Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirim belgesine nereden ulaşabilirim?

Ergin

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,

"vergi indirim kağıdı" diye bir evraktan bahsediliyor. Bu evrakı kim veriyor? Defterdarlık sağlık rapor süreçlerinde ve sonrasında engelli indirimi uygulanmaya başladığında böyle bir evrak vermedi. Bunu nereden alabiliriz.? Ha tabi şöyle de bir durum var, benim dosyam önce bir ilçe defterdarlığındaydı, şu anda çalıştığım şirketin bağlı olduğu Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nde.

Ek olarak; Son çalıştığım 3 şirketten bordrolarımı alıyorum, başvuru yapacağım. Üç şirkette "biz indirimi uyguladık" diyor. Vergi dairesi sadece sizin verdiğiniz raporla indirim uygulamamalılardı, bizimle yazışma yapmalılardı diyor. Şirketlerden ikisi 3. derece indirim uyguladı diye biliyorum. BEnim vergi indirimim ise 1. Derece. Aradaki farkı alabileceğimi sanıyorum.

Ergin, sakatlık indirim hakkı elde edebilmek için şahsen defterdarlığa gidip sakatlık indirimi için başvurman ve bu hakkı elde etmen lazım. Bunu yapmışsan, o tarih itibarı ile işveren aylığına bunu yansıtır.

Eğer bu başvurun olmaksızın işveren bir işlem yapmışsa, bu esasen usulsüzdür.

Cevap için teşekkürler arkadaşlar.

Dün büyük mükeleffler vergi dairesine gidip eski şirketlerimden aldığım bordoları kontrol ettirdim. Şirketlerden sadece biri engelli indirimini maaşıma yansıtmış. Diğer ikisi ise bu işlemi yapmamış.
Şimdi o şirketlerin bağlı bulundukları vergi dairelerine gideceğim. Hatta dün Beşiktaş Vergi dairesine gittim. Hiç bir memur bu konu hakkında bilgi sahibi değil. Geriye dönük vergi indirimi alınması konusunda bilgi sahibi olmadıkları gibi, beni sıfırdan vergi indirim raporu almak için yönlendirmeye çalışan oldu. Şef dahil konudan bi haber.
Bordoları ve forumda yayınlanan dilekçe ile başvuracağım fakat çok umudum yok bu konuda. (Dilekçeyi değiştirdim zira forumdaki dilekçe geriye dönük vergi iadesi için yazılmış bir dilekçe değil. Bundan sonra vergi indirimi alınması için yazılmış. Umarım kabul olur.)

Son durum: 4 farklı vergi dairesi aynı işlem için farklı cevaplar verdi. Hatta Maslak Vergi dairesi o tarihte benim başvurum olmadığı için bundan şirketi sorumlu tutamayacağımı, hakkım olan parayı geri alabileceğini sanmadığını söyledi. Biri hariç diğer vergi daireleri başvurumu kabul etti. Biriyse Vatan Caddesi'ndeki ek binaya başvurmam gerektiğini, vergi indirimimi ilk aldığım müdürlüğe yazı yazılacağını, o yazı gelince bana indirimimim olduğuna dair yazı verileceğini, o evrak ile başvuru yapmam gerektiğini söyledi. Bu başvurudan sonra şirketten geriye dönük düzeltme isteyeceklermiş, o düzeltme olduğunda parayı hesabıma yatıracaklarmış. Aslında elimde mevcut şirketim ve Büyük Mükellefler Vergi dairesi arasındaki indirim yazısı var fakat bunu hiçbir vergi dairesi dikkate almıyor. Sürekli söyledikleri "orası büyük mükellefler bizi bağlamaz". Tüm bu işlemlerin 4-5 ay süreceğini sanıyorum.

Anlayacağınız tüm vergi daireleri zorluk çıkartıyor...

Ergin, sen bu vergi indirim hakkını elde etmek için kendin defterdarlığa başvurmuş muydun? Yoksa şirketler engelli statüsünde çalıştığın için doğrudan vergi indirimi mi uyguladılar?

Vergi hakkımı 2003'te elde ettim. Sonra çalıştığım şirketler defterdarlık ile yazışıp indirimi yaptı.

Fakaaat, istanbulda çalıştığım 2 şirket bu indirimi yapmamış. Aslında olması gereken benim, şirketin bağlı olduğu vergi dairesine başvurmam ile aralarında yazışma yapmalarıymış.. Ama ben bunu bilmediğim için şirketlere başka bir iş için çıkardığım özürlü raporunu sundum. "Biz bununla indirim yaparız" dediler. Yapmamışlar. Zaten yapsalarda doğru olan o değildi. Özürlü raporu ile vergi indirimi yapamazlar.

