Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi ve AGİ maşıma yansıyacak mı?

Eren5863

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
13
Merhaba arkadaşlarlar asgari ücretle engelli kadrosunda çalışıyorum vergi indirim var asgari ücret 4.250 tl oldu şubat ayında sadece asgari ücretimi alacam maşıma eş çucuk yansımıyacakmı

Zaralı58

Merhaba,25 Aralık 2021 tarih ,31700 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7349 sayılı GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN'unun 3. maddesinin b fıkrası uyarınca Asgari Geçim İndirimi (AGİ) yürürlükten kaldırılmıştır.Kısaca artık AGİ (Asgari Geçim İndirimi) adı altında bir ödeme çalışma hayatımızda mevcut değildir.2022 Ocak ayı itibari tüm çalışanlar için (Devlet Memuru ve İşçi) kaldırılımıştır.

Bununla beraber asgari ücret aldığınız belirtmişsiniz.Bildiğiniz üzere asgari ücret üzerinde gelir vergisi istinası bahsettiğim 7349 sayılı yasa ile yürürlüğe girmiştir.Yani aldığınız ücretim için gelir vergisi ödemesi olmaması nedeni ile asgari ücret tutarında denk gelen her maaştan gelir vergisi istinası yani alınmaması yasa ile belirlenmiştir.

Bunların dışında Engelli Vergi İndirimi belgenizin olduğunu tahmin ederek belirtmek isterim ki;

Engelli Vergi İndirimi çalışırken almış olduğumuz maaştan kesilen gelir vergisinin haklarımız dahilinde bizlere iade edilmesi üzerine kurulu bir indirim sistemidir.Biraz öncede bahsettiğim gibi sizin beyanınıza göre asgari ücret aldığınız belirmiş ve ben de size asgari ücretten gelir vergisi istinası yani alınmaması ilgili yasa ile hak olarak tanınmıştır.

Yukarıda belirtiğim gelir vergisi istinası sebebi ile asgari ücret düzeyinde Engelli Vergi İndirimi hakkı artık söz konusu değildir.Asgari ücretten daha yüksek alan arkadaşlarımız aldıkları maaş ve Engelli Vergi İndirimi derecesine bağlı olarak almaya kısmen devam edecektir.

Size yazımda belirtiğim üzere Asgari Geçim İndiriminin (AGİ) kaldırılması ve gelir vergisi istinası nedeni Engelli Vergi İndirimi hakkınızı asgari ücret düzeyinde kullanmamaız nedeni ile Asgari ücret net tutarı olan 4.253 TL tutarında başka bir ek veya yan ödeme alamayacaksınız.

Yani asgari ücretle çalışan tüm arkadaşlarımızı Engelli Vergi İndirimi olsun veya olmasın tüm çalışanlar net 4.253 TL alacaklar.Ve de evli,bekar ayrıca çocuk ayrımına bağlı bir farklılıkta olmayacaktır.

Bahsetmiş olduğum 7349 sayılı kanunun Resmi Gazete linki ektedir;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/12/20211225-2.htm

Saygılar.

vergi indirm tutarı

merhabalar şimdi 4500 tl net maaşın 3 cü dereceden vergi indirim tutarı tahminen ne olur.

turan1977

Merhaba,beyanınızda net maaşınızın 4.500 TL olduğunu belirtmişsiniz.Bu durumda sizin gelir vergisi kesintisi 44 TL olmaktadır.Bu durumda engelli derecenizin bir önemi olmaksınız 44 TL tutarı her ay iade alabilirsiniz.

Yani aylık 44 TL fark alabilirsiniz.

Saygılar.

turan1977

Engelli Vergi İndirimi maaşınızdan ödediğiniz gelir vergisinden aldığınız iadedir.Tıpkı kalıdırılan AGİ(Asgari Geçim İndirimi) gibi.

Net maaşınız 4.500 TL tutarına denk geliyor ise tahmini 44 TL Gelir vergisi ödüyorsunuz ve zaten hepsini iade alıyorsunuz.

Asgari ücret tutarında gelir vergisinin kaldırılması nedeni ile net 4.253 TL maaşa kadar gelir vergisi yoktur.Bu bağlamda Asgari ücret alan arkadaşlarımızın dereceleri ne olursa olsun Engelli Vergi İndirimi istinası alamayacaklardır.Çünkü gelir vergisi ödemiyoruz bunun sonucu da indirim yada iade edilebilecek bir kalem oluşmamış oluyor.

Sizde maaş bordronuzu incelemenizi tavsiye ediyorum.Gelir vergisi tutarınız ne kadar yazarsa maksimum o kadar alabilirsiniz.Maaşınızdan geriye kalan kesilen SGK primi ve işsizlik maaşı kesintilerinin tamamı SGK kurumuna gitmektedir.

Maaşlardan kesilen SGK kesintileri hiçbir zaman iade işlemlerine konu olmamıştır.

Saygılar.

turan1977

Rica ederim.

Emekli Çalışan veya normal çalışan her arkadaşımız için Engelli Vergi İndirimi hakkı aynıdır.Aralarında bir farklılık bulunmamaktadır.

