Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi ile emekli oluştum. Kontrol muayenesinde mağduriyet yaşar mıyım?

Muhendsyonetim

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
1
Merhaba Arkadaşlar;
2025 tarihinden önce vergi indirimi emeklilik hakkı sebebiyle emekli olmuştum. Raporum % 71 oranı ile 1 yıl verilmişti. Şimdi geriye dönük hak kaybı yaşanmayacak deniliyor bunu anladık ancak baltazar a göre her hastalık tan alınan puanlar eskisi gibi formüle göre hesaplanacak ancak kontrol muayenesi sgk sağlık kurullarınca yapılacak deniyor bu ne demek biz sgk'nın sevki ile hastanelere gidip muayene oluyorduk sgk sağlık kurulu nedir artık hastanelere gidilmeyecek mi burasını ben anlayamadım ?
Yanıtınız için çok teşekkür ederim

Yo takıldığım bir şey yok siz soruyu anladınız mı ? Değerlendirmeyi Sgk sağlık kurulu yapacak diyor bu Sgk Sağlık kurulu ne ? Hastane dışında Sgk nın bir kurulu mu var oraya mı gidilecek kontrol için ? Bir de yarin kontrol muayeneleri olanlar için yarın da bir yasa çıkarıp bunlarda yeni sisteme dahil edilecek derler mi ?

Teşekkür ederim sadece kontrol amaçlı evrak üzerinden bir değerlendirme yani insanlar yşne doğal olarak hastanelere sevk edilecekler peki ilerde bu Baltazar’a göre hesaplanma hakkını elimizden alırlar mı ? ÖTV araç olaylarında olduğu gibi maddeleri geriye dönük te işletiyorlar sanırım açıkçası kaygılıyım. Sizin görüşünüz nedir bu konuda

Çok konuşuldu, çokça yazıldı. Bir defa daha yazmaktan kimseye zarar gelmez.

Kontrol zamanı, seni hastaneye SGK sevk edecek, yine heyete girip tek tek doktorları gezeceksin. Raporun SGK ya gönderilecek.

SGK sağlık kurulları kurum içinde yani senin benim göreceğimiz bir yerde değil.

Senin raporun yine eski usul değerlendirilecek. Yine aynı oranı yakalarsan emekliliğin aynı şekilde devam edecek.

Oldu da rapor oranın düştü, Yıl ve prim şartlarını sağlıyorsan yine sıkıntı yok. Eski usul devam.

Sıkıntı çıkaracak durum şu 71 olan rapor oranın 59 a veya altına düştü ve emeklilik için yıl ya da prim günün yeni rapordaki oranı karşılamıyorsa emeklilik iptal oluyor ve sonrasında yılı ve prim gününü tamamladığında yeni usul ile emekliliğe başvurabiliyorsun.

@barcan88,
Peki kontrol muayenesi için sgk ya gittiğimizde elimizdeki birkaç ay önce yenilediğimiz son raporu versek sgk kabul eder mi. Yinede hastaneye yönlendirir mi.

Ben ülseratif kolit hastasıyım pirim günü ve sigorta başlangıç günü tutuyordu.%55 ile 4B BAĞKURDAN emekli oldum rapor süresiz ve kronik 2026 tarihinde kontrol muayenesi var yani artık süreli veya süresiz fark etmiyor kontrol muayenesi var. 2026 yılında yeni yasaya göremi eskiye göremi rapor değerlendirilir bilemiyorum.rapor aldığım tarih 28.12.2024 yeni yıla günler kala aldım.ins ileri yıllarda kontrol muayenesi kaldırırlar

@ucuncubahar,

DR istediği gibi artırabilir de düşürebilir de bana mesela %44 verdiler sonra sağlığımda hiç bir değişiklik olmadığı halde %57 verdiler. DR ye rica ettim iş için problem olur %44 e de bırakalım zaten %57 nin bana bir faydası yok dedim dr %44 de bıraktı.

% işi tamamen şans ve dr ye kalmış ister en üstten verir ister en alttan verir kimse niye böyle yaptın demez.

