Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indiriminde hastanenin vereceği rapor esas alınacak..?

OturanBoğa

Yönetici
Konular
677
Reaksiyonlar
1,218
Dün yayınlanan özürlülere verilecek sağlık raporları hakkındaki yönetmelikte şöyle bir madde var:

Vergi indirimine esas raporlar

MADDE 15 – (1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır.
http://www.engelliler.biz/forum/sag...ari-hakkinda-yonetmelik-16-aralik-2010-a.html

Bu maddeyi tam anlayamadım. İki anlama gelebilir:
1) Hastanenin defterdarlığa gönderdiği rapor kesindir, vergi indirimi için bu rapor temel alınır;
2) Bireysel başvuru ile alınan ve defterdarlığa verilen rapor geçersizdir, ille de hastanenin defterdarlığa göndermesi gerekir.

Bu ikisinden hangisi için yazılmış bu madde, anlamadım!? Konuya dair güncel bilgiye erişen arkadaşımız olursa lütfen bizimle paylaşsın.

Bu durum da Ankara da ki merkez sağlık kurulu kalktı mı ?

Önceki yönetmelikte de bu madde var zaten. Ama önceki yönetmelikte vergi indirimi için istenecek özürlü sağlık kurulu raporlarının nihai kararları, önceki yönetmeliğin kapsamı dışındaydı. Dolayısıyla bireysel başvuruyla alınmış raporlar kabul edilmeyebiliyordu.
Fakat şimdi vergi indirimi için istenecek özürlü sağlık kurulu raporlarının nihai kararları bu yönetmeliğin kapsamına alınmış. Dolayısıyla bireysel başvuru ile alınan raporlar da geçerlidir.
Önemli olan, alınan raporun bu yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiş olmasıdır.

birileri aydınlatsa bizleri iyi olacak 1999 yılında verilen %40 süreklidir raporla emekli olabilirmiyim olamaz mıyım benim için bu önemli

yeni heyet raporu alacağım

Ankaradaki ölçüte göre, rapor veren hastanelerin raporunu , Ankara zaten düşüremiyordu buradaki püf nokta hastane ve Ankaranın aynı özürlülük ölçütüne göre sınıflandırma yapması.Bazı hastanelerin bu ölçütten hala haberleri yok sadece yüzde veriyor verdiği yüzde neye göre veriyor karmaşa burdaydı zaten.

Aynı hastalığa sahip birinin rapor oranı aynı devlet hastanesinden Ankaraya gidip geldikten sonra farklı oranda gelebiliyordu.Bunu biz yaşadık ölçünün ne oldğunuda bilmiyorduk.MADDE 15 – (1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır.
Benim burdan anladığım Defderdarlıktan alınan sevkle hasnaneye gidilecek bu çok önemli biz iş bulma kurumunun sevkiyle devlet hastanesine gidip rapor almıştık bunu yenilememizi istediler.Tekrar rapor alıncada rapor oranlarımız düşük gelmişti.Defterdarlığa rapor götürülecek yada hastane gönderecek ki kişiye yapılacak vergi indirimi oranı belirlensin.

hastane olayı dogru kendi başvuruların kabul edilmiyor maliye sevki olmadan

Yeni yönetmeliğe göre rapor alan var mı ? Ankara 'ya gidiyor mu raporlar yine ?

tabiki gidiyor ordada aynı şekil kurulda incelenip karar veriliyor benimki onaylanmış telefonla ögrendim sonucu bekliyorum iş yerine gelicekmiş

Sağlık bakanlığı sınavı için şahsen başvurup özürlü raporu almıştım. Sonra da Çalışma Bakanlığının sınavına girip kazandım. Maliye bunu kabul etmeyecek mi yani ?

bence etmez ikiside ayrı mevzular için alınmış zor bir şey degil maliye seni sevk etsin bir hastaneye direk emeklilik için yeterlidir

Ankaradakiler aynı ise yeni yönetmeliğin pek bir değişiklik getireceğine inanmıyorum seçim öncesi göz boyama...
rapor alıp göreceğiz...

