kayıp oranının bu Kurul tarafından belirleneceği, anılan Kurul tarafından ilgili yönetmelik ve eki cetvellere göre davacının çalışma gücü kayıp oranı tespit edilmeden sakatlık indiriminden faydalandırılmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır "denilmekte ,

bu konuda ayrıca, Danıştay 4. Daire Başkanlığı'nca verilen 22/01/2014 tarihli ve E.No:2012/647, K.No:2014/365 sayılı kararda; "davacının daha önceden almış olduğu rapora istinaden kazanılmış hakkının varlığından söz edebilmek için, söz konusu rapora istinaden Merkez Sağlık Kurulu tarafından tesis edilen bir işlemle davacının sakatlık indiriminden yararlanıyor olması gerekmektedir" denilerek, Merkez Sağlık Kurulu'na başvuruda bulunulmamış olan eski tarihli ve işe girmek maksadıyla alınan raporla ilgili kazanılmış hakkın varlığından söz edilemeyeceğine karar verilmiştir.

Bu cevaba ve bilgileri göre 2007 öncesi alınan raporları maliye incelemeksizin red ediyor, Danıştay 4. Daire Başkanlığı'nca verilen 22/01/2014 tarihli ve E.No:2012/647, K.No:2014/365 sayılı kararda emsal karar teşkil ettiğinden işimiz çok ama çok zor görünüyor.

Ayrıca Danıştay 4. Dairesinin emsal kararı Bende Mevcut. Kendim de okudum.

Mahkemeye verip vermeme konusunda çok kararsızım. En son cimer den gelen yazıyı Avukata verdim , fikir almak için , avukat ile görüştükten sonra karar vereceğim. Yani henüz mahkeme yoluna gitmedim.

Engelli Raporunu Hangi Hastaneden Daha Kolay Alabiliriz.

Arkadaşlar Merhaba,

1997 tarihli ve %46 oranlı sürekli ibareli engelli raporum var. Fakat maliye rapor tarihi eski diye raporumu kabul etmiyor.

Ben Isparta dayım. Isparta daki hastanedeki doktorlar oranları çok düşürüyorlar, hiç yardımcı olmuyorlar. Daha kolay rapor alabileceğimiz tavsiye edeceğiniz başka hastaneler var mı. Netice de her il aynı olmayabilir. Bazı yerlerde oranları çok düşürüyorlar. Hatta
bir kaç hastane olan bazı illerdeki hastanelerin verdiği oranlarda bile farklılıklar olabildiğini duymuştum.

Sizce rapor almak konusunda en kolay hangi hastanedir. Doktorlar yardımcı olurlar mı.

Önerilerinizi bekliyoru

raporunuz çok eski tarihli ewet doğru kabul etmezler. çünkü oran tablosu 2010 yılında değişti ve oranlar düşürüldü. güncel sakatlık oran cetveli her yerde aynıdır.il il değizmez. ama bazı doktorlar yanlış tablolardan yanlış oranlar verebiliyor. hastalıklarınızın karşılığını cetvele göre kontrol edin.bir düşme yaşanmışmı? ona göre hareket edersiniz.

arkadaslar ben vergi mahkemesine verdim sonuçlandı mahkeme lakin bimerden maliyeden gelen eski yazılar olduğu için mahkeme olumsuz sonuçlandı lakin başka bi mahkeme yolu acık oldu bende basvurmadım

ayrıca bu gibi vergi indirmi mağduru olan arkadaslar bizim facede gurbumuz var..gurup adı(vergi indirmi mağdurları engelli işçiler) ..bizim durumda olan arkadasları bu gurba davet ediyorum

Üst Alt