Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi için alacağım raporla araç da alabilir miyim?

zekito

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Önceki raporumu 2007 tarihinde almıştım.
Engelli vergi indirimi için hastaneye sevk aldım. Tekrar yeni engelli raporu düzenleniyor. Bu raporu ÖTV’siz araç alımında da kullanabileceğim bilgisini verdiler. Benim bildiğim kadarıyla engelli raporumda ‘Özel tertibatlı araç kullanabilir’ açıklaması yer alması gerekiyor. Ancak hastanedeki görevliler rapora bu yönde bir açıklama yazılmadığını sadece oran belirlediklerini söylüyorlar.

Sadece oran bilgisinin yer aldığı engelli raporuyla ÖTV’siz araç alabilecek miyim? Geç olmadan bir şey yapmam gerekiyorsa yönlendirebilir misiniz? Bugün heyete evrakları teslim edeceğim.

Not: Heyet muayene için sadece Ortopedi ve Fizik Tedavi bölümlerini yazdı.

zekito

Evet, yeni yönetmelikte raporun ne amaçla kullanılacağına dair bir değerlendirme bulunmayacağı açıkça yazıyor. Ama diğer yandan eğer raporun açıklama kısmına araç kullanımına dair kısıtlılıkla ilgili değerlendirme yazılmazsa, bence vergi dairesinin ona İnay vermesi de mümkün değil! Doğrusu bu konuda bence belirsizlik var. Umarım size söylendiği gibi olur...
Gelişmeleri paylaşın lütfen.

Merhaba geçmiş olsun,B engelli ehliyetiniz var mı? Tertibat konusunu hastaneden aldığınız raporda bulamazsınız il sağlık kurulu belirli günlerde ehliyet için mühendislerden oluşan komisyon düzenliyor oradan aldığınız sürü olur raporuyla ehliyet alabilir ve ÖTV'den muhaf olabilirsiniz yani Ötv'den yararlanabilmeniz için sadece hastaneden aldığınız engelli raporu yetmiyor bazı kriter ve koşulları sağlamanız gerekir detaylı sormak istediğiniz bir soru varsa yardımcı olmaya çalışırım 12.17.2018 tarihinde özel tertibat kodlu ehliyet aldım..

OturanBoğa
"araç kullanımına dair kısıtlılıkla" ile kastettiğini tam olarak anlayamadım doğrusu. Ancak görünen o ki rapora ek bir açıklama yazmayacaklar gibi görünüyor. Özellikle yetkili kişiye tekrar sorduğumda belirtmiş olduğun gibi Yönetmeliğin değiştiğini ve özel bir amaç ya da kullanım için rapor verilmeyeceğini belirtti artık. Alınacak engelli raporunun gerekli alanlarda kullanılabileceğini belirtti.
Kısa sürede araç almayı düşünmüyorum. Eğer bir gelişme olursa seve seve buradan bilgilendirme yaparım.
Hazır engelli indirimi alırken ÖTV muafiyeti kısmını da danışmak ve mümkünse ÖTV kısmını da halletmek istedim. Bunun için hastaneye danıştığımda bu durum ortaya çıktı. Bir aksilik olmazsa bu vesileyle ÖTV kısmı da hallolacak gibi duruyor inşallah.
DüşünürBilir
Öncelikle teşekkür ederim. Bahsetmiş olduğun aşamaları daha önce geçtim ve ehliyetimi yeniledim. Ehliyetimde 78 - 47 - 35.04 - 40.11 kodları yazıyor. Ehliyetimi yenilemek için aldığım raporu Nüfus Müd. aldı ve bu konuda elimde bir raporum bulunmuyor.

zekito

Tekrar merhaba, Ehliyetiniz var ise istediğiniz bayiden engelli raporunuz özel kodları olan ehliyetiniz ile dilediğiniz tavanı 247 bin TL olan arabayı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz, benim engelli raporumda araç ile ilgili bir şey yazmıyor bir çok bayiye gönderdim her hangi bir sorun çıkmadı Allahın izniyle mayıs ayında arabamı alacağım inşAllah sizde istediğiniz arabaya sahip olursunuz.

