Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi ile erken emekli olanlar tekrar çalışabilir mi?

H@LİT

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, 2019 yılında çıkan bir torba yasa ile vergi indirimi ile erken emekli olanların tekrar çalışmaya başladıklarında maaşlarının kesildiğini okudum. Bu daha önce malülen emekliler için geçerliydi. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba? Vergi indirimi ile erken emekli olanlar tekrar çalışmaya başlarlar ise emekli maaşları kesilir mi?

H@LİT
Yazdığınız bu kural ilk defa 1 Ekim 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.
1 Ekim 2008 öncesi sigorta girişi olup da vergi indirimi ile emekli olmuş olanlar başka bir işte SGDP kapsamında çalışabilirler.
İlk sigorta girişi 1 Ekim 2008 tarihinden sonra olanlar ise emekli olduktan sonra ancak maaşları kesilmek suretiyle çalışabilirler.

Ufukalp
Okuduğum yazı aşağıdadır. Bende sizin gibi biliyorum ancak 2019 yılumda çıkan bir torba yasadan bahsediliyor kafam karıştı. Benim işe giriş zaten 2001 ancak bu yazı kafamı karıştırdı. Acaba 2019 yılında çıkmış yeni bir kanun olabilir mi?
Emeklilikten sonra çalışan kişilerin maaşında kesinti yapılması torba yasa düzenlemesi kapsamında 2019 senesinde kaldırılmıştır. Bu aşamada emekli olduktan sonra işe giren vatandaşların maaşları kesilmemektedir. Öte yandan emekli olan kişi, kendi işini açarsa ya da şirkete ortak olarak girerse sigortasını tekrar başlatmak durumundadır. Bunun yanı sıra emeklilik türlerine göre maaşta yapılan kesintiler de değişmektedir. Bunlar:

Malulen emeklilik
Engelli indirimi ile elde edilen emeklilik
Normal emeklilik
Malulen emeklilik ya da engelli indirimi halinde emekli olan kişilerin tekrar çalışmaya başlaması durumunda maaşları tamamen kesilmektedir.

Ufukalp

Bu sadece devlet memurları için geçerli. Yani emekli olduktan sonra devlet memuru olursanız kesilir. Diğer durumlarda geçerli değil..

GM 6 d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

H@LİT
Öyle bir şey yok.
O ve benzeri yazilar internet ortamında konuyla yakından uzaktan hiç ilgisi olmayan kişilerce ücret karşılığı makale yazarlığı sonucu ortaya çıkmaktadır. İtibar etmeyiniz.
BİR BANKACI
İlk sigorta başlangıç tarihi 1 Ekim 2008 sonrası olanlar hangi statüden emekli olmuş olurlarsa olsunlar SSK lı olarak çalıştıkları takdirde emekli maaşları kesilir.

Kaynak?

BİR BANKACI
Ben bildiğimi açıkladım, inanmayanları zorla inandırmak gibi bir gayretim hiç olmadı.
Elbette herkes yanılabilir, ancak yorumu yanlış buldu iseniz aksini kaynağı ile birlikte siz açıklamalı değil misiniz ?
Neyse yine de vereyim kaynağı.

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun 30.maddesi

MADDE 30- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;

a) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen sigortalılardan yaşlılık aylığına hak kazananlara, yazılı istek tarihinden sonraki,

b) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan yetkili makamdan emekliye sevk onayı aldıktan ve görevleriyle ilişiği kesildikten sonra Kuruma başvuranlara, ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden,

c) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan her ne şekilde olursa olsun sigortalı olmayı gerektiren görevinden ayrılmış olanlara ise istek tarihini takip eden,

ay başından itibaren aylık bağlanır.

Aylığın ödenmesine başlanacağı tarihte hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği almakta olan sigortalının yaşlılık aylığı, geçici iş göremezlik ödeneği verilme süresinin sona erdiği tarihi takip eden ay başından başlar. Ancak, bağlanacak yaşlılık aylığı geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık tutarından fazla ise, aradaki fark birinci fıkraya göre tespit edilecek tarihten başlanarak verilir.

Yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanların veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başlayanların yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir. Yaşlılık aylıkları kesilenlerden, bu Kanuna tâbi olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan çalıştıkları süre zarfında 80 inci maddeye göre belirlenen prime esas kazançları üzerinden 81 inci madde gereğince kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına ait prim alınır. Çalışmaya başlaması nedeniyle yaşlılık aylıkları kesilenlerden, işten ayrılarak veya işyerini kapatarak yeniden yaşlılık aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunan sigortalıya, yazılı istek tarihini takip eden ay başından itibaren yeniden yaşlılık aylığı hesaplanarak bağlanır. Bu durumda olanların yeniden hesaplanan yaşlılık aylığı, 55 inci maddenin ikinci fıkrasına göre yeni talep tarihine kadar yükseltilen eski aylıklarının altında olamaz.

Bu da ilgili resmi gazetenin linki:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/06/20060616-1.htm

İlk sigorta girişi 1 Ekim 2008 tarihinden sonra olanlar ise emekli olduktan sonra ancak maaşları kesilmek suretiyle çalışabilirler.

Bundan emin misiniz? Yani 2009'da işe girmiş, mesela 2025'de vergi indirimi ile yaşlılık aylığı (emeklilik) hak etmiş olanlar tekrar çalışmak isterlerse emekli aylıkları kesilir mi? Başka bir deyişle SGDP ile çalışamazlar...

Ufukalp Kardeş, 1- Seni eleştirmek için yazmadım sadece sordum sanırım yanlış anladın
2 - 2a yani SSK dan emekli olanlar tekrar 2a dan sgdp ödeyerek emekli maaşlarını alırlar. Yukarda verdiğin kaynak yazıda 2c yani emekli sandığından bahsediyor. 2a ile ilgisi yok...aynı şey 2b yani bağkur için de geçerli..

BİR BANKACI
Yasa metninde 4a, b, c gibi ayrım yoktur.
Yaşlılık aylığı almakta iken deniyor, yani hangi statüden emekli olursa olunsun emekli maaşı alan herkesi kapsar.
"Sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanlar" ibaresinin neresinde 4C var bana da gösterir misiniz ?
İster 4C, ister 4A lı olarak çalışmaya başlanmış olsun, emekli aylığı kesilir.
Bunun tek istisnası 4B, yani kendi namına çalışmaktır.
Kaynağı, ilgili metni ve linki de verdim, okumak yerine ısrar etmeyi seçiyorsunuz ve benim artık diyecek bir şeyim yok.

BİR BANKACI

Ali Tezel'in makalesini yeniden gözden geçirmeniz lazım zira orada geçici 14. maddeye atıf var. yani 2008'den önce iştirakçi olanlar diyor... Ufukalp 'in demesi de zaten 2008 öncesi değil sonrası ile ilgili.

Ufukalp

Tamam kardeş, haklısın kusura bakma.

Üst Alt