Peki şu an sigortalı yada herhangi bir sandığa bağlı çalışmıyoruz,prim günüm 4178, sigortalılık başlangıcım 1992, yani bu durumda dışarıdan vergi indirimi yazısına başvurabilirmiyiz ve bu nasıl olacak bilen var mı?

direk emeklilik için başvur sgk ya müracat et seni hastaneye sevk eder raporun yeterliyse emekli olursun

merhaba arkadaşlar
ben 26.11.2010 tarhinde orman işlet.müd.memur olarak atandım
ben den de vergi indirimi ve emeklilikte yararlanacaksınız dediler.
benim engelim%49 skolyoz rapororanımı değiştirirler yani düşer mi?
bana vergi indirimi şartı koydular .bu olması gerekiyor dediler.

metin türk;

metin bey,önce vergi indrimi yazsızı almam gerekmiyor mu,

vergi indirimi çalışan özürlüler için geçerli çalışmıyorum demişsin

Yeni yönetmeliğe göre benim oranım %50 görünüyor ama 2008'de Vergi indirimi için verilen rapordaki oran %40 bu rapordaki oran geçerli mi yoksa tekrar müracat edip yeni yönetmeliğe göre alınacak rapor oranı geçerli olur mu ?

bu demektir ki kargaşa halla devam ediyor net birşey yok ortada yazık çalışmalarına emeklerine nazık

Şuan çalışmayan kişi için özürlü raporu alırken hastaneye vergi indirimi işkur kaydı ve işe girmek için gibi dilekçe vererek özürlü raporunun sağladığı bütün haklardan yararlanılabilir mi?Ayrıca yeni yasada Vergi indirimi için % kaç rapor gerekiyor?

metin kardes

sen en zaman basvurdun ne zaman onaylandı bende 7 aralıkda heyete girdim 16 aralıktan once bana soyldilerki eski telefonda eskiye gore degerlendireleceksiniz siz dediler sen hangi yasaya gore degerlendirildin

metın arkadasımızınkı sanırım eskı yasay gore duzenlendı

Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakında Yönetmelik, 193 sayılı Kanun'a dayanılarak da hazırlandı. Bu konuda aynı Yönetmelik şöyle der:
" Dayanak
MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Dolayısıyla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu değişik 31. maddesine göre hazırlanan "Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmelik"te düzenlemeler olması gerekiyor. Çünkü vergi indirimine esas alınan özürlü sağlık kurulu raporlarında artık şimdiki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakında Yönetmelik" hükümleri geçerlidir.

Şu kısım, daha önceki Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakında Yönetmeliğin kapsamı dışında tutulmuştu :
"...ve vergi indirimi için istenecek özürlü sağlık kurulu raporlarının nihai kararları bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilmez."

Oysa şimdiki Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakında Yönetmeliği Kapsam bölümünde bu ifade yok. Dolayısıyla vergi indirimi için istenecek özürlü sağlık kurulu raporlarının nihai kararları da bu Yönetmelik kapsamında.
Aksi olsaydı yani daha önceki gibi
"...ve vergi indirimi için istenecek özürlü sağlık kurulu raporlarının nihai kararları bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilmez." denseydi,
işte o zaman "Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmeliğe" göre nihai karar alma hakları olur ve şimdiki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakında Yönetmeliği" esaslarına göre alınmış özürlü sağlık kurulu raporunu yeniden değerlendirebilirlerdi.

Sonuç olarak, ilgililerin şimdiki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğindeki" değişiklikleri göz önüne alarak uygun düzenleme yapması gerekiyor.
Çünkü "Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmelik" hiçbir değişiklik, düzenlme yapılmadan halen aynen duruyor.
Oysa bu durum çok sakıncalı ve yasal değil.

"Acaba bu yeni Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakında Yönetmeliğe uygun düzenleme ya da açıklamalar var mı? diye baktım. Ben mi bulamadım bilmiyorum. Ama bulamadım...

fsam;

Fsam, siz vergi indirimini almışsınız tekrardan vergi indirimi almanız size hiçbir fayda sağlamaz... oranınız %60 üzerine çıkarsa ; bu durumda 3. derece vergi indrimi hakkınızı 2. dereceye çıkarmakta faydası olabilir.

2006 yılından önceki raporlar iptal yani geçersiz halde. yebiden rapor alman gerek.ben öyle yaptım.

Üst Alt