Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimim var. Emekli olurken benden yeniden rapor istenir mi?

rajnik_22

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar 1990 yılında engelli statüsünden işe girdim ve 2004 yılında vergi indirimi için başvurdum,gittiğim hastane bana % 20 oranında rapor verdi,bu raporum Ankara'ya gitti % 40 ve 3. derece vergi indiriminden faydalanır ve süre belirtilmemiş şekilde geldi,şimdi emekli olmak istiyorum fakat emekli olurken ya da emekli olduktan sonra tekrar rapor ve vergi indirimi belgesi almamı isterlerse Ankara % 40 vermez ve emekli olamam ya da olduğumda maaşımı keserlermi korkusu içindeyim bu korktuğum durum başıma gelirmi gelirse ne yapmam gerekir.

Lütfen yardımcı olurmusunuz şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Vegi indirimi çalışma hayatında bir defa alınır ve tabi süreli değilse ömür boyu geçerlidir.
Merak etmeyin emekli olurken tekrar rapor falan istemezler.
Ben 1989 da aldığım vergi indirimi ile 2008 de emekli oldum.

Ufuk'a ek olarak: bu durum 1 ekim 2008'den önce sigortalı olup emekliliği ssk (4a) statüsünde gerçekleşecek olan kişiler için geçerlidir.

merhaba abiler 2008de sürekli %92 ağır engelli raporum vardı .. işe girdim ve vergi indirimi için vergi dairesine başvurdum ..hastaneye sevk etti 2011 temmuz ayında heyete girdim ,%90 ağır engelli hayır diye rapğor göndermiş maliyeye ben 2013 mayıs ayında tekrar rapor aldım hastaneden kendi isteğimle rapor aslı yokdu bende %94 ağır engelli aldım ben omurilik felçlisiyim L1 kırığı askerden önce ssk girişim var askeden sonra iş kazası sonucu felç oldum şuanda 01.01.1986 doğumluyum.maliyeye giden raporda ağır engelli hayır yazıyor muhtaçlık yok görünüyor emekli olunca maaşım düşükmü olur böyle ağır engelli olmayınca ..

1018 gün ssk primim var 460 günde askerlik borçlanmam var .. maliyedeki rapora göre 2006 ssk giriş 10 yıl şartı var 2016 beklemem lazım ağır engelli değil diye rapor ben ne yapmalıyım bana yardım edin lütfen şuanda elimde %94 ağır engelli rapor var aslı da var elimde vergi dairesine gidip bunu versem olurmu emekli olacağım zaman tekrar benden rapor isterlermi ... 2008-2011 mart tarihleri arasında engelli maaşı aldım sgk daki raporum %92 ağır engelli muhtaç olarak görünüyor.. işe başladım diye engelli maaşımı iptal ettirdim .. nasıl bir yol islemem lazım

ssk girişim 2006 ağustos ayı askerliğim 22 kasım 2007de bitti . iş kazası 14.aralık 2007de oldu
saygılarımla

Malulen emeklilik söz konusu olduğunda vergi indirim hakkı önemsizdir. Malulen emeklilik zamanı geldiğinde sgk sevki ile hastaneye gidip maluliyetini gösterir rapor alman gerekecek.

çok teşekkür ederim bülent abiciğim sağolasın içim rahatladı şimdii

Emeklilik

Arkadaşlar merhaba,işe girişim işçi olarak %40 engelli raporu ile1992 yılında, vergi indirim belgesini %40 olarak 2003 yılında serekli olarak aldım, şimdi emekli olmak istiyorum,emekliliğimde kontrol süresi koyarlarmı koyarlarsa emekli olmaktan vazgeçme gibi bir durum olabilirmi,bu kontrol süresini emekli edipte mi bildiriyorlar yoksa emekli olacağın zaman mı bildiriyorlar,yani seni emekli ederiz ama kontrol süresi koyuyoruz istersen emeklilikten vazgeçebilirsin diyorlarmı.

Teşekkürler

Hocam SGK istediği durumda kontrol şerhi koyabilir
Raporun süreli veya süresiz olması onlar için pek bişey ifade etmiyor.

Önce sehven yaptığım yanlışı düzelteyim işe girişim 1992 değil 1990.
sevgili earibagi kardeşim daha önce arkadaşların verdiği cevap ta böyle bir şey yok ama size de katılıyorum da nasıl böyle bir şey yapabilirler diyelim emekli olduk ve süre koydu malumunuz üzre şimdi aynı oranda rapor almak çok zor kaldı ki engelimde de bir değişme yok,ben ve benim gibi olan engelli arkadaşlar ne yaparlar o zaman, ben şuna güveniyorum benim yüzdeliğimi Ankara yükseltti belki diyorum SGK buna istinaden süre koymaz.

Teşekkür ederim...

Raporda psikiyatri oranları yoksa süre koymuyorlar benim bildiğim.Onun dışında mesela ortopedik rahatsızlığı olan ve sürekli raporu olanlara neye istinaden kontrol şerhi koysunlarki.

