Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi için başvurulan tarih emeklilik süresini etkiler mi?

Erkut11

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

2005 yılında aldığım %45 oranında engelli olduğumu belirtir sağlık kurul raporumu geçen aylarda vergi indirimi için götürdüğümde, vergi dairesi raporun yenilenmesini istedi. Raporu yenilediğimde ise, oranın %60 olarak belirlendiğini gördüm. Engelim doğuştan ve bu nedenle doğal olarak bu rapor süresiz. Özetle, son raporu da halen sunmadığımdan şu anda vergi indirimine tabi değilim.

Sizlerden öğrenmek istediğim şudur;
Vergi indirimi için başvurulan tarih emeklilik süresini etkiler mi?

Bu konuda Ali Tezel in aşağıdaki yazısı beni tedirgin etti(çalışmaya başladıktan sonra başvuru yapanlar). Bu nedenle, konuyu bilen/tecrübe eden arkadaşların görüşlerini rica ediyorum.

• 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.
Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
* % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
* % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

Çalışma bilgilerim ise, 1997 sigorta başlangıcı(16yıl). 4,200 gün prim ödemem mevcut.
Ayrıca, ek bir başlık açmadan bir sorum daha olacak.

Emekli olmadan çalışmaya devam etmek istersem, sigorta kalemlerini eskisi gibi bordro da alınmaya devam edecek mi? Yoksa bu ödemeler artık alınmayacak mı?

Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Vergi indirim başvuru tarihiniz işe başladığınızda engelli iseniz ki 1995 te raporunuz var emeklilik tarihinizi etkilemez 16 yıl 4 ay a tabisiniz (Sigorta başlangıcında 18 yaşından büyük iseniz)
Emekli olmadan çalışmaya devam ederseniz bordronuzda hiç bir değişiklik olmaz kesintiler aynen devam eder.

Vergi indirim hakkını ne zaman elde ettiğinizin emeklilik sürenizle vs. hiç bir ilgisi yok. Yeter ki emeklilik zamanınız geldiğinde bu hakkınızı elde etmiş olun. İster bugün ister emeklilikten bir gün önce, fark etmez (tabii ssk 4a statüsünde emekli olacağınızı varsayıyorum)

Emeklilik kriterlerinizi belirlemek için aşağıdaki tabloya tabisiniz:

2008_oncesi.PNG

Bu tabloya göre emeklilik zamanınızın hesaplanmasında ise 18 yaşından sonra TAM primle sigortalı olduğunuz tarih sigorta başlangıcınız olarak temel alınır ve sigortalılık süresi onun üstüne eklenir... Eğer TAM primle sigortalılığınız 18 yaşında önce idiyse, o zaman emeklilikte sigorta başlangıç tarihi olarak 18 yaşını tamamladığınız tarih baz alınır.

Vergi inrimim yüzde 58 onaylandı 4047 günüm var ssk girişim 01.01.1986 girişli

Vergi inrimim yüzde 58 onaylandı 4047 günüm var ssk girişim 01.01.1986 girişli ssk dan erken emeklilik için başvurdum maaşım ne zaman bağlanır

Emeklilik kriterleriniz tamamlanmış Osman bey. Emeklilik talebiyle sigorta müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

Mrb bülent bey emeklilik için başvurdum yaklaşık 40 günde bağlanır dediler gercekten bu süreçte bağlanırmı bana talep tahsis numarasını verdiler

Normal şartlarda evet, maaşı almanız 2 ayda gerçekleşebilir. Ama iş posta gitti-geldiyle uzarsa, aylarca beklenebilir. Şans!

Üst Alt