DüşünürBilir
Hayırlısı olsun, Allah kazasız belasız günlerde kullanmayı nasip etsin.
Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim.
Engelli raporunuzda oran dışında Açıklama bölümünde herhangi bir şey yazmıyor diye anlıyorum, doğru mudur? Belki sizin de rapor örneğinizi ilgili başlığı altına eklemek faydalı olabilir.
MTV'den muaf olma kısmında bir sorun çıkmaz umarım, Vergi Dairesi bazen sorun çıkarabiliyor çünkü. Bu kısmı hiç danıştınız mı?

zekito

Amin rica ederim bayiye ben raporumu ve Ehliyetimi PDF olarak gönderdim onlar incelediler bir sorun olsaydı söylerlerdi diye tahmin ediyorum çünkü onlarda vergi dairesiyle görüşüp geri dönüyorlar onlara gönderdiğim raporu vergi dairesine gönderiyorlar en azından bana bu şekilde söylendi bakalım yaşayarak öğreneceğiz, gelişmeleri paylaşmaya devam ederim..

Vergi indirimi suresiz varsa ve yuzde51 şizoid ve obsesif kompulsif raporu varsa indirimli tasit alinabilir mi?

strangeyaman

Merhaba geçmiş olsun;
Anladığım kadarıyla hastalığınız Psikolojik araç almanız için bu hastalıktan en az %90 engelli raporunuz olması gerekmektedir ek olarak %90 altı oranlı engelli bireyin engelinin ortopedik olma şartı vardır ÖTV muhafiyetinden yararlanmanız mümkğn değildir.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

DüşünürBilir

Çok tşk..
Peki viteste cikarilabilir sekilde ozel aparat varsa bu ataci iş ahdine bagli noterce sozlesmeden kasit ne oluyor..
Yani.bu araci noterde sozlesme yapan kisi kullanitsa sıkınti olur mu?

YÜZDE 90 VE AŞAĞISI SAĞLIK KURULU RAPORU BULUNAN ENGELLİLER

Engellilik Derecesi %90'ın Altında Olan Engelli Bireylerin Taşıt Alımlarında İstisna Uygulaması Nasıldır?

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,

- 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,

- 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,

- 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin
bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV'den müstesnadır.

İstisnadan yararlanmak için taşıtın, özel tertibatlı olması engelli tarafından bizzat kullanılabilecek durumda olması şarttır.

Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu kabul edilir. İlk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin engelliliğiyle uyumlu olması da zorunludur.

Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.
Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.

Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.
Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.

Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz.

Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.

strangeyaman
KUSURA BAKMAYIN SİZİ ANLAYAMADIM SÖYLEDİĞİNİZE GÖRE SİZ VEYA ENGELLİ KİMSE HİÇ BİR ŞEKİLDE ÖTV'DEN YARARLANIP ARAÇ ALAMAZ.

Arkadasimin engelli araci icin soruyorum bunu.. onda ruhsal bir sıkıntı yok.. yuzde 90 alti raporlu ve viteste cikarilabilir tertibat var.. araci bir baskasi kullanirsa cezasi var mi?

Engelli Araçların Kullanım Hakkı Kimdedir?

%90 ve üzeri engeli olan kişiler araç kullanamazlar. Başkalarına ait engelli aracını kullananların ciddi cezalar ile karşılaşabileceğini belirtmek gerek .Sadece engelli kişinin kanuni vasisi, aralarında kan bağı bulunan 3.derece yakınları veya noterden onaylı olmak kaydı ile iş akdi ile çalışan özel şoförü aracını kullanabilir olmakla birlikte aşağıdaki listedeki gibidir.

Birinci Derecede Kan Hısımları: Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].
Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].
İkinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].
İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].
Üçüncü Derecede Kan Hısımları
Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].
Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

DüşünürBilir
Bu listede belirtilen kişiler, %90'ın altında engelli bulunan kişilerin aldığı araçlar için mi geçerlidir?

zekito

Kimler kullanabilir konusundaki kısıt kalktı bu yazdıklarım 90 ve 90nın altındakilerle aynı 3. dereceye kadar yakının kullanabilir burda ki ayrıntı 90 üzeri için ehliyet istenmiyor, 90 altı için özel kodları olan ehliyet şart.

