Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi raporumdaki teşhis ve oranda eksiklikler varmış. Geri gönderirler mi?

ekrem2323

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Geçen hafta sağlık rapprum heyetten çıktı. Gözden yüzde elli verdiler. Teşhis ve görme sistemi kısımlarında sadece dejeneratif miyopi yazıyor. Vergi dairesine verdim ama bazı arkadaşlar görme keskinliği veya görme alanı ile ilgili detaylı bilgi yok geri döner diyorlar. Doğru mu bu. Saygılar.

raporda yeterli açıklama yoksa geri dönüş olabilir

Sağlık raporumla ilgili sorularım var?

İyi günler. Devlet memuruyum. Vergi İndirimi için başvuruda bulundum. Engelli Sağlık Kurulu Raporu’mda %50 ile Görme Sistemi: Özre İlişkin Klinik Bulgular, Radyolojik Tetkikler, Laboratuvar Bilgileri: “Dejeneratif Myopia” ve Teşhis: “Dejeneratif Myopia” yazıyor. Özre İlişkin Klinik Bulgular, Radyolojik Tetkikler, Laboratuvar Bilgileri ile ilgili “Dejeneratif Myopia” ifadesi dışında hiçbir ifade yok.

1) Raporum eksik diye geri döner mi?
2) Eksik diye geri dönerse bana mı geri verilir? Gerekli yazışmalar Hastane ile mi yapılır?
3) Geri gelir de tekrar hastaneye gitmem istenirse uğraşmasam, ilgilenmesem yasal bir sorun yaşar mıyım?
4) Geri gelir de tekrar hastaneye gitmem istenirse uğraşmasam, ilgilenmesem söz konusu bu raporla almış olduğum Engelli Kimlik Kartı geçersiz olur mu? Geri iadesi gerekir mi?
5) Geri gelir de tekrar hastaneye gitmem istenirse uğraşmasam, ilgilenmesem elimdeki mevcut rapor geçerliliğini kaybetmiş mi olur? Ben engelli olmaktan mı çıkarım?

NOT: Beni muayene eden doktorun el yazısı ile bir evrağa her iki göz: 0.1 ile 0.1 yazdığını anımsıyorum ama bu ifade raporda yok.

Teşekkürler...

BENCE ENDİŞELENMEYİN ZATEN GEREKLİ OLANLARI RAPORA YAZMIŞLAR RAPORUNUZDA BİR EKSİKLİK OLDUĞUNU SANMIYORUM Oluşumunda travma, tümör veya yangı gibi unsurların etkili olmadığı, sadece dejenerasyona veya diğer bir ifadeyle dönüşümlü hücre zedelenmesine bağlı olarak biçimlenen hastalıkların genel adı.YANİ HÜCRE ZELELENMESİNE BAĞLI GÖZ HASTALIĞIDIR.

Raporunda görme oranların yazılmıştır eğer bilgi eksikliği var diye yazı gelirse sana gelecek yazı ile rapor aldığın hst gidip düzeltme yaptıtırsın okadar uzun ve uğraştırıcı olacağını sanmıyorum. Işlemin sonuçlamadan strese girme bence benimde raporumda görme keskinliği diye ifadeler yok ama raporum kabul yalnızca görme derecem yazılı ve oranım yazılı bunuda vergi dairesi kabul etti negatif düşünceleri ve olumsuzlukları düşünüpte işine tersini çevirme biraz daha rahat ol

Teşekkür ederim Hilal Hanım. Son olarak: düzeltme yapılması gerekirse hakem hastaneye mi sevk edilirim? Yoksa raporu aldığım hastane mi düzeltme yapar? Bu arada her iki gözüm: en az -21. En az diyorum çünkü fazlasını cihaz ölçemedi. Ama bu dereceleri doktor el yazısı ile bir evrağa işledi, rapora işlemedi.

Rapor aldığınız hastaneden ayrıntılı bilgisini isterler ama onada gerek olacağını sanmıyorum birde bu raporlar hastanelere ve resmi kurumlara sanırım açık oluyor rapor numaraına göre girip ayrıntı detay görebiliyorlar sanırım.

