Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi ve emeklilik hakkında bir kaç soru..?

mert01

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Bugün araştırma eğitim hastanesinden özürlülük raporu almak için başvuruda bulundum. Kendim de doktor olduğum için balthazard formülü ile bileşik özürlülük toplamımı yaklaşık %42 olarak önceden bizzat hesaplamıştım. Doktorların bana özrümle ilgili olarak söylediklerinden de %40-50 arası bir rapor alacağımı tahmin ediyorum.

Daha önce maaştaki değişiklikle ilgili sorularım olmuş ve cevaplanmıştı. Ancak emeklilik forumunu okuyunca aklıma yine farklı sorular geldi.
Şimdi durumumla ilgili biraz daha net bilgi vereyim. Ben raporu herhangi bir kurumun sevkiyle almıyorum direk başvuruyorum. Zaten memuriyete yeni atandım ve henüz ilk maaşım bile yatmadı. Defterdarlığa sevk için başvurmam dolayısı ile söz konusu değil. Bir diğer husus ise benim ilk sigortalı(SSK) göründüğüm tarih: 2001/3 yaşım 18 den küçükken.(2003/5/28 itibariyle 18 i doldurmuş oluyordum) Ancak bu dönemden önce özürlülük raporum yoktu.

Şimdi aklıma takılan sorular şunlar:

1-Özürlülük raporumu aldığım tarih ilk sigortalı olduğum tarihten sonra olacağı için, sakatlık emekliliğinden (daha erken olan yaşlılık emekliliği) faydalanamaz mıyım? Malülen emekliliğe mi başvurmalıyım? Zira malülen emekli olmak istemiyorum sakatlık emekliliğinden faydalanmak istiyorum.
2-Yaklaşık olarak 1 ay sonra maaşım yatacağı için tayinim çıkan yerdeki defterdarlığa mı başvuracağım vergi indirimi için? 1 aylık raporu kabul etmeyip tekrar sevk ederler mi?
3-Bu şartlarda emekli olursam kaç yılda ne kadar primle emekli olabilirim?

Bildiğim kadarı ile yazayım; rapor oranın %60 ı bulmadığına göre şu aşamada malülen emeklilik şarını yerine zaten getiremiyorsun. İnşallahta rahatsızlığın o dereceye çıkmaz. Sağlıklı olmak emekli olmaktan daha güzel. Yaşılılık emekliliği için %40-59 arasında raporun olması ve vergi indiriminden faydalanıyor olman gerekir. Rapor tarihi önemli değil 20 yıl ve 4400 günü tamamlamadan 1 ay önce bile vergi indirimi alırsan emekli olursun. 18 yaşından önceki yıllar sadece prim gün olarak sayılır. Yani 18 yaşından önce sigortan var olsa bile 38 yaşından önce emekli olamassın. Vergi indirimi için maliyenin sevk etmesi ile yeni bir rapor alman gerekecek.

Sayın Mert doktor olduğunuzu belirtmişsiniz bölümünüz nedir?, Özürlülük cetveliyle ilgili hesaplama ve okuma problemlerinede bize yardımcı olurmusunuz
Rahatsızlığınız nedir? profilinizde yazan özrünüzle % 40 almayı düşünmüyosunuz heralde

Pratisyenim. Özrümün tamamını profile yazsam sığmazdı sanırım.. Gözümde dejeneratif miyopi+astigmat+renk görme problemi, el bilekte ulnar ve radial deviasyon, dirsek eklemimde proksimal radioulnar eklemde ankiloz, omuzda da glenohumeral instabilite var. Takdir edersiniz ki bunu profile yazmam mümkün değil. Özürlülük cetveli ile tam tanınızı yazarsanız özellikle kas ve sinir hastalıkları ile ilgili kısımlarda elimden geldiğince ve vaktim oldukça yardımcı olmaya çalışırım. Bir engelli ve bir doktor olarak en azından bunu yapmayı isterim de zaten.