Arkadas uzerinden arac alirsam ve yakalanirsam basima cok mu sey gelir?:)

strangeyaman

Arkadaşınla 3. dereceye kadar akrabalığın yoksa sadece senin değil arkadaşınında başı olası bir polis kontrolünde derde girer usulsüzlükten arabayı bağlarlar ve yasa gereği cezai uygulamalarla karşı karşıya kalırsınız ayrıca;

Yargıtay, engelli araçları ile ilgili önemli bir karar verdi ve engelli yakını üzerine aldığı araçla kaza yapanların kaskodan yararlanamayacağına hükmetti.

Yargıtay'ın böyle bir karar vermesine neden olay özetle şöyle: Tokat'ta, meydana gelen kazada, yüzde 90'ın üzerinde engelli kişiye ait olan ve bir başkasının kullandığı araçta maddi hasar meydana geldi. Aracın kaskosunu yapan sigorta şirketine müracaat edildiğinde şirket, kaza anında aracı otomobil sahibinin değil başka birinin kullandığını gerekçe göstererek hasarı reddetti. Olay mahkemeye yansıdı ve mahkeme, sigorta şirketini haklı buldu. Temyize gidildi ve Yargıtay da sigorta şirketini haklı bularak, hasarın ödenmemesine hükmetti. İşte bu olay, kamuoyuna, engelli yakını üzerine araç alanların kaza yapması halinde kaskodan yararlanamayacağı şeklinde yansıdı.

Hal böyle olunca da aylardır okuyuculardan onlarca soru alıyorum. Bir tanesini sizinle de paylaşayım. "Kız kardeşim yüzde 94 özürlü ve yatalak. Onun engelli raporuyla araç aldım. Her sene kasko yaptırıyorum. Yargıtay'ın kararına göre kaskodan faydalanmak için yüzde 94 özürlü ve yatalak olan kız kardeşimin aracı kullanması gerekiyor. Böyle bir şeyde imkansız. Yargıtay'ın bu kararına karşı ne yapmamız lazım? Sigortayı iptal mi edelim?"

YARGITAY'IN KARARI

Önce, engelli araçlarını kimlerin kullanabileceği konusunda özet bilgi vereyim, sonra sigorta konusuna değineyim. Yüzde 90 ve üzeri engelli raporu olanlar için alınan aracı herkes kullanabilir. Araç yurtdışından alınmış ise sadece 3. derece yakınlara kadar kullanabilir. Engelli sürücülerin alması gereken H sınıfı ehliyete sahip kişiler özel donanımlı araçlarını kendisi kullanabiliyor. Araçta özel donanım varsa araç sahibinin eşi, 3. dereceye kadar olan yakınları ve iş akdine bağlı olarak istihdam edilen üçüncü bir kişi de kullanabiliyor. Yani nasıl ki, engelli aracı almanın yasal şartları varsa, kullanımının da şartları var. Herkes engelli aracı alamayacağı gibi, herkes engelli aracı da kullanamaz.

Gelelim, sigorta konusuna. Hemen belirteyim, Tokat'ta, yaşanan olayı ve bu olay üzerine Yargıtay'ın verdiği kararı genelleştirip, "engelli yakını üzerine araç alanlar kaskodan yararlanamaz" demek çok yanlış. Yargıtay'ın bu kararı, Tokat'ta yaşanan kazaya has bir karar. Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa, kaza sonrası sigorta şirketi hiç tereddütsüz hasarı öder. Ama yok, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.

KASKO, HASARI ÖDEMEZ Mİ?

Ayrıca, kasko sigortası yaptırırken, poliçeye bazı özel hükümler konulmuşsa, bu hükümlere de uyulmamışsa sigorta şirketi yine hasarı ödemez. Nedir bu hükümler? Mesela, sigorta yapılırken, ‘aracı sadece bir kişi kullanacak" hükmü konmuşsa yani, tek sürücü indiriminden yararlanılmışsa ve kazayı yapan da bir başkasıysa elbette sigorta şirketi hasarı reddeder. Aynı şekilde sürücülerin isimleri poliçeye eklenmişse ve kazayı bu kişilerin dışında birisi yapmışsa, hasar yine ödenmez.

Özetle, ister kişinin kendi olsun ister yakınları yasalarda belirtildiği gibi engelli aracını kullanma izni olanlar olası bir kazada kasko sigortasından yararlanabilir, hasarlarını sigorta şirketinden alabilirler.

