Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Vergi indirim hakkı alırsam hemen emekli olmak zorunda mıyım?
Herkese merhaba foruma yeni katildim. Benim de kendi durumumla ilgili birkac sorum olacak; yardimci olmanizi rica ederim.
2011'de triod kanseri oldum, atom tedavisi gordum. Kontrol altindayim. Pankreasimin %80'i alindi ve dalagimin da tamami alindi. Bu sebeplerle bir devlet hastsnesine engelli raporu icin basvurmayi dusunuyorum.
Sorum su; diyelim ki hastaneye basvurdum ve engelli raporu aldim. Bu raporu alinca vergi indirimli emeklilik basvurusu yapmam zorunlu mudur? Yoksa emeklilik basvurusu istege mi baglidir?
Keza benim primlerim son yillar hep tavandan yatti. Ayrica prim gunu ve prim sayimi doldurdum sadece yasi bekliyorum ve 2 yil sonra emekli olabiliyorum.
Diger sorum ise; vergi indirimli emeklilik icin engellilik orani en az yuzde kac olmali ve surekli bir engelllik sarti var mi?
Son en onemli sorum da; malum 2 yil sonra halihazirda emekli olacagim. Eger engelli raporunu alip vergi indirimli emeklilik icin basvurursam alacagim emekli ayligi degisir mi yoksa daha mi dusuk veya yuksek olur?
Yada diyelim ki vergi indirimli emeklilige basvurdum ve kabul edildi. Bu emeklilik maasini kabulden sonra maas duzeyine bakip istersem almama ve 2 yil sonraki emekli maasimi bekleme hakkim var midir?
Geçmiş olsun Allah şifa versin arkadaşım..
Heyet raporuyla alacağınız en az %40 ilk bir oran ile istediğiniz zaman işyeriniz vasıtasıyla bulunduğunuz ildeki vergi dairesine vergi indirimi için başvuru yapabilirsiniz, yüksek sağlık kurulundan iş yerinize gönderilecek en az 40 ilk oran ile vergi indirim hakkı elde eder ve maaşınıza 31,5 TL sen başlayan oranlarda bir katkıda bulunmuş olursunuz..
2 yıl sonra emekliliğiniz geliyorsa prim ve yılınızı dolduruyorsanız yaşlılık emekliliğiniz daha erken oluyorsa bu size kalmış bir şey, naçizane fikrim vergi indirimi ile emekli olmanız normal emekliliğe göre daha yüksek oranda Aylık Bağlanma Oran ı almanızı sağlar.. İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz ama bence emekli olup aynı işyerinde SGDP ile çalışıp 2 maaşın olmasını sağlamaktır..
degerli cevabiniz icin cok tesekkur ederim.
Hem size hem de forumdaki diger uyelere birkac sorum daha var.
Ben su anda calismiyorum ve calismayi da dusunmuyorum. Bu durumda basvuracagim hastaneden "Engelli kimlik karti" mi yoksa "Durum bildirir" belgesi talebinde mi bulunmaliyim? Aradaki fark nedir acaba? Arti ve eksileri nedir bu belgelerin acaba?
Birde "vergi indirimli emeklilik" basvurusu da illa bir isyerinde calisma sarti mi araniyor keza ben calismiyorum?
Evet, bunu istiyorlar. En azından bir yerde 1 ay kadar çalışıyor görünmeniz lazım. Ama bu emeklilik başvurusu değil, vergi indirimi başvurusu. Başvuru kabul edilince işten ayrılıp emeklilik başvurusunda bulunuyorsunuz.
Özetleyecek olursak;
- Yetkili bir hastanedenEngelli Sağlık Kurulu Raporu alıyorsunuz. Engelli kimlik kartı vs. kısmı ayrıntıdır. Size lazım olan raporun kendisi. Raporunuzda en az %40 engelli oranı olması lazım.
- Bir işyerine girip vergi indirimi için başvuru yapıyorsunuz. Bu süreç 1-2 ay sürüyor.
- Vergi indirimi onaylanıp gelince istifa edip emekliliğe başvuruyorsunuz. Bu da 1-2 ay kadar sürüyor.
Bence beklemenizi gerektirecek bir durum yok. 2 yıl daha çalışmanız emekli maaşınıza bir katkı yapmaz. Tam tersi, 2008 veya 1999 öncesi ilk işe girişiniz varsa maaşınızın düşmesine neden olur.
Not: Ancak bahsettiğiniz rahatsızlıklardan toplamda %40 alabilir misiniz bilmiyorum. Klinik tablonuza bağlı bir durum bu. Dalağın alınması önemli değil. Pankreas işlev görüyorsa oradan da pek oran gelmez. Tiroid ise kanserin türüne, evresine göre değişecektir.
Sevgili MeTePe, verdigin degerli bilgiler icin cok tesekkur ederim. Birsey daha sormak istiyorum; diyelim ki engelli saglik raporu aldim. Bu rapor akabinde biryerde calismadan erken emekli olabilir miyim? Yani vergi indirimli enrklilige hic basvurmadan?
Erken emeklilik diye bir basvuru turu var mi?
Bir de erken emeklilik de alinacak emekli maasi acaba 2 yil sonraki emeklilik maasimdan daha mi az veya fazla olur?
Degerli goruslerinizi rica ederim.
İlk sigortalılığı 1 Ekim 2008'den önce olan ve emekliliği SSK (4a) statüsünde gerçekleşecek engelli kişiler erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilmek için defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde etmek zorundalar. Yani rapor tek başına emeklilik sağlamaz. Raporla birlikte defterdarlığa vergi indirimi için başvuracaksınız, sonra o hakkı elde edip sgk'ya giderek erken Yaşlılık emekliliğine başvuracaksınız.
2 yıl erken emekli olmak her açıdan daha avantajlıdır.
Sevgili Oturan Boğa, değerli cevabın için çok teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak; ben şu anda çalışmıyorum. Bu engelli raporunu aldıktan sonra herhangi bir işte çalışmadan önce defterdarlığa ve akabinde de sgk'ya başvurup erken emekli olabilr miyim? Yoksa illa biryerde çalışmam mı gerek?
Bir de erken emeklilik için en az yüzde kaç engellik oranı isteniyor acaba?
Daha önce de belirttiğim gibi, emekli olabilmek için vergi indirimi hakkını almanız gerekiyor. Vergi indirimi alabilmek için ise bir yerde çalışmanız (çalışıyor görünmeniz) gerekiyor.
Bunun mantığı nedir derseniz bir mantığı yok... uygulama böyle.
Erken emeklilik için %40 ve üzeri rapor almanız şart!
Yani:
1. %40 ve üzeri rapor al
2. İş gir
3. Vergi indirimine başvur
4. Vergi indirimi alınca işten ayrıl
5. Emekliliğe başvur.