Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşı küçük olduğu için Ağır Engelli ibaresi verilmeyip evde bakımdan mahrum..?

tanjusoner

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
2016 Yılında 1 yaşında ki çocuğum engel oranı %84 ve Ağır engel EVET denilmiş, çocuğumun fiziksel gelişiminde herhangi bir değişiklik olmayıp 2017 yılında yapılan tekrar başburu üzerine %86 engel oranı verilmiş ancak Ağır engel durumuna HAYIR denilmiştir. Hatanenin gösterdiği gerekçe ise 3 yaşına kadar bu çocuk bakıma muhtaç Ağır engelli tanımana uymakta ancak bakılmak zorunda dolayısıyla Ağır engel HAYIR denilmektedir. Yani 3 yaşına kadar gelmeyen çocuklar bakıma muhtaç oldukları için AĞIR Engele HAYIR denilmektedir. İl sağlık müdürlüğünün sevk edeceği hastane arandığında onlarda aynı bu savı savunmaktadır.
Hatane hastane heyet heyet engellimi gezdirilecek yönetmelikte yaş ibaresi olmamasına rağmen bu karar nasıl ısrarla savunulmaktadır. Ağır engelli ibaresi yönetmelikte açık ve net , ancak heyetlerin keyfi kararlarına karşı hiçbir yapılamıyormu? Yapılamıyacak mı? Bu alelen eşitlik ilkesine aykırılık değilmidir? 5 yaşında,10 yaşında,15 yaşında ,30 yaşında olması bu engelliye bakma zorunluluğu getirmiyor mu? Engelli 15 yaşında bakıma muhtaç ise neden 2 yaşındaki ayrım yapılıyor?

Cünkü 10-15-30 yasdaki engellilere bakim,
1-2 yasindaki cocuga bakim gibi kolay degildir.

Devlet zor olana yardimci olur.

1-2 yaşındaki çocuğun bakımının kolay olduğunu kim söyledi.
çocuk yemez içmez.
Yediğini içtiği sürekli kusar.
Gece yatarken bile kusar yanında biri durmaz ise sesi çıkmaz boğulma teklikesi geçirir.Kustuğu geri kaçar.
Acaba bir sıkıntımı olacak diye gece uykusuz kalınır.Günde 15-20 ilacını aralıksız dk dk vermek
Yürüyemez,oturamaz sürekli gözlem altında tutulmak zorunda. Epilepsi hastası ne olacak bilemezsin.vs vs bunlar yarısı değil ve buna bakmak kolay öyle mi? Bir memur,doktor versinler, 1 gün baksın başka istemiyorum.
sadece altını değiştimek,yemek yedirmek değil engelli olmak.

18 Aylıkken otizim tanısı ile başvurduk ve 6 yaşında hala bakım maaşı alıyoruz 3 yaşından küçük diye bu tür bir ayrım olmamalı

Sağlık kurulunda çocuklar için ağır engelli raporu verilmemesi..?

Sağlık kurulu Raporlarında Ağır Engelli ibaresine 3-yaşından küçük çocuklar için Ağır Engel olmaz. Bunlar zaten bakıma muhtaç 3yaşına kadar bakmak zorundasınız tabirleri hastane doktar ve heyeti tarafından ifade edilmektedir.
MEvcut yönetmelikte herhangi bir yaş sınırı olmamasına rağmen sağlık bakanlığı telefon hattındada sorulduğunda da bu tabir kullanılmaktadır. Buna takılan ve çözüm üretebilen mevcut varmı?

(Malum itiraz edilince engelli çocuğu hastane hastane gezdireceksin.Yok başka bir sağlık kuruluna oradan farklı çıkarsa hakem heyetine yollarda engelli çocuğun ile per perişan olmayacağını bildikleri için sessiz kalın yada sürürün diyorlarlar.)

tanjusoner engelli sağlık kurulu raporu için yaş sınırı yoktur. aynı şekilde ağır özürlü ibaresi için de yaş sınırı yoktur. yaş sınırı olduğuna dair mevzutta bir hüküm bulunmamaktadır.
3 yaşından küçük çocuk agır özürlü şartlarını taşıyorsa elbette raporuna "ağır özürlü" ibaresi konulur.
3 yaşından küçük çocuklar elbette anne ve babasının bakımına muhtaçtır. ama bu bakıma muhtaçlık yaşından kaynaklıdır. agır özürlülülük durumu degerlendirilirken yaşından kaynaklı bakıma muhtaçlığı değil engelinden dolayı bakıma muhtaçlığı dikkate alınır.
elbette bu yaştaki çocuklar yaşından kaynaklı olarak yurumede, tuvalet ve banyo bakımında vs anne ve babasının bakımına ihtiyaç duyarlar. ama hastalığından dolayı agır özürlü şartlarını taşıyorsa agır özürlü olarak degerlendirilmek zorunludur.

