Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Vergi indirim hakkım iptal edildi, elimden alındı?
ben şişli belediyesinin taşeron firmasına bağlı olarak 2002 yılının EKİM ayında işe başladım. 2006 KASIM ayında ayrıldım. işten ayrılana kadar vergi muafiyetinden yararlanıyordum. ancak 2007 yılının MAYıS ayında tekrar başladım işyerim beni cahaloğluna defterdarlığa gönderdi orası hangi hastaneye gitmek istediğimi sordu ve şişli etfal hastanesine gittim.
neyse yaklaşık 4 ay sonra vergi muafiyeti raporum geldi ve oran %25 idi daha önceki aldığım bütün sağlık raporlarım %40.2 idi
vergi muafiyetinden şu anda yararlanamıyorum daha önce 4 sene yararlandığım hak resmen elimden alındı doğal olarak erken emeklide olamıyorum
ne yapmam gerekir avrupa yakasından arkadaşlar varsa ortak çalışmada yapabiliriz
özrüm sağ gözüm hiç görmüyor hastaneye gidip oran neden bu kadar düşük geldi diye sordum 2006 da çıkan bir yasa ile oranlar düşürüldü dendi böyle saçmalık olamaz yardımlarınızı bekliyorum.
2002 yılından 2006 yılına dek yararlandığınızı söylediğiniz vergi indirim hakkı için şahsen defterdarlığa başvurmuş ve o hakkı elde etmiş miydiniz? Defterdarlık işyerinize "bu kişinin 3. dereceden vergi indirim hakkı bulunmaktadır" diye yazı göndermiş miydi?
onu hatırlamıyorum ama 2002 yılında 2006 yılına kadar vergi muafiyetim var olarak çalıştım hatta maaşımada 25 ytl ek ücret olarak yansıyordu ne yapmam gerekir bugün işyerimle konuştum 2002-2006 yılları arasında çalışırken vergi muhafiyetimin olduğuna dair bişey verebilirmisiniz dedim veririz dedi
Defterdarlık "bu kişinin vergi indirim hakkı var" demediği sürece, işyerinizin raporunuza karşılık vergi indirim hakkı uygulamasının hiç bir anlamı yok maalesef. Bi anlamda işyeriniz mevzuata aykırı uygulama yapmış. Vergi indirimi ile sakat statüsünde çalış/tır)mak iki ayrı şeydir aslında, ama binlerce işyerinde olduğu gibi sizin işyeriniz de bunu bilememiş.
Şimdi sizin yapmanız gereken:
1- İşyerinden vergi indiriminden yararlandığınıza dair kaşeli-imzalı yazı alın
2- Mümkünse vergi indirimi uygunandığını gösteren maaş bordrosu alın
3- Red kararı ve bu evraklarla bir avukata gidin ve "ben yıllardır vergi indirimi alıyordum. Resmi olarak da uygulandı. Şimdi ise yeni çıkan yasaya göre sen sakat değilsin diyorlar ve benim erken emeklilik hakkımı elimden alıyorlar. Kazanılmış hakkımı elimden almaları yasalara aykırı. 2002 yılında benim vergi indirim hakkı elde etmediğimi söyleselerdi, o zaman defterdarlık "bu uygulama yanlış, vergi indirimi için önce bana başvurmalısın" deseydi, ben de o zaman oraya başvurur ve o günkü rapor cetveline göre %40 raporumu alıp vergi indirim hakkımı ve erken emeklilik hakkımı elde ederdim. Bu sebple defterdarlığın yıllardır uyguladığı vergi indirim hakkımın devamının sağlanmasını vs.vs.vs."
Yasal dayanaklar: http://www.engelliler.biz/forum/huk...usurduler-emekli-olamazsin-dediler-hukuk.html
Konuya şurdan başlim enson 28.08.2001 tarihinde şişli etfal hastanesinden %40.2 özürlü raporu aldım ve bu raporda süreklidir ibrasi belirtilmiştir.
şimdi 2002 yılında bir kamu kuruluşnda özürlü taşeron işçisi olarak çalışmaya başladım 01.12.2006 tarihinde burdan ayrılıp özel bir şirkete girdim bu zamana kadar vergi indirim hakkında yararlanıyordum ancak özel sektörden ayrılıp 6 ay sonra tekrar aynı kamu kurumuna başladım işyeri beni defterdarlığa gönderdi vergi indirim hakkı almam gerekiyormuş tekrar defterdarlık hastaneye neyse sonuç 03.03.2008 tarihinde %20 olarak geldi (özürlülük sebebim sağ gözümün görmüyo olması)vergi indiriminden yararlanamıyorum şu anda
ŞİMDİ DİKKAT İŞYERİNE VE BANA GELEN KAĞIDIN AYNISINI YAZIYORUM BURAYA
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
KONU:sakatlık indirimi
İşyerinizde çalışan ..............isimli şahsın şişli etfal eğitim ve araştırma hastanesi sağlık kurulunda düzenlenen 03/03/2008 tarih ve 762 rapor Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunca incelenmiş;adı geçenin çalışma gücünün %20(yüzde yirmi)'sini kaybettiği belirtilerek 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 31'inci maddesindeki sakatlık indiriminden yararlanamayacağı Maliye Bakanlığı'ndan alınan 16/04/2008 tarih ve B.07.1.GİB.0.03.46/4600-143868-39831 sayılı yazılarından anlaşılmıştır.
