Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yapay kalp takılı ablam için evde bakım aylığı alınabilir mi?

eyup20

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhabalar.

Ev babamın, evde 3 kişi babam, babannem ve ablam yaşıyor. Babam 53 yaşında 3 aylık malül maaşı alıyor ve babannem 76 yaşında 3 aylık yaşlılık maaşı alıyor.
Ablam evli ama eşinden ayrı babamlarla yaşıyor. Ablam yapay kalp takıldı ve Konjestif Kalp Yetmezliği Evre-4 %100 ağır engelli ve sürekli özürlü raporu var.
Ablam özürlü maaşı alamıyor çünkü nikahlı olduğu için ve eşi 2300 tl sigortalı çalışıyor. Ablamın iki çocuğu var 6 ve 10 yaşında okula gidiyorlar ama babaları ile yaşıyor çocuklar.
Ablama evde bakıcı olarak babam bakıcı maaşı albilir mi.

Yaşadığımız mahallenin eski muhtarı sosyal hizmetlere gitmiş ve durumu anlatmış ve oradakiler babama bakıcı maaşı bağlanır demişler ama daha önce izmir ege üniversitesinde doktor ve sosyal hizmetlerde görevli bir kişi ablama yapay kalp takılanlar %100 özürlü raporu var ama bakıma muhtaç değil bakıcı maaşı alamaz demişler.

Muhtarın getirdiği evrağı görmedim ama, muhtarın dediği çocukların kimlik fotokopisi ve öğrenci kimlik kartları ayrıca ablamın eşinin maaş bordrosu ve sosyal hizmetlerin verdiği forma ablamın eşi imza atması gerekiyormuş. Ablamın eşi izmir de yaşıyor ve birinin izmire gidip eşine formu imzalatması gerekiyor ki tabi imzalarsa ve maaş bordrosunu verirse
. Benim anlamadığım özürlü ablam, bakıcı olacak babam. Ablamın eşinin imzası ve maaş bordrosu ve çocukların kimlikleri ve öğrenci belgeleri ne alakası var. Bunlar olmadan olmuyormu. Yada bu bakıcı parası değilde ablamın eşinin maaşından sosyal hizmetler kesip ablama verecek. Yada sizin öneriniz nedir ne yapmalıyız. babamların izmire gidecek durumları yok bende çalışıyorum ve izin alamam. Yardımcı olun

Eyüp20
öncelikle buraya yazdıklarınızı kopyalayın ve yeniden bir başlık açın oradan devam edelim. buradan takip etmeniz zor olur.

bu arada bakıma muhtaçlık için şu genelge hükümlerini dikkatle inceleyin:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bakım hizmetlerini değerlendirme heyeti bakıma muhtaçlığı linkini verdiğim hükümlere göre değerlendirir. ablanız sayılan bentlerden en az birinde tam veya en az ikisinde kısmen başkasının bakımına surekli olarak ihtiyaç duyuyorsa bakıma muhtaç kabul edilir. aksi takdirde edilmez. o yuzden linki dikkatle inceleyin fikriniz olsun.
ayrıca şu konu başlığı altındaki yazıları dikkatle okuyunuz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...gelir-tespitinde-hanedeki-herkes-dahil-2.html

dediğim gibi siz ayrı başlık açın oradan devam ederiz.

Evde bakım aylığı bağlanırmı

Merhabalar. Ev babamın, evde 3 kişi (babam, babannem ve ablam) yaşıyor. Babam 53 yaşında 3 aylık malül maaşı alıyor ve babannem 76 yaşında 3 aylık yaşlılık maaşı alıyor. Ablam evli ama eşinden ayrı babamlarla yaşıyor. Ablama yapay kalp takıldı ve Konjestif Kalp Yetmezliği Evre-4 %100 ağır engelli ve sürekli özürlü raporu var. Ablam özürlü maaşı alamıyor çünkü nikahlı olduğu için ve eşi 2300 tl sigortalı çalışıyor. Ablamın iki çocuğu var 6 ve 10 yaşında okula gidiyorlar ama babaları ile İzmir de yaşıyor çocuklar. Ablama evde bakıcı olarak babam bakıcı maaşı albilirmi. Yaşadığımız mahallenin eski muhtarı sosyal hizmetlere gitmiş ve durumu anlatmış ve oradakiler babama bakıcı maaşı bağlanır demişler ama daha önce izmir ege üniversitesinde doktor ve sosyal hizmetlerde görevli bir kişi ablama yapay kalp takılanlar %100 özürlü raporu var ama bakıma muhtaç değil bakıcı maaşı alamaz demişler. Muhtarın getirdiği evrakta hakkımda araştırma izni (Ablam, Babam, Babannem ve Ablamın eşi için) çocukların kimlik fotokopisi ve öğrenci kimlik kartları ayrıca ablamın eşinin maaş bordrosu. Hakkımda araştırma izni ablamın eşi için olana imza atması gerekiyor. Ablamın eşi izmir de yaşıyor ve birinin izmire gidip eşine formu imzalatması gerekiyor ki tabi imzalarsa ve maaş bordrosunu verirse. Benim anlamadığım evde 3 kişi yaşıyor. Babannem, özürlü ablam, bakıcı olacak babam. Ablamın eşinin ve çocukların ikametgahı izmir de. Niçin ablamın eşinin maaş bordrosu, çocukların kimlikleri ve öğrenci belgeleri neden istenmekte ve ne alakası var. Bunlar olmadan olmuyormu. Babamların izmire gidecek durumları yok bende çalışıyorum ve izin alamam. Yardımcı olun. Yada bunda bir hatamı var. Benim internette araştırmalarımda. Evde yaşayanların gelirleri. Ablamın eşi ve çocuklar izmirde yaşıyorlar. Neden ablamın eşinin maaş bordrosunu istiyorlar anlayamadım. Yada ben yanlışmı biliyorum.

