Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indiriminden yararlanan biri malulen emekli olabilir mi?

arzu35

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
1
arkadaşlar benim sigorta girişim 1992. rahatsızlandığım yıl 1998. şu an çalışıyorum ve vergi indiriminden yararlanıyorum. merak ettiğim şu ilerde malulen emeklilik için başvurduğumda siz vergi indiriminden yararlanıyorsunuz malulen emeklilik isteyemessiniz demezler değil mi? yani vergi indiriminden yararlanan malulen emeklilik isteyebilir di mi?

birde ben tek bir hastalık geçiren biriyim fakat beni işitme engelli yaptı, nefes alma zorluğu çekiyorum ağız fazla açılmıyo yeme zorluğu ve her türlü gıda yiyemiyorum. bunun gibi daha neler bunları bana yapan tek bir hastalık yani baltazar formulu kalkmış ve tek birhastalığınız %60 olucakmış. işte bunlar benim tek hastalığım. ilerde malulen emeklilik istediğimde bunlarıda görürler mi?
Not: HASTALIĞIM KANSERDİ. BEYNİN ALTINDA NAZOFARENKS BÖLGESİNDE TÜMÖRDÜ. RADYOTERAPİ VE KEMOTERAPİ GÖRDÜM TÜMÖRLE BERABER İYİ HÜCRELERİMİDE ÖLDÜRDÜ

Çalışabilecek durumda olan bir malulen emekli olamaz.Malülen emeklilik ayrı bir konu olup, senin emekliliğin kademeli erken emekliliğe göre değerlendirilecek.Erken emeklilik için gereken vergi indirimini almışsın. Buda ne az %40 engelli olduğunu gösterir.1992 Yılında sigorta prim yatmışsa 1992 işe giriş tarihi baz alınır.(1992 yılında 18 yaşını tamamlamış olduğunu farzediyoruz) Buna göre 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 prim gününe ihtiyacın var. Sigortalılık süresi 2008 yılında dolmuş 3760 prim gününü de doldurmuşsan başvurman halinde emekli edilirsin.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var;
Erken emeklilik için süre şartınızı yerine getirmişsiniz,ve vergi indirim hakkınız da var.
Eğer bu zamana kadar ödenmiş toplam 3.760 prim gününüz varsa malulen emekliliğe zaten gerek yok,vergi indirimi ile erken emekli olabilirsiniz.
Ancak...
Prim gün sayınız çok az ise ve şartlarınız uyduğu takdirde malulen emekliliği düşünecekseniz,aşağıdaki şartlara da uygunsanız malulen emeklilik için başvurabilirsiniz.
1-İlk sigortalı olduğu tarihte malullüğü gerektirecek oranda (%60) işgücü kaybı bulunmamak. (sigorta başlangıcınızı 1992,rahatsızlığınızın başlangıcını ise 1998 olarak belirttiğinize göre bu şart tamam)
2-En az 10 yıllık sigortalılık süresi (bu da tamam)
3-En az 1800 gün prim gün sayısı
Vergi indiriminden faydalanmıyor olmak gibi bir şart ben duymadım.
Çalışamıyor olmak göreceli bir kavramdır,kimi %60 engelle çalışamazken,kimi ise %90 engelle çalışabilmektedir.Sağlık yönünden aranan tek şart çalışma süreci içerisinde olmak şartıyla %60 ve üzeri işgücü kaybına uğramış olmaktır.
Kısaca;erken emeklilik için priminiz oldukça eksikse,siz de beklemek istemiyorsanız,1800 gün priminiz varsa ve %60 rapor alabileceğinize inanıyorsanız malulen emeklilik için başvurabilirsiniz.
Bir de tavsiye;erken emeklilik için az bir prime ihtiyacınız varsa malulen emekliliği düşünmeyiniz,az daha sabrediniz.
Unutmayın ki,malulen emekli olanlar bir daha çalışamazlar,hayatın neler getireceği belli olmuyor.
Sağlık ve esenlikler.

Kimin çalışıp-çalışamadığına Sgk nın sevk edeceği hastane karar verecek olup, sevkedilen hastaneden alınan rapora göre hareket etmek en güzelidir. Görünen duruma göre de çalışabilir ve birinin bakımına muhtaç olmadığınıza dair bir rapor verileceğine dair bir yorum yapabiliriz.

arkadaşlar ben %52 raporluyum ve elbette çalışmak zor geliyor ama devlet emekli olman için malulen emekli özürlü olarak bir iş yerinde çalışma zorunluluğu tutuyor dışardan ödemek gibi bir seçenek olsaydı çalışmazdım çünkü çabuk yoruluyorum ama malesef emekli olmak için mecburum.gördüğüm tedavi bütün vüvut fonksiyonlarımı %52 den de fazla yok etti.

Arzu kardeşim prim gününü belirtmemişsin şayet 1800 prim gününü bir şekilde tamamlarsan verdiğin bilgilere göre malulen de emekli edilirsin. Yalnız malulen emeklilik durumunda her halukarda SGK seni muhakkak tekrardan hastaneye sevkedecektir.

Üst Alt