Hilal Hanım. 2004 yılında yüzde elli oranlı raporum var (tabi şimdinin yüzde yirmilerine denk geliyor ve aslı değil fotokpisi) ssk başlangıcım 2005 temmuz. 2006 aralık ayında ise normal statüde memurluğa başladım. Ne zaman emekli olabilirim? Teşekkür ederim.

Emeklilik için 5510 geçici 4. maddeye tabisiniz:Memurluğa başladıktan sonra %40 ve üzeri işgücü kaybı oluşanlar:
%50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760 gün primi bulunmak şartı ile,
%40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün primi bulunmak şartı ile,
[%60 ve raporu olanlar zaten malulen emekli olur]AYRICA ELİNİZDEKİ FOTOKOPİ SAĞLIK KURULU RAPORUNUN ALDIĞINIZ HST GİDİP ASLI GİBİDİR DİYE ONAYLATABİLRSİNİZ.

Hilal Hanım. Ben memur olmadan önce %50 oranında rapor aldığım için 15 yılım dolunca emekli olamaz mıyım? Tabi 2004'te aldığım %50 raporun günümüzdeki karşılığı mı önemli? Yoksa o tarihteki karşılığı mı baz alınır?

Memuriyete başlamadan önce sağlığınızın iyi olup çalışma ya başlayınca rahatsızlığınızın oluşması gerekli benim bilgim budur sizin 2004 yılından raporunuz var ssk başlangıcınız 2005 memuriyet 2006 yılı başlangıç 2004 yılındaki sağlık kurulu raporunuzu memuriyete başladığınızda bir nüshasını ilgili kuruma göndermenizmi vergi muafiyetinde bulunmadınızmı birde memuriyete başlarken engelli kadrosundamı başladınız bunlar önemli

Engelli Memurun Emeklililik Şartları ve Emeklilik Süreleri

657'te tabi çalışan engelli kamu personelinin emekliliğinde mevzuat gereği 1 Ekim 2008 öncesi işe girenler ve 1 Ekim 2008 sonrası işe girenlerin emeklilik sürelerinde değişiklik vardır. 1 Ekim 2008 tarihinde önce işe yasal tabiriyle “sakat kadrosunda” başlayan veya sakat kadrosunda işe başlamayıp 1 Ekim 2008 tarihi öncesi %40 ve üzeri sağlık raporu olanlar 15 yılda emekli olur.

1 Ekim 2008 Sonrası Göreve Başlayan Engelli Memurun Emekliliği

Çalışma gücündeki kayıp oranına göre;
1- Sakatlık oranı yüzde % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
2- Sakatlık oranı % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Çalışmaya Başladıktan Sonra Engelli Olan Memurun Emekliliği

Doğuştan değilde işe başladıktan sonra engelli olan memurlar engellilik durumlarını, usülene uygun olarak alınmış – düzenlenmiş sağlık kurulu raporu ile belgeleyen ve bunu sosyal güvenlik kurumuna bildiren engelli memurlar ise şu şartlarda emekli olurlar.
Sakatlık oranı yüzde 50 ilâ yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5 bin 760, yüzde 40 ilâ 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6 bin 480 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklar.

Engelli Memur Emeklilik Tablosu

Not: Yukardaki emeklilik tablosu 2008 sonrası için geçerlidir.

Engelli Memurun Malulen Emekliliği

Devlet memurları ( Kamu çalışanları ) için çalışma gücünün en az % (yüzde) 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği kurum sağlık kurulunca tesbit edilen sigortalı malul sayılır.
Önemli not: Bu maluliyet sigortalılın vazifesi sırasında vazife gereği maluliyet olmuş ise bu kişilere "vazife malulü" denilir.

Yine söz konusu vazife malüllüğü, kanunda belirtilen şartlarda olursa "harp malullüğüne" dönüşür.

Not: 2011 Yılında kamuda öğretmen olarak göreve başlayan yakın bir arkadaşım, geçirdiği trafik kazası sonucu "öğretmenlik yapamayacağına" karar verilmiş ve malulen emekli edilmiştir. (Bu kişisel tecrübemide aktarayım dedim.)

