Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi İndirim emekllilik şartlarını yerine getirdim. Olmalı mıyım?

mindar

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
2
şu an çalışıyorum. vergi indiriminden emeklilik şartlarım tamam emekli maaşım 1250 tl olarak hesaplanıyor emeklimaası.com da kararsız kaldım

sizce direk emekliliği verip emekli mi olayım
yoksa biraz daha bekleyip sonra mı emekli olayım
hangisi daha karlı olur benim için

benim asıl endişem emekli olunca işyeri çalıştırmazsa
sonrasında iş bulabilirmiyim vs sebeplerle kararsız kaldım.

sizce nasıl bir yol izleyeyim teşekkürler arkadaşlar.

mindar

Herkesin durumu kendine özeldir tabii.Ancak ben fikrimi yazayım.

Öncelikle sadece emekli olsam mı olmasam mı boyutundan bakalım.Yatan primleriniz düşük ki emekli maaşınız 1250 tl olarak hesaplanıyor.Bu durumda her geçen ay emekli maaşınız düşmeye devam edeceğinden, imkanınız olan ilk anda emekli olun.Yoksa bekledikçe bu maaş iyice düşecektir.Yükselme imkanı yok.

Şimdi endişenize gelelim.Bu tamamen size bağlı bir durum.İşyerinizle konuşup emekli olup sonrasında çalışmak istiyorum diyerek zemin yoklaması yapmanız gerek.Eğer problem yok diyorlarsa bugünden tezi yok emeklilik başvurusunu yapın.Emekli maaşı+ normal maaş alma imkanı olupta bunu atlamak çok büyük hata olur.Yok kusura bakma emekli oldun bizim için bittin diyorlarsa ve sizin şu anda yaptığınız işi devam ettirebileceğiniz başka bir şirkette çalışma ihtimaliniz azsa dikkatli karar vermeniz gerekiyor.

Türkiyede emeklilik ne kadar güvence olursa olsun sonuçta bir mahkumiyettir.Emekli olduktan sonra devlet tarafından verilen maaşa mahkum olacaksanız bu süreci geciktirmeye çalışın.Vücudunuzda güç kalmamış bitmiş artık dinlenmek istiyorum diyenlerdenseniz yapacak birşey yok zaten emekli olun yatın.Ancak böyle bir durum yoksa çalışmaya devam etme şartlarını mümkün olduğunca zorlayın.

Özel sektörde şartları zorlamak daha kolay.Firma müdürü ile vs ilgililerle konuşarak sizi emekli olarak çalıştırmakla katlanacakları daha fazla sigorta primi ödemekten kaynaklanacak muhtemel itirazları giderme yönünde anlaşma yoluna gidebilirsiniz.Diyelim maaşınız 2500 tl.Bundan kaynaklanan sigorta prim yükü 1000 tl idi.Emekli oldunuz ve işverenin yükü vs 1300 tl oldu ( rakamlar tamamen sallamadır.olurki olmazki belirsiz:) ) Adamlarda neden emekli olan ve bize ek 300 tl yük getiren biriyle devam edelim ki? Emekli olmayan birini alır 1000 tl ödemeye devam ederiz diyorlar.

Tabii asıl güzel olan maaş değişmeden çalışmaya devam etme fırsatı bulmak.Ama baktınız olmayacak.Burada şöyle birşey teklif edebilirsiniz:

Maaşınızı sigorta prim kesintisi aynı kalacak rakama düşürmeleri ve sizi öyle çalıştırmaya devam etmeleri.Bu durumda maaş diyelim 2000 tlye düştü.Patronların bir zararı yok ama siz 2000 maaş +1250 emekli maaşı = 3250 tl aylık gelire kavuştunuz.İki tarafta mutlu.

