Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi almam için çalışıyor olmak mı gerekir?

HayalimCalismak

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Selamlar,​

Ben %42 Engelli biriyim ve daha önce hiç sigorta girişim olmadı ve İŞKUR da kaydım olmasına rağmen İŞKUR dan bir işe hiç girmedim.

Yeni işe başladım. Deneme sürecindeyim şuan. Geçersem sigorta girişi yapacağını söylediler. Bu vergi indirim için sigorta girişi sırasında ve sonrasında ne yapmam gerek? Çalışırken Engelli statüsünde çalışıyor olmam mi gerek? Sigorta başladıktan ne kadar bir zamanda vergi indirimi talebinde bulunabilirim? ... vs. gibi sorularım için beni aydınlatır mısınız? Bu işlemler hakkında adım adım bilgi verebilir misiniz?

HayalimCalismak

Merhaba,öncelikle size belirtmek isterim ki deneme süresinde de sigorta başlangıcı yapılmak zorundadır.Deneme süreci sonrası sigorta yapılması şeklinde bir uygulama yoktu.Kanunen suçtur.Sigortanızın her vatandaşımız için kurum için çalışmaya başladığı ilk günden itibaren yapılmak zorundadır.

Eğer arzu eder veya takdir ederseniz SGK kurumuna şikayette bulunabilirsiniz.

Sorularınıza gelince ;

1-Sigortanızın başladığı ilk günden itibaren Engelli Vergi İndirimi belgesi için vergi dairesi engelli servisinde başvuruda bulunabilirsiniz.

2-Engelli Vergi İndirimi alabilmek için çalışıyor olmanız ve Engelli Sağlık Kurulu raporuna sahip olmanız gerekmektedir.Bu 2 şartı taşırken çalıştığınız işte normal kadro da veya engelli kadrosunda çalışmanız başvuru adına bir engel,etki veya pozitif bir fayda sağlamamaktadır.Yani Engelli Vergi İndirimi başvurunuz çalışma şeklinizle bir ilgilisi veya alakası yoktur.

3-İlk sorunuzda da yanıtladığım gibi sigortanızın başladığı ilk günden itibaren Engelli Vergi İndirimi belgesi için vergi dairesi engellilik servisine başvuru da bulunabilirsiniz yada istediğiniz bir zamanda Engelli Vergi İndirimi başvurusunda bulunabilirsiniz.İşe başladıktan sonra bir zaman kısıtlaması yoktur.

Engelli kadrosundan yani İşkur engelli kaydınız üzerinden işe girmeniz engelli kadrosu için yeterli olmaktadır.Ayrıca Engelli Vergi İndirimi belgesi temin etmek zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

Ancak Engelli Vergi İndirimi belgesi almanız ile her ay aldığınız maaşınızdan alınan gelir vergisinde indirime gidilecek ve aylık maaşınızın da kısmi artışlar olacaktır.Bu size maaş açısından katkı sağlayacaktır.

Engelli Vergi İndirimi Belgesi başvurusu için yapmanız gerekenler;

1-Sigortalı bir işe girerek işe başlamak ;
2-Sigorta girişi yapıldıktan sonra e-devlet sistemi üzerinden SGK kurumu başladığı altında 4A işe girişi ve çıkış bildirgesi bölümünden işe girişiniz ile ilgili bildirgenin bir örneğinin kopyasını çıkartmak veya işvereninizden alabileceğiniz Çalışma belgesi (kaşeli ve imzalı) temin etmektedir.
3-Engelli Vergi indirimi belgesi için size en yakın vergi dairesi engelli servisine başvuruda bulunmak üzere yanınızda 2. madde bahsetiğim belgelerden biri yada her ikiside olabilir,Engelli sağlık kurulu raporu ile işlemleri başlatmanız gerekmektedir.

