Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlı ve engelli maaşlarında gelir kriteri kalktı mı?

Ne duydunuz ne olmuş

Aile gelirimi kakmış

nerede duydunuz bilmiyorum ama öyle bir ihtimal sıfır bence

Öle bişi olsa iyi olurmuş

Ben alamıyorum şahsen

Evet yaşlı ve engelli maaşlarında aile gelirine değil engellinin kendi gelirine bakılacak dendi inşallah böle olur

O MHP genel başkanı Bahçeli min vaatiydi
Seçimden sonra belli olacak

MHP genel başkanı Bahçeli dediki
Engelli ve engelli yakını aylığının yükseltilmesi ve engelli aylığı ödenmesinde, aile geliri yerine kendi gelirlerinin esas alınması,

Son düzenleme:
Haberin kaynağını verirmisin inş.. Bu haber doğrudur ve gerçekleşir tüm engelliler bir rahat nefes alır.

Seçimin kazananı “dar gelirli” olacak-SGK Rehberi bende okudumm

http://sgkrehberi.com/haber/163657/Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için sayılı günler kalırken, hükümetin sosyal dönüşüm ajandasındaki önemli başlıklar şöyle:[FONT=Roboto]--*Yoksullukla mücadelede güçlü politikalarla desteklenen sosyal restorasyon süreci devam edecek.
--*Yaşlı ve engelli vatandaşlara sosyal yardımda gelir testi uygulanmayacak. Sosyal transferler ve vergi düzenlemelerinde en yoksul kesim korunacak.
--*Dar gelirli, yaşlı, emekli, evsizler gibi dezavantajlı gruplara sosyal konut projeleri sürecek.
--*Yoksul şehit yakını, engelli, kimsesiz çocuklar, eşi vefat eden kadınlar, şiddet mağduru kadınlar gibi dezavantajlı vatandaşlar için sağlanan yardımlar artacak. Yoksul hanelerde çalışabilecek durumdakilere iş imkanı yaratılacak.
--*Gelişme hızından pay almayan tek bir emekli kalmayacak. Emekli aylıklarında iyileşme sürerken, uygun koşullarda ev almaları sağlanacak. 4 milyon emekli işini kurabilecek.
--*Sosyal yardımların dörtte biri evde bakım, engelli ve yakınlarına kullandırılacak. 2 milyon engelli vatandaşa 10 milyarlık destek verilecek.
--*Prim indirimi, teşvikler için ayrılan kaynak 40 milyarı geçecek.
--*Nakdi sosyal yardım programlarından yararlanan hane sayısı 3 milyondan 4 milyona çıkacak. İhtiyaç sahibi olup da gıda, giyim, yakacak desteği almayan hane kalmayacak. Eşi ölenlere nakdi yardımlar sürecek[/FONT]

yapılacak, edilecek vs vs. yani vaat yani umut. Şu dönemdeki vaatlere değilde seçim sonrasında yapılacak gerçek işlere göre inanın bence.

Sadece 65 yaşlı aylığında kendisi varsa eşinin gelirine bakılması yönünde çalışma var galiba 2022 engellilere malesef yok bu şekilde bir calışma 😔

2022 maaşı alıyorum ama 3 senedir gelir testi yapılmadı. Sorun olur mu?

arkadaşlar aşşa yukari 2011 den buyana 3 aylik aliyorum ailemde toplam 5 kişi yaşiyoruz hepside +18 yaş üstü annem teyzem ve 2 kız kardeş yaşiyoruz toplamda 3600 tl maaş aliyollar sskdan ama benimse 3 aylik dişinda bi gelirim yok calişmiyorum calışamiyorumda 3 aylikla geciniyorum onlara dokunmada şimdi e devlete bakiyorum enson gelir testi 06/02/2015 tarihinde otomatik yapilmiş benim bildim başvuru gerekmiyor falan die biliyordum her neyse şuan maaş almaya devam ediyorum ama ilerde bana bu sorun olcak gibi sizce ne yapmaliyim maaş iptar icin başvursam ceza falan alırmıyım geri ödeme falan yoksa bu sürecde ne yapmalıyım

yunus-emre
sen sanırım 1 temmuzdan itibaren zamlı aylık gelir miktarlarını topladın. bu şekilde hesap yanlış.