Emekli maaşınızda 2016 sonundan beri işlemeye devam ettiğinden, işten artık çıkmanız gereken ve emekli maaşı dışında bir geliriniz olmayacak zamanda geriye dönüp baktığınızda diyelim 2019 yılı sonunda hesap yaptığınızda, emekli maaşınızın 2016/12'de beri işlemesinden kaynaklanan bir kazancınızın olduğunu göreceksiniz.2019 da emekli olursanız alacağınız maaştan çok daha yüksek bir rakamla üç yıl önce emekli olma fırsatını kaçırmamış olacaksınız.

verdiğin bilgiler için teşekkürler kafama takılan bikaç meseleyi sormak isterim.
teşekkürler.

maaşım yüksek brütten yatıyor sadece 2008 öncesi günüm az oranda 60 60 30 brütüm de 2600-3000 arası değişiyor,
mesailerle beraber (bu arada mesailer primi yükseltip emekli maaşına olumlu manada etki ediyor değilmi?)
bu durumda çalışsam iyi yönde bir gelişme olurmu ?

mesailer kıdem tazminatında etkili oluyormu?
emekli olduğumuzda ihbar veriliyor mu?

bu maaşla çalışırken emekli olup aynı maaşı aldığımda adıma daha çok mu vergi ödüyorlar orasını anlamadım.
aslında daha az vergi veriyor olmaları gerekmezmi?

[FONT=sans-serif]Emekli maaşınızda 2016 sonundan beri işlemeye devam ettiğinden, işten artık çıkmanız gereken ve emekli maaşı dışında bir geliriniz olmayacak zamanda geriye dönüp baktığınızda diyelim 2019 yılı sonunda hesap yaptığınızda, emekli maaşınızın 2016/12'de beri işlemesinden kaynaklanan bir kazancınızın olduğunu göreceksiniz.2019 da emekli olursanız alacağınız maaştan çok daha yüksek bir rakamla üç yıl önce emekli olma fırsatını kaçırmamış olacaksınız.

[/FONT]
burda tam olarak neyi kastettiniz ?

mindar

İş hayatı konusunda derinlemesine bilgim yok.Bu nedenle her sorunu cevaplayamayacağım.Elimden geldiğince paragraf paragraf anlatayım.

İlk mesajda emeklilik şartlarım tamam dediğinize göre ilk sigortalılıktan bu yana en azından 15 yıl hatta fazla süre geçmiş.Bu aşamada emekli maaşım biraz daha yükselsin diye debelenmenin bir anlamı olmuyor.Brütü SSK tavanına yakın olanların maaşları azar azar artıyor, brütü 3000 tl altı olanların maaşları da çalışmaya devam ettikçe azar azar azalıyor.Sizinki belki sabite yakın kalacak diye düşünebiliriz.Ama net uzman bilgisi değil:) Emekliliğe hak kazanma aşamasında olduğunuzdan mesai destekli primlerinde yukarıdaki mantıkla emekli maaşınıza ciddi pozitif bir katkısı olacağını sanmam.

Mesailer maaşa ek olarak ödenen ancak değişken gelirler olduğundan, kıdem tazminatı hesaplamalarında dikkate alınmıyorlar diye biliyorum.Emekli olduğunuzda işyeriniz kıdem tazminatınızı ödemek zorunda ama ihbar tazminatı sözkonusu olmuyor.Haa nasıl olur? İşyeri müdürleri, yetkililer iyi birileridir."Abi emekli olmak için ayrılacağım.Haklarımı verin beni gönderin" derseniz ve kabul ederlerse kıdemli ihbarlı çıkışınızı verirler.Tüm haklarınızı ödemiş olurlar.Ama SSK'dan emekli olabilir diye kağıt götürdüğünüzde ilişkiniz öyle kesiliyorsa ihbar sözkonusu değil.

Normal SSK'lı iken işverenin SGK işveren prim payı %20,5 iken emekli çalıştırması halinde devlete ödenecek sosyal güvenlik destek primi SGDP payı %22,5 olarak belirleniyor diye biliyorum.Benim verdiğim rakamlı örnekteki gibi belki 300 tl fark falan olmaz ama her halukarda işveren için daha fazla maliyet olduğunu düşünüyorum.Dediğim gibi uzman değilim.Devlet belki başka şeylerde sokuşturup işverenin yükünü arttırıyordur.Yoksa emekli çalıştırmak çok istenen birşey olurdu.

