Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi almak için SGK kaydım yapılırsa 2022 aylığım kesilir mi?

Mehmet005

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Kalem.
Melek hanım bir konuda bilginize ihtiyacım var,yardımcı olursanız sevinirim.
Ben şuan başka bir gelirim olmadığından %85 rapor ile 2022 maaşı alıyor ve kira vs giderlerimi burdan karşılıyorum,
Diger taratanda vergi indirimi alırsam emekli oluyorum,vergi indirimi alabilmem içinde sgk'lı çalışan olmam gerekiyor,rahatsızlığımdan dolayı çalışma imkanım olmadığından bir dostum beni işyerinde vergi indirimim çıkana kadar sgk'lı gösterecek.
Soruma gelecek olursak,acaba dostum beni sgk'lı gösterdiği an itibarı ile benim 2022 maaşım hemen kesilirmi.Yoksa bir kaç ay sürermi,sürerse ne gibi sorunlar doğar.
Zira,2022 maaşımın hemen kesilmesi beni ciddi mali sıkıntılara sokacağından enazında vergi indirimini alana kadar maaşımın devam etmesini istiyorum,bunu nasıl sağlarım.
Emeklilik sonrası bu parayı kuruma ödemeye hazırim.
Yani sonuç olarak,nasıl bir yol izleyeceğimi bilemiyorum.
Bu konuda bana yardımcı olabilecek,bilgi birikiminize ihtiyacım var.
Teşekkürler.

Mehmet005
kural şu.
her ödeme dönemi başında SGK kaydı olup olmadığınız sorgulanır. SGK kaydı olduğu tespit edilenlerin aylığı fesh edilir ve dönem ödemesi yapılmaz.

ödeme dönemleri :
mart, haziran,eylül ve aralık.
mart dönem ödemesini aldınız. bu durumda şimdi SGK kaydı yaptırsanız mart dönem maaşını isteyemezler. ama sgk kaydınız 30 mayıs'ta bile tespit edilse haziran dönem öncesi aylığınız feshedilir ve haziran dönem ödemesi yapılmaz.

özetle SGK kaydınız olunca, maaşınızın kesilmemesi imkansız. her ödeme dönemi başında sgk sorgulaması yapılır ve sgk kaydı yoksa ödeme yapılır. aksi takdirde aylık kesilir zaten.

Kalem,
Cevap için teşekkürler melek hanım,yani bu durumda dönem maaşını çektikten sonra,sgk'mı başlatsam herhangi bir sorun yaşamıyorum,fakat bu aradada sğk başlattığım içinde maaşım kesiliyor,bir sonraki dönem alamıyorum.

@Mehmet005 yok, yanlış anladın.

mart dönemi içinde (mart,nisan ve mayıs) SGK kaydın olduğu takdirde ve yine mart dönemi içinde sgk kaydını sonlandırırsan, hemen haziran öncesi 2022 aylığın kesilmez. bu dönemin tamamında sgk kaydın olursa (30 mayıs itibariyle de SGK'lı olursan) haziran dönem öncesi sgk kaydının tespiti yapılır ve 2022 aylığın fesh edilir. tabi haziran ödemesi de yapılmaz.

senin prime ihtiyacın var sandım. prim ihtiyacın yoksa sorun sadece vergi indirimi hakkı kazanmaksa iş başka.

vergi indirimi için ne kadar SGK'lı olman gerekiyor onu önce öğren.

eger şimdi SGK'lı olursan ve mayıs ortasında da sgk'nı sonlandırırsan (mayıs sonuna kadar beklemek riskli olur riske atmayalım) sorun çıkmaz. sorun çıksa bile hallederiz. diyelim ki mayıs 15'e kadar sgk kaydın oldu. bu arada vakıf devreye girdi ve sgk kaydını tespit edince aylığını fesh etti( ki kanunen senin aylığın ancak 30 mayıs gunu sonunda fesh edilebilir) . mayıs 15'te de sgk kaydın sonlandı. bu durumda vakfa gidip sgk'nın sonlandığını söyleyip fesh işlemlerini iptal ettirip aylığı tekrar açtırabilirsin. çünkü sgk'lı olduğun takdirde ancak dönem sonunda aylığın fesh edilebilir kanunen. haziran dönemini de alırsın boylece. vakfın işgüzarlığı olmasın diye 15 mayıs'a kadar sgk'lı ol diyorum ben de zaten.

