Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi ve malülen emeklilik arasındaki farklar?

A.POLAT

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Emeklilik sisteminde vergi indirimi ve malülen emeklilik arasındaki farklar nelerdir? örneğin vergi indirimine istinaden emekli olan veya malülen emekli olan sonradan ssk'lı olarak çalışabilir mi, maaşında kesilme olur mu?
bilgisi olup paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Vergi indirimi ile Yaşlılık emekliliği olunca, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek hem çalışabilir hem de emekli maaşını alabilirsiniz. Malulen emeklilikte ise emekliliği durdurmadan çalışmanız söz konusu olamaz.

Sigortalı olmak 4 konuda güvence sağlar:
1- Sağlık açısından şahsı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için güvence sağlamak
2- Yeterli prim ve sigortalılık süresi ile emekli olmak ve emekli maaşı almak (Yaşlılık emekliliği. %40 ve üzerindeki sakatlar kademeli olarak sakat-olmayanlara göre daha erken emekli olabiliyor.)
3- Sigortalı olduktan sonra herhangi bir kaza veya hastalık sonucu (o anda sigortalı olarak aktif çalışıyor ve prim ödüyor olmak gerekmeksizin) çalışamayacak derecede işgücü kaybına uğrama halinde (10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün primle) malulen emekli olmak.
4- Olası bir meslek hastalığı veya iş kazası sonucunda işgücü kaybı oluşursa, bunun için Geçici ya da Sürekli İş Göremezlik Geliri almak.

Malulen emekli olabilmek için;
1)%60 işgücü kaybı
2)10 yıl hizmet ve 1800 prim günü
3)Bakıma muhtaç olanların hizmetine bakılmaksızın 1800 prim günü
4)Daha önce %60 işgücü kaybına sahip olmamak
Vergi indirimli rapora sahip erken emeklilik;
1)%40 ve üzeri bir rapora sahip olmak
2)Onaylı vergi indirimli rapor
3)İşe giriş tarihi ve sakatlık derecesine göre değişiklik arz eder.

merhaba a.polat vergi indirimi almış olan birey yani raporunda 2022+vergi indirimi yazıyorsa çalıştığı şirketten de derecesine göre vergi indiriminden faydalanıyorsa 4080 pirim günü ve 18 yıl çalışma kaydıyla günü geldiğinde malulen emeklilik hakkı na sahip olur
.malulen emekli olan sonradan ssk stadusunde çalışamaz özel sağlık siğortasıyla çalışabilir öyle bir durumu ssk ortaya çıkarırsa malul emeklilik hakkını geri alabilir ve sonradan çelişkilere tabi tutara hakem hastahanelerden tekrar sağlık raporunla kıyaslama yapar,
vergi indirimi demek malulen emekli olma hakkının olması demek raporun sürekli ise derecen yüksek ve de ortapedik ise vergi indirimide diğer yönlerden yani oranına göre taşıt ev su gibi özel iletişim ve tüketim vergilerinden muaf olman demektirr

umarım açıklayıcı olmuştur saygılarımlaa..

merhabalar bulent abi formunuza uzaktan dün izledim ve çok beğendim soru ve cevaplarınız bizler için çok kıymetlii bilginize ve açıklamalarına sonsuz teşekkürler ve dün üyeliğimi aktif ettim sizlerin arasında olmaktan mutluluk dıyuyorum

Selamun aleyküm hem vergi indiriminden hemde maglulen emekli olunurmu bilgilendirirseniz sevinirim

Karaboga
Emeklilik maluliyet ya da vergi indiriminden birine dayandırılmak zorunda. Hangisine istinaden emekli olunacaksa şartlar ve sonuçları ona göre belirlenir.

Üst Alt