Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi olmadan sıfır araç alıp özel donanım taktırma prosedürü nedir?

Polmiks

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
88

♿ Aparatlı Araç Alımı – ÖTV’siz Satışta Süreç Nasıl?

Merhaba arkadaşlar,
Engelli raporum var ama herhangi bir ÖTV indirimi ya da muafiyet kullanmayacağım.
Aracı normal satış fiyatı ile alacağım, ancak uyarlanabilir gaz-fren aparatı (özel tertibat) takılacak.

Şu modeller arasında kararsız kaldım:

• Hyundai Tucson Elite Plus
  • Hyundai Tucson Elite Hybrid
  • Nissan X-Trail
  • Skoda Kodiaq

İlk kez araç alacağım ve aparat takılacağı için süreç bana oldukça karışık geliyor.
Özellikle TSE onayı, proje çizimi gibi aşamaların nasıl işlediği hakkında net bilgim yok. Bu yüzden sizlerden yardım rica ediyorum.

🧩 Merak Ettiklerim:​

1. Sıfır araç alırken, aparat takılacaksa süreç nasıl işliyor?
    Bayiye giderken hangi belgelerle gitmeliyim?
  2. Aparat montajı bayide mi yapılıyor, yoksa dışarıda mı taktırmak gerekiyor?
    Montaj sonrası ne yapılması lazım?
  3. TSE onayı ve proje çizimi şart mı?
    Nerede, nasıl yapılıyor, ücretli mi, ne kadar sürüyor?
  4. Ruhsata “özel tertibatlı araçtır” ibaresi nasıl ekleniyor?
    Trafik tescilde mi işleniyor, bir evrak mı gerekiyor?
  5. Engelli park yerlerinden faydalanmak için ne yapmalıyım?
    Başvuru nereye ve hangi belgelerle oluyor?
  6. Aparat montajı sonrası araç garantisi bozulur mu?
    Özellikle Hyundai ve Skoda bu konuda nasıl?

Hiçbir vergi indirimi kullanmayacağım, yalnızca aparat takılarak sürüş uyarlanacak.
Süreci yaşamış olanların deneyimleri benim için çok kıymetli.
Yardımcı olacak herkese şimdiden çok teşekkür ederim 🙏

yılda kaç km yapmayı öngörüyorsunuz?

Bu arada seçeneklerinize baktığım zaman Yeni VW Tayron almanızı öneririm. Hatta sanırım distribütör 4-5 ay içerisinde Tayron un Şarj edilebilir Hibrit modelini de vergi avantajı ile getirecek ve oldukça uygun fiyat ile satacaklar sanıyorum.

Son düzenleme:
Her şey yolunda giderse en az 4 bin km yapacağım. günlük şehir içi 50 km en az kullanırım.

@Polmiks,

Günde 50 km en az kullanırsanız yılda 18.000 Km eder. Yukarıdaki araçlar bu kullanım ile sizi yakıt tüketimi anlamında pek memnun etmeyebilir
Eğer evde yada işyerinizde elektrik ile şarj etme imkanınız var ise tamamen elektrikli bir araç almanızı öneririm.

Evde işte şarj imkanınız yoksa zaten elektriklinin büyük bir avantajı kalmıyor. Bu durumda dediğiniz km yi gerçekten yaparsanız dizel bir araç almanızı öneririm.

Dizel araç olmaz hocam dizel araç ile uğraşamam Benzinli yada hibrit planlıyorum. Tucson dizellerde partikül problemi vs var heyecan yaşamaya gerek yok.

Bu arada tertibat olayı gayet basit, aracı alıyorsunuz, makine mühendisi bir proje çiziyor ve ehliyetinizdekine uygun şekliyle projedeki tertibatı araca taktırıyorsunuz, ardından tse ye gidip onaylatıyor ve aracı muayeneye sokarak tertibatı ruhsata işletiyorsunuz. hepsi bu. Proje için çok büyük paralar vermenize gerek yok.

Temiz ve bakımlı kullanırsanız başınız ağrımaz üstelik 5-6 yıl sonra yakıt avantajından dolayı çok ciddi para cebinizde kalır. Bunu 100 binlerce km dizel kullanmış biri olarak söylüyorum. Temiz bir araç almanız, bakımlı kullanmanız ve düzgün ve aynı yakıt kullanmanız dizel araçta çok önemli.

Ama yine de dizelden uzak durmak istiyorsanız saygı duyarım ancak bu km için en azından plug-in hybrit alın. Sadece benzinli ve büyük bir araçla yılda 20.000 Km yapmak, üstelik ağırlıkla şehiriçi kullanmak, yakıt tüketimi anlamında sizi üzer. Tabi ki bunu umursamayacak geliriniz varsa ona da bişey diyemem.

