Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirim hakkım var, ama yeni raporumun oranı %35. Hakkım elimden alınır mı?

OturanBoğa

Yönetici
Konular
677
Reaksiyonlar
1,107
bilgi@engelliler.biz adresime gelen bir soru:

• 2003 yılında %40 raporumla deftardarlıga basvurdum ve sonuc olarak aynen %40 derece olarak 3. derecede ozurlu olarak vergi muhafiyetim var.
    bu sene de is kurumu aracılıgıyla yeniden rapor almam icin hastaneye gonderildim. ve sonuc olarak %35 verdiler. simdi vergi muhafiyeti hakım kaybolur mu?

yeni birise basladım. ordada vergi indirim hakkımı kulanabilir miyim?

İyileşmediyseniz veya değişiklik olmadıysa eski raporunuz geçerli... Yeniden vergi indirimi almanıza gerek yoktu. Ancak rapor oranınızı düşürdüler ise itiraz edebilirsiniz.
İşe gelince 2003 yılında almış olduğunuz vergi oranınız geçerli. O rapor ibraz ederek işe başlayabilirsiniz.

Meo'nun da yazdığı gibi, vergi indirimi ve sakatlık statüsü kazanılmış bir haktır. Siz vergi indirim belgesi zaten almışsınız. Bundan sonraki tüm çalışma yaşamınızda ve emeklilik zamanınızda bu hakkınızı kullanacaksınız.

• Kazanılmış haklar
    Geçici Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce;

a) 18/3/1981 tarihli ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca nihai olarak karara bağlanan raporlarda yer alan çalışma gücü kayıp oranları,
    [...]
    c) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde istihdam edilen özürlülerin işe girişlerinde almış oldukları özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
    ç) 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda verilmiş olan özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
    geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.
İş-Kur'un sizi yeni rapor için göndermemesi gerekirdi. Zira kazanılmış hakkınız var.

Vergi indirimli raporonuz ile İŞ-KUR un istediği raporun bir ilişkisi bulunmamakta.Aldığınız Vergi indirimi raporonuz bir defaya mahsus alınır. Erken emeklilik ve vergi ile ilgili tüm işlemlerinizde raporonuz geçerli.

Üst Alt