Bir Garip Vergi İndirimi Hikayesi

Arkadaşlar selam,

konu biraz uzun, okuyan arkadaşlar şimdiden teşekkür ederim.
  • 2002 yılından bu yana vergi indirimim var.
  • 2003-2006 yılları arasında çalıştığım şirketlere vergi indirimim olduğuna dair bildirimde bulundum ve her bir şirket vergi indirimimi maaşıma yansıttı.
  • 2014 yılında başladığım şirkete de aynı beyanda bulundum. Bağlı bulundukları vergi dairesi ile görüştüm ve şirket ile daire kendi arasında yazışmaları yaptılar ve yine maaşıma vergi indirimimim yansıdı. Bu görüşme esnasında memur eski çalıştığın şirketlerde vergi indirimi almadıysan bağlı oldukları vergi dairesine başvurup geri alabilirsin dedi.
Bunun üzerine,
  • A şirketinden çalıştığım tüm ayların imzalı olarak (zor da olsa) aldım. Bu A şirketi benim çalıştığım dönemde iki farklı vergi dairesi ile çalışmış. Biri Mecidiyeköy vergi dairesi, diğeri Maslak vergi dairesi.
  • B şirketinden çalıştığım tüm ayların imzalı olarak aldım. Bu şirket ise Beşiktaş vergi dairesi ile çalışıyor.
Şirket imza sirküleri, imzalı bordrolarım, nüfus cüzdanı fotokopim, engelli raporum ve durumu anlatır dilekçe ile 3 vergi dairesine başvuruda bulundum.

Başvuru Durumları:
  • Maslak vergi dairesi; Daha başlangıçta şef, siz vergi indiriminizi şirketinize bildirmemişsinizdir, indirim falan alamazsınız diye kestirip attı. Hatta sanki üçkağıt yapıyormuşum gibi suçlamada dahi bulundu. (Vergi indirimimi geç almak ne gibi bir kar sağlar bana hiç bir fikrim yok. Şu anda vergi indirimimim olup olmadığını öğrenmek için ilk indirimin yapıldığı gelir müdürlüğüne yazı yazıldı. 2,5 ayda yazı geldi. Şimdi denetleme müdürlüğüne iletildiği söylendi. Başvuru yapalı 3 ay oldu, bekliyoruz.
  • Mecidiyeköy vergi dairesi; Başvuru yapalı 3 ay oldu. "Çok yoğunuz, henüz bakamadık" diyorlar.
  • Beşiktaş vergi dairesi;Vergi dairesi, şirkete vergi indirimimi neden yapmadığını sordu. Şirket "çalışan bana vergi indirimi olduğunu beyan etmedi" diye cevap döndü. Şefin bana söylediği; vergi indirimini söylememişsen birşey yapamayız. (Şirkete girişte raporumu vermiştim ve bu raporla indirim yaparız denilmişti, yapılmamış.) Başvuru yapalı 3 ay oldu.

Şimdi benim sorularıma geçelim;

1. Beşiktaş Vergi Dairesi: İşe girişte verdiğim özürlü raporu ile şirketler kanunen vergi indirimi yapamazmış. Fakat buna rağmen "biz indirim yaparız diyen" ve indirim yapmayan şirkete rağmen, ben devlete verdiğim bu vergi indirimini geri alabilir miyim?
  2. Yasal olarak dilekçem 15 gün içinde cevaplanmalı diye biliyorum, 3 aydır bir cevap dönmeyen vergi dairesi için ne yapabilirim?

[SIZE=2]Not: Çok devlet kapısında bulundum. Bizzat devlette de çalıştım. Ben hayatımda bu kadar kokuşmuş, memurlarının, şeflerinin iş bilmeyen, konuları hayatında hiç duymamış, insani insan yerine koymayan başka bir kurum görmedim, duymadım.
[/SIZE]

Vergi indirim hakkın olmasına rağmen işyerin bunu uygulamamışsa, bu saatten sonra tek yol bu konuyu mahkemeye taşımaktır. Maalesef aklıma başka bir çözüm gelmiyor. Orada da hesabı iyi yapmak lazım; evdeki bulgurdan olmak var...

OturanBoğa;

Kazanacağım para vs avukatlık masrafları, uğraşma vs.. mi diyorsun Bülent?

Evet Ergin. Ne kadar alacaksın ve bunun ne kadarını avukata vereceksin...

Güncelleme:

2 şirket ve 3 farklı vergi dairesi ile uzun uğraşlarla gelinen noktayı yazmak istedim. (Şirketin biri ben çalışırken 2 farklı vergi dairesi ile çalışmış)

Beşiktaş vergi dairesindeki şef ile uzun uzun konuştuktan ve durumu anlattıktan sonra birlikte şirketi arayıp insan kaynakları müdürü ile görüştük. Şef bana o dönemde sen şirkete vergi indirimin olduğuna dair evrak vermemişsin. Şirketin suçu yok, hakkın yok dedi. (Ben şirkete evrak vermedim, engelli raporu verdim. Şirket ise bu rapor ile vergi indirimi yapabiliriz demişti, fakat indirim yapmadıkları gibi bu evrakla indirim yapılamadğınıda bilmiyorlarmış.

Sonuç: Hak arama tıkandı.

Mecidiyeköy vergi dairesine Ağustos 2014'te verdiğim evrakı takip için belli aralıklarla arıyordum. Şubat ayındaki konuşmamızda memur ben senin evraklarını kaybettim dedi.