şimdi sen vergi indirimi forumundan vergi indirimi için kaç gun SGK'lı olman gerektiğini öğren. ona göre kesin bilgi vereyim ben.

sgk kaydı yaptırdıktan sonra vergi indirimine başvurup sgk kaydını sonlandırabiliyorsan zaten hiç sorun çıkmaz. sgk kaydını yaptırırsın, vergi indiirmine başvurursun ve ardından da sgk kaydını hemen sonlandırırsın. bu durumda hiçbir sorun çıkmaz.

UYARI!
ama diyelim ki sen 25 mayıs'ta sgk kaydı yaptırdın 31 mayıs itibariyle de sgk kaydın var. bu durumda aylığın fesh edilir haziran dönem aylığını da alamazsın.

diyelim ki 31 mayıs'ta sgk kaydı yaptırdın. yine haziran dönem aylığını alamazsın ve 2022 aylığın kesilir.

unutmayın, sistem aracılıgıyla dönem başlarında sgk kaydı sorgulaması yapılıyor.(örneğin 1 haziran öncesinde/31 mayıs'ta).

Kalem
Melek hanım yardimlariniz için Allah sizden razı olsun.
Ben şuan öyle bir bocalamadayımki anlatamam.
3133 gün primim ile,
Malulen emeklilik için 2015 başında başvurdum ve red geldi.
Bende buna müteakip sgk'yı mahkemeye verdim.
O zamandan bu zamana hastane,adliye ve adli tıp üçgeninde dolaşıp durdum,en son adli tıp bana randevu vermiş ve beni mayıs ayında istanbula çağırmış.
Davayı kazansam bile,
Daha bunun temyizi var diyorlar,yani en kötü bi iki sene daha sürer diyorlar,anlıyacağınız boğuldum kaldım.
Aslında ta başından engelli emekliliğin variyetini bilseydim ona başvururdum.Onuda bu sitede sizlerin ve arkadaşların sayesinde öğrendim.
Şuan ise,artık malulen emeklilik davamdan vazgeçip,erken emekliliğe başvurmak istiyorum.
Ama bundada bir sorun var,davadan vazgeçersem mahkeme masrafları bana yükleniyor.
Bekleyip davayı kazanırsam,2015 birinci ay itibari ile toplu birikmiş maaşımı alma hakkımda var.
Durum böyle iken,vergi indirimi alıp,eksik 467 günümü banka kredisi ile tamamlayıp biran önce kendi hakkım olan emekli maaşımı kullanmak istiyorum.
Fakat, inanırmısınız öylesine kendime dolandımki ne yapacağıma,kendimi nerden çözmeye başlayacağıma yada ne yapmak istediğime bir türlü karar veremedim.
Şuan sizin anlattıklarınızdan sonra,yine gitgellerde bir türlü yapacağım hamle hakkında olumlu bir karar veremiyorum.
Yani melek hanım durumum bu,
Sizce ne yapmalıyım ben,
Benim bir akıla,bir yol gösterene ihtiyacım var.

Mehmet005
emeklilik konusunda bu sitede bir forum var. o forumda bu sıkıntılarını yazarsan oradaki arkadaşlar nasıl hareket etmen konusunda sana yol gösterebilirler. bu konularda deneyimli insan çok orada.

yalnız vergi indirimi hakkı alabilmen için ne kadar sigortalı olman gerektiğini öğrenince buraya yaz. ben de buna göre 2022 aylığı kesilmeden ne kadar ve hangi tarihlerde sgk kaydın olabileceği konusunda sana daha net yazarım.

@Kalem
Melek hanım sonuç engeç 3 ay içinde geliyor diyorlar,birde ben ankarada oturduğum için sanırim bu süre daha erkende olabilir.