Engelli Vergi indirimi belgesi ile süreci vergi dairesi bşavurunuz da memurlardan öğrenebilirsiniz.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra sonucu işvereninizin e.-tebligat sayfasına e-mail olarak gönderilmektedir.E-tebligat işvereninizin Gelir İdaresi başkanlı tarafından gönderilen her türlü resmi yazıyı alabildiği şirketin interaktif vergi dairesi için bulunan bir çeşit e-posta sistemidir.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

E-Devlet -SGK Kurumu -4A İşe Girişi Çıkış Bildirgesi Linki;

https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-ise-giris-cikis-bildirgesi

Vergi indirimi için SSK başlangıcı

Sayın Bilgi Hazinedir
Yukarıdaki mesajda arkadaşa vergi indirimi müracaatı için işe başladıktan sonra herhangi bir zamanda müracaat edebilir siniz demişsiniz lakin bana geçen hafta Esenyurt SGK müdürlüğünde çalışan bir yakınım bu süre yeni talimatlara göre 90 güne çıkarıldı dedi, acaba size bu konu ile ilgili gelen bir bilgi var mı?
Teşekkürler iyi günler dilerim🙋

Bay pipo

Merhaba,bahsettiğiniz 90 günlük başvuru süresi hakkında bir araştırma yaptım.Böyle bir süre durumu olduğuna dair hiç bir bilgiye veya yeni bir mevzuat gelişmesine rastlamadım veya kaynaklardan ulaşamadım.

Bildiğiniz üzere yakın zamanda yeni bir sisteme geçen Gelir İdaresi Başkanlığı Engelli Vergi İndirimi belgesi başvurusu yapan vatandaşlarımızın sigortalı bir işyerinde çalıştığını kontrol etmek amacıyla başvuru sırasında görevli vergi memurunun SGK sisteminde anlık online kontrolleri ile ilerlemekte ve süreci daha hızlı bir şekilde sonuçlandırmaktadır.

Bunlarla beraber Engelli Vergi İndirimi Belgesi için Gelir İdaresi Başkanlığı-Vergi Dairesine başvuru yapılmakta ve tüm süreçler yine Gelir İdaresi Başkanlığın kendi iç mevzuatına göre yürütülmektedir.

Engelli Vergi İndirimi belgesinin başvuru adımından başlamak üzere onaylanmasına kadar hiç bir safhasında SGK kurumu yetkilileri ne dahil ne de müdahil olmaktadırlar.Yani hiç bir evresine hukuki veya danışmanlık yönünden SGK kurumu katılmamaktadır.

Bu sebeple SGK kurumunun böyle bir değişiklik var ise birebir bilmesi pek mümkün gözükmemektedir ve bilmesi beklenmemelidir.

Böyle bir soru veya merak edilen bir mevzuat bilgisinin ancak bulunduğumuz ilin Vergi Dairesi-Engellilik Servisi (Başvuru Yapılan Birimler) tarafında cevaplanır ve sizin beyan ettiğiniz gibi bir cevap alır isek doğru olduğunu kabul etmek daha doğru gözükmektedir.

Engelli Vergi İndirimi belgesine sahip bir vatandaşımız SGK kurumuna emeklilik başvurusu yaptığında bu belgeye dahil olan bir kurum emeklilik işlemlerinin en başında neden evrakın doğrulu için Gelir İdaresi Başkanlığı-Merkez Sağlık Kuruluna evrak doğrulu için teyit veya kontrol yazısı yazmaktadır?

Çünkü Engelli Vergi İndirimi belgesinin tesisinin herhangi bir adımında an itibari ile SGK kurumu dahil değildir.Bu bağlamda bahsettiğiniz bilgileri ilgili kurumun çalışanının vermesi çok sağlıklı gözükmemektedir.

Saygılar.

ne saçma kurumlar nasıl bilmez biribiirnin datasını , digital çağdayız diye biliyoruz hatta durmadan devlete bu yazılımla riçin milyarlar ödeniyor.vatandaşa eziyet .gidince bakılsın görülsün yapılsın o ordan başka yere , diğeri alır başka yere çok garip.