bilgi edinilmesi ve adı geçene tebliğini rica ederim.
2001 yılında %40 özürlü raporu aldın.ve işyerine verdin buraya kadar doğru.bundan sonrası çok önemli .işyerin sana vergi indirim hakkı uygularken gelir idaresi başkanlığına raporun gittimi o tarihte raporun maliye merkez sağlık kurulundan %40.2 özür oranın onaylanarak işyerine üst yazı ile geldi mi?yok eğer bu aşamalardan geçmediyse işyerin sana kendi kafasına göre hastaneden almış olduğun rapora istinaden, maliyeye göndermeden vergi indirimi uygulamış ise,yeni işyerin senden güncel, gelir idaresine kayıtlı yeni bir rapor istemesi yapılması gereken doğru işlem ...sonuç olarak 2001 yılında almış olduğun raporunu maliye ye verip kayıt altına alınması sağlamalıydın.daha sonra almış olduğun rapor oranı ise %20 ve bu da sanırım yükselmez çünkü 2006 yılında rapor oranları bayağı düşürüldü.
o zaman böyle bişey olacağını bilemezdimki tam hatırlamıyorum işe başladığımda gelir idaresi başkanlığına gönderdilermi göndermedilermi yarın ben bi sorim onu eğer göndermedilerse yani işyeri kafasına göre yaptıysa bu işi vergi indirim hakkı tekrar alamazmıyım yani
eğer gönderdilerse ne yapmam gerekir peki
birde davayla falan bişeyler çıkmazmı bu işten
Göndermiş olsalardı sen gidecektin zaten sadece rapor gitmez defterdarlıklara.
Ve daha önce kaydın olsa tekrar işlem yapmazlardı.
2006 yılında engellilik oran cetveli değişti ve oranlar bayağı düştü,yapabileceğin birşey olduğunu sanmıyorum.
şimdi işyeriyle konuştum şirket diyoki sen 2002 yılında işe başladığında biz sadece elindeki rapora istinaden vergi indirim hakkı uygulayabiliyoduk ama 2006 da değişen yasa ile artık önce defterdarlığa gönderiyoruz tekrar defterdarlığa gidip başvur bi şansını dene dediler
şimdi defterdarlığa gidip tekrar başvurummi yok avukata gidip dava mı başlatim?
Şirketin 2002 de uygulaması bu konuda uygulamanın nasıl olduğunu bilmemesi ve muhasebecilerinin uyarmamasından kaynaklanıyor.Bu rapor ve vergi indirimi konusu genellikle de yanlış uygulanmıştır. Ayrıca senınde bu durumu şirkete bildirmen gerekirdi.Bu senın ve şirket arasında ki ayrı bir hukuk konusudur.
Her ne kadar işverenide kısmen ilgilendirsede , Vergi indirimi başvurup alma hakkı senın ınsiyatıfınde olan bır uygulamadır.O yüzden defterdarlığa gidip başvurman senın menfeatınedır.Dava etsende vergi indirimi hakkı açısından bir sonuç alacağını düşünmüyorum.
Şirketin sallamış...
Vergi indirimi her zaman defterdarlıklar aracılığı ile resmileşmiştir,sonradan çıkma bir uygulama değil.
Örnek; benim vergi indirim belge tarihim 1989 ve İstanbul defterdarlığından.
