Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi için rapor aldım. Ankara raporumu aynen onaylar mı?

uzun adam

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar merhaba
herkese iyi günler;
20.02.2021 itibari ile engelli raporumu 1 yılllık aldım.(uyku apnesi:%30+astım:%20+bel fıtığı:%8)toplam:%48
sizlere bir kaç soru sormak istiyorum;
1)Vergi indirimi için iş yerinden belge almam gerekiyor mu ? Almadan Ankaraya göndersem olur mu?
2)Ankara dan ne zaman geri gelir?
3)Ankara dan oranın düşme ihtimali var mı?

bilgilendiriseniz sevinirim.

uzun adam

Merhaba,başvuru yapacağınız vergi dairesi işyeri çalışma belgesi ister ise mecburen işvereninizden çalışma belgesini talep edeceksiniz.Veya vergi dairesi SGK tüm hizmet dökümü(e-devlet) talep ederse gerek kalmayacaktır.Başvuru yapacağınız vergi dairesi ile görüşmenizde fayda vardır.

Şu dönemde pandemi olması nedeni ile engelli vergi indirimi belgesi 8 ila 10 aylık süre içinde yanıtlanarak başvurduğunuz vergi dairesine gönderilmektedir.

Ankara merkez sağlık kurulu engelli sağlık kurulu raporunuzda engel oranları teşhislere göre doğru verilip verilmediğini kontrol etmektedir.Eğer engelli sağlık kurulunda rahatsızlıklarınızın teşhisine bağlı engel oranları doğru verilmiş ise raporunuz aynen onaylanarak geri gelebilir.Ancak engelli sağlık kurulu raporunuzda rahatsızlıklarınızın teşhisinde engel oranları farklı verlmiş ise engel oranını artırabilir veya belirtiğiniz gibi düşürebilir.Bu konuda tamamen engel oranları ile teşhis arasındaki doğru ilişkiye bağlıdır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

bir şey daha sorabilirmiyim?
engelli raporum 1 yıllık fakat vergi indirim için müracaat etsem yine bir yıllık gelir yoksa süresiz mi gelir

uzun adam

Daha öncede bahsettiğim gibi engelli vergi indirimi belgesi için yaptığınız başvuruyu inceleyen Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu-Ankara engelli sağlık kurulu raporunuzun engel oranlarının teşhislerinizle ilişki olarak doğru verilip verilmediğini evrak üzerinden yönetmelik çerçevesinde incaliyor.İlgili kurul raporunuzu herşeyi ile aynen onaylayacağı gibi ,engel oranını veya süreli ise süresiz veya süresiz ise süreli yapabilme durumu mevcuttur.

Yani engelli vergi indirimi belgesi, engelli sağlık kurulu raporundan bağımsız bir şekilde farklı sonuçlar oluşabilir(süreli olan bir rapora süresiz sonuç çıkması gibi)

Saygılar.

@Bilgi Hazinedir
Ankaradan süresiz gelirse fakat 1 yıl sonunda tekrardan müracaat etsem benim engelli raporum %40'ın altına düşerse benim emeklilik iptal olur mu?

kusura bakmayın çok soru soruyorum ama kafam çok karışık ankaraya gönderip göndermeme konusunda çok kararsızım.
siz olsaydınız ne yapardınız.

uzun adam

Merhaba, sorunuzu tam olarak anlamadım.

Süresiz engelli vergi indirimi belgesi gelirse ve siz emeklilik başvurusu yaparsanız ileride engelli sağlık raporu süreli olması nasıl bir sonuç doğurur mu diye soruyorsunuz?

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
Aynen
Yani benim raporum 1 yıllık süreli.
Ama Ankaradan vergi indirimi süresiz gelirse benim nasıl bir yol izlemem gerekir.
Emekliliğim 1 yılın sonunda biter mi.(engelli raporum 1 yıl olduğu için)

uzun adam

Bu konuda kanun ve yönetmelik hükümleri açıkca belirtmiş ki; süresiz engelli vergi indirimi belgesi ile engelli vergi indirimi ile emekli olan kişilerin başvuru sırasında kontrol şartları bulunmaması nedeni ile ömür boyu emeklilik hakkı kazanmaktadır.

