Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi muafiyetiyle ithal edilen aracın başkasına satışında Naklihane onayı gerekli mi

coolbreeze

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar yurt dışından getirttiği aracı 5 yıl dolmadan engelli bir başka kişiye satan vars,a bana bilgi verebilir mi?
Alacak kişininde Naklihanede heyete girmesi gerekiyor mu? Aracın devri için Ankara'ya gitmek şart mı?

Evet, bildiğim kadarıyla heyetin onayı gerekli. Ama böyle bir deneyimi olan arkadaşlar daha iyi bilir..?

Bazı arkadaşlar orada engellilere devirde 1000 tl masraf olucağını söylüyor bunun aslını bilen var mı? eğer ki varsa bence çok saçma bişey.

ithal edilen araç satılırken vergi alınıyor mu?

arkadaşlar iyi günler. ben 6 yıl önce yurtdışından getirttiğim aracımı satmak düşüncesindeyim fakat bu aracı satarken ankarada bedelsiz naklihanede alıcak kişiden vergi alınıyormu yada ne gibi işlemler yapılıyor. masraflar neler oluyor araç satan arkadaş varsa bilgilendirirse sevinirim.

coolbreeze

konu biraz karışık ve değişen mevzuat ve ondan daha da çok değişmeyen kafalar nedeniyle biraz uğraştırıcı olabilir. zamanında epey uğraşmış (ancak sonuç almış) biri olarak söylüyorum.

bir arkadaştan duyduğum kadarıyla gümrük şu anda 5 yılı doldursa dahi özel tüketim vergisi talep ediyormuş. ki bu vergi alınacak paranın 500-600 mü yoksa 5000-6000 mi (araca göre biraz daha aşağı ya da yukarı olabilir) olacağını belirler. şimdi gelelim günümüzdeki mevzuat durumuna :

2008/temmuz ayından önce özel tüketim vergisinden istisna olarak alınan (ister yurt içinden ister yurt dışından) araçların satışında (ya da gümrükle ilişiğinin kesilmesinde) yasa gereği kaç yıl geçerse geçsin ötv tahsil ediliyordu. ancak 2008 yılında yapılan değişiklikle satışta ötv tahsiline neden olan madde şu hale geldi (ötv kanunu madde-15/2-a) :
.....
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica][SIZE=2]2. a) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulanan malların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır. (5766 Sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle eklenen hüküm, Yürürlük: 01.07.2008) Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz. [/SIZE][/FONT]
.....

görüldüğü gibi artık 5 yılı aşkın kullanımda gümrüğün ötv talep etmesine neden olacak bir yasal dayanak YOK. ancak gümrük hala vergiyi talep ediyormuş diye duydum. bedelsiz e başvur bakalım ne diyecekler. ben de merak ediyorum.

son olarak gümrükle ilgili şunu söyleyeyim. gümrük teşkilatı bana göre garip insanların bilinmeyen bir mevzuata göre görev yaptığı, stephen king filmi seti gibi gerçeküstü bir yer. kimseye bir şey anlatman mümkün olmadığı gibi, neredeyse müdürün kapısının nerede olduğunu bilmeyen ve onun için seni komisyonculara yönlendiren memurlarla dolu. ya da benim deneyimim öyleydi. zamanında bırak ötv değişikliğini, ötv diye bir şeyin olmadığı zamanda ithal ettiğim arabam için "yararlandığım" ötv istisnasından dolayı satışta ötv istediler. ve bu işi nakilhane ile değil, defterdarlıktan (şimdi vergi dairesi başkanlığı) görüş alarak müsteşarlığa başvurarak çözdüm. müsteşarlık bile böyle basit bir konuda tekrar maliyeden görüş isteyerek beni aylarca uğraştırdı.

kısacası bazı masrafların olsa da kesinlikle ötv ödeme. ve bu değişikliği oradakilere anlatmaya çalış, olmazsa vergi dairesi başkanlığından görüş alarak gümrük müsteşarlığına başvur.

inşallah kulağıma gelenler yanlıştır ve gümrük 5 yılı aşan araçlar için ötv istemiyordur. eğer istiyorsa bol şans, zira ihtiyacın olacak :)

hüseyin çok teşekkür ederim değerli bilgilerin için. ben yaklaşık 1 ay önce bedelsizden aracımı o gün engelli olmayan birine satmak için çıkıcak vergi miktarı için yazı yazdım ve inanamıyacaksınız ama bana 9.500 tl fiyat çıkardılar. arabam 1996 model vectra. bunu engelli birisine devrederken alan kişiden bir vergi adı altında para isteniyor mu peki? bedelsize telefonla ulaştığımda bir memur bayan aracın ithal ettiğim zaman üzerinde olan aksesuarlarda değişiklik yoksa herhangi bir vergi alınmadığını söyledi. fakat ona rağmen görüştüğüm birkaç arkadaş ısrarla alındığını söylüyor. kafam çok karıştı.

sevgili coolbreeze eğer 9500 TL istediler ise kesinlikle ötv talep ediyorlar. ötv konusunda dediğim yöntemi (önce vergi dairesi başkanlığından görüş alıp sonra gümrük müsteşarlığına başvurmak) kullan. zira bedelsiz müdürlüğüne hiçbirşey anlatamazsın, anlamazlar. uygulamada bu vergiyi satın aldığın kişiden değil sende isterler. yani vergiyi ödeyip ilişik kesmen, trafik tescile yazılmış "sakıncası yoktur" yazısı alman gerek. ancak dediğim gibi bu miktar kesinlikle yasal değil ve geç de olsa sonuç alacağına eminim.

ancak engelli birisine devredersen hiçbir şekilde vergi alınmıyor. görüştüğün arkadaşların durumu farklı olabilir veya birkaç aksesuara ilişkin cüz'i bir vergi alınmış olabilir.

Üst Alt