Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yakınımıza şizofreni teşhisi konuldu, ne yapacağımızı bilmiyoruz!?

uzgun32

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar, yakın akrabamıza bu teşhis kondu. Son bir yılı aşkındır dini inancını kaybetti ve o kaybetmeden sonra bir türlü iyileşemiyor. İnanın bir yılın3/4 ünü hastanede geçirdi, yine hastanedne çıktı ilk çıktığında biraz iyi gibiydi ama tekrardan başladı kendi kendine konuşmaya bizimle muhabbeti kesmeye ve gece uyumamaya, onun akrabası yakını onu sevenler olarak yine çıkmazalra girdik... Hastane süreci onun için nasıl zorsa bizler içinde o kadar zor. Bu hastalığı kabul etmiyor, kendini uzayların kralı lideri olarak görüyor ve inancı yok. Bizler neler yapmalıyız, kendi kendine konuşurken kiminle konuştuğunu sormalımıyız, yoksa o konuşurken bizler içimizden kan mı ağlamalıyı? bizler ne yapalım arkadaşlar, bu arada ilaçları içiyor ve ayda bir iğne oluyor. İlaçlara rağmen nasıl bsöye oluyor

ilaçlara rağmen hiç düzelme olmaması az görünür bir durum

mmmy1983

şuan ilacını alıyor ve aylık iğnesi yapıldı zaten hastanedne çıkalı bir ay da olmadı bile , bir yıldır max 4 ay hastenede yatıyor ve çıkıyor sonra 2 haftayı geçtiğinde tekrar atak dönemi yaşıyor. Biz şaşırdık kaldık artık

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM

iğnenin adına bilmiyorum, öğrenince yazarım inşallah. Hiç yüzü gülmüyor yaa.. Ne konuştuğunu kiminle konuştuğunu sorsak ters teppki yapar mı acaba?

uzgun32 Tedavisi uzun yıllar sürecek bir maratondur . İlaç kullandı hemen iyi oldu gibi beklentiye girmeyin . Önceden dediğim gibi çok zorlu bir süreçtesiniz .

İlaçların yan etkileri de var kişiyi etkileyen ve mizaç şeklinde donukluk yapan .

uzgun32

benim aklıma takılanlar

1) o kişi size göre daha önce normal miydi?
2) ne mezunu?
3) kişi ile iletişimde gereken özeni gösterdiniz mi?

yoksa her şeyi oluruna mı bıraktınız?
4) yaşadığı önemli bir olaydan sonra mı oldu (mesela bir yakınını kaybetmesi vb.) yoksa size göre kendi kendine mi oldu ?

geçmiş olsun.

Son düzenleme:
ahmet22

İlk olarak 10+ yılı aşkındır bu teşhis konalı.
Daha önce yani son 1 ya da 1,5 yıl öncesine kadar çok daha normaldi, ilaçlarını içtiği sürece hiçbir sorun yoktu. Güler eğlenirdi ki ben 1,5 yıl öncesine kadar kesinlikle hasta değil bizi kullanıyor derdim... O kadar güzel gidiyordu herşey.

Kişi ile her zaman iletişimdeyiz ama bize sınır koyuyor ve kesinlikle ilgilenmeye çalışıyorUZ ya biz gidiyoruz ya o geliyor sürekli eğlendirmeye çalıyoruz.

Onun dışında iyi bir işi var çok şükür. Nasıl bu şekilde aniden hastalanıyor onu anlamış anlayabilmiş değiliz. İnanın o gülse eğlense hepimiz mutlu oluyoruz, o bizim bir aile bireyimiz ve ne zaman mutsuz olsa bütün aileye sirayet ediyor mutsuzluk. Ayrıyeten onu atak dönemine sokacak bir durum yaşamadık, kendini değersiz gibi hissettiğini söylemişti bir dönem atak geçirirken.

-DORLİON-
Hastaneden çıktığında biraz daha iyiydi, sanki iğneden sonra böyle ketumlaştı böyle kapattı kendini kapattı bizlere

@uzgun32 İlaç ve rahatsızlığın etkisi ile normal davranışlardır .
. Aylarca evden çıkmaması , sessizliğe bürünmesi , iletişim kopukluğu , beden hareketlerinde ağırlılık yani robotlaşma , uyku düzen bozukluğu , ani öfke patlaması ve geçmiş ile hesaplaşma , ona karşı yapılan konuşmaları ve hareketleri sorgulaması öfke duyması normaldir .

-DORLİON-

Şuan içinde bulunduğumuz durum tam bu yazdıklarınız ... Birebir aynısını yaşıyoruz şuan. AYrıyeten kendi kendine konuşma eklendi buna

@uzgun32 Endişenizi anlıyorum ne olacak bunun sonu diyorsunuz .