Siz emekli olurken. kontrol muaynesi tarihi koymuşlar sonradan kontrol durumunda prosedür farklı işliyor ihbar şikayet soruşturma vs @hvsvn23,

Sizi kontrollü emekli etmişler fakat kontrolden sonra süresize dönebilir diye düşünüyorum rabbim hakkınızda hayırlısını nasip etsin

@ucuncubahar,
Engel oranım %61. Ekim 2024'te 18 yıl ile emekli oldum. (Primde sorun yok)
Kontrol muayenesinde engel oranım %60 ın aşağısına düşerse.;
Yeni yayınlanan genelgeye göre 18 yıl, eski yönetmelik olursa 20 yıl gözüküyor.
Eski yönetmeliği karşılayamıyorum. Yeni genelgede karşılıyorum. Hangisine bakılacak? Kafam karıştı

Arkadaşlar o zaman sizin iş gücü kaybınıza bakacak prim yıl ikinci aşamada kalıyor.Kafanız niye karıştı onu anlamadım.Dua edin böyle bir durum ile karşılaşmayın.

@serdarante , @garibald

Benim yorumum;

Öncelikle siz eski mevzuata göre emekli olduğunuz için kontrol olursa yine eski mevzuata göre kontrol olacak.
yani birden fazla hastalık değerlendirilecek, balthazard ile oran toplanacak, hastalığın ek-1 listede olup olmaması önemli olmayacak.
yani raporda ne varsa o olduğu gibi kabul edilecek.

yine de kontrol de rapor oranı düşerse, yine eski mevuzata göre değerlendirilecek ve yıl şartı tutmadığından emeklilik iptal edilecek.

emeklilik iptal olunca da yeni mevzuatta yıl ve prim günü tutuyorsa yeniden emekliliğe başvuracaksınız, ama bu defa çalışma gücü kaybına göre değerlendirilecek raporunuz.
yani hastalık ek-1 listede var mı kontrol edilecek, en yüksek oranlı tek hastalığa bakılacak ...

@Cano06,

1 ay önce de almış olsan farketmez. sevkle gidiceksiniz sonuç oraya gelecek aynı puana yakın olursa sıkıntı olmaz.

@hvsvn23,

Arkadaşım hem raporum süresiz diyorsunuz, hem de 2026 da kontrol muayenesi var diyorsunuz. Artık süreli veya süresiz fark etmez diyerek Yanlış bilgi vermeyin. Sizin raporunuz süreli ve kontrol muayenesi var Süresiz raporlarda kontrol muayenesi yok. Sadece hakkınızda ihbar varsa veya SGK mufettisleri bir incelemede raporunuz hakkında şüphe duyarsa kontrol muayenesi istenir. Lütfen bilmediğiniz konularda yanlış bilgi vermeyin.

@barcan88, aldığım raporu ben biliyorum SgK kayitlarinda ve gelen evrakta aynen yazılanı yazdım.hakkımda şikayet yok olamaz cunki yeni emekli oldum. Şubat 25 ilk maaş nasip olursa Alaçam eger bir sikeyat varsa emeklim olmaz.vede kontrol muayenesinide 2026 yapmaz. Tekrar heyet ister. tekrardan yazıyorum raporum süresiz toplamda %55 engel oranım var yüzde 50 tek hastalık yüzde 5 tansiyon 2026 sonu kontrol muayenesi var. Bende bu duruma çok kızdım SGK gittim.bana bölge müfettişigleri kararı böyle dedi.

@hvsvn23, Yaşadığınız durum normal niye inanmıyorlar o kısmı anlayamadım.

Süresiz raporla emekli olanlar için kontrol muayenesi olamaz diye bir kanun kural yok.

Sizin durumun tam tersi olarak bazı süreli rapor sahipleride kontrol muayenesi olmadan süresiz emekli olabilir.

Kontrol muayenesi kararının raporun süresi veya oranı ile ilgisi olmayıp tamamen SGK'nın kendi kararına bağlıdır.

Mevcut yasaya uzun zamandır hazırlık alt yapı yapılıyormuş diyebiliriz sürekli tedavisi olmayan süregelen hastalıkları dahi süreli raporlar vermeleri dahi bugüne hazırlıkmış @hvsvn23,

Üst Alt