Engelli Memurun Alacağı Emekli Maaşı

Öncelikle şunu belirtelim. Engelli memurun alacağı emekli maaşıyla normal yoldan emekli olan kişinin alacağı emekli maaşı miktarı açısından hiçbir fark yoktur. Engellilere tanınan erken emeklilik bir anlamda “pozitif ayrımcılığa” girer. Devlet bir yandan engelli bireyi erken emekli edip, diğer yandan düşük emekli maaşı verseydi bu tamamen “pozitif ayrımcılığın” ruhuna ters düşen bir durum olurdu. Bu kısa açıklamadan sonra genel anlamda “emekli maaşının nasıl hesaplandığı bilgisini verip, devamında konuya özürlü emeklilik maaşı açısından bakalım...

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Emekli aylığının (maaşının) hesaplaması yapılırken, “güncellenmiş aylık ortalama kazanç ile gün sayısına göre artan “ABO” (Aylık Bağlama Oranı) bakılır. Daha açık bir ifade ve örnekle açıklamak gerekirse 3600 gün primle emekli olan bir engellinin ABO (Aylık bağlamı oranı) düşük olduğundan alacağı emekli aylığı miktarıda düşük olması gerekirken “yasalara göre engelli kişinin emekliliğinde ABO hesaplamasında 5400 günü varmış gibi hesaplama” yapılır. ABO hesaplamasının bu şekilde yapıldığını sgk uzmanı Ali Tezel, başka bir sgk uzmanı Resul Kurt tarafından defalarca açıklanmıştır. Engelli emeklilik maaşı hesaplamasında nelerin baz alındığı ve hak mahrumiyetini yaşanmadığı açıklaması yapmışken, bir diğer önemli konu olan “emekli ikramiyesinede” değinmeden geçmeyelim.

Engelli Memurun Emekli İkramiyesi

Ne yazıkki engelli emeklilik maaşı hesaplamasındaki adil düzen “emekli ikramiyesi” için geçerli değilddir. Emekli ikramiyesinin ne kadar olacağı çalışanın "hizmet yılına" bakılarak hesaplandığından, burada baz alınan hizmet yılı engelli çalışanlar açısından daha düşük olduğundan alacakları "emekli ikramiyeside daha düşük" olacaktır. Yani 15 yıl hizmet yılı olan biriyle, 17 yıl hizmet yılı olan birinin alacağı ikramiye tutarı farklılık göstermektedir. Tekrar ediyorum, emekli maaşı miktarında bir farklılık olmamasına rağmen engelliler açısından "emeklilik ikramiyesinde" bir dezavantaj vardır. Tamda bu noktada buradan yetkililere seslenerek nasılki “engelli memurların emeklilik sürelerindeki” kısalıktan dolayı emeklilikte alınan maaş miktarının normal yoldan emekli olan biriyle aynı olmasından dolayı engellilere tanınan “pozitif ayrımcılığının” aynısının “engelli memurun emeklilik ikramiyesindede” geçerli olmasını, bu yönde bir düzenleme yaparak haksızlığın ortadan kaldırılması talebimizi iletiyoruz... Emeklilik ikramiyesi 5510 sayılı kanunda düzenlenmiştir. Bu aralar emeklilik ikramiyesine yönelik yapılan / yapılması düzenlenen değişikliklerde engellilerin emeklilik ikramiyesinde yaşadıkları bu haksız durumun düzeltilmesi açısından bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

B- Eski memurlarda geçiş süreci

Kanun’un geçici 4’üncü maddesi ile;

· 1- 5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar 15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.

YANİ DURUMUNUZA BAKTIĞIMDA SSK BAŞLANGICNIZ DAHİL OLMAK ÜZERE Kİ BUNUN BAĞLI OLDUĞUNUZ KURUMA SSK BAŞLAGICINIZI YAZIP HİZMET BİRLEŞTİRME YAPMANIZ GEREKİR 15 YILDA EMEKLİ OLURSUNUZ ESKİ RAPORUNUZUN YENİLENMESİ İSTEYEBİLİRLER BÜYÜK BİR İHTİMAL İLE

Hocam emeklilik başvurusu yaptığımda raporumu yenilemem gerektiğini biliyorum. Esas merak ettiğim eski raporum %50 (2004 tarihli). Ancak yeni yönetmeliğe göre karşılığı %27. Yeni yönetmelik esas alınırsa 15 yılda emekli olmam mümkün değil. Sonradan engelli olduğuma hükmedilir.