çocuğunuz raporda yazılı olan hastalığından dolayı hangi konularda bir başkasının bakımına muhtaç? bu değerlendirmeyi yaparken çocuğunuzun yaşından dolayı ve iyileşme ihtimali olan hastalıklarından dolayı yapamadıklarını değil rapora konu olan hastalıklarından dolayı yapamadıklarını değerlendirin lütfen. örneğin çocuğunuzun yürüyememesi yaşından kaynaklıysa (ki bazı çocuklar geç yürür) bu bakıma muhtaçlıkta dikkate alınmaz. ama bu çocuğun yürüyememesi sürekli olan bir hastalıktan kaynaklıysa ve rapora konu olmuşsa bakıma muhtaçlık için değerlendirilir.
degerlendirme yapabilmenz için size şöyle bir yöntem önereyim. çocuğunuzu 18 yaşında gibi hayal edin. şimdiki rapora konu olan hastalıkları, eğer erişkin olsaydı gundelik hayatını nasıl etkilerdi ve hangi konularda bir başkasının bakımına ihtiyaç duyardı?
eğer çocuğunuzun bu hastalıktan dolayı bir başkasına muhtaç olduğunu düşünüyorsanız burada yazdığınız gibi BİMER'e yazılı olarak şikayet edin. özellikle hastanelerin size verdiği cevabı da hastanenin adını belirterek yazınıza ekleyin.

ama çocuğunuzun hastalığından dolayı agır özürlü bir durumu yoksa sonuç alamazsınız söyleyim.
çocuğunuzun iyileşme hali varsa ya da agır özürlü şartlarını taşımıyorsa yapılacak bir şey yoktur. ama aksi durumda olumlu sonuç alırsınız.
biraz yorarlar sizi ayrı mesele. çünkü sizin o ağır özürlü olmayan rapora itiraz etmeniz gerekmekte.
öncelikle ŞU BİMER'e başvrun gelecek cevaba göre de itirazınızı yaparsınız zaten.

BİMER,CİMER dahil olmak üzere sürekli yazışmalar yaptım. Sağlık kurulundaki doktorlar ile görüştüm.Kuruldakiler Evet ağır engelli ibareleri var ancak yaşı lküçük iyleşme olur.O nedenle 3 yaşına kadar veremeyiz.Deniliyor.Peki geçen yıl neden verdiniz sorusuna da geçen yılla bu sene mevzuat değişti deniliyor.Peki bu mevzuat nedir? sayı tarih oda yok. CİMER den sonra tekrar aynı hastane sağlık kuruluna sokuyor.Tekrar değerlendirilmesi diye ve aynı oranda ve aynı raporu veriyor. 2,5 yaşında bir çocuğun oturamaması,yemek yiyemesi,konuşamaması,yürüyememesi,elipsi hastalığı, bunlar hastalıktan değilde neyle ilgili olan bir durum değil sanırım.Ayrıca verilen rapor zaten 1 yıllık, ve bu süreçte mucize olupta birden bir yıl içinde tüm bu olumsuzlukları atlatma imkanı mevcutmudur.(Keşke olsada bizde uğraşmasak) ama bunlar.Birer mücize ki kaldki faraza bu 12 ayda gerçekleşir ise ertesi yıla raporunda belirt.Ama şuanda var olan durumu düzelir, olma ihtimali var denilmesi abesle iştigal değilmidir? BİMER hastaneye yazıyor hastanenin verdiği cevapta sağlık kurulunda alınan karardır deniliyor. Başka bişey yaptıkları yok. İtiraz edin deniliyor. Tabi engelli çocuğu kurul kurul gezdirmek çok kolay,buralara ulaşm çok kolay,zaman yok. Yani siz mecbur 1 yıl daha bekleyin veya kurul kurul sürünün biz hata yapmayız denilmektedir.Asıl engelli bu kurumlardır,ben bunları gördükten sonra çocuğuma engelli gözüyle bakmıyorum.Asıl engelli bunları göremeyenlerdir.Engel çıkaranlardır. Diğer bir husus 18 yaşında biri bu hastalıkları geçirseydi yaşama şansı dahi yoktu.Prof ifadesi ve felç kalırdı.Çok şükür çocuğum küçük olduğu için gelişmesi olur deniliyor.Allahın izniylede atlatacak, zaten bizim geyemizde bu bir an önce atlatıp sağlıklı birey olması için çabamız.Yoksa engelli maaşı alıp yemek değil.O maaşla çocuğumun tedavisi için gerekli özel ilacını,özel fizik tedavini aldırıp,üzerine birşeyler koyarak bir an önce sağlığına kavuşması için çabamız. Ama maddi olarak çok yoruyor.Verecekleri maaş yaptığım masrafın yanında belki taksi parası,doktor muayene ücreti değil.Ama bir nebze bir yardım olacaktı. Düşünün devlet bugün babaanelere,anneannelere sağlıklı çocuklar bakım için maaş bağlarken, evde sürekli 2 kişinin olması,tek kişinin sürekli yanında durması gereken bir çocuğa bakıma muhtaç değil diyebiliyor.Bune çelişki, kaldıki bu çocuk bir an önce iyleşsin ki devletede masraf olmasın.3 yaşına kadar üstüne ne koyarsan o kar.3 yaşından sonra taşlar yerine oturduktan sonra operasyonlar olur. Yazık bu zihniyetle böyle sağlık kurulu ne olur.Ne de doktor olur. Mühürü birilerine vermişler,biz nedersek o olur.Allak dilerim onlarada bir an önce yaşatır.Ama çocukları ile değil,kendilerine masum çocuklara bir şey olmasın.