Gelelim son paragrafa :) Burada kastettiğim eğer emeklilik hakkını kazanarak çalışmaya devam etmeyi başarırsanız süper kazançlı çıkacağınıza yaptığım vurguydu.Bu ay başvurdunuz ve emekli oldunuz diyelim.Normalde 3 yıl sonra emekli olacaktınız ama başvurmayı başardınız ve emekli oldunuz.İşyerini de bir şekilde ikna edip maaşınızı düşürmek pahasına çalışıyorsunuz.Zaman geçtikçe emekli maaşınızın artmayacağını da görüyorsunuz.Hatta bence düşecektir.Onu kastetmiştim.yani emekli maaşınızı alabildiğiniz ilk anda alıp çalışmaya devam etmek kesin en kazançlı yöntemdir.

Ama hadi bir senaryo üzerinden projeksiyon yapalım ve 3 yıl sonra emekli olursanız maaşınızın bu şartlarda olmaz ama 1350 tl olacağını gördünüz anladınız diyelim.

İşyeri maaşınızı 2000 tlye düşürdü ve devam ediyorsunuz.
Emekli oldunuz maaşınızda 1250 tl olarak işlemeye başladı.

Sıfır zam ile emeklilik ve çalışmanın devam ettiği 3 yıl hesabı
12x3= 36 ay 36x1250= 45.000 tl ( 3 yıllık toplam emekli maaşınız )
12x3= 36 ay 36x2000= 72.000 tl ( 3 yıllık düşürülmüş ( kötü senaryo belki anlaşırsınız düşmez ) işyeri maaşınız )
TOPLAM = 117.000 TL ( Düşük maaş+ emekli maaşı toplam 3 yıllık geliriniz )

Emekli olunmadan normal maaştan 3 yıl çalışma hesabı
12x3 = 36 ay 36x2500= 90.000 tl

İkisi arasındaki fark = 117.000-90.000 = 27.000 tl

3.sene sonunda emekli oldunuz ve 1350 tl maaş bağlandı.Bu 27000 tl fark için ne kadar süre emekli maaşı almanız lazım ki başabaş olsun rakamlar? 1350-1250= 100 tl fark var.
27000/100=270 ay ( aylık 100 tl farktan ) 270/12=22,5 yıl :) :)
Nasıl yani diyorsanız hem emekli olup hemde düşükte olsa maaş alınmaya devam edilen ilk senaryodaki 1250 maaş aslında o senaryo gereği 37.ayda ve sonrasında da işlemeye devam ediyor.

Siz 1.versiyonda her ay 1250 maaş almaya devam ederseniz 3 yıl sonra emekli olup 1350 tl maaş almaya başlayan versiyon sizin 2016/12'den itibaren elde ettiğiniz gelirle ancak 22,5 yıl sonra başabaş noktasına geliyor.

Emekli olduktan sonra çalışma imkanı bulamayacaksanız zaten bu versiyonları boşverip çalışabildiğiniz kadar çalışın:)

Son düzenleme:
bende olsam bir an önce emekli olup calışmaya devam ederim çifte maaşi kim istemez ben bu sekilde calısıyorum

erkan medeni

:) Yok yahu ne profesörü.Bilgiç geçinip milleti yanlış yönlendirmemek için mesajlarımı okuyan daha tecrübeli arkadaşların katkılarını her zaman bekliyorum.
Burada ya da diğer konulara yazdığım mesajlarda böyle uzun uzun yazınca, bu kadar şey yazdığına göre kesin doğru bilip yazıyordur diye düşünecekleri yanlış yönlendirmek en çekindiğim şey.
mindar

Umarım faydalı olmuştur.

Ümit Kurtuluş

Evet şimdi çalışıyor, ben sık kullanılanlara eklemiştim . www kısmı yoktu, bu kısım olmayınca hata veriyor site.

Üst Alt