Bu durumu süreli engelli sağlık kurulu raporu olması değiştirmemekte veya engel teşkil etmemektedir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
OturanBoğa

Sayın değerli abilerim ve arkadaşlarım;
Sizlere sorum olacak
Devlet hastanesinden aldığım 1 yıl süreli %48 engelli raporumu vergi indirimi için vergi dairesine gönderdim.
Ankaradan %48 ile 1 yıl süreli vergi indirimi geldi.(26.02.2021 yılından geçerli)
Bu tarih itibari ile raporumu yenilemek için öncelikle nasıl bir yol izlemeyelim.
saygılarımla...

uzun adam

Merhaba,siz emekli olduktan sonra mı yeniden rapor yenileme işleminden mi bahsediyorsunuz yada emekli olmadan çalışmaya devam ederek engelli sağlık kurulu raporunu mu yenilemek istiyorsunuz?

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
henüz emekli olmadım.
raporum ve vergi indirimim süresiz olduğu zaman emekli olmayı düşünüyorum.
yani emekli olmadan yenilemek istiyorum.

uzun adam

Eğer Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkınızı kullanmadan veya kullanamdan tekrar raporu yenilemek gerekli ise;

Engelli Sağlık Kurulu raporunuzun süresinin bitimine yakın zaman kalması ile birlikte sizin uygun gördüğünüz veya daha önce rapor aldığınız hastanenin sağlık kurulundan yeninden randevu alarak engelli raporunu tesis etmeniz ve akabinde tekrar vergi dairesine başvuruda bulunarak Engelli Vergi İndirimi belgesi almanız gerekmektedir.

Eğer Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olabilirseniz yeniden rapor alma işlemleri biraz daha farklı ve biraz daha akıcı şekilde ilerleyecektir.

Saygılar.

uzun adam

Eğer Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olabilirseniz yeniden rapor alma işlemleri biraz daha farklı ve biraz daha akıcı şekilde ilerleyecektir.

Saygılar.

Sevgili Bilgi Hazinedir

Bu konuda da bilgi verebilirsen çok memnun olurum. Yani "Eğer Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olursak ve kontrol şerhi koyarlarsa yeniden rapor alma işlemi nasıl olacak?

Çok teşekkürler..
Sevgiler.

Son düzenleme:
karmasikadam

Merhaba,Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olursanız ve emeklilik işlemleriniz sonrası kontrol şerhi koyulursa ,size rapor bitim tarihinden 3 ay önce posta adresine SGK kurumundan bir sevk bilgilendirme yazısı gelecektir.İlgili SGK kurumu yazısına istinaden emeklilik için başvuruda bulunduğunuz SGK il müdürlüğü birimine başvurarak SGK kurumunun sizi hastaneye sevk etmesi talep ederek Sağlık Kurulu sevk kağıdı alırsınız.

SGK kurumundan aldığınız Sağlık Kurulu sevk kağıdı ile kurumun sevk ettiği hastanede Engelli Sağlık Kurulu raporu alırken geçirdiğiniz sürecin tıpatıp aynısı yaparak işlemleri tamamlarsınız.Kontrol muayenesi sonucu hastanenin oluşturacağı Engelli Sağlık Kurulu raporu size teslim edilmeden hastane tarafından SGK kurumuna direk gönderilir.Rapor hakkında bilgi almak için SGK kurumu yada hastane sağlık kurulu ile konuşmanız gerekecektir.

Eğer kontrol muayenesi raporunuz bir önceki raporunuzun engel oranı ile aynı çıkar ise işlemler SGK kurumu tarafından tamamlanır ve emekliliğiniz devam eder.

Yada kontrol muayenesi sonucu raporunuz bir önceki raporunuzun engel oranından farklı olması durumunda SGK sizi hakem hastaneye sevk ederek 2. kez aynı işlemleri yapmanızı talep edebilecektir.Bu durumda yine hazırlanan rapor SGK kurumuna direk gönderilir.

Her işlemin sonunda rapor SGK kurumuna iletilir ve SGK sağlık kurulu kararı ile onaylanır veya Ankara Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderilebilir.

