özürlüler idaresi başkanlığına atmış olduğum mail'e istinaden gelen cevap aynen kopyalayıp yapıştırdım.
İlgi: 09/11/2010 tarihli Bilgi Edinme Başvuru Formunuz.
Başkanlığımız Bilgi Edinme Birimine, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca yapmış olduğunuz; %53 oranındaki özürlü sağlık kurulu raporunuzla vergi indiriminden faydalanmak için başvurduğunuz, ancak özür oranlarının düşürüldüğü hususunda bilgi talebinizi konu alan başvurunuz incelenmiştir.
16/07/2006 tarihli 26230 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” özürlü sağlık raporlarının alınışı, geçerliliği, değerlendirilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu verebilecek yetkili sağlık kuruluşlarının tespiti ile ilgili usul ve esasları belirlemek; özürlülerle ilgili derecelendirmelere, sınıflandırmalara ve tanımlamalara gereksinim duyulan sağlık, eğitim, rehabilitasyon gibi alanlarda ortak bir uygulama geliştirmek ve uluslararası sınıflandırma ve ölçütlerin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu yönetmelik, özürlülere sağlanan haklardan ve verilecek hizmetlerden yararlanmak üzere istenilen Özürlü Sağlık Kurulu Raporları ile Özürlü Sağlık Kurulu Raporu verebilecek yetkili sağlık kuruluşlarını ve özürlülerle ilgili sınıflandırma ve ölçütleri kapsar.
Yönetmeliğe göre özür durumunun değerlendirilmesinde; yönetmeliğin ekinde yer alan ve uluslararası temel ölçütler esas alınarak tıp uzmanları tarafından hazırlanan Ek-4 Özür Durumuna Göre Tüm Vücut Fonksiyon Kaybı Oranları Cetveli ve Hesaplama Tablosu kullanılarak tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzdesi belirlenmektedir.
Söz konusu Yönetmeliğin 2.maddesi 2.) fıkrasında sosyal güvenlik kuruluşlarınca primli sisteme tabi olanlara bağlanacak malullük aylıkları ile vergi indirimi için istenecek özürlü sağlık kurulu raporlarının nihai kararları bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilmez denilmektedir. Vergi indirimine esas raporlar başlıklı 15.maddesi 1) bendinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen Özürlü Sağlık Kurulu Raporunda ise çalışma gücü kaybı oranları esas alınmaktadır.
Anayasanın 10.maddesinde yapılan değişiklikle özürlüler lehine yapılan düzenleme ve uygulamaların eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağı hükmünün getirilmesi, özürlü kişilerin hak ve hizmetlerden yararlanmada önemli avantajlar sağlayacaktır. Bu kapsamda, Maliye Bakanlığı ile mağduriyetlerin giderilmesi yönünde mevzuat çalışmaları yürütülmektedir.
Bilgilerinizi rica ederim.
________
Bu yazıda ne demek istiyo şimdi ben anlayamadım açıkçası.