Onun dışında Bülent beyin bir yazısında rapor yeni ise tekrar sevk etmezler büyük olasılıkla dediğini okumuştum eğer raporu kabul etmeyip sevk isterlerse de yapacak birşey yok gider aynı raporu tekrar alırım. Bu işin kriterleri belli sonuçta.

senveben;
Teşekkür ederim. Zaten %60 ı bulacağını ben de zannetmiyorum. İstediğim maluliyet fln da kesinlikle değil sadece engelimden doğan yasal haklarımı öğrenmek istiyorum. Daha emekliliğe çoook var:)
Teşekkür ederim aydınlattığınız için.. Umarım da yeni bir rapor istemezler....

Eveeeet. Atandığım yerin defterdarlığını aradım kabul etmiyorlar:) Bizden sevk almanız lazım diyorlar. Siz de ona göre davranın.

1- Raporu (ve ona istinaden defterdarlıktan sakatlık indirimini) ne zaman aldığınızın hiç bir önemi yok. İster bugün alın ister emeklilikten bir gün önce, fark etmez.
2- Evet, nerede çalışıyorsanız oradaki defterdarlığa başvurmalısınız
3- 18 yaşından önceki sigortalılıkta prim tam mı yatmıştı? Staj kapsamında mıydı yoksa? Sigorta priminizin tam olarak yattığı ilk tarih nedir? Emeklilik zamanınız buna bağlı.
4- İster malulen, ister sakatlıktan dolayı Erken Yaşlılık emeklilğindne yararlanırız. Bu konuda kimse bi dayatma yapamaz. Yeter ki emeklilik için şartlarımız tuttsun.
5- Bence yeni rapor işlemlerine başlamadan önce şahsen defterdarlığa gidip rapor için şefle konuşun... Bunu denemeden yeni rapor için uğraşmayın.

sn. Oturan Boğa
bir sorum olacak: Vergi indirimi elde ettim,şimdi SGK'ya emeklilik müracatı yaptığımda benden tekrar kontrol raporu isteyebilirlermi ,hakları var mı.

OturanBoğa;

Sigorta primlerimin yatış tarihleri:
2001/3 28 gün (belge kodu IA)
2003/3 10 gün (belge kodu IA)
Sigorta acentesinde çalıştım bir yakınımızın. Tam prim ne demek bilemiyorum yalnız sgk nın sitesinde ssk sicil no yazınca bu iki tarih ve bu kadar gün çıkıyor.
Dediğiniz gibi yapmayı düşünüyorum. Raporumu alıp defterdarlığa gidip şahsen konuşacağım. Olmadı tekrar başvurumu yaparım. İlginize teşekkürler.

Bu sigorta prim ve tarihlerine göre ne zaman emekli olabilirim. %40 raporum olduğunu varsayarak....

Sürekli mesaj atıyorum konuyu up ediyorum kusura bakmayın ama henüz net bir cevap alamadım.. Yukarıda yazdığım prim günleri(ssk ya ait) ile kamuda memuriyet sürecinde kaç yıl ve haç gün primle emekli olabilirim. 18 yasını 05/2003 te doldurdum..

18 yaşını doldurduğunuz 05/2003 yarihi sigorta başlangıcınız sayılır. SSK statüsünde emekli olabilmek için (05/2003 +) 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün prime tabisiniz.

Eğer şu anda 657'ye tabiyseniz, daha doğrusu 1 Ekim 2008'den sonra kamuda başlamışsanız, bu durumda 5510/28'e tabisiniz: % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün primle... ( Bu durumda emeklilik için vergi indirim hakkı elde etmeniz şart değil. Bu hakkı elde etseniz de etmeseniz de emekliliğinize etki olmaz. Her koşulda emeklilik zamanınız geldiğinde yeni tarihli rapor alıp emekli olacaksınız...)

Son 7 yılda en çok prim hangi statüde ise, o statüde emekli olunur.

Bülent bey ancak bir soru ancak bu kadar net cevaplanabilir. Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim....

Üst Alt