Sizin kontrol muayenesi işlemlerinde yapmanız gereken SGK kurumunun sevk ettiği hastaneden Engelli Sağlık Kurulu Raporu işlemleri için muayene işlemleri ve tamamlama süreci ile tamamlanır.Geri kalan her işlem SGK kurumunca takip edilir veya gerekli yerlere gönderilir.

En sonunda sonucu siz SGK kurumunu arayarak veya sms ile bilgilendirilerek ulaşabilirsiniz.

Saygılar.

şartları doldurmadan emekli olamazsın eger bu raporla çalışacaksan raporun süresi bittiğinde vergi indiriminden faydalanmak istiyorsan raporun süresi dolmadan 3 ay önce sgk sevk almalısın yok eğer emekliliğine uzun süre varsa her yıl uğraşma sıkıntılı bu aralar pandemi geçsin o zaman hallet bu işleri

Bilgi Hazinedir

Slm bilge hazinedir
Benim 5 yıl süreli raporum ve süresiz vergi indirimim var inşallah 4 ay sonra emekliliğe hak kazanıyorum yukarıda belirttiğiniz üzere süresiz vergi indirimiyle emeklilik başvurunda rapor süreli bile olsa tekrar rapor istenmez ve süreli rapor engel teşkil etmez demiş kanun ve yönetmelik
eğer benden başvuru sırasında tekrar rapor veya kontrol isterlerse bu yönetmeliğin ve kanunun ne esprisi kalıyor anlamadım bunu benden SGK mı istiyor yoksa işlemi yapan kişinin şansına mı kalıyorum ?
cevaplar sanız memnun olurum teşekkürler saygılar..

ercan 34

Merhaba,bahsettiğimiz üzere süresiz Engelli Vergi İndirimi belgesi bulunan arkadaşlarımız SGK emeklilik servisine başvurmaları durumunda Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkından faydalanarak kontrol şerhi olmadan (kontrol muayenesi olmadan-süresiz) emekli olabileceklerdir.

SGK kurumu süresiz Engelli Vergi İndirimi belgesi ile emekli ettiği arkadaşlarımızı yönetmelikler gereği kontrol muayenesi şartı olmaması nedeni ile işlem yapmamalarına karşın,yine SGK yönetmeliklerinde ;

"Vergi indiriminden yararlanan engellilerin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Merkez Sağlık Kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi konulanlar, raporun gerçeği yansıtmadığına dair haklarında ihbar veya şikayet bulunanlar, SGK denetim elemanlarının inceleme ve soruşturmaları sonucunda kontrol muayenesi işlemine tabi tutabilir."

maddesi mevcuttur.

Yani yukarıda yazan şartlardan biri gerçekleşir ve SGK kurumu bu durumu uygun görürse o zaman Engelli Vergi İndirimi belgesinin süreli olup süresini beklemeden veya süresiz olup kontrol muayene şartına bakmaksızın herkesi kontrol muayenesine çağırabilmektedir.

Bu durum tamamen Engelli Sağlık Raporunu aldığınız hastanede aldığınız dönemlerde olabilecek sahte rapor vakalarına,sizin adınıza yapılan ihbar veya şikayetlerde yada rutin SGK denetmelerini gerçekleştiren müfettişin isteğiyle olduğu için bu duruma verilebilecek bir isim bulamıyorum.

İnşAllah her arkadaşımız emeklilik hakkını aldıktan sonra hakkında hayırlısı ve ailesi ile sağlıklı,huzurlu ve mutlu bir yaşam sürebilir.

Saygılar.

merhaba çalışam belgesi nedir maaş bordrosu mudur? vergi dairesi maaşlarımı görebilir sistemden ayrıca işyerimden bunu mu istemeliyim?

Emekli maaşı

Arkadaşlar hepinize merhaba;

Geçen sene %48 1 yıllık engelli raporum yenileme sonrası %73 süresiz olarak aldım.

Ankaraya vergi indirimi için dün itibari ile gönderdim.

Sizlerden öğrenmek istediğim;

1)Ankaradan vergi indirimi süreli gelebilir mi?

2)Şayet yine vergi indirimim süresiz gelirse emekli maaşım tahmin ne kadar olur?(sgk'nın sitesinde 4800 tl olarak gözüküyor)

Teşekkürler...

Üst Alt