Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi için çalışıyor mu olmak lazım?

Ronondex

Yeni Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
5000 gun pirim yaptim suan calismiyorum eski raporum(2003) ten kalma vergi indirimine basvurmadim emekli olmak icin vergi indirimine basvurmak mi gerekli calismadan vergi indirimine basvura bilirmiyim

Merhaba;

Raporunuza istinaden emekli olmak için vergi indirimi için başvuruda bulunmalısınız.
Sizin durumunuzda izlenecek yol,aşağıda yazdığım gibi olmalı.

1-) Ticari işletmesi olan bir tanıdığınız, sizi 10 gün süre ile SGK'lı göstersin. Yada nazınızın gececeği bir işletmede, gerekirse primi siz ödeyerek 10 gün sigortalı yaptırın kendinizi.

2-) Bu 10 günlük süre içinde, vergi indirimi başvurusu için, SGK yaptırdığınız işletme size bir yazı vererek, sizi bağlı olduğu vergi dairesine göndersin.

3-) Burada sahip olduğunuz raporu ibra edersiniz, eğer sorun çıkarsa vergi dairesi sizi rapor vermeye yetkili bir hastaneye sevk eder.

4-) Rapor hastane tarafından merkez sağlık kuruluna gönderilir.

5-) siz vergi indirim sonucunu bu arada işyerine yazılacak olan yazıyla yada internet üzerinden takip edebilirsiniz. Ama SGK'ya emeklilik başvurusu için işyerine gelen / gelecek yazının orjinali gerekli.

6-) Başvuru işlemlerinden sonra 10 gün için sigorta yaptırdığınız işyerinden çıkış alabilirsiniz. Vergi indirim cevabı için çalışıyor olmanız gerekli değil.

7-) işyerine vergi indiriminihak etmiştir yazısı gelince, bu yazı ile beraber, işyerinin / ayrıldığınız işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne başvuru yaparak, emekli isteğinizin onaylanmasını bekleyeceksiniz.

Bu süre, 1 ay da olabilir, 3 ay da. Fakat SGK müdürlüğüne başvuru tarihiniz baz alınarak, gecen süre içinde hak ettiğiniz emekli maaşı toplu olarak tarafınıza ödenmektedir.

Hayırlı olsun işleriniz.
Saygılar

Yaşadığım tecrübeyi ve edindiğim bilgiyi paylaştım. Ben teşekkür ederim.

Saygılar.

@Ronondex
@ilkerg

Yukarıda madde madde anlatılan tarif güzel.Ancak 2016 yılında vergi indirim ve ardından SSK emeklilik başvurusu yapan ve sonuçlandıran biri olarak bir iki konuda bende katkıda bulunayım.

Öncelikle herhangi bir detay vermemişsiniz.Sakatlık oranınızın yeterli olduğunu ve SSK başlangıç yılınız dolayısıyla ilgili kategoriye göre emeklilik hakkını kazandığınızı tespit etmiş olduğunuzu varsayıyoruz sanıyorum.Değilse bile vergi indirimini her halukarda almanız gerektiğinden tabii işlemleri biran önce başlatıp bitirmeniz en azından emeklilik için altyapıyı hazırlamanız iyi olur.

Sakatlık raporunuzun tarihi 2003 olduğuna göre mutlak suretle vergi dairesi tarafından yeni rapor için hastane sevkiniz olacaktır.Bu durumda sakatlık oranınızın değişme ihtimali her zaman vardır.Sakatlığınız artmıştır yükselir ya da yeni yönetmeliklerle daha önce aldığınız orandan aşağı bir oranla yeni raporunuzda karşılaşma ihtimaliniz de bulunmaktadır.

Benim uyarmak istediğim konu şöyle.Rapor ile ilgili önünüzde iki yol var:
1-Vergi indirimi için başvuru yapmadan vergi indiriminde kullanılmak üzere geçerli bir devlet hastanesinden rapor almak.Bu durumda vergi indirim başvurusu sonrası işlemlerde hastane sevkiyle falan vakit kaybetmeyeceksiniz.

2-Vergi indirimi sırasında rapor için hastane sevki.Vergi dairesi tarafından hastane sevki aldığınızda hastane size randevu günü vermekte ve göndermektedir.bende bu süre 35 gündü.Sizde istanbuldan başvuru yapacaksınız sanıyorum.Bu durumda istanbul hastanelerinin yoğunluğu dolayısıyla rapor muayene işlemleri için 20-50 gün arası bir süre beklemek ve ardından işlemlere başlamak zorunda kalacaksınız.Bu durumda ilkerg arkadaşımızın bahsettiği işyerinde 10 günlük SSK'lı çalışma ardından ayrılmamalısınız.Hastanede muayeneler bitene ve hastaneden size "kurul işlemleriniz bitti, raporunuz ankaraya gönderildi" denene kadar çalışmaya devam ediyor görünmeniz gerekiyor.Diyelim hastane size 25 gün sonraya randevu verdi ve siz kurul işlemleri için hastane muayene zamanı gelince hastaneye gittiniz.Evrağınız ekrandan kontrol edilip sigortanızın yatıp yatmadığı kontrol ediliyor.SSK'lı değilseniz hastane işlemlere başlamıyor.Nisan/16 İstanbul Haseki hastanesinde birebir yaşanmış olay.

Kendi vergi indirim ve ardından emeklilik çabamla ilgili 8,5 aylık bir süreçteki gelişmeleri yazdığım, çeşitli ekran görüntüleri ve sgk takip vs ekranlarda gelişmeler oldukça çıkan mesajları paylaştığım konunun linki aşağıda.Herkesin başına aynı şeyler gelmiyordur ama fikir vermesi açısından yararlı olabilir.

http://www.engelliler.biz/forum/eme...-basvurusu-ve-sonrasinda-emeklilik-cabam.html

Merhaba,
Evet 10 gün için haklısınız. Süre hastanedeki rapor süreci bitene kadar olması daha doğru. Benim sürecimde İstanbul'dan başvurmama rağmen, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir kaç gün sonraya randevu vermişti, ( Şans sanırım) bana 10 gün yeterli olmuştu. Şimdi daha farklı olabilir randevu durumu.

ilk maddede yazdığınız önce rapor alma mevzuu her zaman geçerli olmayabiliyor. Asıl olan, Vergi dairesenin sevk ettiğihastaeden alınan rapor aslında.

Üzerinde yetkililerin yorum yaparak karar verdiği konular, farklı yerlerde farklı sonuçlar doğurabiliyor.

Selamlar

Üst Alt