Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi geriye dönük alınır mı?

Fılgaz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba ben engelli raporuyla 1994te işe başladım işyeri 2003 te vergi indimi için müracaat etmemi söyledi ve indirim aldım 2003 ten itibaren ama geriye dönük bir para ödenmedi ben 2013 te emekli oldum bir arkadaş geriye dönük ödendiğini vergi dairesine dilekçe verirsen şuan müracaat etsem alabilirmiyim bir bilgisi olan var mı

Merhabalar ,İki Yıldır Özel Bir Şirkette Çalışıyorum
Ancak Vergi İndirimi Almadım

Eski Raporumu Kaybetmiştim ; Engelli Raporumun Oranı Yükselince
Tekrardan Başvurdum Ve Onaylanmış

Bu Ay İş Yerim Vergi indirimini Maaşıma Yansıtıcak
Geçmiş İki Yılı Alabilir Miyim ? Alabilirsem Ne Yapmam Gerekiyor ?

? Cevap acil lazım

@KKELEBEKK vaktiğiniz olduğun da cevap verir misiniz bana da lütfen

Geriye Dönük Vergi İndirimi Hk.

Arkadaşlar merhaba,

Engelli raporum süreli (1) yıllık,

Engellilik vergi indirimim de süreli (1) yıllık,

Raporumu 01.11.2018'de aldım ve direkt vergi indiriminden yararlanmak için başvurdum, 27.12.2018 itibariyle (1) yıl süreli olarak engellilik indirimi yazısı geldi fakat, o da 4. ayda geldi 5. ayda da yararlanamadım, İK'yla görüştüm Haziran ayından itibaren yararlanmaya başlayacağımı söylediler.

Sorum şu;

Arada kalan beş (5) ayı talep etmek için ne yapmam gerek?

kenan91

Namuslu bir işveren bulmanız lazım. :)
Çünkü vergi indirimi başvurunun yapıldığı andan itibaren başlar ve şirket bunun ödemesini yapar.

Salim G.

Çok haklısınız, sonuç 4. ayın 14.'de gelmiş dün aramasam haziran ayında da yansıtmayacaklardı...

Siteye biraz baktım geriye dönük alabilmek için,

Vergi dairesine bir dilekçe yazıyoruz, örneği yine bu sitede mevcut,
Vergi dairesinden gelen yazı,
Onaylı imza sirkülerinin olduğu maaş bordrolarını ekleyip veriyoruz.

1-2 ay içerisinde hesaba yatıyor.

Bu dediklerinizi siz değil şirket sizin adınıza yapıyor olması gerekli.

Salim G.

Doğrudur fakat hiçbir şey yapmıyorlar, uğraşmak istemiyorlar. İş engelli raporumu kullanmaya gelince her şey iyi güzel ama .)

Salim G.
kenan91
Bu işlerin işverenin namusu ile ilgisi yoktur. İşveren tebliğ edildiği aydan itibaren öder, hadi bir iki ay öncesini de ödesin. Ama geriye dönük uzun süreyi ödemekle mükellef değil.
İşveren o vergiyi sizden kesmiş vergi dairesine ödemiş, cebine atmamış. Bunun iadesi konusunda da muhatap işveren değil vergi dairesi.
Ben geriye dönük 52 aylık iade aldım ve bütün işlemleri de forumda paylaşmıştım. Ararsanız bulabilirsiniz.

Eski raporunuz varsa başvuru tarihi veya yeni rapor tarihinin bir önemi yok. Eski rapor tarihinden itibaren indirime hak kazanmış olursunuz.

Hüseyin İlik
Rapor tarihi vergi indirimi başlangıç tarihi demek değildir.
10 yıllık bir raporla vergi indirimine başvurmak size geriye dönük 10 yıllık vergi indirimi hakkı sağlamaz.
Vergi indirimi, başvuru tarihinizi takiben onay tarihinden itibaren geçerlidir.
Vergi indirimi belgesinde de zaten xx tarihinden itibaren şeklinde bu belirtilir.
Ödenmiş gelir vergisi iadesinin geriye dönük uzun bir süre için talep edilmesinin sebebi zaten vergi indirimi mevcut olduğu halde her hangi bir sebeple indirimin uygulanmamış olmasıdır.

Ufukalp

Bu söylediğiniz idarenin uygulaması. İdare kendiliğinden iade etmez. Ancak düzeltme ve şikayet yoluna gidilip olumsuz cevap halinde mahkemeye gidilerek bu vergiler geri alınır. 10 yıllık alınamaz ancak 5 yıllık (düzeltme zamanaşımı içinde) alınır. Mahkemeler onay tarihine değil o tarihte engelli olunup olunmadığına bakıyor. Zira yasada engellilik indiriminden yararlanmaya başlama tarihi için onay tarihine atıf yoktur. İlgili yönetmelikte de yoktur. Kaldı ki mahkemenin yasaya uygun olmayan yönetmeliği uygulamama yetkisi de vardır. Keza yönetmeliğe aykırı tebliği de. Elbette bu söylediklerim mahkemeye gitmeyi tercih edenler için. Mahkemeye gitmek istemeyenler için sizin söyledikleriniz geçerli.