Yani;
Kaza yapılırsa kasko yada zorunlu trafik sigortası tamamen ehliyetsiz sürücü muamelesi ile para ödemeyeceği gibi sizi borçlu çıkarır, ve ciddi masraflar ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Daha tehlikelisi, Allah korusun yaralanmalı, sakatlanmalı yahut ölümlü bir trafik kazasına karışıldığında yine ehliyetsiz sürücü muamelesi ile uzun süre hapis yatabilir yahut yüzbinlerle ifade edilebilecek tazminatlara maruz kalınabilir.

DüşünürBilir
Verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkürler. Birçok konuda sayende aydınlanmış olduk.
Engeliniz nedir acaba?
Eskiden 90'nın altında engelli olan kişilerin araçları bir başkası tarafından kullanılamazdı, ancak engelli kişinin araçta bulunması koşuluyla bir başkası kullanabiliyordu. Güncel durumda detaylarını verdiğiniz şekilde 3.dereceye kadar yakınları kullanabilir görünüyor. Peki bu durumda 3.dereceye kadar olan bir yakınımız engelli kişi araçta yokken de aracı kullanabilecek diye yorumluyorum. Doğru mudur?
Evet ise 3.derece yakının kullandığı sırada olabilecek bir kaza durumunda da sigorta ve kasko işlemlerinde mağduriyet yaşanmayacaktır diye anlıyorum.

zekito

Rica ederim, burda dediğim gibi;
Gelelim, sigorta konusuna. Hemen belirteyim, Tokat'ta, yaşanan olayı ve bu olay üzerine Yargıtay'ın verdiği kararı genelleştirip, "engelli yakını üzerine araç alanlar kaskodan yararlanamaz" demek çok yanlış. Yargıtay'ın bu kararı, Tokat'ta yaşanan kazaya has bir karar. Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa, kaza sonrası sigorta şirketi hiç tereddütsüz hasarı öder. Ama yok, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.

Engelim linkteki yazımda mevcut dilerseniz okuyabilirsiniz..

https://www.engelliler.biz/forum/o/207812-yolda-yururken-vuruldum-o.html

Merhaba,
Benim raporum e-rapor şeklinde ve raporda açıklama bölümünde bir şey yazmıyor. Raporu alırken özellikle sormuştum, ötv muafiyetinde ve hatta herşeyde bu rapor geçerli demişti. Ancak özel tertibatlı rapor kullanır ibaresi yer almıyor. Benzer şekilde raporla araç alan oldu mu acaba?

Uzun aradan sonra araç almaya karar verdim kısmetse. Umarım işlemler sırasında bir engel ile karşılaşmadan hayırlısıyla almak nasip olur. Tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Engelim: sol kol dirsek altı ampute

Not: sol kol engelli net belli olduğu için ve ehliyette kodlar yazdığı için ve raporlar uyumlu olduğundan sorun çıkmamasını umuyorum.

Merhaba,

Raporlarda Açıklama kısmında Özel tertibatlı araç kullanamsı gerekir,gerekmektedir,kullanımı uygundur gibi ifadeleri zorunlduur bu sebeple tarih kısmı önemi yok...İbareler yazılmalı buna mütakip olarak ehliyet B engelli olmak zorunda ve Kodlar uyumlu olmalı...

Elinizdeki her hangi bir raporla araç alamazsınız üste belirttiğim ifadeler olmak zorunda ...

Sol ve sağ kolda ötv den muaf olur üstteki ifadeler aynen geçerlidir...

H sınıfı diye bir ehliyet grubu yok kalktı B Engelli oldu..

Yeni ehliyet alacaklar ise devlet hiçbir indirim yapmıyor eskiden H sınıfı için indirim olurdu şimdi engelliye verilmiş kazanılmış hak vardı onuda almışlar...Bu gidişle kazanılmış haklar birer birer gidiyor....

Tertibat ifadeleri açık ve net şekilde ifade edilmeli anlamıyorum bu veri girişi yapan kurul çalışnanın kafasımı güzel...Bir bayiye gidip rica ettir raporunu ya da en kötü ümraniye vergi dairesi nakil vasıtaları bölümüne bizzat git sor....Burdan sana alırsın ya da alamzsınız diyemez kimse ama yönetmelikte açık ifade ile tertibat ifadesi zorunlduur...Siz gidip sorun mutlaka

Üst Alt