Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşadığımız ev babamın olduğu için 2022 maaşımı kestiler!?

Derya11

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Kalem hanım benimde bu konuda acil yardıma ihtiyacım var

2022 maaşım haziran ayı itibariyle durdurulmuş
yaşadığım ev babamın üzerine tapulu olduğu gerekçesiyle geliri aşıyormuşuz.

Ben kas hastasıyım %90 engelli raporum var tamamen bağımlı sayılırım .Sosyal hizmetler ile telefonda görüştüm ilgilenmediler lütfen bana da yardımcı olabilirmisiniz ne yapmam gerekiyor .

Derya11

Babanızın üzerine kaçtane kayıtlı eviniz var ki?eğer ikamet ettiğiniz 1 ev den başka eviniz yoksa maaşınız kesilmez.ev sebebiyle kesildiğini nereden öğrendiniz başka bir gelir artışı olduğu için kesilmiş olabilir e devletten girip ordakı bilgiyı buraya aktarırsanız yardım etme durumu daha kolay olur ama dediğim gibi tek 1 ev varsa kesilmez.

ayrıca %90 mış raporunuz kas hastası olduğunuz için kesin ağır engelli evet yazıyordur evde bakım maaşına başvurun o hem aylık ödeniyor hem mıktarı daha fazla kas hastalığının hangi türü sizinki

Beker müsküler distrofi ((bekır) evde annem babam ve bir hasta abla daha var .Annem bakıyor ikimize de bakım ücretini annem alıyor ama bizim kendimizin olan 2022 maaşı haziran ayından bu yana durdurulmuş Eylül'de de alamadık sosyal hizmetlerden gelir aşımı var denildi babamız emekli memur onun da üç aylığı var .

Evi ablamız aldı fakat tapusu babamızın üzerine babasından kalma eski arsası var onun da tapusu ondaymış yani anlayacağınız bize hiç bir faydası olmayan arsa ev bize 2. Engel oluyor .Annemiz yaşlı bakamadığı süreçler oluyor yardımcı tuttuğumuz zamanlar oluyor ve kimse 1000 tl altı çalışmıyor farklı giderler oluyor .Verdikleri zaten çok cüzü bir miktar onu gelir testi vs gibi bahanelerle geri alıyorlar .Bir çok engelli gibi farklı zorluklarımız oluyor Zaten standartlar yeterince düşük yaşam şansı tanımıyorlar üzülüyorum ...

Son düzenleme:
B
sosyal hizmetlerden gelir aşımı var denildi.

doğru demişler
[FONT='inherit']
Ne kadar gideriniz olursa olsun devlet o kısma bakmıyor 2022 maaşında sadece emsal kira bedeli düşülüyor. şimdiye kadar o ev olmasa bile nasıl 2022 maaşı almışsınız ilginç. Çünkü evde 4 kişi var babanızın 3 ayda 1 aldıgı maaş varmış( o nu aylık olarak alabilirsiniz) o 3 aylık maaşı 3 e bölünce nerden baksanız enaz asgari ücret mıktarıdır öyla kabul edelim 1300 + 1000 + 1000 = 3300 (burdakı 1000ler sizin ve ablanızın bakım maaşınız 2022 maaşında evde bakım maaşı gelire dahil ediliyor) 3300 / 4 = 825 oysa 2022 maaş için en üst sınır 423,58 lira almanız mümkün değil nasıl aldınız merak ettım.hatta babanızın maaşı olmasa bile siz ve ablanız 2000 lira bakım maaşı alıyorsunuz (1000lira üzerini eklemedim bile) 2000 / 4 = 500 lira yapar gene alamazsınız

bende alıyordum 2022 maaşını kesildi önceden engellinin gelirine bakıyorlardı şimdi tüm hane gelirine bakıyorlar ve daha kolay kesiliyor size inceleme sırası baya geç gelmiş bu vakte kadar iyi bile almışınız.[/FONT]

Şimdiye kadar başka yerlerde ayrı yaşıyorduk babamız ile değildik ve evde bakımlar o Zaman yoktu
Hesaplama nasıl yapılıyor ? Sizinki neden durduruldu ?

Derya11 2022 aylığında hane gelirine bakılır. 2022 aylığı dışında hanedeki her gelir hane gelirine dahil edilir. evde bakım aylıkları da hesaba dahil edilir, mal mülk de. sadece oturulan ev gelire dahil edilmez. 2022 aylığıgında emsal kira bedeli hariç hiçbir gider, gelirden düşülmez.
eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altındaysa 2022 aylığı baglanır/devam eder. aksi durumda yani hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçtiğinde 2022 aylığı baglanmaz /kesilir.

şimdi senin hanede kişi başına düşen aylık geliri hesaplayalım:
hanedeki kişi sayısı = 4
Hanedeki toplam aylık gelir = 1027 + 1027 = 2054 TL (2 tane evde bakım aylığı toplamı sadece) [SIZE=1]NOT: babanın 3 ayda bir aldığı emekli aylığının tam miktarını bilmediğim için babanın ortalama emekli aylığını yazmadım. gerek de yok. 2 evde bakım aylığı ile bile sınırı geçiyorsunuz çünkü[/SIZE]
hanede kişi başına düşen aylık gelir: 2054 / 4 = 513,50 TL

sizin hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçtiği için 2022 aylığınız kesilmiştir,bu şartlarda da sizlere 2022 aylığı baglanmaz.

sadece 2 tane evde bakım aylığı ile sınırı geçiyorsunuz zaten. babanın üstüne olan arsa ile emekli aylığının ortalamasını gelire dahil etmedim bile.

