Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlılık aylığı ve evde bakım ücreti aynı anda alınabilir mi?

atajux

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Bir konuda sizlerin bilgisi var mı merak ederek sormak istedim..
Annem ve babam hiç bir güvencesi olmadığı için yaşlılık aylığından faydalanıyorlar..
Fakat annem son 5 yıldır vucutta bir çok organı etkileyen vaskulit wegener hastası..
böbrek ve akciğer tutulumlu, bununla birlikte tansiyon hastası ve ciddi katarakt sorunu var
engelli raporu ile evde bakım ücreti alabilir mi?
bu ücret ne kadardır..engele göre değişiyor mu?
bunu alırsa yaşlılık aylığı kesilir mi?
eğer bakım ücretinden faydalanacak olursa babamın yaşlılık aylığı kesilir mi?

Çok teşekkür ederim..Herkese saygılar..

atajux En az yüzde 50+ oranlı ''Tam bağımlı'' engelli raporu alabilirseniz, yaşlılık aylıklarından başka ve eve giren başka bir gelirleri yoksa engelli aylıklarıyla ile beraber evde bakım maaşını da alılarlar.
Evde annenle baban 2 kişi yaşıyorsa yaşlılık aylıklları aylık toplamı 2800 tl'yi aşmayan hane gelirine göre evde bakım pekala alabilirler.

Son düzenleme:
atajux

01.01.2020 - 30.06.2020 döneminde geçerli olmak üzere evde bakım aylığı 1460,61 TL.

01.01.2020 - 31.12.2020 tarihlerinde geçerli olmak üzere evde bakım aylıkları için hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı, 1402,65 TL.

En önemli şart, engellilik sağlık kurulu raporunda engel oraninin %50.nin uzerinde olmasi ve agir engelli anlamina gelen "tam bağımlı" kısmının işaretli olması, Sdyv.den eve incelemeye gelen ekibin engellinin bakıma ihtiyaç duyduğuna kanaat getirmiş olmasıdır.

algaNihat , Ankyra verddiğiniz bilgiler dogru ama konu ile alkalı değil atajux isimli arkadaşın anne ve babası
[FONT=sans-serif]Annem ve babam hiç bir güvencesi olmadığı için yaşlılık aylığından faydalanıyorlar.[/FONT]
yaşlılık(65)maaşı alıolar.eger ebm baglanacak olursa annesıne anne vebabanın 65lıklerı kesılır.çünkü 65 için heç bi gelır olmama şartı var eşlerın
[FONT=sans-serif]eğer bakım ücretinden faydalanacak olursa babamın yaşlılık aylığı kesilir mi?[/FONT]
bunun anlamı ebm yı annesıne bakacagı için babası alacak ve babanın gelirı olmus olacak.bu da 65liklerın kesılmesı demek

Konuyla alakasız demek doğru değil.

Yaşlılık aylığı kesilmez demedim.
Başvur illa bağlanır demedim.
Ebm için şartları yazdım.
Ebm aylığının tutarı hakkında bilgi verdim.

Cevaplanamayan diğer sorularına da sen cevap verdin. Zarar söz konusu değil.

Ankyra -mka algaNihat arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim..
yazdıklarınızdan ve forumda açılan bazı yazılarda okuduğumdan anladığım kadarıyla bakım olduğunda kişininde yatalak derecesinde
bir durumu olması gerekiyor sanki..ama annemin hastalığında kullandığı ilaçlar ve tedavi yöntemi hemen hemen kanser hastası gibi..
yatalak bir durumu yok ama güçlü kuvvetlide değil tabi..
Hayırlı olan neyse o olsun

atajux
Yukarıda Ankyra arkadaşımız evde bakım aylığı ile ilgili bilgi vermiş sana. o bilgileri tekrar oku ve şurayı incele:https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

annen için öncelikle engelli sağlık kurulu raporu alman şart. engelli raporunda annen için "tam bağımlı" ibaresi yer almalı. bu da yetmez. linkte belirtilen A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam bağımlı veya en az ikisinde kısmen bağımlı oldugu yönünde bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin kanaat bildirmesi şart.
annen için evde bakım aylığına başvurduktan sonra haneye bakım hizmetleri değerlendirme heyeti geliyor. bu heyet, yukarıda verdiğim linkteki kriterlere göre bakıma muhtaçlığı degerlendiriyor.

-mka
yukarıda demişsin ki: "[SIZE=1]yaşlılık(65)maaşı alıolar.eger ebm baglanacak olursa annesıne anne vebabanın 65lıklerı kesılır.çünkü 65 için heç bi gelır olmama şartı var eşlerın"[/SIZE]
yanlış biliyorsun.

