Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşadıklarım psikoz hastası olmama neden olmuş olabilir mi?

raysel

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
3
Ben psikoz hastasıyım küçükken tacize uğradım öğrencilik yıllarımda da akran zorbaligi gördüm dis görünüşümle dalga geçiyorlardi öğretmenim bu yüzle öğretmen olamazsın dedi evde de şiddet görüyordum surekli hastalığı bunlar mı tetikledi yaşadıklarım kaldirilamayacak şeyler mi sizce

@raysel, Bu tartışmalı bir konu bazı kesimler çocuklukta yaşanılan travmaların psikoza tek başına olmasa bile büyük etkisi olduğunu söylüyor bazıları ise her çocukluk travması yaşayanın psikoz olmadığını bu sebeble etkisi olmadığını söylüyor.

Oğlu psikoz hastası olan bir baba olarak benim şahsi kanaatim çocukluk travmalarının bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğu yönünde bakın hastalığı yapan demiyorum ortaya çıkmasında etkili ikisi farklı şeyler.

Çünkü bu hastalık tahminlere göre beyin kimyasının bozulması ile alakalı onun için tahminler hastalığın oluşmasında genetik yatkınlık, doğumda yaşanan sorunlar sebeb olduğu yönünde ama travmalar ve yoğun stres altta patlamaya hazır bekleyen hastalığı meydana çıkardığı yönünde.

@raysel,

Selam,

Ben de şizofreni hastasıyım. Benzer çocukluk sıkıntılarım / travmalarım da var ama zamanın geri alınamayacağını biliyorum. Biz gücümüzü şimdi için ve/veya gelecek zaman için kullanmalıyız. Geçmiş, geçmişte yaşananlar geri alınamaz. Ama bugün ekeceğimiz iyi tohumlar gelecekte çiçek açabilir.

Sürekli geçmişte kalmak, o zamanı düşünmek enejimizi boşuna harcamaktır.

Burada öğrendiğim bir kelime ''Ruminasyon''. Geçmişteki bir olmuzsuz yaşantıyı, olayı sürekli hatırlamak şeklinde açıklanıyor. Ve ruminasyon bizim gibilere hatta herkese zarar veriyor.

Bizim, hatta hiç kimsenin geçmişi değiştirecek gücü yoktur. Geçmiş geçmişte kalmıştır, kalmalıdır.
Geçmişten ders çıkarıp yaptığımız hataları görüp tekrar etmemeye gayret etmeliyiz, o kadar; bence.

''Birçok insan dünden şikayetçi. Bizim dünü değiştirecek gücümüz yok. Ancak şu an veya 30 yıl sonrası bizim kontrolümüzde.'' #JackMa

Her neyi kafandan atamıyorsan düşünme ilgini farklı yönlere çek bir uğraşı edin. 5 senede 4. Kez yatışım oldu. Eskiden ailedeki sıkıntılara çok kafa yorardım. Delirince kimsenin benim çektiğim acının çekmediğini gördüm. Allah tan ölüm istemeyin deniliyor. Ölüm benim için bayram.Her ne yaşadıysan geçmişte bırak. Cevabını bulamadığın soruları kendine sormayı bırak.

Bence hastalığınızın nedeni tümüyle yaşadıklarınızın sizde yarattığı stresle ilgilidir "sadece". Kişinin genetik yatkınlığında hangi hastalık yatıyorsa uzun süreli stresler sonucu da o hastalık nükseder diye düşünüyorum. Kimi verem olur, kimi kanser olur, kimi deli olur (bütün hastalıklar sayılabilir). Ne olacağına, genetiğinde saklı olan hastalıkla ilgilidir bence.

Düşünün ve düzelmeye çabalayın derim.

@raysel,

Yanlış anlaşılmasın sadece merak ettiğim için soruyorum. Sen herhangi bir kişiyi taciz ettin mi şimdiye kadar?

Genlerde var bu tür yaşantılarda tetikleyici oluyor ilerleyen yıllarda hastalıkta gün yüzüne çıkıyor...Çok mutlu mesut sevgi dolu bir aile ve çevrede büyüyen kaç tane çocukta bu tür rahatsızlıklar ortaya çıkıyor ,pskiyatrik hastaların çoğunun geçmiş hayatlarıda sıkıntılı geçmiş oluyor genelde..

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM,
Genlerde etkili tanıdığım biri var bipolar yakın akrabalarındada bir sürü psikiyatrik hastalığı olan var abi amca amca oğulları....Başka örneklerde var kesinlikle genler etkili ne yazıkki yaşantılar uyuyan devi uyandırıyor...O yüzden aile ortamı ve içinde büyünülen çevre çok önemli..

Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu psikiyatri servisine gelen çocukların hemen hemen hepsi "her istediği yapılan" çocukların olduğunu söylüyor.

Üst Alt