şimdi gelelim evde bakım aylıgına. yukarıda annenin yaşlı olduğu için ikinize bakacak durumda olmadıgını bu yüzden bazen yardımcı tuttugunuzu ve ücret ödediğinizi yazmışsın. bu yazdığın şeyler evde bakım aylıklarından birinin kesilme sebebi olur. annen ikinize bakım hizmeti veremiyorsa biriniz için başka bakıcı bulmanız istenir ve evde bakım aylığının biri kesilir.
bu konuyu biliyor muydun?

bakıcıya haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmeti karşılıgında ücret ödenir. 2 bakıma muhtaç engelli olduğunda da bakıcının bu şartlarda 2 engelliye de bakım hizmeti vermesi karşılıgında 2 evde bakım aylıgı ödenir. ama bakıcı aynı anda 2 engelliye bakım hizmeti veremiyorsa bu durum sıkıntı yaratır ve sadece biri için bakıcı olması önerilir. ikiniz için de anneniz bakıcı olmak zorunda değil. sana annen bakıcı olurken ablana da varsa başka akraban bakıcı olabilir.

Öncelikle teşekkürler cevap yazdığınız için evet onu biliyorum fakat bu bahsettiğim olay pek gerçekleşmiyor yani yine annemiz bakıyor . Benim merak ettiğim şu yakın tanıdığım insanlar var 3 engelli yaşıyorlar baba ve anneleriyle ev kendilerinin 3 evde bakım alınıyor ve 2022 aylıkları da var bunların neden sıkıntı olmuyor ? Ayrıca nüfus değişikliği yapsak yani çünkü bir ömür düşündüğünüz zaman bu para bize yardımcı olamıyor yani nasıl çözebiliriz saygılar .

Derya11;

Yukardaki mesajımda yazdığım gibi sizin durum incelemesi yeni gelmiş sırası gelenin maaşları kesiliyor benimki 2 yıl önce geldi bu durumdan benden 2 sene daha şanslı oluyorsunuz.

yakın tanıdığınızın maaşı evden dolayı kesilmez ikamet edilen gelir getirmeyen tek ev gelirden sayılmıyor bahsettiğiniz o yakın insanlarda yapılacak ilk incelemede 2022 maaşından olacaklardır kısaca onlara size gelen inceleme sırası gelmemiş o yüzden almaya devam ediyorlar.
nüfus değişkliği derken kastınız nedir?

Ben size sormadım ama melek hanım cevaplarsa daha doğru olur

@Derya11 arkadaşımız da yardımcı olmaya çalışıyor ve verdiği cevaplar doğruydu.

2022 aylığında her sene sosyal inceleme yapılması esastır. yapılan bu incelemelerin süresi pratikte zor olduğu için vakıftan vakıfa değişiyor. bazı vakıflar sosyal incelemeleri geciktirebiliyor. sizin şansınıza sosyal incelemeniz hemen yapılmış.

hane ziyaretlerinden oluşan sosyal inceleme ve sistem üzerinden yapılan sorgulama neticesinde muhtaçlıktan çıktığı tespit edilenlerin aylıkları vakıf mütevelli heyetinin "muhtaç olmadığı" kararına istinaden kesiliyor (hanede kişi başına düşen aylık geliri 423,58 TL üstünde olanların muhtaç olmadığına karar verilir).

verdiğiniz örnekte de 3 evde bakım aylığı alınıyormuş. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmişse - başka gelir yoksa ve sekiz kişiden az bir hane ise geçiyordur- yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra onların da 2022 aylıkları kesilecektir.

gelelim nüfus değişikliği talebinize. sanırım başka haneye taşınmaktan ya da haneye kişi eklemekten bahsediyorsunuz. haneye kaç kişi dahil etmeniz gerektiğini hesaplayabilmem için babanızın 3 aylık emekli aylığını bilmem gerek.

haneye kişi dahil ettiğinizde bu kişilerin ikametini size almanız yetmez, sizle de yaşamaları gerekir. aksi takdirde işe yaramaz.

eger evde bakım aylığı alanlardan biri ikametini hane dışına aldırır ve hane dışında yaşamaya başlarsa bu durumda hanenin sayısı 3 kişi olur. bir evde bakım aylığı + babanın emekli aylığının ortalaması ile yine sınırı geçersiniz. bu seçenek işe yaramaz.

evde bakım aylığı alan 2 kişinin de hane geliri uygun olacak başka haneye ikametini aldırması ve orada yaşaması gerekir. sadece ikamet değişikliği işe yaramaz. ayrıca bakıcı ayrı hanede kalacağı için ( anneniz ayrı hanede kalacak çünkü) evde bakım aylığının durdurulması ve yeniden degerlendirlmesi gerekir. bu da sıkıntı olur.
sizin hane gelirinin sınırı geçmemesi için hane kişi sayısını sorunsuz halletmeniz zor görünüyor.

sizin hiçbir geliri olmayan 3 kişilik bir haneye gitmeniz ve orada yaşamanızgerekir. siz de gidince 5 kişi olacaksınız. bu durumda hane geliri uygun çıkar. ama bakıcı aylıklarınızın durdurulup yeniden degerlendirilmesi gerekir.

Yardımcı olmasına bsy demiyorum tabi ki olsun fakat arkadaş özelden de yazmış ben gerekli açıklamayı sizden aldım o yüzden gerek gördüğüm zaman yine size danışırım çünkü olaya çok hakimsiniz çok teşekkür ederim sağolun .

Üst Alt