Hayır, önceden alınmış ve işleme konmuş bir rapor emeklilik zamanı gelince yürürlükteki yönetmeliğe göre yeniden değerlendirilmez.
Memuriyetten önce %50 raporunuz varsa bu raporunuz geçerli olmalıdır.

Hocam bu arada bir Engelli Sağlık Kurulu Raporu'nun aslı kaybedilince, fotokopisini alıp, aslı gibidir yaptırma zaman aşımı var mıdır? Örneğin 2025 yılında beyan edeceğim 2004 tarihli bir raporu hastane arşivinden çıkartma ve aslı gibidir yaptırma imkanı bulabilir miyim?

Sayın Ufukalp Hocam. Yukarıdaki yazınızda "işleme konmuş" diyorsunuz. Ben bu raporu hiçbir kuruma beyan etmediğim gibi bu rapordan 2 sene sonra normal statüde memur oldum. Bu 15 yılda emekli olmama mani midir?

2004'te % 50 rapor aldım ama bu raporu hiçbir kuruma vermedim. Aslını da kaybettim zaten. 2005'te ssk girişim oldu. 2006'da ise normal statüde memur oldum ve halen de memurum. 2004'te aldığım % 50 rapordaki görme keskinliğim bugünkü yönetmeliğe göre % 27. İki hafta önce tekrar heyete girdim. Hastalığım ilerleyici olduğu için % 50 verildi. Şimdi anlamadığım ben 15 yılım dolunca emekli olabilir miyim?

2004 de almış olduğunuz raporu kaybetmemiş olsaydınız 15 yılda emekli olabilirdiniz.
Şimdi 11 yıl sonra bunu hastaneden de çıkartamayacağınıza göre memur olmadan engelli olduğunuzu isbatlayamıyorsunuz, bu durumda aşağıdaki hükümlere tabi olursunuz.·

b-) Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulu’nca çalışma gücündeki kayıp oranının;· a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,(16 yıl)
· b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, (18 yıl)
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

Hocam fotokopisi elimde var ama. Aslını kaybettim. Ufukalp hocam.

Yok fotokopi olmaz, o fotokopiyle raporu aldığınız hastanede şansınızı deneseniz diyorum ama 11 yılın ardından pek ümitli olamıyorum yine de deneyin isterseniz.

Hocam eksik bilgi verdiysem kusura bakmayın. Altı yıl önce belediye otobü ücret indirimi için asli gibidir var elimde ama uzerinde b.belediyesine verilmek uzere düzenlenmiştir yaziyor islak yazi imza kaşe ile

Ufukalp hocam b.belediyesine verilmek uzere diye yaziyo. Ama ıslak imza kase tariy yazi var

Aslı gibidir onayını veren kim noter ya da hastane mi?

Hastane hocam 2009 da

Benim esas kaygım su. 2004 te aldgm bu rapor % 50. Ama bugunku yonetmelige gore hesaplayinca yuzde yirmiyediye denk geliyo. Oranlar dusuruldu ondan diyorum. Bu raporu hicbir kuruma da beyan etmedim. Gecersiz olur mu Ufukalp hocam

Ben olsam bir notere elimdeki aslı gibidir nüshasından tekrar aslı gibidir nüshası yaptırmaya çalışırım, aslını sorarsa ee memlekette vs gibi geçiştiririm eldeki normal fotokopi değil aslı ile aynı işleve sahip onaylı nüsha nihayetinde.
Olursa ne ala, yok bir kaç notere rağmen olmuyorsa kurumuma bu nüshayı vermeye çalışırım. Yok o da olmazsa artık yapacak bir şey yok, biraz uzar emekliliğim. :)

Hastaneden aslı gibidir yaptırdım ama aslı kayıp Ufukalp hocam

En kötü ihtimal 15 yılda değil 16 yılda emekli olurum haklısınız hocam

11 yıl önce alınan ve üzerinde oran bulunan bir rapor, o tarihte alınan raporu kabul eden bir işlemde kullanıldığında asla oran olarak yeniden değerlendirilemez.