Tayron u değerlendirin bence...

Sadece gaz-fren aparatı takılacak, ayrıca boyuma göre zemin biraz yükseltilecek.
Bir de "yan görüş destekleyici iç cihaz" gibi bir şey yazmışlar ama aslında boyumda sıkıntı yok, sadece rapora öyle geçmiş artık, geri dönüşü yok gibi.

Planladığım süreç şöyle:
  1. Bayiden aracı alacağım
  2. Tertibatçıya götürüp gaz-fren aparatı vs. işlemlerini yaptıracağım
  3. Sonra ekspertize sokacağım
  4. En son olarak PPF, boya koruma vs. için Detail Marketing gibi bir yere götüreceğim

Ama bu sırayla mı olur, önce ruhsat mı çıkar, tertibat sonrası mı TSE olur, proje çizimi nerede yapılır gibi detaylarda çok eksik kaldım.

Tertibatçı bu işlemlerin hepsini mi yürütüyor, yoksa bazı şeyleri bizim mi yapmamız gerekiyor hiç bilmiyorum.
TSE onayı, ruhsata “özel tertibatlıdır” ibaresi, engelli park kartı, montaj sonrası garanti durumu gibi şeyler hâlâ net değil.

Süreç hakkında adım adım bilgi verebilecek biri varsa çok sevinirim 🙏

42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı Alacağım araçlarda kör nokta sistemi var, bu kör nokta görüntüleme cihazını karşılıyor mu acaba ?
,20.01 Uyarlanmış frenpedalı,25.01 Uyarlanmış hız pedalı,31.04 Yükseltilmiş zemin,.42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz bu tertibatlar istenmiş sizce tahmini fiyat ne kadar olur ?

arkadaşım şimdiden hayırlı olsun.
tertibatı yapan arkadaşlar bütün resmi işlemleri senin adına yürütürler.
eğer tertibat yaptıracak kişi önerisi istersen sana bir arkadaşı önerebilirim.
ben 15 yılda 3 kez bu arkadaşa tertibat yaptırdım.
hiçbirşeyle uğraşmadım.
hepsini kendi halletti.
türkiye'nin her yerine montaj işlemleri yapıyor.
ayrıca araç olarak 2. eli satışında kuvvetli olması ve tekerlekli sandalye koyacaksan eğer skoda kodiaq seçmeni tavsiye ederim.
ha biraz daha beklersen eğer yeni kasa kia sportage geliyor onu da değerlendirebilirsin.

@OptimusPrime,
Teşekkürler, Tekerlekli sandalye yada koltuk değneği gibi bir şeye ihtiyacım yok aracı normal kullanıyorum. tertibat olmadan da kullanıyorum aslında ama kurul bunları istediği için mecbur yaptırılacak.

Benim merak ettiğim bu 42.05 kör nokta sistemini araçlar da ki Kör Nokta karşılıyor mu ? Ben Ankara dayım Alacağım araçların tamamında Kör Nokta Uyarı sistemi var. teknik olarak olur diye düşündüm ama tam olarak oluyor mu bilmiyorum. Gerçekten net bilgiyi nasıl alırım acaba tertibatçınıza sorsak olur mu ?

tertibat yapan arkadaşın ismi
hüseyin bayrak
telefon 0 532 724 20 01
kendisi konya'da
numarayı karaman'dan ali durmaz'dan aldım derseniz yardımcı olur.
büyük ihtimalle sizin sorunuza cevap verecektir.
kendisi de bedensel engelli ve yıllardır bu işi yapıyor

@OptimusPrime,
Yarın kendisine whatsappdan ulaşacağım hocam çok teşekkür ederim.
Tertibat gerektirmeyen adama tertibat verdiler başıma bela oldu inşallah araçtaki 4 kamera ve Kör Nokta Uyarı sistemi yeterli olur.

@Polmiks,
tertibatlı araç kullanmak normal araç kullanmaktan daha kolay ve zevkli. araçların şimdiki güvenlik paketleri sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır. şimdiden hayırlı olsun.

@OptimusPrime,
Hocam benim Gaz,Fren yada yükseltilmiş zemine ihtiyacım yok. Araca tam oturuyorum merak ediyorum onlar eklendiğin de nasıl sığacağım :)

Alacağım araçta kör nokta uyarı sistemi var ama o istenen kod karşılıyor mu belli değil beni öyle bir bataklığın içine sürüklediler ki kafam karıştı.

Üst Alt