itirazımızı yaptık fakülteye hastanesine sevk edildi. Fakülte bu çocuk ağır engelli %90 engel oranı var nasıl devlet hastanesi %70 veriyor diye şaşırıyor. Bakalım hakem hastane macerası nasıl geçecek. Engel üstüne engel yazık çok yazık.

tanjusoner agır özürlü olmayan rapora itiraz etmişsiniz. çok iyi de yapmışsınız. il sağlık müdürlüğünün gönderdiği hastane de aynı kararı verirse bu karar kesinleşecek. ama farklı bir karar çıkarsa bunda da il sağlık müdürlüğü sizi hakem hastaneye sevk edecektir. hakem hastanenin vereceğin karar kesin olacaktır.
süreç biraz uzayacak ama inşallah olumlu sonuç alırsınız. artık deneyimlisiniz. bu süreçte hastane sürecini yakından takip edin ve hakkınızı şansa bırakmayın lütfen.

Hakem hastene

Kalem

Devlet hastanesi ağır engelli raporuna itiraz ettik.İl sağlık Müdr.Üniversite hastanesine gönderildik.Kendi tedavi gördüğü hastane Üniversite hastanesi Evet Ağır engelli dedi ve engel oranı %90 üzeri çıkacak.(Diğer hastane %86 oran ve Ağır engelli değil demişti) Bundan sonra ki süreç Hakem hastanesi, ama hakem hastaneden korkuyorum. Çocuğun tedavi gördüğü hastane gerçek değerleri veriyor.Ama diğer hastaneler yüzüne bile bakmadan kafalarına göre oran ve durum belirliyor. Ankara bana yakın,Ankarada Ağır engel alan var mı? Hangi hakem hastaneye gitmemiz lazım.Onlardada yaş sorunu çıkaran hakem hastane varmı?(3 yaşından önce ağır engel olmaz demiş devlet hastanesi) Bilen varsa lütfen yazsın 1-2 haftadan hastane raporu çıkar ve hakem hastane yazılır.Hakem hastanede süreci aynımı? Aynı gün muayene ve heyet toplanan hakem hastane varmı? Malum önümüz ramazan,diğer çocuğun okulu günlerce haftalarca hakem hastanede gezemeyiz.

tanjusoner

Bu işi kolaylaştıracak bir yol yok maalesef. Karşınıza insan evladı ve işini bilen birilerinin çıkmasını ummaktan başka bir şey yapamazsınız! Muhatabınız olacak doktorlara durumu izah etmeye çalışın sakin sakin.

Evet, hakem hastane süreci de aynıdır.

Ankara'da "numune'den uzak durun" derler çoğu zaman...

Ben çocuğumu artık engelli görmüyorum.Yapılan bu kadar soruna engellinin önüne konulan engelleri görünce en büyük engelli bizim brokrasi diye düşünüyorum. Ben şimdiye kadar böyle birşey görmedim duymadım.Demekki içine girince anlaşılıyor.Yazık çok yazık kendimi 100 yıl geride hissediyorum.

Bugün itibariyle çocuğun tedavi gördüğü fakülte raporunu verdi. Devlet hastanesi %86 Ağır Engel yok rapor süresi 1 yıl demişti. Fakülte%97 Ağır engel var rapor süreside 2 Yıl dedi. Şimdi hakem hastanesine sevk edilecek Ankarada Hakem hastanesine giden var mı? Süreç ne kadar sürüyor.Malum başka şehirden gidecez. Yatma kalkma yol mesafesi bu süreçte deniyimi olan var mı? Kaç gün ve heyet günleri muyane günleri hakkında bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Arkadaşlar merhaba,
Hakem hastane kararları nasıl alıyor.Bağımsız olarak kendi kurulunda mı yoksa diğer iki hastanenin raporlarını değerlendiriyor mu?

Diğer sorum Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi HAKEM hastane olarak seçtim. Kurul hakkında bilgisi olan yaşanılan problemler varmı? Kaç günde raporu verir. Çocuk küçük olduğu için bilgisi olanlar bilgilendirme yaparlar ise sevinirim. Ayrıca bu hastanede yaş sınırı var mı? Yani 3 yaşından küçük olduğu için AĞIR ENGEL vermeyen hastaneler var. Bizim ilk aldığımız raporda bu yönde yani daha 3 yaşına girmedi o nedenle ağır engel veremeyiz denildi. İkinci hastane verdi. Şimdi buradaki hastane vermez ise tüm uğraşlar boşa gidecek. Dünya dolu masraf yaptım ve yapacam. Araç kiralama barınma yakıt vs. vs.

Üst Alt