Bilgihazinedir
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

Sayın Bilgi Hazinedir
Dediğiniz gibi yapacağım pazartesi günü İstanbul vatan caddesinde bulunan gelir idaresi başkanlığı engelli servisine gidip bu durum ile ilgili bilgi alıp buradan paylaşacağım, tekrardan teşekkür ederim bilgi için 🙋

Bay pipo

Rica ederim.

İnşAllah en kısa sürede aradığınız cevapları bulabilirsiniz.

Saygılar.

Bay pipo

ne dediler? ben de bugün çalışma belgesi istedim ik dan işyerinden .korona zamanı posta ile yollayacaklar bana.ama uğraşmasam ne olu r?bir yaptırımı var mı?zaten 2.derece vardı .

%42 engelli raporum var. Vergi indirimi için başvurursam yine aynı şekilde %42 olarak mı geliyor bu süreç nasıl işleniyor yardımcı olur musunuz.

DuyguB ilgili kurumun değerlendirmesine göre oran değişiklik gösterebilir bununla birlikte rapor tarihide önemli tabi..geçmiş olsun

Rapor tarihim 2022 kasım. Oran düşük gelebiliyorlarmış. O yüzden neye göre hesaplama yapılıyor açıklayıcı bilgi lazım.

DuyguB 2021 demek istediniz sanırım, vergi dairesi kurulu detaylı inceleyerek rapor oranını yükseltme ve-veya düşürme yetkisine sahiptir engelli raporunu göndermeden bunu bilemezsiniz, ama kişisel fikrim her geçen gün şartlar zorlaştığından ilk fursatta elinize vergi inidiriminizi alın derim ilerleyen zamanlarda bu çok zor olacak veya mümkün olmayacak...

Kuru
Hayır 2022. Peki işe girmeden vergi indirimi başvuru yapabiliyor muyuz? Emekli olmama daha 5 sene var belki o zamana kadar şartlar değişmiş olabilir. Her geçen gün değişiyor görüyorum maalesef.

DuyguB

Merhaba,Engelli Vergi İndirimi belgesi alabilmek için vergi dairesine başvuru yaptığınız anda bir işyerinde 4A-işçi statüsünde çalışıyor olmanız gerekiyor.Başvurunuz esnasında Vergi dairesi -engellilik servisi memuru sizin online olarak SGK işe giriş bildirgenizi sorguluyor.

Yani bir işyerinde çalışmadan Engelli Vergi indirimi belgesi almanız mümkün değildir.

Saygılar.

Vergi indirimi almak için çalışıyor olmak şartı

Sayın @Bilgi Hazinedir
Dediğiniz gibi yapacağım pazartesi günü İstanbul vatan caddesinde bulunan gelir idaresi başkanlığı engelli servisine gidip bu durum ile ilgili bilgi alıp buradan paylaşacağım, tekrardan teşekkür ederim bilgi için 🙋
@Bilgi Hazinedir
Bugün vatan caddesinde bulunan gelir idaresi başkanlığı engelli servisine gittim, müracaat için SSK li olma süresi var mı dedim bana oradaki görevli memur bir günlük bile SSK girişin varsa gelip müracaat edebilir siniz dedi,yani aynen sizin verdiğiniz bilgiler gibi, herkesin bilgisi olsun diye burada paylaşmak istedim.
Tekrardan size teşekkür ederim,iyiki burada varsınız ve bizleri doğru bilgiler ile aydınlatıyor siniz🙋

Şu konu başlığının çalıyor yazan kısmını çalışıyor olarak keşke bir mod düzeltse, gözüm takılıyor.

Bay pipo

Ben de size teşekkür ederim.Sağolun.

İyi ki tüm arkadaşlarımız burada varlar ve her deneyimleri ile bizleri bilgilendiriyorlar.

Allah herkesten razı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
👍👍👍🙏🙏🙏

Ben de size teşekkür ederim.Sağolun.

İyi ki tüm arkadaşlarımız burada varlar ve her deneyimleri ile bizleri bilgilendiriyorlar.

Allah herkesten razı olsun İnşAllah.

Saygılar.[/QUOTE]

Üst Alt