İlaç adaptosyonuna uyum sağladıkça ve tedavi sürekliliği devam ettirilirse sonuç alınır . Yakalandığı rahatsızlığa göre ilaçlarla ve sosyal toplum da yer aldıkça bu rahatsızlıkla yaşamayı öğrenecek .

Rahatsızlığı çok eşeleyip kurcalamazsa kolayca hayata uyum sağlar ve soyutlamaz kendisini . Her gün ben hastayım diye tekrar eden düşünce yaşamaması lazım .

Öncelikle ilaç tek başına yeterli tedavi değildir sadece önemsel bir faktördür . Sizler abinizin sosyal hayata uyumunu çabuklaştırırsanız daha hızlı toplanır .

Biraz zaman tanıyın ki içinde ki çelişkiyi sorgulasın ve anlasın . Bu rahatsızlıkla yaşamasını öğrenen ve iyilik süreci devam ettiren çok kişi var . Belli bir yaşlardan sonra hayata uyumu daha kolay ve rahatsızlığın belirtileri kayboluyor .

-DORLİON-

benim en büyük endişem bu durum 10 yılı aşkındır devam ederken nasıl birden bire bu kadar kötüleşti. Şuan raporlu, ve böyle devam ederse raporu bitip işe başlayamadan tekrar hastaneye yatacak gibi görünüyor çünkü gece uykusu hiç yok kendi kendine konuşma devam... Dr rapor yazıyor hastane çıkışı ama evde durdukça daha da çok düşünmeye fırsata oluyor ve düşündükçe hastalanıyor.

uzgun32

aile bağlarınız iyiymiş. bu iyi ama onu da yaş itibariyle olgunlaşmış birey olarak düşünün yani herkes sevinir veya üzülür bir zaman, herkesin belli dönemlerde hasta olma ihtimali var (bunlar çocuklar için dahi geçerli) ilaçlarını kullanıyormuş. dilerseniz hekimi ile onunla birlikte ve ayrı,ayrı ayrı görüşmelerde bulunun. (mesela kendi kendine konuşması var bunu söyleyin)

bazı bilgler

psikiyatride inanç sahibi olunup olunmaması hasta tedavisinde sorgulanmaz , o bir insandır ve sağlığı için destek sağlanır
herkesin rahatsızlık geçirme hastalanma ihtimali vardır
dorlion adlı kullanıcının dedikleri doğru bunu unutmayın

hastanede neden bu kadar uzun süre kaldı bunu da sormamda bir sakınca var mı aceba izninizle (?) adli bir vaka mı yoksa doktorun kendi kararı mı ?

ben olsam iyileşmesi için extradan biraz sadaka veriridim (yapacaksanız cuma günü yapın) ama burada o ateist olmuşsa onun için sadaka verilir mi bilmiyorum böyle bir durum varsa kendiniz adına onun iyileşmesi ve tekrar müslüman olması için yapabilirsiniz bunda bi sakınca olmaz.

onu evdeki aktivitelere katmaya çalışın , durumu doktora bildirin ilaçları zamanında hekimin dediği şekilde alsın. yani uyku yapıcı ilaçlarda var. ayrıca hastalık belli dönemlerde iyileşebilir veya kötüleşebilir normaldir

uzgun32

Arkadaşa geçmiş olsun..aylık yapılan iğne risperdal dır yanında akineton da verilir kasılmalar azalsın diye..şizofren hastalığı nezaman çıkacağı belli olmaz..kesin şizofren se bu ömür boyu gider..inş hepten kötü olmaZ..Allah şifalar versin

Akıl sağlığı bozulmuş bir insanın inancını sorgulamak sacma değilmi..bu onun hastalığından geliyor..yoksa hasta olmasa mutlaka müslümanım der zaten.adı üstünde hasta..

UmutCan112

Yaa aslında bu dini karışıklığa girdiğinden beri atak dönemi çok sıklaştı ve iyileşme süreleri uzadı. Önceden takıntı vardı dini konularda almadığı hoca kitabı kalmamıştı yani... İyi olsun da tercihi fark etmez, yeterki iyi olsun eğlensin , mutlu olsun... Kendi kendine konuşma hep devam mı eder arkadaşlar? bayaa uzun kaldı hastanede , o hastane iyi gelmedi ona belli ki, eskisi gibi ilaçlarla da olsa iyi olma olasılığı yokmu, biz çok özledik eski şen hallerini :( başka hastaneye mi yatırsak ki

@uzgun32
Geçmiş olsun, bu hastalıkda arkadaşlarımın da dediği gibi hemen ilacı aldım 1 ay sonra iyi oldum meselesi yok, uzun bir dönem düzenli ilaç içmesi gerekiyor(ilaçlarında malesef yan etkileri oluyor kişiye özel).

Size nacizane tavsiyem ilaçlarını kullanırken düzenli kullanması gerektiğini kontrol etmeniz. Eğer 6 ay süreden sonra hala hastalık şikayetlerinde azalma yok ise başka bir hekime muayne olmanızı ve ilaç değiştirmesini istemeniz gerekir. Çünkü 6 ay ilaç tedavisi ile hala aynı ise şikayetler, o tedavi yanlış tedavidir ki Allah korusun. Allahtan aicl şifalar diliyorum.