Ufukalp hocam affedin sizi çok meşgul ettim. Son olarak Devlet memuruyum. Vergi İndirimi için başvuruda bulundum. Engelli Sağlık Kurulu Raporu’mda %50 ile Görme Sistemi: Özre İlişkin Klinik Bulgular, Radyolojik Tetkikler, Laboratuvar Bilgileri: “Dejeneratif Myopia” ve Teşhis: “Dejeneratif Myopia” yazıyor. Özre İlişkin Klinik Bulgular, Radyolojik Tetkikler, Laboratuvar Bilgileri ile ilgili “Dejeneratif Myopia” ifadesi dışında hiçbir ifade yok.1) Raporum eksik diye geri döner mi?2) Eksik diye geri dönerse bana mı geri verilir? Gerekli yazışmalar Hastane ile mi yapılır?3) Geri gelir de tekrar hastaneye gitmem istenirse uğraşmasam, ilgilenmesem yasal bir sorun yaşar mıyım?4) Geri gelir de tekrar hastaneye gitmem istenirse uğraşmasam, ilgilenmesem söz konusu bu raporla almış olduğum Engelli Kimlik Kartı geçersiz olur mu? Geri iadesi gerekir mi?5) Geri gelir de tekrar hastaneye gitmem istenirse uğraşmasam, ilgilenmesem elimdeki mevcut rapor geçerliliğini kaybetmiş mi olur? Ben engelli olmaktan mı çıkarım?NOT: Beni muayene eden doktorun el yazısı ile bir evrağa her iki göz: 0.1 ile 0.1 yazdığını anımsıyorum ama

Bir eksiklik olacağını pek sanmıyorum ama olsa da o kadar büyütmeyin hastane sadece eksikliği giderecek tetkik ya da tetkiklere bağlı durum bildirir rapor gönderir yeniden rapor gibi bir prosedür olmaz.
Yarım bırakmayın derim, ilerde başka bir rapor ya da işlemde karşınıza çıkmasın.

Rapor eksik bilgi-bulgu nedeniyle geri dönebiliyor. Yeterli olduğu halde benim başıma geldiği gibi... Ankara'daki benim rapora imza atan doktorların uzmanlıkları; 1 adet lavman, 1 adet nörolog, 1 adet göz doktoru. Benim rahatsızlıklarım dan uzmanlık alanına giren bir tek göz doktoru var. Diğer rahatsızlıklarım yüksek tansiyon, koah, boyun fıtığı ameliyatı, sağ böbrek yapı bozukluğu. Yukarıda uzmanlık alanlarına girmediği halde benim solunum testi bilgilerimin eksik olduğuna kara vermişler. Her neyse olan oldu... Bilgi eksikliğinden dolayı geri gelen raporun süreci şöyle işliyor;
Rapor Ankara'dan vergi dairesine geliyor. Vergi dairesi bir yazı ekleyerek iş yerinize gönderiyor. Elinize bu kağıtlar ulaşınca, bu belgelerle tekrar vergi dairesine giderek raporu almış olduğunuz hastaneye sevk ediyorlar. Hastane, Ankara'nın doktorlarına söve söve raporu ve belgeleri alarak tekrar heyete girmeden, raporu daha detaylı düzenleyip kendileri vergi dairesine gönderiyorlar. Sizin bundan sonra yapacağınız şey bir 2-3 ay daha beklemek oluyor. Benim kağıt hastaneden vergi dairesine teslim edileli 36 gün oldu:)
Engelli kimlik kartı ve raporlarınız geçerli olmaya devam ediyor. Sadece maliyeyi ikna etmek sorun oluyor.

Selam olsun dostlar. Aldığım raporda çalışamaz ibaresi var. Ne şekilde çalışabilir gibi bir not yok, sadece çalışamaz diyor. Tam bir absürdlük. Büyük oranda çalışabilir durumdayım. Bu rapor çalışmama engel midir? Değiştirmeli miyim?

Üst Alt