slm arklar
daha önce 2001-2006 yılları arasında vergi indirimi aldım 2006 da iş değişikliği yaptım yeniden defterdarlığa gönderdiler
ankara daha önce %40 olan raporu %20 olarak gönderdi vergi indirimi alamadım
2008 yılında başvurmuştum şu anda yasada bi değişiklik varmı sanırım 2010 da yeni bi yasa çıkmış
sağ gözüm görmüyor özürlü kimlik kartım ve seyahat kartım var
acele cevap bekliyorum birde vergi indirimini aldıktan sonra emeklilik zamanım geldiği zaman tekrar bi işlem yaptırmak gerekiyormu
şimdiden teşekkürler
Şimdi sevgili arkadaşım 2001 yılında vergi indirim raporunu mevzuata uygun usülüne göre almışsan ve maliyeye kayıt altına alınmışsa raporun o rapor geçerlidir. Daha sonra diyelim işe girdin 2009 veya 2010 iş yerine durumu belirtirsin benim 2001 yılında vergi indirim raporum var diye, iş yeride defterdarlığa yazı yazar defterdarlık bir üst yazı ile raporunun olduğına dair derecen rapor numaran rapor tarihini belir şekilde iş yerine yazı gönderir rapor değil bak yazı maliyede rapor kaydının olduğuna dair, iş yeride o yazıyı alır ve işleme koyar. ben bu şekilde yaptım bunun 2006 sı felan yok
Blackmack,
Bakın siz daha önce vergi ind. hakkı almamışsınız sadece çalıştığınız şirket kafasına göre size vergi ind. hakkı uygulamış ve siz ilk defa resmi olarak vergi ind. hakkı na müracaat etmişsiniz ve bu hakkı alamamışsınız. Konuyu yargıya taşımak size ne hak getirir bilemem ama bence çok uğraşırsınız.
Mustafa kardeşim sen işe girdiğinde işyeri şu isimli şahısı işe başlattık diye bir yazıyla deftardarlığa göndermedimi deftarlıkta seni heyet raporu için hastaneye sevk etmedimi sevk ettikten sonra 1 -2 sonra ankaradan cevabın bir nüshası eve bir nüshası işyerine bildirilirdi 94 yılında aynen bu şekilde idi benim başımdan geçenler bunlar inanki bu engelli arkadaşlarla ilgili işlemleri ne yazık ki işyerlerinin çoğu bilmiyor ancak iyi bir mali müşavir varsa o işyerinde onlar doğru yönlendiriyor. sana İstanbul ili deftarlığı vasıtasız vergiler gelir müdürlüğünden gelen yazıda merkez sağlık kurulunca çalışma gücünücün % 40 nı kaybettiğiniz tespit edilerek 3. derece sakat sayılacağınızbelirlendiği anlaşılmışmış.Bundan böyle hizmet erbabı bulunduğunuz müddetçe ücretlerinizin şu şu tarihten itibaren193 sayılı gelir vergisi kanunun3239 sayılı kanunla değişik 31/2 maddesinde belirtilen 3. derecede sakatlara ait indirim uygulanacağına bilgi edinilmesini rica ederim diye bir yazı elinde varsa o zaman çaıştığın kurum ve deftarlıkta böyle bir kaydın olmasına rağmen tekrar senden vergi muafiyeti raporu istemeleri işyeri açısından bilinçsizlik deftarlık açısından ise özürlü oranlarının 2006 yılında çıkan özürlülük ölçütü yasası ile oranlar çok düşürüldüğü için devletin memurunun o anda seni uyarması gerekirdi bak kardeşim bir rapor alırsan özürlü oranın düşer demesi gerekirdi tabi 2006 dan önce varsa bu kağıt elinde avukatla sanırım kazanılmış bir hak olduğundan bir şeyler yapılabilir yoksa biraz zor çünkü bu günün şartları geçerli Not: Sakın ha elinde bu rapor varsa aslını hiç bir kuruma verme olurda deftarlık kayıtlarında kaybolur filan dikkat selamlar..
SAYIN A.ASKER şimdi ben vergi indirim hakkını aldığım zaman işyeri kafasına göre yapmış sadece rapora istinaden o zaman işe başladığımda deftardarlığsa gitmedim ama şuan elimde önceden aldığım özürlü raporum var oran %40.2 o rapora istinaden uygulamış yani bu işyerinden ayrılıp tekrar aynı işyerine 6 ay sonra başladım deftardarlığa gönderdi ordan şişli etfale gelen oran oldu şimdi tekrar başlatıcam ve gelen sonuca göre dava açıcam istanbul avrupa yakasında bu işlere bakan bi avukat bildiğiniz varsa lütfen söyleyin gelişmelerden sizleri haberdar edicem
cesaretkız;
şimdi dostum o zaman yararlandım ama defterdarlığa hiç gitmedim işyeri sadece raporuma istinaden yapmış vergi indirimini 5 yıl yararlandığım bir hak dava sürecinde etkisi olacağını düşünüyorum ama bakalım artık
Şirketinizin size daha önce haketmediğiniz halde uyguladığı vergi indirimi sizi haklı kılmaz.Dava diyorsunuz da kimi neden dava ediyorsunuz,vergi indiriminiz olmadığı halde bana vergi indirimi uygulanmıyor mu diyeceksiniz? En ufak bir olumlu sonuç alamazsınız,dua edin de önceki yıllarda haksız yere uygulanan vergi indirimi tutarını talep etmesinler.