@uzgun32 İlaç dozları tedavi başlangıcında yüksek tutulur . Deneme yanılma yolu ile kişiye uygun ilaç tedavisi uygulanır .

İlaç konusunu hastanızın muayene olduğu hekimine danışmanız gerekir . Doz yetersizliği ve doz düşüklüğü tespit edilmesi lazım .

Doktor muayenesin de dikkat edilmesi gereken bir konuya değineyim . Doktor hasta ilişkisinde müdahaleci olmayın . Bırakın serbestçe konuşsun ve hissettiklerini anlatsın . Ona öyle geliyor , o böyle düşünüyor diye yorum yapmayın . Doktor hasta ilişkisi ne kadar sağlam olursa tedavi o oranda kolaylaşır .

-DORLİON-

Kendi kendine konunşma devam ediyor, gece uykusu yok... Gündüz full uyuma ve bizimle irtibat kurmuyor. Bu durumda tekrar hasstaneye mi yatmalı ki ( hastahanenin ve doktorun ben faydası olduğunu düşünmüyorum, çünkü son bir yıldır ara ara çok hastanede kaldı) yoksa ilaçlarını verip gözlemleyelim mi?

şuan ilaçlarını içiyor ve iğnesini yaptırıyor... Bizim en büyük kötülüğümüz dr çok değiştirdik son bir yıldır... Kendi isteyerek gitmediği için büyükşehire de götüremedik. Ben istanbulun ona daha çok iyi geleceğini düşünüyorum ama istemediği için götüremiyoruz da. Şimdi tekrar hastahane değiştirsek, dr değişecek tekrardan ve tekrar tedavi süreci başlayacak uzun bir süreç ki şuana kadar iyi bir dr da bulamadık maalesef

@uzgun32 Şimdi rahatsızlığın akut devresini yaşıyor . Zamanla oturur uyku saatleri ve evreleri .

İlaç uyku ihtiyacını karşılamıyor ya da kullanım saatlerin de hata var . Uyku getiren ilaç yatmadan saatler öncesi kullanılır . Yani 1 saat içinde etki etmez . Doz hafif geliyor ihtimali de var . Onu hekime danışmakta fayda var .

Sık sık doktor değiştirmek tedavinin kontrolünü ve gidişatını çok etkiler . Kötü doktor veya ilaç yoktur . Tedaviye uyumlulukta hata vardır .

Mümkün olduğunca aynı hekime gidip gelmek ve hastalığın seyrini anlatmak çok önemli .

UmutCan112

Merhaba risperdal ve ativan expidet kullanan bi akrabam var ilk günden kusmasi var yan etki midir normal midir sizde oldumu siteyi bilmiyorlar onlar adina bn soruyorum

Çaresizlik

Kaynımı kurtaramadık arkadaşlar, canına kıydı. Siz siz olun asla ailenizi çaresizlik içinde bırakmayın. Ben inanıyorum ki şizofreninin çaresi bulunacak inşallah

Başınız sağolsun, Allah rahmet eylesin, Allah taksiratını affetsin.
Benzer durumlardan ben de geçtim; intiharın ucundan döndüm; bunu tetikleyen en büyük faktörlerden biri psikiyatri profesörleriydi! Ailem ben daha iyi olayım diye profesörlere götürmüştü; hepsinin canı cehenneme; hayatımı alt üst ettiler; ilk önce inancımı sorguladılar ki onlara ne; sonra yaşantımla alay ettiler... Hatta biri büyük bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesinin eski başhekimlerinden biriydi!

nasıl canına kıydı yüksek yerdenmi atladı

Allah rahmet eylesin. Allahim hayirlisiyla herkese sifa versin

Tüylerim diken diken oldu Allah rahmet eylesin.Aklı başında değilken yaptıklarından sorumlu tutmasın inşallah.

Siz elinizden geleni fazlasıyla yapmışsınız ama bazı şeylerinde önüne geçilemiyor malum.Tekrar başınız sağolsun

Arkadaşlar çok sağolun , nasıl canına kıydığının bi önemi kalmadı artık... Bizi tüketti son yaptığı eylem. Lütfen ailelerinizi düşünün. Bende sorumlu olacağını düşünmüyorum yaptığı eylemden çünkü iyi olamamıştı, kafası karışıktı ve hala kendi kendine konuşuyordu... Eşime olaydan bi hafta önce hayatta bi amacı kalmadığını, zevk almadığını söylemiş. Kamuda işçiydi kaynım, ve maddi doygunluğa erişmişti. Asla kendinizi kıymetsiz hissetmneyin, ilaçlarınızı asla bırakmayın ve aile olmaya çalışın.

Üst Alt