Sizin dediginiz gibi,örnegin ben mart maaşımi aldiktan sonra sgk başlangıcımı yaptirsam ve,vergi indirmimi alir almaz,sgk'mi iptal ettirsem olurmu.

Melek hanim kusura bakmayin,sizin cevapladiginiz soruyu yukarida tekrar sormuşum,düzelme yapacaktım ama olmadı,

Sizden ricam vergi indirim sürecini başlatma karari aldigimda,sizin talimatıniz dogrultusunda sureci başlatmak istiyorum ,o donem size tekrar konuyu hatirlatsam bana yardimci olursunuz inşallah.
O dönemde mutlaka sizin yardımınızı almak istiyorum.

Mehmet005
bana şu bilgi lazım.
SGK kaydı yaptırıp vergi indiirmi için başvurduktan sonra vergi indirimi sonucu gelinceye kadar SGK kaydının devam etmesi mi gerekiyor?
yoksa, SGK kaydı yaptırıp vergi indirimi için başvurun tamamlandıktan sonra SGK kaydını kapatsan yeterli olur mu?
vergi indirimi forumunda bu soruların cevabını öğrenmelisin.

bu bilgiler ışığında ben de vergi indirimi sürecini başlatma kararı aldığında sgk kaydını hangi tarihte başlatman gerektiği konusunda yardımcı olurum.

@Kalem,
Melek hanım vergi indirimine başvurmadan sgk kaydımı yaptırmam gerkiyor,sonuçlanmasıda, tahmini olarak' iki ay diyorlar'ki ben ankaradayım işlemler burda daha erken sonuçlanır sanırım,bu arada vergi indirimim gelene kadar sgk'lı görünmem gerekiyor.

Sureci başlatma kararı aldıktan sonra,yani şu malulen emeklilik davam sonuçlanınca mutlaka sizden yardim alacağım.

İnşallah umut ediyorumki bu dava lehime sonuçlanırda,size bahsettiğım işlemlere ihtiyaç kalmaz.

Mehmet005
inşallah malulen emekliliğiniz olumlu sonuçlanır da bunlara gerek kalmaz.

diğer konuya gelince. elbette vergi indirimine başvurmadan sgk kaydı yaptırmanız gerekiyor. ben bundan sonrasını tam öğrenin diyorum. sgk kaydı yaptırdınız. vergi indirimi için başvurdunuz. vergi indirimi sonuçlanıncaya kadar sgk kaydınız olmak zorunda mı? vergi indirimi başvurunuz tamalnadıktan sonra sgk kaydınızı iptal ettirmeniz mümkün mü? OturanBoğa bu konuda fikriniz nedir?

@Kalem

Melek hanim bu konuda farklı farklı görüş ve yaşanmışliklar var,mesela bülent bey başvuru yaptıktan sonra sgk'dan çıkiş yapabileceğimi,bunun sorun teşkil etmeyeceğini söylüyor,

Fakat yine bu konuda yaşanmışlığı olan başka bir arkadaşimiza ise vergi dairesinden sonuç gelene kadar sgk'li kalmasının gerektiği söylenmiş,ve bu arkadaş bu yolu izleyerek indirimini eline alana kadar çalişır görunmüş,

yine bir başka arkadaşta başvurudan hemen sonra sgk'dan ayrılmiş ve arkadaşa başvuru surecinde sgk'li olmadıgı için ret kararı gelmiş,bende bu sebeblerden dolayı konuyu riske atmak istemiyorum ve vergi indirim belgesi elime geçene kadar sgk'lı kalmak istiyorum.

Bunun içinde vergi indirimim elime geçene kadar 2 ile 3 ay arasında sgk'lı kalmam gerekiyormuş.

yani sonuç olarak,bu yukarıdaki süreci yaşamak zorunda kalırsam tekrar size ulaşıp,yapılacak hamlelerin zamanı hakkında bilginizi alarak hareket etmek istiyoum.

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ediyorum.

Üst Alt