Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi raporumun yüzdesi kaç olursa daha avantajlı olur?

ECOnomiST

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
elimde %40 sürekli özür oranı bulunan, işkur sevki ile ağustos 2009 da alınmış bir raporum var.

bu raporla bugün itibariyle özel sektörde engelli personel statüsünde işe başladım.

bundan 6 sene önce de emekli sandığına 3 aylık maaş için başvuru yapmış ve %80 oranında rapor alarak bu maaşı haketmiştim.

vergi indirimi için yapacağım başvurunun şuan elimde bulunan %40 oranlı raporla alakası olmadığını diğer konuları okuyarak öğrendim... sizinde fark ettiğiniz üzre doktorlar büyük bir inisiyatif kullanarak rapor oranında değişik kararlar verebilmekte (ki %40 oranı ben istediğim için verdi...işe giricem 40 tan aşağı olmamalı dedim 40 verdi... 80 olsun desem ki önceki de 80 di , %80 oranında da rapor alabilirdim)...

SORU: Sizce vergi indirimi başvurum sonrasında sevk edildiğim hastanede hangi oranda rapor alarak vergi indiriminden yararlanayım?

1.-2.-3. derecelerinden en mantıklı olanı hangisi? (sanırım 1. derece hem maaşa olan ek getirisi hemde emeklilik bakımından avantajlı, ama dezavantajlı da olabilir mi? olursa neden dezavantajlı olur?

1. derece vergi indirimi ile daha kısa sürede ve daha az primle emekli olursun. Çalışırken aldığın maaşa yansıyan gelir vergisi avantajı da daha fazla olur

Yüksek oranın hiç bir dezavantajı yok.

bir şey sormak istiyorum. defterdarlık hastaneye sevkettikten sonra hastane %80 ve üzeri özür oranı verirse 1.dereceden vergi indirimine tabi olmam gerekiyor. fakat çevremde bazı kişiler %70 ve üstü özür oranına sahip rapor verilirse görevine son verilir diyorlar. Nedeni de %70 ve üstünde özür derecesine sahip engellilerin hangi işte ve kadroda görev yapacaklarını maliye ve çalışma bakanlığı karar veriyormuş. %80 veya %90 oranı ile defterdarlığa başvurursam öğretmenlik görevim tehlikeye girer mi? aramızda %80 ve üzeri sakatlık oranı ile vergi indirimine başvuran öğretmenler var mı? ya da kamuda görev yapan %80 ve üstü özür oranına sahip başka memurlar var mı?

Yok böyle birşey. Üst sınır açısından hiç bir şekilde düzenleme yapılamaz. Yapan suç işler. Mesleğini/işini yapabildiğin sürece kimse sakatlık oranını bahane edip işini elinden alamaz.

bir ara rapor çıkarmak için hastaneye gittiğimde bana %45 rapor verdiler. itiraz ettim. görevlilerin böyle bir rapor vermelerinde belirttikleri neden ise verilen özür oranı senin mesleğini icra etmeni engellemez. daha yüksek bir oran verirsek seni geri hizmete verebilirler demişlerdi. bu söz üzere biraz endişeye kapılarak itirazımdan vazgeçmiştim. şimdi ise vergi indirimine başvurur %80 ve üzeri rapor verilirse geri hizmete verirler mi endişesini taşıyorum. o yüzden 8 yıldır başvurmayı düşünmedim....

----------

eğer bu oran ile başvurmam bir sakınca oluşturmayacaksa derhal başvurmayı düşünüyorum.

Yeday,bu engel oranı ile doğrudan ilişkili olmayıpiengel türü / oranı göz önüne alınarak karar verilen bir durum.
Öğretmenlik yapmana engel olmayacak bir rahatsızlığın oranı önemli olmaz,ama mesela işitme kaybı olan birinin de öğrencilerle ilişkisi sağlıklı olmaz örneğin.
Milli eğitimin öğretmenlik konusunda en hassas olduğu engel türlerinin başında psikolojik bozukluklar gelmekte ve geri hizmete verilebilmektedir.Hem de maaşı da verildiği hizmete göre düşmektedir.

ben özel sektörde çalışacağıma göre ki işimin de muhtevası zaten belli (elimize ulaşan sayısal verilerin istatistik biliminden yararlanılarak çeşitli senaryolar üzerinden yorumlamalar çıkarılması vs...) vergi indirimim için %80 veya %40 almış olmamın işverenim açısından hiçbir önemi yok... işimi yapabiliyor olmama bakarlar, raporuma değil...

gerçi zamanın birinde çalışmaya niyetlenmiş ve elimdeki %80 raporla bir işverene başvurmuştum... eğer %80 i geçseydi seni çalıştırmazdık demişlerdi ... bunun altındaki kanuni gerekçeyi de merak etmiyor değilim...

şimdi ben %80 oranlı rapor alayım da vergi indiriminden en iyi şekilde yararlanayım derken %80 i aşıp işimden olmayayım... :) midyat-pirinç-ev-bulgur ilişkisi gözümü korkuttu...

%100 rapor da alsan bu rapor çalışmana engel değil.

a) vergi dairesinden hastaneye olan sevk işini bizzat benim mi yürütmem gerekiyor? mesela evraklarımı hazırlasam ve babamla ilgili vergi dairesine yollasam...beni yerime o hastaneye sevk işlemlerimi yaptırsa... şahsi başvurum olmadan bunu yaptırabilirmiyim?

b) hangi hastane olacağına ben karar verebilirmiyim? mesela gebzedeki devlet hastanesinin müdürü yakın akrabam... işlerimi çabuk bitirmem adına buraya sevk olabilmek çok işime gelirdi...

c) vergi dairesine yapılacak başvuruda sunulacak ekler arasında "raporun aslı(varsa)" ibareside bulunmakta... konunun başında da belittiğim gibi ben 40 oranlı işe giriş raporumu kullanmadan 80 oranlı bir rapor alabilme telaşındayım... şimdi kalkıpta 40 oranlı raporu ekler arasına koysam herşeyi berbat ederim gibime geliyor...

40 oranlı raporumu ekler arasına koymasam ne olur? koyarsam ne olur? yada yukarda bahsettiğim elimde bulunan 80 oranlı raporumun aslını ekler arasına koyarsam ne olur? (tecrübeyle cevaplanabilecek bir sorudur... umarım yardımcı olabilecek birileri vardır...)

tüm cevaplar için teşekkür ederim....

a) Evet, başvuruyu ve sevk işlemini baban yapabilir
b) Hayır. Defterdarlık sana yakın bir hastaneye sevk der. Ama bu memurun insiyatifinde. Yani dilerse istediğin yere de sevk yazabilir.
Ama sen de kendi başına dilediğin hastaneye gidip alabilirsin. Güncel olunca defterdarlık sorun çıkarmaz. İşkur (sakat statüsünde çalışmak için) veya SHÇEK (özürlü kimlik kartı almak için) sevki ile hasaneye git, raporda sakatlık indiriminden yararlanabileceğine dair ibare de olsun ve X sayıda nüsha al. Birini defterdarlığa ver...
c) Raporun yoksa veremezsin... Dilediğin raporla başvur. Kimse karışamaz...

Üst Alt