Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi mükellefliği olması 2022 aylığı almamıza engel olur mu?

sshad33

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
@Kalem

Merhaba Babam için engelli aylığı bağlanacak konu açamadığım için burdan cevap olarak yazıyorum lütfen yardımcı olursanız sevinriim.
babamın pazar yerleri var vergi mükellefi sosyal hizmete gittiğimizde bir başkası vardı ve vergi mükellefi olduğu için geri çevridi 1-2 ay sonrasında gittiğimizdede oto galeri vergi mükellefliği var pazar yeri vergi mükellefliği var dedi başvuruyu alalım heyete bırakalım dedi . pazar yeri kirasından gelir 500 tl civarı sizce aylık bağlanır mı ?

bir sorum da ben şuanda işsizim çalışmıyorum bu aylığın bağlanmasından sonra gelir seviyesi tutmuyor ne kadar süre içinde tekrar gelir testi yapılır ve aylık kesilir ve bu verilen ücret geri istenir mi bi cezası olur mu ? birde gelir tespiti yapılırken hanedeki işsiz sayısı gelir testine dahil edilmiyormuş yok sayılıyormuş bu doğrumu? teşekkür ederim şimdiden iyi günler.

sshad33
babanın SGK kaydı var mı?

sosyal hizmetlere gittiğini yazmışsın. 2022 aylıkları ile ilgili tüm iş ve işlemler vakıflar (SYDV) aracılığıyla yapılır. baban vakfa başvurmadı mı?
2022 engelli aylığı için vakfa başvurmak şarttır.

babanın SGK kaydı yoksa 2022 aylık başvurusu alınır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 1.1.2019 itibariyle 609,67 TL altında çıkarsa 2022 aylığı baglanır. aksi durumda bağlanmaz.

ikinci paragrafta yazdıklarını tam anlayamadım. sen 2022 aylığı mı alıyorsun şu an?

2022 aylığı alan kişinin SGK kaydı yoksa, hane geliri de sınırı geçiyorsa yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra aylık kesilir. lakin yersiz ödeme iddiasıyla borç çıkartılmaz.

ÖRNEK:
Ahmet'in SGK kaydı yok(sigortalı çalışan değil, bağkurlu değil, istege bağlı prim ödemiyor, SGK'dan aylık ve gelir hakkı yok), hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı uygunken 2022 aylığına başvurmuş ve 2022 aylığı baglanmış. Ancak 2022 aylığı alıyorken babası çalışmaya başlamış ve hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiş. 7 ay aylık aldıktan sonra vakıftan hanesine gelmişler ve sosyal incelemesi yapılmış. akabinde vakıf mütevelli heyeti Ahmet'in muhtaçlıktan çıktıgı konusunda karar vermiş.
heyetin muhtaçlıktan çıkma kararı doğrultusunda Ahmet'in 2022 aylığı kesilir. lakin yersiz ödeme iddiasıyla borç çıkartılmaz.

Vergi mükellefiyeti tesis edilen kişi için Bağkur zaten zorunludur.

Ufukalp vergi mükellefiyeti ile ilgili bilgim olmadığı için genel cevap verdim ben de:) eger dediğin gibiyse, bagkurlu olan biri (Sigortalı) 2022 aylığını unutsun. sigortalı birinin 2022 aylığı başvurusu bile alınamaz. hane gelirine hiç bakılmaz.

Kalem
Evet öyle, onun için yazdım zaten.
Bağkur zorunluluğu istisnası sadece emekli olup kendi namına çalışarak vergi mükellefi olanlar için. Onlar da zaten emekli maaşı aldıkları için başvuramazlar.

Merhaba Babam pazar yeri olduğu için engelli aylığı kapısından hep bizi çevirdiler oysaki pazar yeri 3 pazar yerimiz var vergisi kirasını geçiyor satamıyoruzda çünkü devir parası pazar parasından pahalı en son bi memur sağolsun oto galerici vergisi var pazar yeri vergisi var dendi başvuruy aldı memur geldi 1550 tl pazar yerinden hariç gelirimiz var borcunuz var mı vs soru sordu neden acaba? birde evin kendimize ait olması geliri etkiler mi? bağlanır mı bu durumda maaş e devlette başvuru durumunda gözüküyor iptal olsa bu ekran gözükür mü acaba? son olarak aylık bağlandıktan sonra ben bir işe girsem aylık kesilir mi ? babam için alıyoruz aylığı ben bir işe girersem gereken geliri geçiyor teşekkürler

sgk kaydı 400 gün var sadece malulen emeklilik başvuramıyor o yüzden 1980 lerden kalma 400 gün bağkur konusuda vergi mükellefi ama pazar yeri vergisi olduğu için isteğe bağlı bağkur yapabiliyor hiç açtırmamış yatırmamış yani bağkur primi ya da borcu hiç yok

@sshad33
Söylediklerinizden hiç bir şey anlamadım.

Pazar yeri almak için zaten vergi levhası ve esnaf odası kaydı ilgili belediye tarafından mecbur isteniyor. Esnaf odası kaydı olanlar ise eğer emekli değillerse mecburen bağkurlu olmak zorunda.

Belli yeri olan pazarcı esnafı da zaten gerçek usulde vergiye tabi. Belediyeye ödenen pazar yeri işgaliye ücreti farklı, esnaf olarak vergi mükellefiyeti farklı şeyler.

Pazaryeri vergisi diye bir şey yoktur. Pazaryeri esnafı beyannamelerini verir, KDV de öder, gelir vergisi de öder, muhasebeciye verdiği ücret üzerinden stopaj da öder.

@Ufukalp

bağkur hiç ödenmemiş hocam açılmamış yani borcu yok gss yararlanıyor babam dediğiniz tüm ücretleride veriyoruz pazar yerini kiraya veriyoruz o kiralar tüm o vergilere gidiyor pazar yeri vergisi derken pazar olduğu için vergi mükellefiyiz onu kastettim vergi mükellefi olup engelli aylığı bağlanan sadece taksiscilermiş sanırım bir istisna olur inşallah babamada bağlanır

@Kalem

Abla babamın maaşı e devlette devam ediyor gözüküyor bu maaş bağlandığı anlamındamı ? birde başvuru tarihi 23.01.2019 olarak gözüküyor babam ne zaman alır aylığını ve başvuru tarihiniden itibaren mi alır ve engelli aylığı için şartları oluşturan biri yeşil kartta alabilri mi ? aydınlatırsan sevinirim . teşekkürler

Üst Alt