Ayrıca ablamın özürlü kartında refakatli yazmaktadır. Şimdi ablam izmir e ege üniversitesine sürekli kontrole gidiyor. Bu yolcu otobüsleri özürlülere indirim yapmıyormu. yapıyorsa ne kadar yapıyor.

Eyüp20,

evde bakım aylıklarında rapor yanında bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olunması gerekir. o yuzden yukarıda verdiğim bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyiniz fikriniz olsun. NOT kısmında yazılanları uygulayarak ablanız için bir başkasının bakımına devamlı olarak muhtaçtır diyebiliyorsanız tamamdır. ama bu konuda son karar heyete aittir heyetin kanaatine göre işlem yapar il müdürlüğü.
gelir konusuna gelince bu konuda da link verdim yukarıda. oradaki yazdıklarımı dikkatle okuyun.
henuz yönetmelik değişmedi ama kanunen evde bakım aylıklarında hanedeki gelir esas alınınır. hanede kişi başına düşen aylık gelir 572,64 tl altındaysa sorun olmaz. lakin ablanız evliymiş ve çocukları varmış yine de evraklar istenir. bu evraklar sorunu için lütfen alo 183'ü arayın rehberlik isteyin.

diğer haklarınız için okuyun lütfen:http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

evde bakım aylıgı için tavsiyem direkt aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne başvurmanız. onlar olaya vakıf oldukları için sizlere daha iyi yardımcı olurlar. sorunlarınızı onlara anlatırsanız size yol gösterirler.

ilk mesajımda verdiğim linkleri okuyun sorularınız olursa devam ederiz.

@Kalemşör

Evrakları baktım. Eşinin imzalaması gereken evrak araştırma yapılmasına dair izin dilekçesi. Aynı dilekçeden ablam, babam ve babannem içinde var. Ayrıca hanede yaşayanlar evrağında babam, babannem, ablam, ablamın eşi ve çocuklarını yazmışlar. Eşi ve çocukların ikametgahları izmir de, neden onlarıda dahil etmişler. Burada bir yanlışlık var gibi benim kanaatimce. Benim anlamadığım özürlü ablam, bakıcı olacak babam. Hanede yaşayanlar babam, babannem ve ablam toplamda 3 kişi. Hanede yaşamayan ablamın eşinin maaş bordrosu ve çocukların kimlikleri ve öğrenci belgeleri ne alakası var. Bunlar olmadan olmuyormu. Ayrıca ablam, babam, babannem ve eşi için banka, tapu, trafik ve sgk gibi birkaç yere gidip doldurulucak evraklarda var. Verdiğiniz linki okudum. Anladığım; hanede yaşayanların geliri toplamı yaşayan sayısına bölünüp bakılıyor. O zaman eşi ve çocuklar buna dahil değil. Dahil olmayan kişilerin gelirini niye istiyor sosyal hizmetler. Yada burada sosyal hizmetlere durumu anlatan muhtar yanlış mı anlatmış durumu. Çünkü evrakları sosyal hizmetlerdeki görevli doldurmuş ve işaretlemiş bunları yaptırın diye.

Abla birde şu sorum var. Ablam İzmir e kontrollerine giderken otobüs firmaları ne kadar özürlü indirimi yapmalıdır. 33 TL normal ücret. Ablamdan 28 TL alıyorlar yani 5 TL indirim yapıyorlar doğrumu bu.

çocuklar ve eşin gelir araştırması yapılır yine takip için. ama ayrı hanede yaşadıklarından gelire dahil edilmezler.

hanede ikamet edenlerin geliri hesaplanması lazım sadece. bu işleri muhtar aracılıgıyla yapmayın mümkünse doğrudan kendiniz yapın takip edin.
ta izmir'e gidip evrak imzalatmaya kalkmayın. bu konuda alo 183'ü arayın. eşini, çocuklarını il müdürlüğü kendileri araştırsın. kurum aracılıgıyla araştırabilirler. engelliyi yormaya hakları yok.

http://www.engelliler.biz/forum/ula...-30-indirim-hakki-ve-sikayet-mekanizmasi.html

Üst Alt