Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Vergi indirimi ile emekliyim. Kontrolde oran düşerse, emekliliğim ne olur?
1. Derece vergi indirimi ile emekli olmuştum. Kontrol tarihi geldi tüm hastalıklarımın takip edildiği cerrahpaşa tıp fakültesine sevk istedim ama sadece eğitim ve araştırma hastanesine sevk edebiliriz dediler ve
neticede Haseki Eğitim ve Araştırma hastanesine sevki aldık.
Yalnız bu hastanenin sağlık kurulu vergi indirimi ve sgk kontrolü istenen raporların aslını ve aslı gibidirini rapor sahibine vermiyor. Ben raporun aslını nasıl alabilirim.
Ayrıca bu rapor 1.dereceden büyük ihtimal 3. dereceye düştü ve benim 1.derece vergi indirimi ile gün sayım yeterken şimdi 98 günüm eksik kalıyor. Emekli olduğum için vergi indirimi sonucum 3.dereceden onaylanıp sgk yamı gidecek.
Diyelim onaylandı ve günüm eksik diye emekliliğim kesildi bende 98 eksik günü borçlanıp ödedim tekrardan bağlanır mı?
Uzun oldu ama biraz karışık bir durum. Bilgisi olan arkadaşlardan yanıt bekliyorum.
Muamma... Velevki eksik günden emeklilik sonlandırıldı. O eksik günleri askerlik borçlanması yaparak tamamlarız. Fakat SGK kontrole gönderdiği için maliyeden vergi indirimi tekrarmı değerlendirilecek yada SGK sağlık kurulumu karar verecek. Yani benim tekrardan vergi indirimim devam edecek mi?
Vergi indirimi devam eder tabii. Sadece, 1. dere değil 3. derece uygulanır. SGK da size "priminiz eksik" dediğinde askerlik borçlanması yaparsınız...
Ama bu süreçte 1-2 maaşta olursunuz gibi geliyor bana.
@serkan1976
maluliyet oranınızda değişme olursa oran düşer ise tabiki o orana tekabül eden vergi muafiyetinden faydalanma olur ve primlerde daha fazla istenir yani daha fazla prim ve yıl şartına bakılır eğer primlerinizde yıl ve prim günlerinde eksiklik varsa aylığınız kesilir ve gerekli yıl ve prim zamanları dolunca yeniden aylık basğlanır
Merak ettiğim şu SGK 1.dereceden emekliliği hakediyorken 3. dereceye düşmüşsün eksiğin 98 günü borçlan ödemeni yap yeniden seni emekli statüsüne alalım dermiki. Dersede elimde bana verilen ne rapor sureti var nede maliyenin 3. Dereceye düşen vergi indirimi ile ilgili belge. Yani demek istediğim bana sen git çalışma hayatına başla yeniden vergi indirimi için rapor al maliye onaylasın gel başvuru yap emekli olmu der. Yoksa senin vergi indirimin 3. Dereceye düştü bizde eksik günden emeklini iptal ettik ama vergi indirimin 3. Dereceden devam ediyor eksik gününü tamamla gel emekliliğini bağlayalım mı der.
@serkan1976
sgk nın size diyeceği sizinde dediğiniz gibi dereceniz düştü bu yüz<den aylığınız kesildi der ve kendilerine gelen hst yazısındaki maluliyet orqanını yazar maliyenin vereceği kabul yazısı da geçerli olduğundan bu sefer sizin yeniden bir hst kurul raporu alıp bunu maliyeye onaylatmanız gerekiyor eksik olan günü askerlik borçlanması ile tamamlayabilirsiniz.
@OturanBoğa
maliyeden derecen maluliyet için mutlaka yazı şisterler bülent bey ben sgk yı aradım sordum vergi muafiyeti değişti ise değişen derecenlenme ile ilgili yine vergi muafiyeti yazısı isterler dediler
2 yıllık %80 süreli raporumla Vergi İndirimi hakkı elde edip SSK'dan geçen sene 3662 gün ile emekli oldum. SSK 1 yıl sonraya kontrol koydu ve heyete 05.08.2016 SGK sevkiyle girdim. Hastane raporun aslı yada aslı gibidirini vermedi tabiki ve 2 ay bir süre gibi bekledik sonuşlanması için. Bugün raporumun %70 ve yine süreli olarak SGK sağlık kuruluna gönderildiğini ve onaylandığını öğrendim.
Şimdi asıl sorun şu: 1. derece %80 vergi indirimi ile emekli olurken 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü yeterliyken, %70 ile SGK sağlık kurulunda onaylanan raporumun yani 2. dereceye düşünce 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün primim olması gerekiyor. Süreden dolayı sıkıntı yok ama 98 gün eksiğim kalıyor. Bu sebepten emekliliğim kesilirse o 98 günü askerlik borçlanması yapıp tamamlayınca SGK beni direk yeniden emeklimi eder. Yoksa git sen yeniden vergi indirimi hakkı al gel ve süreni tamamla öyle emekli yapalım mı der?.
Eğer vergi indirimi ile emekli birini sen kontrole gönderiyorsan ve böyle bir sorun oluşuyorsa neden ilk baştan Maliyeye sevk edip vergi indirimi aldırmazın. Adama 4-5 ay kadar zaman kaybettirirsin mi olacak?
Yada kardeşim sen git o 98 günü borçlan gel hemen sana bir tahsis numarası verelim mi olacak? (Çünkü sen beni kontrole gönderdin %80 den %70 e düştü emekliliğini kestik derlerse yeniden heyete çık yeniden bir işe gir yeniden raporu maliye gönder bekle yeniden sonuç gelince SGK emeklilik için başvur ordada bağlanana kadar bekle çok saçma ve mevzuatta böyle bir durum konu varmı bilmiyorum)
Konu hakkındaki düşünceleriniz yada başına böyle bir olay gelen ardaşlardan yorum ve destek istiyorum.
Ben askerlik borçlanması yaptırırlar ve emekliliği yeniden başlatırlar diye umuyorum. Ama doğrusu ya böylesi bir durumla hiç karşılaşmadığım için ne yapacaklarına dair net bir bilgim de yok. Lütfen gelişmelerden bizleri de haberdar edin
Aslında çalışan memurların işgüzarlığı geçen yıl emekli olurken askerlik borçlanması yaptım. Bana senin vergi indirimin süreli buna kontrol koyulur bir dahaki kontrolde sıkıntı yaşama sen primini 3760 a tamamlanacak şekilde borçlanma yap deseler yada uyandırsalar problem yok idi. Bakalım sonuç kağıdında ne yazacak.
Henüz SGK'dan cevap kağıdı gelmedi ama, evrak takibinde raporun emeklilik karar servisine sağlık kurulundan ulaştığına dair ibare var ve bugün e-devlet ile sorguladığımda önceden emeklilik kaydında maaşın durdurulmuş olduğu yazılı iken Aylık Gelir ödenmektedir ibaresi yeniden aktif olarak görünüyor.
Evet bugün sigorta müdürlüğünden kontrol muayene sonuç kağıdım geldi. %77 işgöremezlik oranı ile emekliliğimin devam edeceğine karar verilmiş. Çok güzel olanıda artık kontrol muayenesi istemedikleri. Yani kontrolü kaldırmışlar...