65 yaş üstü yaşlı aylığında 65 yaş üstü yaşlının ve eşinin gelirine bakılır sadece. hanede isterse 10 kişi kalsın sadece bu ikisinin geliri dikkate alınır.
elbette geliri olabilir ikisinin de. lakin ikisine düşen aylık gelirin 701,32 TL altında olması şarttır.
evde bakım aylığı baglanırsa ikisine düşen aylık miktarı 701,32 TL üstünde olduğundan aylıklar kesilir.

ama emsal kira bedeli burada da devreye giriyor. eger 65 yaş üstü iki birey kirada oturuyorsa, hanede sadece ikisi varsa emsal kira bedeli ikisinin aylık gelir toplamından düşülür. kalan miktar ikiye bölünür.

ama hanede 65 yaş üstü karı kocadan başka kalan varsa, bu durumda emsal kira bedelinin iki yaşlı biraye düşen kısmı hanenin toplam gelirinden düşülür.
diyelim ki hanede 4 kişi var. ikisi 65 yaş üstü. bu durumda emsal kira bedelinin yarısı iki yaşlının toplam gelirinden düşülür.

özetle,
65 yaş üstü karı koca diyelim ki evde bakım aylığı almaya başladı. evde bakım aylığından başka gelir de yok diyelim. yine diyelim ki kirada oturuyorlar.
emsal kira bedeli düşüldüğünde bu iki yaşlı bireyin geliri uygun olacağından 65 yaş üstü yaşlı aylıkları kesilmeyecektir.

[FONT=&quot][FONT=inherit]Soru 7: Evde Bakım Yardımı alan kişiler 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklara başvuruda bulunabilir mi?[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Evet, başvuruda bulunabilir. Evde bakım yardımı muhtaçlık hesaplanmasına dâhil edilmektedir.[/FONT]

atajux

Doğru. Öncelikle yetkili bir hastaneye başvurup Sağlık Kuruluna girin. Bakalım, annenize %50 üzeri ve en önemlisi "tam bagimli" işaretli rapor verirler mi.

Inşallah hakkınızda hayırlısı olur.

Kalem konu hakkında tam bilgilere hakim olamadığımız için bazen bilgi kirliliğine sebebiyet vermiş oluyoruz. Melek hanım bizim yanlışlarımızı düzeltmekte size kalıyor kusurumuza bakmayın:)

teşekkür ederim bilgiler için rapor kilit nokta oluyor tabi..başvuruda bulunucaz rapor için bakalım nasıl bir sonuç çıkacak..
tekrar teşekkürler size ve yanıt veren herkese..

Kalem
ama emsal kira bedeli burada da devreye giriyor. eger 65 yaş üstü iki birey kirada oturuyorsa, hanede sadece ikisi varsa emsal kira bedeli ikisinin aylık gelir toplamından düşülür. kalan miktar ikiye bölünür.
hemşo ben sadece 2022 lerde emsal kira bedeli düşüldüğünü bildiğim için cevabım öyle oldu.bunda da emsal kıra bedelı düşülüyorsa haklsın.65 lik maaşlarına bişi olmaz ama sadece kıracı iseler ve başka gelırlerı olup da sınırı geçmiolarsa yoksa kirada ikamet etmıolarsa heç bi geliri olmasa bile ebm den dolayı 65 likler kesılır .
ebm 1460 / 2 :730

Aynı evde oturan anne için engelli ve bakım aylığı bağlanma

Merhaba bir sorum olacaktı,

Kendim %55 engelli oranıyla mayıs ayında vergi indiriminden faydalanarak emekli oldum..(malulen değil)

Annem ve babamla aynı evde yaşıyoruz..Evde eşim 2 çocuğum (4 yaş ikiz) annem ve babam olarak 6 kişiyiz..

Gelir olarak benim emekli maaşım eşimin maaşı anne ve babamın 2022 maaşı var..(anne ve babamın sosyal güvencesi yok)

Hepimizin maaşlarımızın dışında gelir ev araç hiç bir mülkümüz yok..

Annem 8 yıldır böbrek hastası..ve takibi gerekli bir çok sağlık sorunu var..

sorum şu;

**Annem için 65 yaş üstü engelli maaşı bağlanabilirmi..
**Emekli maaşımla birlikte anneme evde bakım ücreti alabilirmiyim
**Bu ücretler bağlanırsa babamın 65 yaş aylığı kesilirmi?

Biraz uzun oldu ama detaylı başka türlü anlatamazdım..
İlgilenip cevap verecek olanlara şimdiden çok teşekkür ederim..

Saygılar

Üst Alt