İşte öğrenmek istediğim rapora süre koyarlarsa emekli olmaktan vaz geçebilirmiyim normal emekliliğime daha üç yıl var onu beklerim o zaman

rajnik_22,
Vergi indirim hakkı bir kez alınır ve o hak ile emekli olunuz sizden yeniden rapor istenmesi söz konusu olamaz. Emeklilik şartları yerine getirmiş iseniz ilk önce ssk ya gidip kıdem tazminatını alır emekli olabilir yazısı alacaksınız sonra iş yerinize gelip emeklilik için çıkış alacak ve tekrar ssk ya emekli olmak için müracaat edeceksiniz.
Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta ise malulen emeklilik değilde vergi indirim hakkı ile erken emeklilik için müracaat edeceksiniz.

Vergi indirim hakkınızda bir süre kısıtlaması yoksa, sgk da emekliliği süresiz olarak onaylayacaktır. Sizde tereddüte yol açan şey nedir, tam anlayamadım?

Cevabınız için teşekkür ederim OturanBoğa,beni tereddüte düşüren forumda bazı arkadaşlara vergi indirimi aldıkları ve raporlarının süresiz oldukları halde sgk nın süre koyup tekrar kontrole gidince aynı oranda rapor vermemeleri maaşlarının kesilmesi ve mağdur olmaları.

Nadir de olsa bu tür bir uygulamaya gidebiliyor SGK. Genellikle psikiyatrik tanılı raporlar için ayak diriyor...

Rahatsızlığım psikolojik değil korkmama gerek yokmu diyorsunuz

muhendis3232
Kamuda gibi genel bir ifade kullanmanız yanlış.
Kamuda sadece 4C li devlet memurlarının emekliliği vergi indirimi kapsamı dışındadır.
1 Ekim 2008 öncesi girişi olan kamu işçilerinin emekliliği yine vergi indirimi iledir.
193 sayılı gelir vergisi kanununun 31. maddesi sadece 4 A sigortalılarını kapsamaktadır.

Ufukalp bey tam anlamadım. kamuda mühendisim vergi indirimi aldım sürekli. diğerlerinden farkım nedir ki ben emekli olmak istediğimde tekrar hastaneye sevk ediliyorum raporum sürekli vergi indirimim sürekli

muhendis3232
Vergi indirimi ile emeklilik 193 sayılı gelir vergisi kanununun 31. maddesine istinaden yapılmaktadır.
Bu madde ise sadece 4A sigortalılarına hitap etmektedir. Bunu da kanun yapıcılarına sormak lazım.
Zaten bu ayrılık kaldırıldı artık.
Sigorta başlangıç tarihi 1 Ekim 2008 sonrası olan herkes artık aynı kapsamda.
Bu tarihten sonra girişliler için artık vergi indirimi ile emeklilik yoktur.

engelli memur çalışanları emekli olmadan önce tekrardan rapor isteniyormu raporum sürekli

@cem35
Evet istenir.
Mevcut rapor başvuru için kabul edilse dahi kurum tarafından emeklilik yönünden tekrar değerlendirilir. .
2008 den önce 5434 kapsamında engelli memur olarak atandı iseniz istenmez.

cem35
Vergi indiriminde olduğu şekilde bir garantiniz yok.
Zamanı geldiğinde yeni bir raporla değerlendirilecek.

Ufukalp

benim ilk işe giriş 27,12,2007 4a sonrası 2015 kamu engelli memur olarak atandım rapor tarihi 2013 buda sanırım etkilemiyor

muhendis3232
Etkilemez.
5434 kapsamında 2008 öncesi engelli memur olarak atanmış olmanız gerekiyor.

Ben 2017 yılında engelli memur olarak kamu kurumuna girdim. 2001 yılında Asteğmen olarak askerlik yaptığımdan dolayı kanun maddem 5434 olarak belirlendi. Engelli raporunu ve vergi indirimini kuruma katılışım yapılırken beyan ettim. SGK da 4400 sigortalı günüm var. Ben gelecek sene emeklilik için başvuracağım ama benden tekrar rapor isterler mi acaba? KOAH ve kalp rahatsızlığından dolayı %52 engelim var.

bergun76
Yeni rapor istenir, ya da mevcut rapor ile başvurursunuz alınsa bile kurum sağlık kurulu tarafından emeklilik yönünden tekrar değerlendirilir.
Her ne kadar 2001 yılında emekli sandığı bünyesinde başlangıcınız olsa da, engelli kontenjanında olmadığı için 2008 öncesi engelli kontenjanından atanmış memur kategorisine girmiyorsunuz.

Evet. Muallakta kalan nokta "2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa işe başlamış" olanlar ibaresi. Benim kanun maddem emeklilikte 5434 olacak. ona göre işlem göreceğim. Bu biraz kafa karıştırıcı. İkinci konu tekrar rapor istenmesi durumunun yasallığı. Ben memuriyete başlamadan önce 2013 yılında %52 rapor aldım. 2017'de işe başlarken yine aynı oranda rapor alıp, kuruma sundum. Burada sürekli ibaresi yer almakta. Aynı zamanda 2013 yılında usulüne uygun olarak rapor Gelir idaresi başkanlığına gönderilip aynı oranda onaylanarak vergi indirim yazısıda alındı. Burada kurumların nasıl bir uygulama yapacağı konusunda belirsizlik var gibi. Benden emeklilikte tekrar rapor istenirse, dava açmayı düşünüyorum. Çünki kurumların devamlılığı ilkesi gereği "sürekli" ibaresi olan bir rapor üstüne tekrar rapor istemek hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Sendikamda bu konuda beni destekleyeceğini bildirmişti.

Üst Alt