Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi belgesi sahibi Down Sendromlu bireyin malulen emekliliği..?

adanagfb

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Forum da daha önce bir çok konuda bilgi edindim,paylaşımda bulunanlardan Allah razı olsun.Bir konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarımdan görüş almak isterim.

1-Down Sendromlu % 50 vergi indirim belgesi sahibi ve şu an sigortalı kardeşim var.
Öğrenmek istediğim şu; Kız kardeşim vergi indirim belgesi olduğu için bu konudaki emeklilik şartlarını biliyorum fakat down sendromluların malülen emekli olup olamayacağı ile alakalı araştırma içerisindeyim.ve detay birkaç bilgi gerekiyor
son değişen yönetmelik ekinde bulunan hastalık listesinde down sendromu yok fakat internetten yaptığım araştırmalarda down sendormluların maluliyeti için Yönetmelik eki Hastalık Listesi Bölümünün B.PSİKİYATRİ altbaşlığının 10. Maddesi Yaygın gelişimsel bozukluklar kapsamında (Otistik bozukluklar,Asperger v.b.) bölümüne dahil olarak malül sayılabileceği hakkında yorumlar okudum.
Ve konu ile alakalı Sgk ya bilgi edinme başvurusu yaptım,kardeşimin doğuştan engelli olduğu ve mevcut durumda yönetmelik çerçevesinde malül sayılma kriterlerini sağlaması halinde malülen emekli olabileceğine dair bir cevap da geldi.
Bu durumda malülen emeklilik için % 60 şartı gerektiğinden zaten hali hazırda doğutan engeli için % 50 vergi indirimli olduğu göz önüne alındığında 1800 gün şartını sağlayıp,malülen emeklilik için başvuru yapmasında bir engel var mıdır?
(Doğuştan % 50 raporu olan engelli birinin malülen emeklilik için normal işleyişden farklı bir kriter olup olmadığını bilmiyorum)Malülen emeklilik için başvuru durumunda raporun % 60 ve üzeri çıkacağı varsayımı ile kurum 10 yıl sigortalılık süresi arayıp aramayacağı konusu,bu hastalıkta yakını olanlar için hayati önem arz etmektedir.Acaba bu şekilde emekli olan biri yada konu hakkında tecrübeli arkadaşlar var mıdır?
(Burda kritik nokta Down sendromlulara verilecek malüllük raporlarında kurumca 10 yıllık sigortalılık süresinin aranıp aranmayacağıdır,zira down sendromlular doğuştan zihinsel olarak başkasının bakımına muhtaçtırlar)

Konu hakkında tecrübe sahibi arkadaşların vereceği cevaplar için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

adanagfb

Burada önemli olan sanırım şu: Var olan durum bir nedenle kötüye gitmiş ve kişinin çalışma gücünde daha fazla kayba neden olmuşsa, o kişi için "artık çalışamaz" gibi bir değerlendirme yapılabilirse, evet, malulen emeklilik mümkündür. 10 yıl sigortalılık ve 1800 prim tamamsa, sağlık açısından da az önce söylediğim bir gidişat varsa, şansınızı deneyin.

OturanBoğa

1800 gün için bir kaç yılı var fakat 10 yıl için 7 yıl filan kalmış oluyor. Benim asıl merak ettiğim konu, 1800 günü dolduğunda hali hazırda % 50 vergi indirim belgesi olan kardeşim için malülen emeklilik başvurusu yaptığımızda,hastaneye sevkine istinaden düzenlenecek yeni raporda % 60 ve üzeri rapor verilmesi durumunda down sendromlu olan kardeşim için 10 yıl sigortalılık süresinin aranıp aranmayacağı hususudur. (Yani burda kritik olan konu Down Sendromluların malüllüğü durumunda, bu rahatsızlığı olanlar için başkasının bakımına muhtaç statüde kabul edilip kurumca 10 yıllık sigortalılık süresi aranacak mıdır? sorusunun cevabıdır)
İlgi ve alakanız işçin teşekkür ederim.

adanagfb

Down sendromunun doğal hikayesinin üzerinde bir "bağımlılık" varsa, bişey diyemem, 10 yıl şartı aranmayabilir. Aksi halde 10 yıl şartı aranır çok büyük olasılıkla.

Üst Alt