sanırım hepsi SGK'dan maaş alıyor.
tek tek hepsinin 2018 yılının ilk altı ayında aldığı miktarı tespit et. sonra da 1 temmuzdan sonra zamlanmış miktarıyla topla ve ikiye böl.
Örnek:
teyzen 2018 yılının ilk altı ayında 750 TL alıyordu.
1 temmuzdan sonra 850 TL almaya başladı.
bu ikisini toplayıp ikiye böldüğünde aylık ortalamasını bulursun.
750 + 850 = 800 TL

teyzenin ortalama aylık geliri 800 TL

aynı şekilde diğerlerinin de maaşının aylık ortalamasını bul.
sonra da hepsinin ortalama aylık gelirini topla ve hanedeki kişi sayısına böl. sonuç 483,64 TL ve üzerinde ise aylık yapılacak ilk sosyal incelemeden sona kesilir.
(kirada oturuyorsanız emsal kira bedeli, hanenin toplam aylık gelirinden düşülür. kalan miktar hanedeki kişi sayısına bölünür).

kirada mı oturuyorsunuz?

arkadaşlar,
% 40-69 rapor üzernden engelli aylığı alanların,
%70 ve üstü rapor üzerinden bakıma muhtaç engelli aylığı alanların,
18 yaş altı aylığı olarak bilinen engelli yakını aylığı alanların,
gelir hesabı için kişi başına düşen aylık gelire bakılır.
hanede yaşayan herkesin ortalama aylık geliri bulunur ve hanedeki kişi sayısına bölünür. sonuç 483,63 TL altında çıkarsa 2022 engelli ve engelli yakını aylığı baglanır / devam eder.
aksi durumda baglanmaz/kesilir.
yani eski usül aynen devam.

65 yaş üstü yaşlı aylığında ise 65 yaş üstü yaşlı ve eşinin gelirine bakılır sadece. her ikisinin ortalama aylık gelirleri bulunur ve toplanır. sonra da ikiye bölünür. sonuç 483,63 TL altnda çıkarsa yaşlı aylığı baglanır /devam eder. aksi durumda baglanmaz/kesilir.

yukarıda saydığım tüm aylıklarda,kirada oturuyorlarsa, toplam gelirden emsal kira bedeli düşülür. emsal kira bedeli haricinde hiçbir gider gelirden düşülmez.
farklı olarak 65 yaş üstü yaşlı aylığında emsal kira bedeli hesaplanır, 65 yaş üstü yaşlı ve eşine düşen oran, toplam gelirden düşülür. emsal kira bedelinin hepsi düşülmez yani.

yine yukarıda saydığım tüm aylıklarda gelir hesabı yapılırken her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir, mal mülk ve 2022 aylığı haricindeki her türlü sosyal yardım gelire dahil edilir.

yine yukarıdaki tüm aylıklarda gelir hesabı yapılırken, yıllık gelirin aylık ortalaması dikkate alınır.

Örnek:
2018 yılının ilk altı ayında evde bakım aylığı miktarı 1085,50 TL
2018 yılının ikinci altı ayında evde bakım aylığı 1179,40 TL

1085,50 + 1179,40 = 2264,90 TL
evde bakım aylığının aylık ortalaması ise bu durumda; 2264,90/ 2 = 1132,45 TL

2022 aylığına başvuran biri evde bakım aylığı alıyorsa hane gelirine evde bakım aylığının aylık ortalamasını (1132,45 TL) dahil edecek.

NOT1: bu anlattıklarım yürürlükte olan yönetmeliğe uygundur.
NOT2: 65 yaş üstü yaşlıların gelir hesabı 26 nisan 2016 tarihinden beri kanun gereği uygulanmaktadır zaten (yaşlı ve eşinin gelire dahil edilmesi uygulaması yani).

Kalem

annem ve teyzem babasından ssk dan 850 tl maaş aliyollar
kız kardeşlerimde 850 tl yakın babamdan aliyollar rahmetli
ev kira bulundumuz bölgede 600 700 tl arası kiralar

bu miktarlar 1 temmuz sonrası maaş tutarları sanırım. 1 temmuzdan önce ne kadar alıyorlardı? yukarda anlattıgım gibi hepsinin aylık ortalamasını bul, topla sonra da hanedeki kişi sayısına böl.

kirada oturmanız iyi. bu durumda hanenin ortalama toplam aylık gelirinden emsal kira bedeli düşürülür. kalan miktar hanedeki kii sayısına bölünür. sonuç 483,63 TL altında çıkarsa 2022 aylığınız devam eder. aksi durumda kesilir.

Üst Alt