Size bahsettiğimiz bu üzücü durumu aldıkları maaş bazında herkes yaşabilecektir.

Saygılar.

4 c liyim 150 tl vergi indirimi yansiyordu maaşima 3 derece vergi indirimim mevcut şimdi bu yansimayacakmi artik
Bilgi Hazinedir

Merhaba benim bordromda gelir vergisi matrahı 2951 tl yazıyor. Bu ayki vergi kısmında 0 tl yazıyor. Maaşım sgk ya brütten gösteriliyor 6.174 tl. 1.derece engelliyim. Bu durumda maaşıma vergi ne kadar yansıyor yardımcı olur musunuz?

Asgari ücret ile işe başlarsam vergi indirimi için başvuru yapabiliriz değil mi? Vergi indirimim yok almam gerekiyor maalesef.

(Gölge)

Merhaba,maaş bordorunuzda gelir vergisi kesintisi mevcut ise vede kesilen tutar 150 TL ve daha yüksek ise evet 150 TL alacaksınız.

Ancak maaş bordronuzda gelir vergisi kesintisi 150 TL 'den az ise orada gördüğünüz tutarı ek gelir olarak alacaksınız.

Maaş bordronuz bu sorunun yanıtı olacaktır.

Saygılar.

DuyguB

Merhaba,evet asgari ücretle işe başlarsanız dahi Engelli Vergi İndirimi belgesine başvurabilirsiniz.

Saygılar.

htcaky

Merhaba,gelir vergisi matrahınız gelir vergisine konu olan yıllık toplamda ulaşan tutarları göstermektedir.Sizin yazınızda beyan ettiğiniz Gelir Vergisi Kesintisi tutarı ne kadar ise sizin Engelli Vergi indirimi hakkınızı kullanacağınız tutar ortaya çıkacaktır.

Beyanınıza göre gelir vergisi kesintisi "0" TL olarak gördüğünüz üzere devam edersek ne yazık ki Engelli Vergi İndirimi hakkınız "0" TL olacaktır.

Engelli Vergi İndirimi tutarı yani iade olarak maaşlarımıza eklenen tutarlar her vatandaşımız için aynı olmak birlikte maaşlarımızdan kesilen gelir vergisi kesintisi tutarı içinden alınarak bizlere iade edilmektedir.

2022 yılı itibari ile gelir vergisi kesintisinde istisna yani indirim yapılması nedeni ile maaş bordrolarımızda gelir vergisi kesinti tutarı olmaması ("0" TL olması veya aylık almamız gerekenden az olması durumu) durumunda Engelli Vergi İndirimi tutarımız gelir vergisi kesintisi tutarında ne yazarsa o tutar olacaktır.

Saygılar.

Bilgihazinedir şimdi ben şunu anlamadım. Asgari tutar alanlara yok ama üstünde alanlara var diye biliyorum. Brüt maaşımı nete çevirdiğimde görünen tutarla benim aldığım tutar farklı yani daha fazla alıyorum o yüzden ben vergi indirimi parası yattı diye düşündüm

Vergi indirimi bu ayki maasima yansimadi. Net 4253 tl yatti.

Bilgi Hazinedir

Arkadaşim neyden bahsediyosun anlamadim memurlarda yil sonunda kasim gibi başliyor aralikta vergi dilimine giriyoruz yani maaştan kasimda aralikta kesinti oluyor bir miktar vergi indirimim var 3 cü derece bodroda gelir vergisi yazan yerde var şu an 0 yaziyor 2 ci sorum vergi indirimim oldugu için her ay maaşa 150 tl yansiyor sizin demek istediginiz ne? Anlamadim

Bilgi Hazinedir
Merhaba
2022 yılı için çalışan maaşları
Normal çalışan için Asgari ücret 4253 tl
Emekli asgari ücretle çalışan için 4572 tl
Şirketin verdiği Maaş 4253 asgari ücret + 430 yol + 417 yemek toplam 5100

Soru 1- Emekli asgari ücretle çalışan normal çalışandan daha fazla mı maaş alacak? 320 tl felan fark var çünkü.
Örnek: İşveren normal asgari ücretliyede -asgari ücret kısmı bankaya- yol yemek -elden- olmak üzere 5100 veriyor emekli asgari ücretli çalışana da 5100 veriyor.Emekli çalışanın 5400 küsür alması gerek miyor mu?
Arada 320 tl fark varsa bunu neden vermiyor? Şikayet mi etmek gerekiyor.?

Soru 2- Eğer emekli asgari ücretli 4572 tl alıyorsa ve bunu bankada göstermeleri gerekiyorsa bundan vergi kesintisi olacak mı?

Asgari ücretle çalışıyorum.
Emekliyim
4.570 yattı.

3 cü derece vergi indirimim var..emekli çalışanım, maaşıma artı olarak 75 tl vergi indirim ücreti ödediler.

(Gölge)

Merhaba,engelli vergi indirimi alabilmemiz için maaşımızdan gelir vergisi kesilmesi gerekiyor.Çünkü engelli vergi indirimi veya kaldırılan AGİ gibi çalışan ve engelli arkadaşlarımızın destekleri gelir vergisinden alınarak bizlere veriliyordu.