Hüseyin İlik
Bana bir tane, onaylanmış vergi indirimi olmadığı halde geriye dönük vergi iadesine karar verilmiş ve kesinleşmiş dava örneği gösterebilir misiniz ?

Ufukalp Bey,

Bu yönde geçmişe yönelik talepler sadece engellilik indirimi için değil her türlü vergisel bağışıklık için (muafiyet, istisna, indirim) söz konusu oluyor ve maliyede görev yaparken elimden böyle yüzlerce dava (içinde engellilik indirimine dair olanlar da var) geçti. İnternetten araştırırsanız siz de bulursunuz. Ya da bu emsal kararlar konusunda arşiv istiyorsanız bizim de kullandığımız ücretli içtihat programları var onlardan da edinebilirsiniz.

Ayrıca size yönelik bir eleştiri olarak algılamayın ancak burada paylaştığım görüşler 4 yıllık hukuk eğitimi, 1 yıllık avukatlık stajı ve 19 yıllık vergi davaları tecrübesine dayalıdır. O nedenle kimseyle bu konuda hukuki tartışma içerisine girmek istemiyorum. Sadece vaktim yettiğince soruları cevaplayabilirim. Ayrıca mahkeme görüşleri hakkında her söylediğimin altına tasdik edici mahiyette emsal karar paylaşmam herhalde beklenemez. Kaldı ki bu tür paylaşımlar yapmam meslek kurallarına ve etiğine de aykırı olur. Elbette doğru ya da yalan söylediğime dair karar size aittir.

Hüseyin İlik
Hukuki bilgi ile bir konudaki mevzuata hakim olmak çok farklı şeyler.
50 yaşında ve bu yönde tek bir uygulamaya dahi rastlamamış biri olarak savunduğunuz konuda kesinleşmiş tek bir tane dava istedim sadece.
Bunu siz tutup ben şuyum ben buyum mecraına taşıdınız.
Bunun yerine madem var tek bir emsal dava paylaşsa idiniz, örneğin 1.derece vergi indirimine denk gelen oranda eski raporu olanların 60 ay hatırı sayılır bir fark almasına ön ayak olabilirdiniz.
Siz şimdi rapor ne kadar eski olursa olsun vergi indirimi belgesine onay tarihini esas alarak "xx tarihinden itibaren" yazan Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığı'nı, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu çıktı çıkalı yıllardır yasalara aykırı uygulama yapmakla itham ediyorsunuz.
Yasalara aykırı bir uygulama bir hukuk devletinde bu şekilde uzun yıllar boyunca uygulamada kalamaz.
Neyse ben de durumu şahsi almıyorum zaten ve tartışmaya da niyetim yok.
Fikir belirtmeyi hiç bir zaman yalan olarak algılamam mümkün değil. Sizin fikriniz o, benimki bu, hepsi bu.
İyi günler.

Ufukalp Bey,

Öncelikle size ve bunu okuyacak tüm engellilere şunu söylemek isterim; normal bir vatandaşın devlet ve kurumlarının ne kadar uygun işlediği hakkındaki fikri ile, gerçekte ne kadar uygun işlediği arasında çoook büyük farklar var. Siz gözünüzde büyütüyor olabilirsiniz ancak gelir idaresi ve bağlı vergi dairelerinin, kendi işlemlerine karşı açılan davalardaki kazanma yüzdesi çok ama çok düşüktür. Bu nedenle gelir idaresinin basiretine güvenmekten ziyade her konuda araştırarak hakkınızı aramanızı tavsiye ederim. Bunda gerçekten samimiyim. Hak kayıplarının en büyük nedeni vatandaşın devlet kurumlarının büyük oranda doğru işlediği yönündeki yanlış algısıdır. Hele bir engelli olarak engellilerin böyle yapmasını daha çok isterim. Gelir idaresinin uzun yıllarca hukuka aykırı olarak uyguladığı, daha sonra bunun fark edilmesi ile onbinlerce ve yüzbinlerce insanın haklarına kavuştuğu çok fazla konu var. Örneğin ücret gelirlerine uygulanması gereken asgari geçim indirimini kanunun açık hükmüne rağmen bazı ücret gelirlerine çok uzun yıllardır uygulanmıyor. Ancak buna karşı davalar açıldı ve olması gerektiği gibi kazanılmaya başlandı. Matrah takdir komisyonları kararları, kdv iade başvurusunun belirli süreyle sınırlandırılması, beyanname ve form cezaları, kentsel dönüşüm kapsamında muaf olmasına rağmen tapu harcının tahsil edilmesi.... o kadar çok var ki. Bu idarenin kasten yanlış yaptığı anlamına gelmez. Zaten idare bu tür geneli ilgilendiren davaları kaybetmeye başlayınca milyonlarca dava açılmasın ve mahkeme gideri ödemeyeyim diye er ya da geç uygulamasını değiştirir. Maalesef engelliler hakkını arama alışkanlığına sahip olmadığı için bu yanlış uygulama devam ediyor, sadece dava açan istisnai bir grup hakkına kavuşuyor. Çok sayıda dava açılırsa idare de uygulamasını değiştirecektir.

