Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi almak için nasıl başvuracağım?

Makiyato

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
13
Arkadaşlar ben bugün sağlık kurulu için poliklinikleri dolaştım, ne için istediğimi sorduklarında vergi diliminden emekli olmak istiyorum dedim. Bir yazı gerekiyor onun için dediler. Ben ne olduğunu anlamadım. Dilekçeye engelli kartı yazdık,
Sorum şu şimdi engelli raporu aldıktan sonra o raporu maliyeye gönderip ben vergi diliminden emekli olmak istiyorum mu diyeceğiz, yada burdaki kart başvurum devam ederken şimdi maliyeye gitsem ben vergi diliminden emekli olmak istiyorum yada vergi dilimi almak istiyorum diyip ordan da rapor işlemlerine mi başlayayım

Makiyato
Mevcut raporunuz ve işyerinden alacağınız orada çalıştığınıza dair bir belge ile vergi dairesine başvurarak vergi indirimi almak istediğinizi belirtmeniz yeterli.

Bugün kurul için poliklinip muaynelerini bitirdim,bana gün verdiler o gün gelip kurula gireceksin dediler.
1-Kuruldan sonra bu hastaneden alacağım raporla direkt engelli kartı alabilecekmiyim, yoksa kurulun vereceği bu raporda Ankara?ya vs mi gidecek gelecek vs vs mi
2-Ufukalp abi bahsetmiş ama şimdi diyelim bu raporu aldık,vergi diliminden emekli olmak için elimdeki rapor ve işyerinde çalıştığıma dair kağıtı alıp maliyeye vereceğim, sonrada raporun maliyeden gelmesini mi bekleyeceğim süreç bu şekilde mi?

Makiyato
Raporunuzu aldığınızda engelli kimlik kartını hemen çıkartabilirsiniz, bunun için raporun herhangi bir yerden onaylanması gerekmiyor.
Vergi indirimi için ise malesef uzun bir süreç var. Başvurunuzu alan vergi dairesi raporunuzu Maliye Merkez Sağlık Kurulu'na gönderecek, oradan incelenip onaylanmasını bekleyeceksiniz. Bu da normalde ortalama 4 ay sürmekle birlikte Corona salgını nedeniyle bu süreç şu anda daha uzun sürmektedir.

Ufukalp
Cevaplar için çok teşekkürler,son ve hayati iki sorum daha var
Şimdi raporu maliyeye sunarken bir gerekçe belirtemmiz gerekmi?Mesela ben vergi diliminden faydanmak istiyorum desem,ankaradan dönüşte o raporla vergi dilimi nedeni ile emeklilik talep edebilirmiyim?(Memurlarda vergi diliminden faydanma zorunluluğu yok diye biliyorum)
Eğer mutlaka ne için talep ettiğimizi belirtememiz gerekiyorsa ,misal vergi dilimi emekliliği için raporumu verdim maliyeye ve ankaraya gidip geldi,o durumda hemen emekli olmak şartmı, ben altı yedi ay sonra emekli olmak istiyorum diyebilirmiyim?Tekrardan teşekkür ederim.

Makiyato
Gerekçeniz vergi indirimi zaten, vergi indirimi için başvurduğunuzu belirteceksiniz, ayrıca emeklilik gibi bir gerekçeye gerek yok.
Devlet memuru iseniz hayır vergi indirimi ile erken emekli olamazsınız. Sadece maaşınızda ufak bir artı olur o kadar.

Ufukalp Hocam vergi indiriminde işgüçü kaybı % 45 yazıyorsa işyerinden iş kaybı için tazminat yada maaş alabiliyor muyuz?Bu dediğim iş kazası değil tansiyon şeker gibi hastalıklar

nasıl yani memurlar vergi indiriminden erken emekli olamıyorlar mı?
Vergi indiriminden erken emeklilik için memur olmamak mı gerekiyor tam anlamadım?
Bide %40 oran ve yıl şartını doldurduysa bir memur ne şekilde erken emekli olabilir.

Sariköylü
Hayır.
İşveren, iş dışında gelişen hastalıklar için tazminat, maaş gibi herhangi bir ödeme ile yükümlü değil.
Makiyato
Vergi indirimi ile erken emeklilik sadece 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigorta girişi olan 4A sigortalıları için geçerlidir.
Elbette engelli devlet memurları da erken emekli olabilirler, ancak vergi indirimi ile değil.
Erken emeklilik için gerekli şartları oluşturan devlet memurları emeklilik için kuruma başvurur, kurum hastaneye sevk eder. Çıkan rapor sonucuna göre işlem yapılır.