Sonuç: Doğru düzgün iş yapamayan memur yüzünden şu anda süreç durdu. Yarın gidip yüzyüze görüşeceğim.

Maslak vergi dairesine Ağustos 2014'te başvurdum. (Oradaki şef benim yalan söylediğimi ima etti. Hakkın yok dedi.) Uğraşlar sonucu vergi dairesi vergi indiriminin ilk alındığı vergi dairesine yazı yazıp evrakı istedi. Evrak geldi. Evraklar 3 ay sonra uygulama denetim müdürlüğüne gönderdiler. Evraklar şirket şu anda mecidiyeköy vergi dairesine bağlı olduğu için mecidiyeköy uygulama denetim müdürlüğüne havale edilmiş.

Sonuç: Yarın gidip soracağım. Telefonlara cevap verilmiyor.

Şu noktada aklıma bi soru geliyor. Evrakı kaybettiğini söyleyen memur olayı ne olacak?

Güncelleme:

Bimer'e başvuru yapıp bilgi istedim. İlk başvuruyu yapalı neredeyse 1,5 yıl oldu çünkü.

Dün aradılar. Özetle söyledikleri; Her şirket değişiminde şirketin bağlı olduğu vergi dairesine başvurarak vergi indirimimin olduğunu beyan etmem gerektiğini, aksi halde (şu andaki durumda böyle) başvurularımın reddedileceğini söylediler.

Yani geriye dönük verdiğimiz vergileri geri almak için, vergi dairelerine şirket değiştirdiğimizde başvuru yapmamıza rağmen vergi kesilmişse geri alabiliyoruz.

Öncelikle sizin çalıştığınız şirketin bağlı olduğu vergi dairesine vergi indiriminizi ibraz etme sorumluluğunuz yoktur, bu sallama bir cevap olmuş. Siz vergi indiriminizin kayıtlı olduğu vergi dairesi aracılığıyle vergi indiriminizi işverene tebliğ ettirirsiniz, işveren bu belgeye dayanarak ücretinize vergi indirimi uygular ve bağlı olduğu vergi dairesine bunu bildirir.
Ben çalıştığım firmanın insan kaynaklarının konu hakkında yetersizliklerinden dolayı vergi indirimi konusunu boşlamıştım, sonra 4 yılık geriye dönük tutarı işyerinin bağlı olduğu vergi dairesinden aldım.

Ufukalp, somuçta bağlı olduğum yada işverenin bağlı olduğu vergi dairesi farketmeksizin işverene bilgi verilmesi gerekiyor. Benimde çalıştığım tüm şirketler bu konuda bilgisiz. Hepsi engelli raporu ile vergi indirimimi yapacağını söylemişlerdi. Şimdi görüyorum ki vergi indirimi yapılmamış. Geriye dönük almakta mümkün gözükmüyor. Devlet her şirket değişiminde vergi dairesi üzerinden işverene bilgi vermemizi bekliyor. Özeti bu.

Ergin
Mümkün kardeşim mümkün.
Vergi dairesi durumu değerlendirirken siz işverene vergi indiriminiz konusunda bilgi verdiniz mi vermediniz mi ona değil, çalıştığınız tarihlerde vergi indirimi hakkınız var mıydı ona bakıyor.
Geri iade konusundaki başlığı inceleyin benimki de dahil örneklerde öyle bir durum yok.

@Ufukalp Hocam vergi dairelerinden birinin şefi bu durumu bile incelemeden "sen bilgi vermemişsindir" diyerek reddetmişti başvurumu.

Diğer vergi dairelerinden cevap gelmedi. 1,5 yıla yakın süre oldu. Bekliyoruz.

Ergin kardesim
Hayırlısı olsun inşaallah. Ben o şekilde sorulara hiç muhatap olmadan tam 54 aylık geri ödeme aldım.
Kimse de işverene bildirmedin mi, bu kadar süre neden bildirmedin vs sorularla çıkmadı karşıma.

3 derece 35 tl dir 2 ci derece 85 tl dir 1. derece 135 tl dir hangi şirkette çalışıp az aldığını düşünüyor isen arada yıllar var ise mahkeme yolu ile faiziyle alabilirsin fakat vergi indirimi yazısını verdiysen vegi dairesi başkanlıgına engelli birimine işveren sakatlık indirimi için gönderir ve işyeri size evrak verir baglı bulunduğun vergi sairesi başkanlığı memurundan rapor tarihi eski ise şu an gerçi hastaneye yönlendiriyor yeni tarihli olsun diye

3 vergi daireside başvurumu reddetti. "ben senin engelli olduğun bilgisini yada raporunu işverene verdiğini nereden bileyim" denildi.

Bunun için dava açmak dışında edevlet yada cimerden yapabileceğim bir şey var mı?

Teşekkür ederim.

hali hazır da vergi indirimi olan biri bu yazıya nereden ulaşabilir?
Bu yazı ilk onaylandığında işyerime gönderilmişti, şu an bu yazıyı görüntüleyebileceğimiz ya da çıktısını alabileceğimiz bir portal yok mu acaba e-devlette vs ?

Üst Alt