Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirim belgesi almadan emekli olabilir miyim?

CAHİT1974

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Emeklilik için hangi şartlara tabiyim?
raporumu 1992 yılın temmuz ayında aldım raporumda %40 özürlüdür ve de süreklidir ibaresi var

işe 1992 yılı ekim ayında başladım. vergi indirim belgesi almadan emekli olabilir miyim? şu an ssk dan 4100 gün primim var

vergi indirim belgesi alarak mı emekli olsam şartları daha iyi olur vergi indirim belgesi almadan önceki işe başlamadan evvel aldığım raporumlamı emekli olsam şartları daha iyi olur

Verdiğin bilgilere göre erken emeklilik hakkını elde etmişsin.Ancak asıl uğraş şimdi başlıyor. Şu an emeklilik için başvurduğunuzda SGK sizi hastaneye sevkedecek ve engelinizin en az %40 olduğuna karar verilirse emekli edileceksiniz.Erken emeklilik tarihiniz geldiği için Vergi indirimini almanız şu aşamada pek bir şey ifade etmiyor.Şayet vergi indirimi alırsanız tekrar rapor istenmeyecektir.Sizde takdir edersinizki şu dönemde vergi indirim hakkını almak daha zor.

Güzel kardeşim dikkat edersen ben ssk olmadan raporumun olduğunu yazdım
yani benim engelim ana doğumundan vede gördüğüm 4958 sayılı 27,07,2003 tarihli ssk kanununda ssk olmadan engelli olduğunu ibra edenlerin 15-yıl vede 3600 gün üzerinden yaşlılık aylığından faydalanabileceği yazıyor

ben bu durumda vergi indirim belgessi alınıb alınmayacağını vede vergi indirim belgesi alarak emekli olmakmı vergi indirim belgesi almadanmı emkli olmanın daha avantajlı olacağını soruyorum saygılarımla

Hayır, güncel tarihli bir rapor almadan ve ona karşılık vergi indirim hakkı elde etmeden erken emekli olmanız söz konusu olamaz.

OturanBoğa,
LODOS DENiZCiSi'nin söyledikleri ile sizin söyledikleriniz çelişiyor. Siz vergi indirimi almadan emekli olunamayacağını söylerken, LODOS DENİZCİSİ gerek olmadığını ifade ediyor.

1 Ekim 2008'den önce ilk kez sigortalı olan SSK'lıların erken emeklilik için vergi indirim hakkı elde etmiş olması şarttır.
Bunu çok net olarak söyleyen bi SGK yazısı var (ama şimdi bulamadım).

bülent bey pekı bundan once kı yıllarda ssk lı yanı benim (2006) yılında başladı sigortam %50 raporum var ve calışıyorum benmde ılerıde emeklı olabılmem için vergı dairesinden belge almam sartmı ?

bu konuda yardımcı olursanız sevınım şimdiden tsk ederım...

Evet vergi ind. belgesi almanız şart ....

SGK uzmanı Ali TEZEL''in bir okura verdiği cevap;
SORU: Merhaba Ali Bey ben 1983 doğumluyum. 01.12.2001 ilk işe giriş tarihim 2002 ve 2003 ile 2008’de de 1 ay hariç hep aktif olarak sigortalıyım ve şu anda da sigortalıyım. Ayrıca, devlet hastanesinden almış olduğum %40 özürlü raporumda bulunmakta bu kısa bilgiden sonra soruma gelince
1- Ne zaman emekli olabilirim?
2- raporum emekliliğime etkisi ne olur ? 3- raporum maaşımı etkiler mi?
4- bir de kendime ait işyeri açmak istiyorum şu anda SSK’lıyım ve Bağkur’a geçmek zorundamıyım? Teşekkürler, BURAK
YANIT: Şimdiki kanunlara göre varolan raporunuzla defterdarlıktan vergi indirim belgesi alırsanız 19 yıllık sigortalılık süresi ve 4240 günle emekli olursunuz.... Yeni yasadan sonra vergi indirim belgesine gerek yok ama SGK Merkez Sağlık Kurulundan yüzde 40 raporunuzun onanması gerekecek..Kendinize ait işyeri açar vergi mükellefi olursanız Bağ-Kur’lu olursunuz...

