Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indiriminin calisana faydalari..?

yarali75

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

1999 Kasim ayi ise girisliyim. Su an 5000'e yakin prim gunum var. Halen Teknokent'te faaliyet gosteren ozel bir firmada sigortali olarak calisiyorum. Sigorta primlerim oldukca yuksek ve calismaya devam etmek istiyorum. Maasim net maas olarak yatirilmakta.

{vergi indiriminde asgari gecim indiriminin de bir parametre oldugunu farkettim. Bekarim, cocugum yok}

2007 yilinda bobrek nakli oldum. Yeni cikan kanunla ilgili son gelismeleri cok yakindan takip edemedim. Simdi konuyu arastiriyorum.

Oncelikle malulen emeklilik konusundan, emeklilikten sonra sigortali olarak calisamayacagim icin vazgectim. SGK'ya gidip sordugumda SGK'li olarak calismaya devam etmemin hicbir sekilde mumkun olmadigini soylediler. Bu konuda farkli bir durum, yorum sozkonusu mudur?

SGK'da danistigim kisi vergi indiriminden faydalanabilecegimi soyledi. Bununla ilgili proseduru ogrendim. Anladigim kadariyla vergi dairesine basvurarak sevk alacagim, engellilik durumuma ait rapor alacagim ve vergi dairesine basvurarak vergi indiriminden faydalanabilecegim. Bu konuda ise sorularim var:
1. Isyerimde zaten net maas ile calistigim icin bu vergi indirimi sirket acisindan anlamli olacaktir, kisisel olarak alacagim maasta herhangi bir artis olmaz dusuncesindeyim. Belki calistigim isyeri ile goruserek onlarin vergi indiriminden fayda saglayacagi kismin maasima artis olarak yansitilmasi mumkun olabilir sadece. Ama sirketim zaten Teknokent'te faaliyet gosterdigi icin vergi muafiyetlerinden faydalaniyor. Dolayisiyla benim vergi indirimimin sirkete de pek fazla bir yansimasi olmayacaktir.
Bu konuda yorum alabilir miyim?
2. Maas disinda bu vergi indiriminin baska alanlarda bir katkisi var midir? Atiyorum, ev, araba vs alirken daha az vergi odenmesi, otoparklarda engelli park yerini kullanabilme vs. bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Herkese simdiden tesekkurler.

yarali75
Organize sanayi bölgesinde faliyet gösteren bir firmada çalışan işçilerden zaten gelir vergisi kesilmediğinden bu işçiler agi ve vergi indirimi ile artı bir gelir elde edemezler.Vergi indiriminin size maaşa yansıma yönünden bir katkısı olmamakla beraber erken emekli olmanızı sağlayacaktır. Şirketim vergi muafiyetinden faydalanıyor sözünüzden organize sanayi bölgesinde olduğunuz varsayımını çıkardım.
Vergi indiriminin ev, araba vs alırken herhangi bir katkısı yoktur.
Nakil olmadan önce %90 rapor alıp ötv muafiyetli araç alabilirdiniz ancak nakilden sonra oran %70 e düştüğünden bu artık mümkün değil.
Vergi indiriminin üzerindeki sağlık kurulu raporunu çoğaltarak yukarıda linki verilen engelli haklarından durumunuza uygun olanlardan faydalanabilirsiniz.

Organize sanayi veya serbest bölgede değil şirket, Teknokent'te. ARGE teşviğinden faydalanılıyor ve ARGE'de esasen teşvik çalışan'ın gelir vergisinde indirim de içeriyor. Ancak zaten firma bu gelir vergisi indirimini de dikkate alarak, piyasanın biraz üzerinde bir ücret verebiliyor. dolayısıyla bu gelir vergisi indirimini de bana verdiği net maaşa yansıtmış durumda. dolayısıyla engelli vergi indiriminin yapılacağı vergi tutarı daha da düşük bir rakam olduğu için, anlamlı bir rakam oluşturmaz diye düşünüyorum.

Linkteki haklardan erken emeklilik hakkının kapsamı ve şartları nedir?
Ufukalp

yarali75
Böbrek nakillisiniz ve sizin durumundakilere sanırım %70 oranında rapor veriliyor.
1999 Kasım sigorta girişli olarak %70 raporunuzla 2.derece vergi indirimine hak kazandığınızda emeklilik kriteri olarak 17 yıl ve 3840 prim gününe tabi olursunuz.
Prim gün sayınız fazlasıyla yeterli. Kasım 1999 + 17 = Kasım 2016 tarihinde erken emekliliğe hak kazanırsınız.
Vergi indirimi ile erken emekli olduğunuzda sgdp kapsamında sigortalı olarak çalışmaya devam edebilir iki maaşınızı birden alabilirsiniz.
NOT; Yukarıdaki emeklilik hesabında Kasım 1999 tarihinde 18 yaşınızı doldurmuş olduğunuzu farzettim.

Üst Alt