Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi İndirimi Miktarı Ve Elimize Geçen Para..?

ForeverCeo

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
[SIZE=2]Kendimden örnek vererek, 3. dereceden vergi indirimi alıyorum. Elime geçen vergi indirimi aylık 28.5 lira.

Üçüncü Derece Sakatlıklar İçin: 190,00 TL ibaresini göz önüne alırsak bu miktar tam olarak neyin karşılığı? Hani yıllık 190 TL desek 28.5x12= 342 TL yapıyor, 190 TL ile bi alakası yok. Aylık desek 190 TL'den ne kırpılıyor da elimize 28.5 lira geçiyor? Maaş bordrosunda da sadece 190 TL gösteriyor, detaylı bilgi yok.

Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Bu konunun muhasebesinden anlayan arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim.

Bu arada 2013 yılının vergi indirim tutarları aynen 2014'te de uygulanacak. Bu miktarın yeni yılda artması gerekmiyor muydu? itiraz etme hakkımız yok mu?[/SIZE]

Bende merak ediyorum bu konuyu bir arkadasimda 66-70 civari demisti indirim için bu maasa goremi belli oluyor yoksa cengizhan kardeşim bi sakincasi yoksa aldigin maaş nekadar acaba

Maaşı yazmasam daha iyi olur ama maaşa göre olmadığını biliyorum. Hatta bu sitedeki bir çok arkadaş da ellerine aylık 28.5 lira geçtiğini dile getirmişti.

neye göre bilmiyorum ama 28,5 lira 3. dereceden için komik bir rakam tek faydası erken emeklilik bence zaten aylık 500-550 tl vergi kesiliyor 28,5 tl olsa ne olmasa ne

Arkadaşlar,siz sakatlık vergi indirimini yanlış anlamışsınız.
Bordroda gördüğünüz 190 tl size yansıyacak tutar değil,gelir vergisinden möuaf tutulacak miktardır.
Gelir vergisi hesaplanırken brüt kazancınızdan sigorta primi çıkarıldıktan sonra kalan tutar aylık gelir vergisi matrahı olmakta,bunun da vergi diliminize göre % 15 ya da 20 si gelir vergisi olarak kesilmektedir.
Vergi indirimi olanlarda ise primden sonra kalan vergi matrahından bahsettiğiniz 190 tl (3.derece için) daha düşülür yani bu 190 tl den gelir vergisi kesilmez.
Böyle olunca da 190 / 15 = 28,5 rakamını bulursunuz.
Umarım açıklayıcı olmuştur.

Valla anlamadım ama en azından geçerli bi açıklaması varmış :) Peki kesinti yapılan miktarın uzun dönemde bana veya çalıştığım işyerine herhangi bir faydası dokunuyor mu?

Arkadaşım daha açık nasıl anlatırım bir deneyelim:)
Diyelim ki sizin ocak ayı gelir vergisi matrahınız yani gelir vergisi kesilecek kazancınız 1000 tl olsun.
Bu 1000 tl den % 15 gelir vergisi 150 tl yapar,sizden 150 tl gelir vergisi kesilir.
Ancak sizin vergi indiriminiz olunca vergi kesilecek olan 1000 tl den sakatlık indirimi olarak görülen o 190 tl çıkarılır ve gelir vergisi kalan 810 tl den kesilir.
Böyle olunca da o ayki gelir verginiz 810 / 15 = 121,5 olur,28,5 tl karda olursunuz.
Yine anlamadım deme külahları değişiriz bak :)
Uzun vadede bu miktarın birikmesi,size ya da işverene herhangi bir faydası vs gibi avantajı yoktur.
Ancak vergi indirimi şayet Ekim 2008 den önce sigortalı olmuşsanız size erken emeklilik sağlayacaktır.

Üst Alt