Sevgili cahit,
Raporunuz eski tarihli olduğu için erken emeklilikte dikkate alınmayacaktır. SGK sizi hastaneye sevk ederek yeni tarihli rapora göre emekli edecektir.

Vergi indirimi konusuna gelince.
Vergi indirimi almanız demek defterdarlığın sağlık komisyonuna girmeniz ve engel oranlarınızın tek tek gözden geçirilmesi demektir.
Vergi indirimi şu aşamada neden gereksiz dediğime gelince.
Vergi indirimi aldığınızda çalıştığınız kurum sizin maaşınızda ufak bir artış sağlayacaktır.Siz vergi indirimini alıp bir gün sonra emekliliğe müracaat edeceksiniz.Bu kısa süre için defterdarlığın sağlık komisyonuyla cebelleşmenin ne anlamı var.Ayrıca bu durum sizin emeklilik tarihinizi geciktirir vede 3-4 ay maaşınızı gec alabilirsiniz.Sizin niyetiniz bir an önce emekli olmak olduğundan bu vergi indirimi hakkı size extra bir bir kazanç sağlamayacaktır.
Yok ben vergi indirimi alacağım ve buradan aldığım oranla emekliliğe başvuracağım diye diretir defterdarlığa giderseniz Engel derecenizin %40'ın altında olma olasılığıda çok yüksektir.Maliye bu konuda daha bir ince eleyip sık dokumaktadır.Şuda varki vergi indirimi alırsanız bir daha rapor istenmeden emekli olabileceksiniz.Ama forumu ıncelersenız,defterdarlığa başvuranların çektiği sıkıntıları görüp benım sözlerime hak vereceksiniz.
Size tavsiyem erken emeklilik için SGK'ya başvurun ve SGK sizi hastaneye sevk etsin.
Kolay gelsin.

Dün, görüş bildirmeden Ali TEZEL'in SGK'nın genelgesinden önce yayınlanmış bir yazısını yayınlamıştım. Daha öncesinde de OturanBoğa ile LODOS DENİZCİSİ'nin konuyla ilgili farklı yorumları vardı. Bu konuda, SGK'nın Oturan
Boğa'nın görüş bildirdiği doğrultuda genelgesi var. Yani 5510 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 01/10/2008'den önce sigortalı olanlar Vergi indirim belgesi alarak, sonrasında sigortalı (4/a) olanlar ise 5510/28 madde esasları dairesinde emekli olabilecekler.

çok karışık işler herkes şaşırıyor ne yapacağını ve özürlü raporunu defalarca almak zorun da bırakıyorlar. bunun hiç bir şekilde bir mantığı yok

1 Ekim 2008'den önce ilk kez sigortalı olan SSK'lıların erken emeklilik için vergi indirim hakkı elde etmiş olması şarttır.
Bunu çok net olarak söyleyen bi SGK yazısı var (ama şimdi bulamadım).

benim kafam karıştı şimdi
ben 2010 ocakta emekliliği hak ediyorum
%90 vergi indirimi raporum var ( bunu 2004 te aldım =
ve 2000 yılında da & 75 özürlülük raporu almıştım ve bunda süreklidir yazıyor

şimid ben emekli olmak yeniden mi rapor alıcam
hangi evraklarla nereye başvurucam

Vergi ind. belgeniz var ise tekrar rapor almadan emekli olabileceksiniz..

Merhaba Ben aralik 2009 da %50 rapor aldim ocak 2010 da engelli olarak ise basladim ilk sigorta girişim 2009 erken emekli olmam için vergi indirim beldesi alman sartmi eğer sartsa almaya karkarsam bana sürekli olan raporumu yeniletirlermi raporun yuzdesi düsermi bilgi verirseniz sevinirimTesekkurler

menderes aydın ;

Sigorta başlangıcınız 2008 yılı sonrası olduğu için emeklilikte vergi indirimi alma şartınız yok.
Eğer sağlık raporunuz 16 Aralık 2010 yılı sonrasıysa yenilemenize gerek yok ama öncesiyse yenilemenizi isteyeceklerdir.
Oranınız düşer mi bu da hastalığınız ve sakatlık cetveline göre değerlendirilebilir.