Sizin maaş bordronuz memur olmanız nedeni ile farklı olduğunu biliyorum.Sizin aylık maaş bordronuzda aylık gelir vergisi kesintisi bölümü "0" TL ise yada Gelir Vergisi Matrahı aylık 4.253 TL denk yada daha az ise ne yazık ki engelli vergi indirimi hakkınız tüm işçiler veya çalışan herkes için geçerli olarak kullanamıyoruz.

Sebebi Gelir vergisi ödemiyoruz bu yeni kanunla düzenlendi.Ancak kanunda engelli vergi indirimi iadesi gelir vergisinden alınacağı yazdığı için engelli vergi indirimi iademizi alamamıza neden olmaktadır.

Affınıza sığınarak İnşAllah ifadelerimiz doğru seçerek size konuyu izah edebilmişimdir.

Saygılar.

Son düzenleme:
Polat34

Merhaba,öncelikle 2022 yılı çalışanları için söylediklerinizi doğrudur.

1. sorunuz;evet emekli çalışanda 319 TL fark oluyor neden emekliden alına SGK primi normal çalışanda alınandan %50 daha az olmasıdır.Aslında 375 TL fark ediyor ancak.319 TL bize kalan 56 TL ise gelir vergisi olarak maaş bordrosuna yansıyor.

Bu bağlamda evet normal çalışandan en az 320 TL fazla almasınız.Bunu maaş brüt ve netini yasal olarak değiştiremediği için ya yemek veya yol parası üzerinden düşürerek eşitliyor olabilir.Öncelikle maaş bordronuza bakarak nereden kesinti yapıldığını anlamanızda fayda var ve tabi işl önce işveren yetkilisi ile görüşmenizi naçizane tavisye ediyorum.Tabii yasal hakkınız var.

2.sorunuz;ilk sorumda belirtiğim gibi asgari ücretli emekli çalışandan 56 TL gelir vergisi kesilmektedir.

Saygılar.

turan1977

Merhaba,benim size net maaşınız üzerinden yazdığım normal çalışan bir kişi üzerinden idi.

Eğer siz 75 TL Engelli İndiriminizi almış iseniz o zaman benim sizin hakkınızda bilmediğim konu emekli olup çalışan birimisi olmanız olabilir.

Size daha doğru bir cevap verebilmek adına;

1- emekl olup çalışmaya devam eden birisiminiz?

2- Bir de maaş bordronuzda brüt yani kesinti olmadan tüm maaşınızın kaç olduğunu yazabilirmisiniz?

buradan size maaş hesaplama linkini paylaşacağım.Çalışanların veya emekli çalışanların maaşlarını hesaplama,engelli indirimlerini yapabilmesi adına çok faydalı bir sitedir.

Linki;

https://brutmaas.net/maas-hesaplama/brutten-nete/tablo

Saygılar.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

kardeş emekli çalışanım bizim hepsi direk bankya yatıyor bodro filan görmüyorum. muhasebe 75 tl daha maaşınıza ek yapıyoruz dediler.maaşım 5000 tl oldu. artı 75 tl verdiler

turan1977

Sizin emekli çalışan olarak Engelli İndirimi hakkınızı almaya devam edeceksiniz.Çünkü emekli çalışanlar ile normal çalışanlar arasında SGK prim tutarlarında farklılık olması nedeni ile sizin yıl sonuna kadar düzenli olarak engelli indirimini almaya devam edeceksiniz.

Saygılar.

3 derece ne maaş alırsan al 70-80tl farkı vardır başkada yok.

Arkadaşlar benimde maaşım 4968tl. Bu durumda benim maaşımda bir artış olacak mı? Engel oranı %46

Hocam merhaba

Memurlar için vergi indirimi devam ediyor mu?
Birinci derece 8000 maaş?

4a statüsünde emekliyim engelli kadrosundan emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorum.2 derecede vergi indirimim var.Asgari ücret ile çalışıyorum 275 tl gibi bir fark alıyorum yani vergi indirimi maaşımı yansıyor. Emekli statüsünde olanlar yararlanıyor diye biliyorum

Asgari ücretliler için vergi indirimi..?

Engelli çalışan bireylerde asgari ücretlilerde vergi indirimi artık kabul edilmiyormuş diye duydum. Peki vergi indiriminden faydalanmak için maaşın en az ne kadar olması gerekiyor bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.

sensizolmaz

Kabul edilmeme diye bir şey yok. Hatta kişinin çalışması bile gerekmez, vergi indirimi belgesi olmayan herkes başvurup belgesini alabilir. Ancak asgari ücretli çalışandan zaten gelir vergisi kesilmediği için indirilecek bir vergi olmaz, yani asgari ücretli çalışana engellilik indiriminin bir faydası olmaz (belgesini alır ama ücreti artmaz). Ancak ileride asgari ücreti aşan bir işe girer, ya da kendi adına mesleki faaliyetinde bulunur, o zaman işine yarar.

Üst Alt