Abi kafam hepten karıştı ya, ben 19 yılı doldurdum, 2001 girişliyim, oran olarakda yüzde kırkı geçeceğimi düşünüyorum, şimdi vergi diliminden olamıyorum, malulende olmak istemiyorum çünkü onun maaşı düşükmüş sanırım, e ben nasıl emekli olacam otabloya göre yada emekliliğimin adı ne olacak engelli erken emekliliğimi olacak?
Bide şimdi engelli kartı için kurul sürecim devam ederken kurumuma başvursam engelli emekliliği içinde süreci başlatabilirmiyim, cevap evetse süreci yeni baştan yapacam demek ki.

Makiyato
Kafa karıştıracak bir şey yok kardeşim.
Malulen değil yine erken emekli olacaksınız, sadece yöntemi farklı olacak.
2001 girişliyim demişsiniz. 2001 devlet memurluğuna başladığınız tarih mi, ve memuriyete engelli olarak mı atandınız, ya da memuriyet başlangıç tarihinden önce en az %40 ve üzeri raporunuz var mıydı ?
Bu soruları cevaplayın genel hatların dışında size özel cevap vereyim.

2001 memuriyete giriş,engelli girmedim, bir engelim yoktu. şu an dediğim gibi engelli kartı başvurusunu dahi daha yeni yapıyorum, Oranlarımın yüzde kırkı geçeceğini düşünüyorum,daha bir raporum yok. Tekrardan aydınlatman için çok teşekkürler.

@Makiyato
Memuriyet başlangıç tarihiniz 5510 sayılı yeni sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce olduğu için 5434 sayılı yasa kapsamındaki eski memurların geçiş hükümlerini düzenleyen 5510/geçici 4. maddeye tabisiniz.
Eğer engelli olarak atanmış olsa idiniz ne rapor ne başka bir şart aranmaksızın direkt 15 yıl ile emekli olacaktınız.
Siz bu durumda raporunuz %40-49 arasında gelirse 6480 güne (18 yıl) tabisiniz ve emeklilik şartlarınız oluşmuş durumda.
Hastane sevki öngörülse de raporunuz çok yeni olduğundan kurumunuz tarafından emeklilik yönünden değerlendirilir diye düşünüyorum.
5510 sayılı yasanın geçici 4.maddesindeki ilgili metin aşağıdaki gibidir:

Bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az %40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanun'un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) %50 ila %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,

b) %40 ila %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

Raporum var ama oran yazmıyor. Vergi indirimi için ne yapmalıyım?

Arkadaslar herkse slm aleykum. Ben bazı sağlık sorunlarım var ve ben vergi indiriminden yararlanmak için ne yapmam lazim bilgisi olan lütfen sırasıyla tane tane bilgi verirse sevinirim.tsklr . Not: raporum var ama ağır işyapamaz raporu oranı yazmıyor süresiz.

Son düzenleme:
derecede işitme engelli.

Ufukalp
Ben sağlıkçıyım. Kızım 7 aylık. Çok ileri derecede işitme engelli. Raporu için başvuru yaptım. Yüzde 52 verlir denildi. Bende vergi indiriminden faydalanır miyim. Ne kadar ek olur. Bilginiz var mı acaba. Cevaplarsanız sevinirim

Zeynep tuna
Rapor oranına göre 3.derece vergi indirimi hakkı alırsanız aylık gelir vergisi matrahından 350 TL düşülür ve bunun da %15 lik ilk vergi diliminden maaşa yansıması 52,5 TL olur.

Ufukbey şimdi bugün heyete girdim,raporum çıktıktan sonra bunu alıp kurumuma verip ben erken emekli olmak istiyorum mu diyeceğim ?Bundan sonra süreç forumda 4.madde için yazıldığı şekilde mi ilerliyor?

perwer
Üzerinde oran yazmayan rapor ile vergi indirimi başvurusu yapılamaz.
İşyerinden alacağınız orada çalıştığınıza dair belge ile vergi dairesine gidin, oradan sizi rapir için sevk ederler. Ya da bireysel başvuru ile rapor alıp öyle de başvurabilirsiniz.

Makiyato
Çalıştığınız kuruma başvuracaksınız. İnce detayları da kurumunuzun ilgili birimi ile görüşün, buradan bir yere kadar.