Geçmiş olsun.

Menderes, 1 ekim 2008'den sonra ilk kez sigortalı olan kişiler emeklilik için vergi indirimi almayacaklar. Daha doğrusu, vergi indirimi ile bu kişilerin emekliliği arasında hiç bir ilişki yok. Bu kişiler ilerleyen yıllarda emekli olacakları zaman sgk tarafondan hastaneye sevk edilecekler ve o zaman aldıkları rapor emeklilik için temel sayılacak.

Bir başka deyişle bugünden alınan rapor da vergi indirim hakkı da emeklilik açısından etkili olmayacak.

Çok tesekkur ederim cvplar içinBen çölyak hastasiyim haliylen tedavisi yok 1.75 boy 54 kilodayim askere gittim 5 ay sonra rahatsizligimi saklayamayinca çürük raporu çürük rapru verdiler buna istinaden emeklilik zamanim geldi diyelim tekrar SGK beni hastaneye sevk ederse sürekli olan %50 raporum düşermi sakatlik cetvelin de varmi bu hastalık nasil degerdiriyorlar bilgi verirseniz sevinirTesekkurler

Sakatlık oranı cetveli'Nde özellikle Çölyak ile ilgili bir ibare yok. Ama sindirim sistemine dair olan bölüme bakınca, hastalığın düzeyinin önemli olduğu anlaşılıyor. Yani, o gün geldiğinde yapılacak olan testlerin sonucuna göre bir oran verilecek

Arkadaşlar yeni aranıza katıldım.. Okudum... okudum... Katılımlar çok güzel..

Bende aynı dertten muzdaribim, SGK'ya 1993 girişli olup 2004 yılında %40, sürekli engelli, ağır işlerde çalışamaz raporum var. Hatta 2004 yılından da bugüne Engelli statüsünde özel bir firmada çalışmaktayım.
Lakin rapor aldığım tarihde vergi indiriminden faydalanmak için tekrar rapor alıpta defterdarlığa başvuruda bulunmadım. 2009 yılı idi sanırım, Haydarpaşa numune hastanesine başvurdum ve maliyeden %23 mü yalan söylemeyeyım %28 mi ne rapor geldi evime..

Şu anda 1993 yılı girişli olup yaklaşık 5500 günüm var ama vergi indirimsiz bu veriler.. Şimdi ben vergi indiriminden faydalanmadım diye SGK ya emeklilik için baş vursam kabul edilmeyecek mi?

Veya ben bu şekilde normal bir insanın doldurması gereken günü doldurup 52 yaşımda emekli olabilirmiyim (Tabii engelli statüsünde çalıştığım iş yerinde günlerimi doldurmak kaydıyla)

Sağlıcakla kalın..

01 Ekim 2008'den önce sigortalık olarak çalışmaya başladıysanız,
Vergi indirimi olmadan erken emeklilik mümkün değildir.
Vergi indiriminiz yoksa normal emeklilik yaşınızı beklemek zorundasınız.

earibagi OturanBoğa Arkadaşlar teşekkür ederim.. Memurla görüşmemde aynen dedklerinizi söyledler.. Ben de hastaneden tekrar rapor almayı deneyeceğim çünkü sol kulağımda işitme kaybım var sanırım..(muayene olup değerlerlerine baktıracağım.. Yarı ağır sanayide çalışmıştım.. Yaşamak zorundayız.. (cümle arabesk oldu ama öyle)
balthazard formülüne göre iki engelde farklı bir sonuca ulaşılıyor, 20db kayıpta 14% de kullanıldıığında %40 aşılıyor gibi geliyor bana .... (off inş alırım yaa)

Kardeşim güncel rapor istiyorlar rapor tarihin 2004 almıştım emekli olmak için senden rapor isteyecekler yani 2004 yılındaki raporla emekli işlemleri başlamıyor

Üst Alt