ahmet3301
Merhaba,öncelikle geçmiş olsun diliyorum.
1. sorunuzun cevabını ne yazık ki bilmiyorum.Bu konuyu sağlık kurulu doktorları ile sizin içinde uygun ise görüşmenizde fayda olduğunu düşünüyorum.Forum sayfasında sizinle aynı rahatsızlığı paylaşan arkadaşlarımız var ise sizinle engel oranı hakkında mutlaka deneyimlerini paylaşacaklardır.
2. sorunuzun cevabı ; her 2 emeklilik işleminde sonucunda alınan emekli maaşı hesaplamasında bir fark yoktur.Çünkü ülkemizde hangi emeklilik sisteminden emekli olursanız olun her arkadaşımızın emekli maaşı hesaplamasının ana kriteri SGK prim günü ve SGK prim tutarlarıdır.
Emekli maaşı hesaplamasında as olan sizin adınıza yatırılan SGK prim tutarları ne kadar yüksek ve SGK prim günleriniz ne kadar çok olması , buna bağlı emekli maaşınızın yüksek olmasıdır.Bu durum nedeni ile nasıl emekli olduğunuzun bir önemi yoktur.
3 sorunuzunuz cevabı; siz 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olmanız nedeni ile Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sistemi ile emekli olma hakkına sahipsiniz.
Eğer 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olmuş olsaydınız Engelli Emekliliği ile emekli olabilecektiniz.
Bahsettiğiniz 2 farklı emeklilik sisteminin ayrımı 01.10.2008 tarihinden önce veya sonra ilk defa sigortalı olunması durumu ile ayrılmaktadır.Bir sisteme tabii olan bir arkadaşımız diğer emeklilik sistemini kullanamamaktadır.
Sizin tabii olduğunuz Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkını kazanbilmeniz için;
Öncelikle sizinde bahsettiğiniz gibi tam teşekküllü bir hastaneden Engelli Sağlık Kurulu Raporu almanız,akabinde hastanedne almış olduğunuz Engelli Sağlık Kurulu raporu ile bir işyerinde çalışmak şartı ile size en yakın Vergi Dairesi-Engellilik Servisine başvurarak Engelli Vergi İndirimi belgesi almanız gerekmektedir.
Bu işlemlerin tamamlanması ve işlemler sonucunda tabii olduğunuz emeklilik şartlarını gerçekleştirmeniz durumunda elinizde vergi dairesinden almış olacağınız Engelli Vergi İndirimi belgesi ile SGK kurumu emeklilik servisine başvurarak nihai sonuca ulaşabileceksiniz.
Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.
Saygılar.