Bugün engelli kartı için başvurdum, internette vs hiçbir yerde biyometrik resim kabul edilmez diye bir ibare olmamasına rağmen sırf o yüzden geri dönmek zorunda kaldım, normal resim çektirip bir daha gideceğiz. Kart alacakların bilgisi olsun biyometrik kabul etmiyorlarmış,
Vergi dairesi ile görüştüm belgeleri hazırladım. Bana söylenen vergi indirimi alıp ondan sonra emeklilik başvurusu yaparsam işlemlerin daha hızlı olacağı ki haftalardır forumda cevabını aradığım soru buydu, gelişmelerden haberdar ederim.

Makiyato
Haftalardır sorduğunuz her soruyu cevapladık, kimisini başka başlıklarda da tekrar tekrar cevapladık. Bunu yaparken de hiç yüksünmedik, amacımız hep olabildiğince yardımcı olmak oldu.
Ama siz "haftalardır aradığım sorunun cevabı buydu" gibi bir cümle ile, mevzuatta kesinlikle hiç ama hiç bir şekilde yeri olmayan, birinin iskembeden salladığı iki kelimeyi minnet duyguları ile yüceltip, bizim yasa yönetmelik maddeleri de göstererek verdiğimiz cevapları çöp hükmüne dahil ettiniz.
İstediğinize inanmak elbette sizin tercihiniz. Ancak şu kadarını söyleyeyim; bir devlet memuru olarak alacağınız vergi indiriminin, maaşınıza ufak bir artısı haricinde, özellikle de üzerine basa basa söylüyorum erken emekliliğijizde zerre kadar etkisi olmayacaktır.
Siz şimdi vergi indirimi almış da olsanız, 3 - 5 sene sonra emeklilik şartlarınız oluştuğunda kurum tarafından hastaneye sevk edileceksiniz, çıkan rapor kurum sağlık kurulu tarafından değerlendirilecek ve ona göre karar verilecek. Vergi indiriminizin olup olmaması hiç bir şekilde etkilemeyecek.
Benden bu kadar, Allah gönlünüze göre versin.

Abi kızdırdıysam özür dilerim, doğrudur hakkını ödeyemeyiz. Bide öyle karışık bir süreç ki( benim için ).
Misal az önce SGK' ya gittim, bana söylenen devlet memurlarının hiçbir şekilde engelli emeklisi olamayacakları, emekli sandığına tabir memurların malulen emekli olacakları, SGK' dakiler de bunu söylediler.
Ben iki çeşit emeklilik biliyordum biri malulen biri engelli emekliliği, engelli emeklisi olursan sonradan yeniden çalışabilirsin, işte senle aynı kadroda emekli olan bir memur ne maaş alırsa sende onu alırsın,malulen olursan da çok düşük bir maaş alıp, başka yerde çalışamazsın. Benim bildiklerim bunlar,şimdi hepsi çorba tabi o ayrı mesele:))

Rapor

Selamünaleyküm arkadaşlar,bugün babam için aldığım rapordan bahsedecem bilgisi olan varsa, yardımınızı bekliyorum,,%76rapor verdiler fakat raporda herhangi birşeyden faydalanır demiyor kişinin engel gurubu ortopedik,ruhsal ve duygusal, süreğen (kronik) yazıyor,birde kismi bağımlı diyor ben birşey anlamadım bu rapor la ne yapabilirim bilgisi olan varsa paylaşırsanız sevinirim.

mukrime
O raporla sağlanacak hak ve avantajlar ayrı ayrı yazmaz raporda.
Öncelikle o raporla engelli kimlik kartı çıkarabilir, engellilere genel olarak sağlanan bütün haklardan faydalanabilirsiniz. Çalışıyorsa vergi indirimi başvurusu yapabilir, erken emekli olabilirsiniz.

Ufukalp
Ufukalp abi ben vergi indirimine başvurdum dışardan SGK yatiriyorum cevap gelmesini beklemeden SGK mi kesebilirmiyim. Tüm şartlar tamam emeklilik için yaptım .

M.polat
İsteğe bağlıda vergi indirimi olmaz ki.
Vergi indirimi başvurusu sırasında aktif sigortalı çalışan mıydınız, başvurudan sonra mı geçtiniz isteğe bağlıya ?
Hangi statüde nereye prim ödüyorsunuz ?

Üst Alt