Söylediklerim size şuyum buyum gibi gelmiş olabilir ancak bu konular ayrıntılı açıklamalar gerektiren konular olduğu için durumu burada uzun uzun anlatmam mümkün değil. Bu nedenle kanaatimin dayanağını belirttim. Ayrıca siz de vatandaş olarak yaşadığınız tecrübeleri dayanak gösteriyorsunuz.

Emsal karar paylaşımı konusunu yukarıda söylememe rağmen yine tekrar ettiniz. Burada sorulan sorulara emsal kararla cevap vermem mesleki mevzuat ve etik kuralları gereği mümkün değil. Sizin paylaşımınız ile benim paylaşımım aynı sonuçları doğurmuyor. Elbette buna inanıp inanmamak da sizin vereceğiniz karar.

Burada yaptıklarınıza ve emeğinize saygı duyuyorum ve faydalı buluyorum. Ancak hukuki bir konuyu siz de dahil kimseyle münazara gibi tartışmak istemiyorum. Dediğim gibi itibar edip etmeme konusundaki karar okuyanlara aittir. Eskilerin söylediği gibi "diyen gitti".

Gelir müdürlüğüne gittim dilekçemi ve eklediğim evrakları kabul etmediler,

Şirketiniz muhtasar yapacak onlar size ödeyecek bu parayı dediler yolladılar.

İş yerim de pek sallamıyor beni ne yapacağım...

kenan91
Bir kaç aylık kısa süreleri işyeri de düzeltme beyanı verip ödeyebilir, vergi dairesi de ödeyebilir.
Çok uzun süreleri ise sadece vergi daireleri öder.
İşyerinin aslında geriye dönük bir yükümlülüğü yoktur.
Ben vergi dairesinden 52 aylık aldım.

Ufukalp selamlar abi ocak da bende başvurmuştum işyeri geriye dönük beyannameleri düzeltmesi için her ay için 52 tl cezası varmis vergi dairenin ve muhasebenin dediği buda yaklaşık 1600 çıkıyormuş işyeri yanaşmıyor vergi dairesi de işyeri yapmazsa yapılacak birşey yok diyorlar yada dilekçenizı geri çekin denildi ne yapmam gerekir

egemat1
İşyeri o kadar ay nasıl geriye dönük hesap yapıp da düzeltme versin, onlardan kaynaklı bir hata değilse böyle bir şeye mecbur da değiller.
Tüm aylara ait bordrolar ile başvurulduğunda vergi dairesi hesabı yapıp parayı vereceğiniz hesap numarasına yatırmak zorunda. İşleyiş bu şekilde ve ben 52 aylık aldım bu şekilde.
Kesinlikle yok diyorlarsa dilekçenizi çekmeyeceğinizi, tarafınıza yazılı cevap vermelerini isteyin.
Ocak'tan bu yana ne yapmışlar, bu tür başvurular için aşılmaması gereken belirli süreler var.

Ufukalp yok demiyorlar dedikleri işyeri düzeltmeler için her ay 52 tl ceza odermis bu yüzden işyeri de biz ceza yemeyelim diyor ceza kısmını da vergi dairesi de söylüyor bunun düzeltme yapıldığını da bir cezası varmi

egemat1
Ceza deneyelim de beyanname damga ücreti diyelim.
Verilen her beyanname boş bile olsa damga vergisine tabidir ve aşağı yukarı o miktarda olur. Cezadan karşıtları bu şekilde olmalı.
İşyerinin öyle bir zorunluluğu yoktur, olsa zaten vergi dairesi yaptırım uygulardı. Vergi dairesi tüm bordrolar ile birlikte başvuruyu alıp bütün ayların farkını tek tek hesaplayıp toplam tutarı hesap numaranıza yatırmak zorunda.
Bence vergi dairesi işi işyerine atmaya çalışıyor.

Üst Alt